Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μειώσεις φόρων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και ακίνητα

image_print

Με ενιαία φορολογική κλίμακα θα φορολογηθούν τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που θα αποκτηθούν το 2015, κάτι που σημαίνει ότι καταργούνται οι τρεις υφιστάμενες φορολογικές κλίμακες (για μισθωτούς – συνταξιούχους, εισοδήματα από ενοίκια και ελεύθερους επαγγελματίες).

Για τους περισσότερους φορολογουμένους, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του νέου οικονομικού επιτελείου, θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση, με το βάρος να μεταφέρεται στους έχοντες υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη νέα φορολογική κλίμακα, παρά το γεγονός ότι αφορά τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους. Επίσης, δεν έχει καταστήσει σαφές τι εννοεί λέγοντας υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Το μόνο που έχει γνωστοποιηθεί είναι ότι το αφορολόγητο όριο θα ανέλθει για όλα τα φυσικά πρόσωπα στις 12.000 ευρώ. Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος καθώς και στη φορολογία ακινήτων (μετά την κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων – ΕΝΦΙΑ) θα χρηματοδοτηθούν, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο, από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα και με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα:

–  Μισθωτοί συνταξιούχοι. Σήμερα το έμμεσο αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 9.550 ευρώ. Το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο έχει συντελεστή 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ και 42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ. Ωστόσο, ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων μειώνεται:

α) Για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ κατά 2.100 ευρώ.

β) Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης των 2.100 ευρώ περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρις εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ.
Για παράδειγμα, σε φορολογούμενο με εισόδημα 9.550 ευρώ αναλογεί φόρος ύψους 2.100 ευρώ. Μετά την αφαίρεση της έκπτωσης των 2.100 ευρώ, ο τελικός φόρος μηδενίζεται.
Με τη θέσπιση της νέας κλίμακας που θα προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000, θα μηδενισθεί ο φόρος για επιπλέον 600.000 φορολογουμένους. Συνολικά 3 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Με την υφιστάμενη κλίμακα οι 600.000 με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ πλήρωσαν στην εφορία το ποσό των 550 ευρώ. Το όφελος δηλαδή γι’ αυτούς θα ανέλθει στα 550 ευρώ.

–  Ελεύθεροι επαγγελματίες. Το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Και αυτό διότι βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις φοροδιαφυγής. Προφανώς η φοροδιαφυγή δεν συντελείται από τα μπλοκάκια των 500 ευρώ που ουσιαστικά υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, αλλά από επαγγέλματα όπως γιατροί, δικηγόροι και όσοι εμπλέκονται με την οικοδομή.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν και αυτοί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα αναζητηθούν δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να μην εμφανισθούν συνήθειες των προηγούμενων χρόνων, που ήθελαν το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών να διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος τους αφορολόγητου ορίου. Σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 και 33% για πάνω από 50.000 ευρώ. Με τις επερχόμενες αλλαγές ελεύθερος επαγγελματίας για εισόδημα 12.000 ευρώ δεν θα πληρώσει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Μία από τις ασφαλιστικές δικλίδες πιθανόν να αποτελέσουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

–  Εισοδήματα από ενοίκια. Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται σήμερα αυτοτελώς με συντελεστή 11% για εισοδήματα έως 12.000 και 33% για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Δηλαδή για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο καταβάλλεται στην εφορία σήμερα το ποσό 1.320 ευρώ. Με τις αλλαγές που θα επέλθουν ο φόρος μηδενίζεται για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ.

Νέος φόρος και νέες αντικειμενικές

Μειωμένους φόρους για τα ακίνητα που κατέχουν θα πληρώσουν το 2015 περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες (κατά 30%-35%) που θα εφαρμοσθούν από τον προσεχή Ιούνιο. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη για την πλειονότητα των φορολογουμένων, με εξαίρεση όσους έχουν στην κατοχή τους πρώτη κατοικία μεγάλης αξίας. Κάτι που σημαίνει ότι οι τελευταίοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο για την πρώτη κατοικία, καθώς και για τις υπόλοιπες που διαθέτουν. Κερδισμένοι θα είναι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αξίας έως το αφορολόγητο όριο, καθώς δεν θα πληρώνουν φόρο, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ πληρώνουν από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και το πρώτο ευρώ της αξίας της περιουσίας τους. Με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν σήμερα, στους κερδισμένους του νέου φόρου θα είναι:
–  2.769.177 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μικρή ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

–  1.356.081 φορολογούμενοι που διαθέτουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

–  881.698 φορολογούμενοι που έχουν ακίνητη περιουσία από 100.000 έως 200.000 ευρώ.

