Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με συζητήσεις στην Αθήνα η τελική ευθεία για το Σκοπιανό | Ραντεβού Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

image_print

Παρέμβαση από την Εκκλησία που λέει «όχι» στη χρήση του όρου Μακεδονία αλλά και «όχι» στα συλαλλητήρια.

Μνήμες του μακαριστού Ιεράρχη Χριστόδουλου, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στα μαζικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1990 στη Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία», έφερε η ηχηρή παρέμβαση της εκκλησίας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Φαίνεται ότι στον απόηχο των κυβερνητικών χειρισμών και αντιπαραθέσεων για το σκοπιανό, στο χορό μπαίνει πλέον και αυτή, προχωρώντας σε μια ηχηρότατη παρέμβαση.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαμήνυσε τις προθέσεις της λέγοντας: «Σε ένα τέτοιο εθνικό θέμα, βασικό γιατί την πατρίδα μας, δεν μπορεί η εκκλησία να μείνει αδιάφορη θα πάρει και αυτή τη θέση της. Όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση και λοιπά, αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε». Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, ανέφερε ότι «εάν τυχόν πίσω από αυτά κρύβονται αλυτρωτικές βλέψεις, θα είναι πραγματικά ένα θέμα που δεν θα κλείσει αλλά απλά θα ανοίξει», ενώ ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, τόνισε ότι «έχουμε ένα επιπρόσθετο λόγω ευαισθησίας ως εκκλησία για το γεγονός ότι τον όρο μακεδονική, χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων». Με αυτή τη θέση ευθυγραμμίστηκε απόλυτα λίγη ώρα αργότερα και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία με ανακοίνωσή της ανέφερε πως «η εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία», παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της ”Μακεδονίας”».

Η εν λόγω τοποθέτηση φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο φοβάται το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής για το ζήτημα του ονόματος. Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι πλέον στραμμένο στο συλλαλητήριο που έχει ήδη ανακοινωθεί στη Θεσσαλονίκη για τις 21 Ιανουαρίου. Παρότι ο αρχιεπίσκοπος ήταν ξεκάθαρος και τάχθηκε κατά των κινητοποιήσεων, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως και άλλοι ιεράρχες θα ακολουθήσουν την ίδια στάση. Ήδη ο μητροπολίτης Άνθιμος καλεί σε ξεσηκωμό για το Σκοπιανό.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή για το συλλαλητήριο: «οι εντολοδόχοι των ξένων συμφερόντων, που το παίζουν κυβερνώντες, έλαβαν νέες εντολές (ίσως κατά το υπερπόντιο ταξίδι τους…) και ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν ένα από τα λαμπρότερα κομμάτια της ιστορίας μας, δηλαδή την ψυχή μας… τη Μακεδονία!». Παράλληλα η κίνηση καλεί σε τέσσερις συγκεντρώσεις. Πέρα από τις συγκεντρώσεις, μία άλλη ομάδα και συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων μαζεύει υπογραφές προκειμένου να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα onomasia.gr θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για αυτό το εθνικό θέμα.»

Μετά την αποκάλυψη της υποτιθέμενης συμφωνίας στο όνομα «Νέα Μακεδονία» φαίνεται να πληθαίνουν οι αντιδράσεις. Σε ψήφισμα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προχώρησε και το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια. «Πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Όμως θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από την παλιά εθνική θέση που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια», σημειώνεται στο ψήφισμα.

Παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζεται η εντατικοποίηση των προσπαθειών επίλυσης του ζητήματος. Συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ έχει σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, στη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη θα αρχίσουν στις 17 Ιανουαρίου, δύο ημέρες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Τα ανοιχτά μέτωπα, όμως, δεν φαίνεται να περιορίζονται στο σκοπιανό. Εν μέσω εξελίξεων, φαίνεται πως ανοίγουν οι ορέξεις και άλλων γειτόνων. Το ανύπαρκτο θέμα των Τσάμηδων ή της Τσαμουριάς ανοίγουν και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο οι Αλβανοί, επιβεβαιώνοντας την υιοθέτησή του και σε κυβερνητικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, αναφερόμενος στην τριήμερη επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, στην Κορυτσά, δεν παρέλειψε να κάνει από τώρα νύξη στο θέμα των Τσάμηδων, που όπως είπε παραμένει μέχρι σήμερα ανοικτό.

Να θυμίσουμε ότι κατά τους ίδιους, περίπου 100.000 Τσάμηδες σφαγιάστηκαν κατά τον προηγούμενο αιώνα από τους Έλληνες, ενώ δεν δόθηκαν ούτε καν αποζημιώσεις από την ελληνική πλευρά για τα «σπασμένα». Η Αθήνα δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει αυστηρά την Αλβανία ότι με αυτή τη στάση υπονομεύει ευθέως την ευρωπαϊκή της πορεία.

dramini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Άγκυρα: Αγωνία στην Αθήνα για Τραμπ-Ερντογάν

Άγκυρα - Σύνοδος ΝΑΤΟ με Τραμπ και Ερντογάν - 2026
image_print

Άγκυρα: Αγωνία στην Αθήνα για Τραμπ-Ερντογάν

Με αυξημένη προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά στην Άγκυρα, καθώς η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την προμήθεια F-35 από την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να εμφανιστεί θετικός απέναντι σε τουρκικά αιτήματα, ωστόσο ποντάρει στους περιορισμούς του Κογκρέσου και στις αντιρρήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν για την επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, η Ελλάδα προσέρχεται στη συζήτηση προβάλλοντας τη συνέπειά της στις νατοϊκές δεσμεύσεις και τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες της.

