ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μετωπική με φόντο την απλή αναλογική

Η απλή αναλογική, ως πολύφερνη νύφη στον χώρο της Αριστεράς, αν δεν είναι άδολη κάθε άλλο παρά συνιστά για το ΚΚΕ «πίστη» στις πάγιες θέσεις του κόμματος.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ διαπίστωσε πέραν των άλλων, όμως, και σχέδιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να υπερβεί τις δυσκολίες του Μνημονίου επιχειρώντας να τροφοδοτήσει τη συζήτηση περί απλής αναλογικής για να αφήσει αριστερό αποτύπωμα στην πολιτική της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι στο πρόσφατο τετ α τετ που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό εκείνος είπε μεταξύ άλλων στον Σκάι ότι «δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε ως Αριστερά, γι’ αυτό όσο μπορεί θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα για να αφήσει κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση, καθώς στα άλλα μέτωπα δεν θα μπορέσει να αλλάξει τίποτα». Η απάντηση ήταν άμεση από το Μέγαρο Μαξίμου, που διέψευσε τη στιχομυθία λέγοντας ότι «αυτά που ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίστηκε ότι ελέχθησαν από τον πρωθυπουργό στη μεταξύ τους συζήτηση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισε γνωστή και σεβαστή την κριτική του ΚΚΕ, αλλά έθεσε ταυτόχρονα και το ερώτημα αν το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του στο θέμα της απλής αναλογικής. Το ΚΚΕ ανταπάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζοντας πως το κόμμα έχει «πάγιες θέσεις για τον εκλογικό νόμο τις οποίες υπερασπίζεται με συνέπεια. Κι αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν».

«Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες θέσεις. Γιατί ενώ τον Μάρτιο του 2012 κατέθετε πρόταση νόμου με αυτό το περιεχόμενο, σήμερα το αλλοιώνει στο πλαίσιο των παζαριών του με τα άλλα κόμματα. Οσο για το περιεχόμενο της συνομιλίας, όσα είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ ισχύουν απόλυτα» επέμεναν από τον Περισσό.

 

Είναι πασιφανές ότι η πλέον πιθανή διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή που φαίνεται ότι επιλέγει η κυβέρνηση αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον Περισσό -κυβερνητικά στελέχη πάντως δεν αποκλείουν να ακολουθήσουν δεύτερες σκέψεις στο ΚΚΕ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, έστω και με τη διατήρηση του 3%. Εμπειρα στελέχη του χώρου πάντως απορούν με την ξαφνική ένταση μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του ΚΚΕ, υπενθυμίζουν δε τις επιθετικές δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα κατά την υποδοχή του από τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου -πριν κλείσουν οι πόρτες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έσπευσε να περιγράψει τα της οικονομικής κρίσης υποβαθμίζοντας την πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε αυτήν τη φάση.

Το σίγουρο είναι ότι η κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με βάση τον σχεδιασμό αναμένεται να ψηφιστεί γύρω στις 11 Ιουλίου, καθώς ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει στο Πεκίνο (2-6 Ιουλίου) και στη Βαρσοβία στη συνέχεια. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, το σχέδιο νόμου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα κατατεθεί ενδεχομένως προς το τέλος της εβδομάδος, αν και δεν αποκλείεται να συμβεί την επομένη. «Η πρότασή μας για την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17 βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας.

Λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015» τόνισε σε δήλωσή της χθες η Ολγα Γεροβασίλη, υπενθυμίζοντας την πρόταση υπέρ της απλής αναλογικής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στις 3 Ιουνίου 2015 επί Ευάγγελου Βενιζέλου -τότε την πρόταση είχαν υπογράψει μεταξύ άλλων η νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος κ.ά. Θα συμβεί αυτό και τώρα; Η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει ότι αναμένει την τελική πρόταση της κυβέρνησης για να πάρουν θέση οι βουλευτές.

πηγη: ethnos.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version