–  Αντίθετα, 600.000 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βενεζουέλα: Πάνω από 2.500 οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς – Συνεχίζονται οι έρευνες για 50.000 αγνοούμενους

Διασώστες επιχειρούν στα συντρίμμια κτιρίου μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη Βενεζουέλα.
image_print

Βενεζουέλα: Στους 2.595 οι νεκροί από τους καταστροφικούς σεισμούς

Βυθισμένη στο πένθος παραμένει η Βενεζουέλα, καθώς ο απολογισμός των δύο ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη χώρα στις 24 Ιουνίου συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 2.595, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροδρίγκες, διαβεβαίωσε ότι «κανένας δεν θα ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους», ενώ ανακοίνωσε επταήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα της μεγαλύτερης σεισμικής καταστροφής που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Ένας επιζών διασώθηκε μετά από οκτώ ημέρες

Μέσα στο βαρύ κλίμα, μια σπάνια αχτίδα ελπίδας ήρθε από την επιχείρηση διάσωσης του 43χρονου Ερνάν Χιλ, ο οποίος ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια οκτώ ημέρες μετά τους σεισμούς.

Η πολύπλοκη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην πολιτεία Λα Γουάιρα, με τη συνεργασία διασωστών από επτά διαφορετικές χώρες, οι οποίοι επί τρεις ημέρες άνοιγαν δίοδο προς το σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί.

Η σύζυγός του χαρακτήρισε τη διάσωσή του «πραγματικό θαύμα», ενώ η επιτυχία της επιχείρησης αναπτέρωσε προσωρινά τις ελπίδες για τον εντοπισμό και άλλων επιζώντων.

Ο ΟΗΕ εκτιμά έως και 50.000 αγνοούμενους

Παρότι οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει επίσημο αριθμό αγνοουμένων, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι οι άνθρωποι που εξακολουθούν να αγνοούνται ενδέχεται να φτάνουν ακόμη και τις 50.000.

Παράλληλα, οι τραυματίες ξεπερνούν τις 12.400, ενώ χιλιάδες κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ανθρωπιστική κρίση και ελλείψεις

Η καταστροφή έχει προκαλέσει τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες. Χιλιάδες πολίτες έχουν μείνει χωρίς σπίτι και διαμένουν σε προσωρινούς καταυλισμούς, χώρους στάθμευσης και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πολλοί επιζώντες καταγγέλλουν ότι η βοήθεια φτάνει με μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) έχει απευθύνει επείγουσα έκκληση για χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να εξασφαλιστεί επισιτιστική βοήθεια σε περίπου 500.000 σεισμόπληκτους τους επόμενους τρεις μήνες.

Διεθνής κινητοποίηση

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν διασώστες από δεκάδες χώρες, με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και εξειδικευμένο εξοπλισμό, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τη σεισμική καταστροφή.

Παράλληλα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με φωτογραφίες και εκκλήσεις συγγενών που αναζητούν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους, καθώς η αγωνία για την τύχη χιλιάδων αγνοουμένων παραμένει έντονη.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα: Εστία κινδύνου στον Άγιο Ιωάννη με ακαθάριστη βλάστηση

image_print

Στον Άγιο Ιωάννη, στη συμβολή των οδών Κομνηνών και Π.Π. Γερμανού, η πυκνή και ξερή βλάστηση έχει μετατρέψει έναν χώρο ανάμεσα σε πολυκατοικίες σε πιθανή εστία κινδύνου, ιδιαίτερα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στο σημείο βρίσκεται και ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο, συμπληρώνοντας την εικόνα εγκατάλειψης και εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων.

Οι περίοικοι ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών για τον καθαρισμό του χώρου και την απομάκρυνση του οχήματος, πριν χρειαστεί να αντιμετωπιστεί κάποιο δυσάρεστο περιστατικό.

Δείτε φωτογραφίες :

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα : Έληξε η επιχείρηση απομάκρυνσης μολύβδου από την Εγνατία Οδό

image_print

Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η επιχείρηση αντιμετώπισης της διαρροής στερεού μολύβδου στην Εγνατία Οδό, κοντά στην Καβάλα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αποκαθιστούν πλήρως την ασφάλεια του οδοστρώματος και την κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι εργασίες καθαρισμού συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της διαχειρίστριας εταιρείας του αυτοκινητοδρόμου και εξειδικευμένων συνεργείων. Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις και δόθηκε εκ νέου στην κυκλοφορία το τμήμα του δρόμου που είχε αποκλειστεί.