Το βλέμμα στα F-35 και στο Κογκρέσο

Στην Αθήνα θεωρούν ότι, ακόμη και αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράσει πολιτική βούληση υπέρ της Τουρκίας, η επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 δεν είναι απλή υπόθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε στη Βουλή ότι δεν υφίσταται, στην παρούσα φάση, ζήτημα άρσης της απαγόρευσης για την προμήθεια των μαχητικών από την Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι περιορισμοί που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία εξακολουθούν να ισχύουν και ότι για οποιαδήποτε αλλαγή απαιτείται νέα απόφαση του Κογκρέσου.

Η Αθήνα παρακολουθεί επίσης τη στάση του Ισραήλ, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να έχει εκφράσει αντιρρήσεις για ενδεχόμενη προμήθεια F-35 από την Τουρκία, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Χωρίς συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ ή Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις ούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ ούτε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα μπορούσε να έχει υψηλό βαθμό απρόβλεπτου, ενώ η παρούσα συγκυρία δεν θεωρείται κατάλληλη ούτε για νέα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, δεδομένης της έντασης γύρω από τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στους συμμάχους ότι η Ελλάδα παραμένει συνεπής πυλώνας της συλλογικής άμυνας και έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ελλάδα προβάλλει τις αμυντικές δαπάνες

Κεντρικό θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η πρόοδος των κρατών-μελών ως προς τον στόχο για συνολικές αμυντικές δαπάνες ύψους 5% του ΑΕΠ έως το 2035.

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως μία από τις χώρες που έχουν ήδη υπερβεί τον στόχο του 3,5% για αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες. Για το 2026, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες εκτιμώνται στο 3,6% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση προβάλλει το δωδεκαετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα τονίζει ότι η συνέπεια αυτή δεν είναι συγκυριακή, καθώς η Ελλάδα διατηρούσε υψηλές αμυντικές δαπάνες ακόμη και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης.

Η Τουρκία αναζητά ρόλο και στην άμυνα της ΕΕ

Παράλληλα με το ΝΑΤΟ, η Άγκυρα επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της και στις ευρωπαϊκές αμυντικές συζητήσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει ότι η Τουρκία προσφέρει αναντικατάστατη συμβολή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, προβάλλοντας τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του και τον ρόλο της στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει με επιφύλαξη αυτές τις κινήσεις, καθώς θεωρεί ότι οποιαδήποτε συμμετοχή τρίτων χωρών σε ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες πρέπει να σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το μήνυμα της Αθήνας για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η ελληνική θέση παραμένει ότι μια ισχυρότερη αμυντικά Ευρώπη δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ενισχύει συνολικά το ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα ζητά περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις στην άμυνα, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του κοινού δανεισμού.

Το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει η ελληνική πλευρά είναι ότι η ασφάλεια της Ευρώπης αποτελεί κοινή ευθύνη, αλλά και ότι η συμμετοχή σε αυτή την αρχιτεκτονική πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παραιτήθηκε ο Κώστας Αντωνιάδης από το Περιφερειακό Συμβούλιο – Αναλαμβάνει ο Χρήστος Γάκης

image_print

Την παραίτησή του από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε ο Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση». Με την απόφασή του αυτή ολοκληρώνεται μια μακρά αυτοδιοικητική πορεία που ξεπερνά τα είκοσι χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις ευθύνης, μεταξύ των οποίων και αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

Τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναλαμβάνει, σύμφωνα με τη διαδικασία αναπλήρωσης, ο Χρήστος  Γάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών της παράταξης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Η αποχώρηση του Κώστα Αντωνιάδη σηματοδοτεί το τέλος μιας σημαντικής διαδρομής στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Περιφέρειας, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα μέσα από τη συμμετοχή του στη διοίκηση και στις αποφάσεις που αφορούσαν την ανάπτυξη της περιοχής.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παραιτήθηκε από Περιφερειακός σύμβουλος ο Κώστας Αντωνιάδης

image_print

Την παραίτησή του από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε ο Κώστας Αντωνιάδης.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ. Μια δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη απόφαση, διότι όλοι εμείς που υπηρετούμε την κοινωνία από διάφορες θέσεις ευθύνης πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αξιώματα αυτά δεν είναι μόνιμα και οφείλουμε να αφήνουμε χώρο και στις νεότερες γενιές που έρχονται.

Για είκοσι (20) και πλέον έτη υπηρέτησα τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης με ζήλο, αυταπάρνηση, ιδεολογική καθαρότητα και πολιτικό ήθος. Το σημαντικότερο, όμως, που μένει ως παρακαταθήκη από αυτή την περίοδο είναι η αγάπη και η συμπαράσταση του κόσμου, που θα με συντροφεύουν στη μετέπειτα πορεία μου.

Για αυτή την αγάπη και τη δύναμη που μου δώσατε όλοι εσείς, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023, τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναμένεται να καταλάβει ο Χρήστος Γάκης, ως πρώτος επιλαχών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en