Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Με λαμπρότητα το Πάσχα απο τους καθολικούς της Καβάλας (video)

Με λαμπρότητα το πρόγραμμα λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας στην Καθολική εκκλησία Αγίου Παύλου της Καβάλας.Στην καμερα του enachannel μιλά ο εφημέριος της εκκλησιάς πατέρας Jannuz.

Επίσης τις προηγούμενες ημέρες η έκπληξη του σεβασμιότατου, Ιωάννη Σπιτέρη και του εφημέριου, πατέρα Jannuz, όσο και των πιστών ήταν μεγάλη, ωστόσο έδωσε γρήγορα τη θέση της στη χαρά και στη συγκίνηση, κάτι που αποτυπώθηκε και στα δάκρυα ορισμένων πιστών! Η παρουσία του μητροπολίτη Φ.Ν.Θ., μαζί με τους συνοδούς του, ήταν σύντομη, καθώς έπρεπε να είναι παρών στα εγκαίνια της διακρατικής έκθεσης φωτογραφιών με έργα φωτογράφων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τη Θεία Λειτουργία τίμησε με την παρουσία του και ο αντιπεριφεριάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος.

Το Καθολικό Πάσχα στην Ελλάδα εορτάζεται μαζί με το Ορθόδοξο, με ειδική άδεια του Πάπα και αυτό γίνεται για λόγους πρακτικούς (άδειες σε δουλειές, διακοπές των Καθολικών μαθητών στο σχολείο κτλπ) εφόσον στην χώρα μας, οι επίσημες αργίες ακολουθούν το Ορθόδοξο Πάσχα. Αυτό βέβαια δεν συνέβαινε πάντα, εφαρμόζεται τα τελευταία 25 χρόνια περίπου.

Το πρόγραμμα των Θ. Λειτουργιών της Μ. Εβδομάδας:

06/04   Μ. Παρασκευή: 18.00 – *Δρόμος του Σταυρού* & Ακολουθία των Παθών

07/04   Μ. Σάββατο: 21.00 – Πασχαλινή Θ. Λειτουργία της Ανάστασης 

08/04   Κυριακή του Πάσχα: 11.00 

 

* Δρόμος του Σταυρού *:

Στις Καθολικές Εκκλησίες, η Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού (Via Crucis) τελείται κάθε Παρασκευή με την έναρξη της Σαρακοστής μέχρι και την Μ. Παρασκευή. Ο Δρόμος του Σταυρού αποτελείται από 14 Στάσεις, οι οποίες αποτυπώνονται σε 14 εικόνες που υπάρχουν εντός κάθε Καθολικού Ναού και παρουσιάζουν το δρόμο του μαρτυρίου (Via Dolorosa) του Χριστού από την ώρα που καταδικάζεται σε θάνατο μέχρι και την ενταφίασή του. Η ακολουθία αυτή θεωρείται η κυριότερη ευλάβεια του Θείου Πάθος και έχει καταγωγή από την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου όπου Χριστιανοί προσκυνητές διέρχονταν από την οδό του Μαρτυρίου της Ιερουσαλήμ προσευχόμενοι έως και την τελευταία Στάση της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά.

Η Ακολουθία τελείται ως εξής:

Ο ιερέας μαζί με κάποιο λαϊκό, κρατώντας τον Σταυρό, ξεκινούν από την Πρώτη Στάση και προχωρώντας μέσα στο Ναό καταλήγουν στην 14η Στάση (δλδ στην 14η Εικόνα). Σε Κάθε Στάση, διαβάζονται προσευχές και ψάλλονται ύμνοι αφιερωμένοι στον πόνο της Παναγίας από τον ιερέα και τους πιστούς.

Στάσεις:

Στάση Πρώτη: Ο ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ

Στάση Δεύτερη: Ο ΙΗΣΟΥΣ ΦΟΡΤΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΞΥΛΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Στάση Τρίτη: Ο ΙΗΣΟΥΣ ΠΕΦΤΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Στάση Τέταρτη: Ο ΙΗΣΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΕΡΑ

Στάση Πέμπτη: Ο ΣΙΜΩΝ Ο ΚΥΡΙΝΑΙΟΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ

Στάση Έκτη: Η ΒΕΡΟΝΙΚΗ ΣΦΟΥΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

Στάση Έβδομη: Ο ΙΗΣΟΥΣ ΠΕΦΤΕΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

Στάση Όγδοη: Ο Ι ΗΣΟΥΣ ΠΑΡΗΓΟΡΕΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Στάση Ένατη: Ο ΙΗΣΟΥΣ ΠΕΦΤΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ

Στάση Δέκατη: ΟΙ ΔΗΜΙΟΙ ΓΔΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΧΟΛΗ

Στάση Ενδέκατη: ΟΙ ΔΗΜΙΟΙ ΚΑΡΦΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ

Στάση Δωδέκατη: Ο ΙΗΣΟΥΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ

Στάση Δέκατη Τρίτη: Ο ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΟΚΑΘΥΛΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΕΡΑ

Στάση Δέκατη Τέταρτη: Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΝΤΑΦΙΑΖΕΤΑΙ

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μπλόκο σε επιστροφές φόρου | Τι πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι

Επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ, η οποία αναζητά 130.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται

Συναγερμό για 38.000 φορολογούμενους άνω των 70 ετών έχει σημάνει η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με Τα Νέα. Η Φορολογική Αρχή τούς ψάχνει για να δηλώσουν το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους που δικαιούνται ή ακόμα και ποσά που έχουν κερδίσει στη φορολοταρία.

Επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ, η οποία αναζητά 130.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται. Από τους φορολογούμενους αυτούς 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα με εκκρεμείς επιστροφές φόρου 16 εκατ. ευρώ και 3.000 νομικά πρόσωπα με 77 εκατ. ευρώ.

Σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους έχουν σταλεί αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στην προσωπική τους θυρίδα στο myAADE αλλά χωρίς ανταπόκριση. Φέτος, η έλλειψη IBAN μπλοκάρει και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με εξαίρεση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίες υποβάλλονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ.

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τροχαίο-Κομοτηνή: Χειρουργήθηκαν με επιτυχία μητέρα και βρέφος

Η κατάσταση υγείας της μητέρας και του βρέφους που παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο στην Κομοτηνή.

Με επιτυχία στέφθηκε το χειρουργείο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στο βρέφος που μεταφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης έπειτα από το τροχαίο ατύχημα έξω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.

Το χειρουργείο αφορούσε δυο κατάγματα, ενώ το βρέφος θα συνεχίζει να νοσηλεύεται και να παρακολουθείται για όσο διάστημα κριθεί ιατρικά αναγκαίο, σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου xronos.

Σε θάλαμο του Νοσοκομείου Κομοτηνής νοσηλεύεται εκτός κινδύνου κι η 30χρονη μητέρα του, που επίσης νωρίτερα σήμερα χειρουργήθηκε με επιτυχία για κάταγμα.

Προανάκριση για τα αιτία του τροχαίου ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής.

Το χρονικό της παράσυρσης

Το τροχαίο σημειώθηκε έξω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής το πρωί της Τρίτης 28/5. Στο σημείο έσπευσαν η Τροχαία, η Πυροσβεστική και ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε τη γυναίκα και το βρέφος στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Εκεί οι γιατροί έκριναν πως η κατάσταση της υγείας του βρέφους είναι πολύ σοβαρή και αποφάσισαν πως πρέπει να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα, στο τροχαίο ενεπλάκησαν δύο αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται ότι το ένα ΙΧ πέρασε το STOP και ενεπλάκη σε τροχαίο με άλλο αυτοκίνητο. Τότε, το όχημα «ανέβηκε» στο πεζοδρόμιο, χτύπησε πυροσβεστικό κρουνό και κατέληξε σε παγκάκι, όπου εκείνη την ώρα, μεταξύ άλλων, κάθονταν η μητέρα και το βρέφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.

(Στη φωτογραφία το ΣΤΟΠ που φέρεται να παραβίασε ο ηλικιωμένος οδηγός του οχήματος που προκάλεσε το τροχαίο ατύχημα)

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Θεσσαλονίκη: Με σοβαρά εγκαύματα στη ΜΕΘ η 2χρονη που πήρε φωτιά από ανάφλεξη βενζίνης

Σε σοβαρή κατάσταση με εγκαύματα στο 60% του σώματός της νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού το δίχρονο κοριτσάκι, που πήρε κυριολεκτικά φωτιά μετά από ανάφλεξη που σημειώθηκε την ώρα που ο 28χρονος πατέρας της έβαζε βενζίνη στο ΙΧ του, με μπιτόνι, στην αυλή του σπιτιού τους το περασμένο Σάββατο σε χωριό του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, αλλά κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Ο 28χρονος πατέρας της τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

«Το παιδί έγινε λαμπάδα»

Το κοριτσάκι είχε ντυθεί παρανυφάκι και μαζί με τους γονείς του θα πήγαινε στον γάμο του θείου της. Την ώρα που πατέρας της γέμιζε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου με βενζίνη, η μικρή επιχείρησε να τον αγκαλιάσει. Εξαιτίας του υλικού των ρούχων της μάλλον δημιουργήθηκε στατικός ηλεκτρισμός, που είχε ως συνέπεια να τυλιχθούν στις φλόγες.

Ο παππούς που ήταν αυτόπτης μάρτυράς προσπάθησε να τη σώσει, αλλά κάηκε κι αυτός στα χέρια. «Το πήγανε στην Αθήνα το μωρό, έγινε “λαμπάδα”. Κάηκε και ο παππούς, προσπάθησε να το σβήσει και έκαψε τα χέρια του», τόνισε ο συγγενής της οικογένειας», επεσήμανε συγγενής της οικογένειας, μιλώντας στον Alpha.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en