Το περιστατικό προκλήθηκε όταν φορτίο στερεού μολύβδου διέρρευσε από διερχόμενο φορτηγό, γεγονός που κινητοποίησε άμεσα τις αρχές, οι οποίες έλαβαν μέτρα για την προστασία των οδηγών και την ασφαλή απομάκρυνση του υλικού.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο :

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειώσεις φόρων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και ακίνητα

image_print

Για τους περισσότερους φορολογουμένους, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του νέου οικονομικού επιτελείου, θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση, με το βάρος να μεταφέρεται στους έχοντες υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη νέα φορολογική κλίμακα, παρά το γεγονός ότι αφορά τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους. Επίσης, δεν έχει καταστήσει σαφές τι εννοεί λέγοντας υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Το μόνο που έχει γνωστοποιηθεί είναι ότι το αφορολόγητο όριο θα ανέλθει για όλα τα φυσικά πρόσωπα στις 12.000 ευρώ. Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος καθώς και στη φορολογία ακινήτων (μετά την κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων – ΕΝΦΙΑ) θα χρηματοδοτηθούν, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο, από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα και με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα:

–  Μισθωτοί συνταξιούχοι. Σήμερα το έμμεσο αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 9.550 ευρώ. Το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο έχει συντελεστή 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ και 42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ. Ωστόσο, ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων μειώνεται:

α) Για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ κατά 2.100 ευρώ.

β) Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης των 2.100 ευρώ περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρις εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ.
Για παράδειγμα, σε φορολογούμενο με εισόδημα 9.550 ευρώ αναλογεί φόρος ύψους 2.100 ευρώ. Μετά την αφαίρεση της έκπτωσης των 2.100 ευρώ, ο τελικός φόρος μηδενίζεται.
Με τη θέσπιση της νέας κλίμακας που θα προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000, θα μηδενισθεί ο φόρος για επιπλέον 600.000 φορολογουμένους. Συνολικά 3 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Με την υφιστάμενη κλίμακα οι 600.000 με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ πλήρωσαν στην εφορία το ποσό των 550 ευρώ. Το όφελος δηλαδή γι’ αυτούς θα ανέλθει στα 550 ευρώ.

–  Ελεύθεροι επαγγελματίες. Το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Και αυτό διότι βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις φοροδιαφυγής. Προφανώς η φοροδιαφυγή δεν συντελείται από τα μπλοκάκια των 500 ευρώ που ουσιαστικά υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, αλλά από επαγγέλματα όπως γιατροί, δικηγόροι και όσοι εμπλέκονται με την οικοδομή.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν και αυτοί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα αναζητηθούν δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να μην εμφανισθούν συνήθειες των προηγούμενων χρόνων, που ήθελαν το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών να διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος τους αφορολόγητου ορίου. Σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 και 33% για πάνω από 50.000 ευρώ. Με τις επερχόμενες αλλαγές ελεύθερος επαγγελματίας για εισόδημα 12.000 ευρώ δεν θα πληρώσει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Μία από τις ασφαλιστικές δικλίδες πιθανόν να αποτελέσουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

–  Εισοδήματα από ενοίκια. Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται σήμερα αυτοτελώς με συντελεστή 11% για εισοδήματα έως 12.000 και 33% για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Δηλαδή για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο καταβάλλεται στην εφορία σήμερα το ποσό 1.320 ευρώ. Με τις αλλαγές που θα επέλθουν ο φόρος μηδενίζεται για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ.

Νέος φόρος και νέες αντικειμενικές

Μειωμένους φόρους για τα ακίνητα που κατέχουν θα πληρώσουν το 2015 περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες (κατά 30%-35%) που θα εφαρμοσθούν από τον προσεχή Ιούνιο. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη για την πλειονότητα των φορολογουμένων, με εξαίρεση όσους έχουν στην κατοχή τους πρώτη κατοικία μεγάλης αξίας. Κάτι που σημαίνει ότι οι τελευταίοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο για την πρώτη κατοικία, καθώς και για τις υπόλοιπες που διαθέτουν. Κερδισμένοι θα είναι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αξίας έως το αφορολόγητο όριο, καθώς δεν θα πληρώνουν φόρο, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ πληρώνουν από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και το πρώτο ευρώ της αξίας της περιουσίας τους. Με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν σήμερα, στους κερδισμένους του νέου φόρου θα είναι:
–  2.769.177 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μικρή ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

–  1.356.081 φορολογούμενοι που διαθέτουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

–  881.698 φορολογούμενοι που έχουν ακίνητη περιουσία από 100.000 έως 200.000 ευρώ.

–  Αντίθετα, 600.000 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους.

