ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μετά τις offshore η ανάκαμψη

Σε καλό κλίμα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τα μηνύματα Τσίπρα.

Με τις τελευταίες «πινελιές» για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης να βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, η κυβέρνηση επιδιώκει με τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να γυρίσει σελίδα.

Έχοντας βάλει τέλος στην αμηχανία και τη γκρίνια που αρχικά προκάλεσε σε βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και την Κουμουνδούρου η συζήτηση για τις offshore, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε εταιρίες του εξωτερικού. Αν και το μέτρο χαρακτηρίζεται «υπερβολικό», όπως παραδέχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει τονίζουν στο Μαξίμου «είναι ότι δεν έμεινε καμία απολύτως σκιά και καταρρίφθηκαν πλήρως οι λαϊκιστικοί ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού στηλιτεύουν τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «αν και δύο μέρες μας εγκαλούσε ζητώντας να έρθουμε στη Βουλή, όταν το κάναμε το έβαλαν στα πόδια». Διερωτώνται δε, «πως γίνεται η ΝΔ να ισχυρίζεται ότι μάχεται για τη διαφάνεια και να το πράττει αυτό κρυπτόμενη;»

Επιπλέον, αναφορικά με τα σενάρια περί ακύρωσης του νόμου από προσφυγή για την προσβολή του, συνεργάτης του πρωθυπουργού τονίζει χαρακτηριστικά στοnewsbeast: Ας πάει κάποιος να κάνει προσφυγή, να δούμε ποιο πολιτικό πρόσωπο είναι και από ποιο κόμμα προέρχεται.

Πλέον, με τις «διορθώσεις» να ψηφίζονται σήμερα στις κυρώσεις νόμων δίχως απρόοπτα και τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ να αναμένεται στα μέσα Ιουνίου, στο κυβερνητικό επιτελείο στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην αλλαγή του κλίματος για την οικονομία και την κοινωνία. Αυτά είναι και τα μηνύματα που θα στείλει ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στην ανάκαμψη και την ελάφρυνση των χαμηλότερων στρωμάτων που θίγονται από τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας, κατά την ομιλία του με την οποία θα ανοίξει τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός θα χαράξει τον οδικό χάρτη για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον καθαρό πολιτικό χρόνο σχεδόν τεσσάρων μηνών που έχει μπροστά της, προκειμένου απαγκιστρωμένη από τη διαπραγματευτική διαδικασία να δώσει σαφή δείγματα γραφής για τις αριστερές κοινωνικές δράσεις της. Η αρχή θα γίνει με τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για την τόνωση των εσόδων (ηλεκτρονικές συναλλαγές, αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων, λαθρεμπόριο καπνικών), τις δημόσιες συμβάσεις, τη ριζική αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, το εκπαιδευτικό και άλλα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται κάποια αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα για την αξιολόγηση των υπουργών, καθώς με τα νέα δεδομένα του Συνεδρίου, το οποίο πάει για τέλος Σεπτέμβρη, τα σενάρια για αλλαγή πλάνων και αναδόμηση της κυβέρνησης μέσα στο καλοκαίρι έχουν επανέλθει στην επιφάνεια, δίχως όμως να έχουν κερδίσει έδαφος.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version