Έντυπη

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζευγάρι Ρώσων σκαρφάλωσε στο Empire State Building και έκανε πρόταση γάμου με πανό για την ειρήνη

Η Angelina Nikolau και ο Iván Kuznetsov έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν μετά την αναρρίχηση στο Empire State Building
image_print

Σκαρφάλωσαν στο Empire State Building και άνοιξαν πανό για την ειρήνη

Η Angelina Nikolau, 33 ετών, γνωστή ως Angela, και ο Iván Kuznetsov, 32 ετών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την παράτολμη ενέργειά τους να σκαρφαλώσουν στο Empire State Building στη Νέα Υόρκη.

Το ζευγάρι των Ρώσων κατάφερε να ξεγελάσει τους φρουρούς ασφαλείας και να φτάσει στην κορυφή του εμβληματικού ουρανοξύστη, όπου άνοιξε ένα μεγάλο πανό από την κεραία του κτιρίου με μήνυμα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης.

Το μήνυμα στο πανό

Το πανό που άνοιξαν έγραφε:

«Όταν η δύναμη της αγάπης υπερνικά την αγάπη για την εξουσία, ο κόσμος γνωρίζει ειρήνη».

Η παράτολμη ενέργεια συνδυάστηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και με πρόταση γάμου, δίνοντας στην υπόθεση έναν απρόσμενο ρομαντικό χαρακτήρα.

Ελεύθεροι υπό δικαστική επιτήρηση

Μετά τη σύλληψή τους, οι δύο οδηγήθηκαν στο δικαστήριο του Μανχάταν, το οποίο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι υπό επιτήρηση δικαστικής αρχής.

Βγαίνοντας από το δικαστήριο, αντάλλαξαν ένα παθιασμένο φιλί μπροστά στις κάμερες, πριν κατέβουν τις σκάλες του μετρό.

Νέα εμφάνιση στο δικαστήριο τον Αύγουστο

Η περιπέτειά τους με τη Δικαιοσύνη δεν έχει τελειώσει, καθώς και οι δύο θα πρέπει να εμφανιστούν ξανά στο δικαστήριο στις 24 Αυγούστου, προκειμένου να δικαστούν για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Η ενέργειά τους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αλλά και διεθνές ενδιαφέρον, καθώς συνδύασε ακτιβισμό, ρίσκο και μια πρόταση γάμου στην κορυφή ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια του κόσμου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Η Αντιτρομοκρατική εστιάζει σε DNA, βίντεο και δίκυκλο για τη φονική εμπρηστική επίθεση

Αστυνομικές δυνάμεις και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποιούν έρευνες σε σημείο εμπρηστικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη.
image_print

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη φονική εμπρηστική επίθεση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τις τρεις εμπρηστικές επιθέσεις με αυτοσχέδιους μηχανισμούς στη Θεσσαλονίκη, μία από τις οποίες είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα και τον τραυματισμό ακόμη τεσσάρων ανθρώπων.

Οι Αρχές εξετάζουν νέα ευρήματα και αναλύουν πρόσθετο βιντεοληπτικό υλικό, με στόχο την ταυτοποίηση των δραστών και όσων ενδεχομένως συμμετείχαν στην οργάνωση της επίθεσης.

Στο επίκεντρο μονωτική ταινία και δίκυκλο

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε υπολείμματα μονωτικής ταινίας που εντοπίστηκαν σε έναν από τους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν πάνω στο υλικό δακτυλικά αποτυπώματα ή γενετικό υλικό (DNA), το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ταυτοποίηση των εμπλεκομένων.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί ερευνούν ένα δίκυκλο μικρού κυβισμού, το οποίο θεωρείται πιθανό μέσο μετακίνησης των δραστών πριν και μετά τις επιθέσεις.

Βιντεοληπτικό υλικό και πιθανός αριθμός δραστών

Από την ανάλυση των καταγραφών από κάμερες ασφαλείας προκύπτει ότι στην επιχείρηση ενδέχεται να συμμετείχαν τρεις ή ακόμη και τέσσερις δράστες, οι οποίοι φέρονται να κινήθηκαν με δύο μοτοσικλέτες και μέσα σε περίπου δέκα λεπτά τοποθέτησαν τους μηχανισμούς στα τρία σημεία-στόχους.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις:

  • δύο ύποπτοι φαίνεται να φορούσαν κράνη,
  • τρίτο άτομο εμφανίζεται με κουκούλα και εκτιμάται ότι είχε υποστηρικτικό ρόλο,
  • εξετάζεται η πιθανότητα ύπαρξης και τέταρτου συνεργού.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό οι φυσικοί αυτουργοί να είναι ηλικίας περίπου 25 έως 30 ετών, ενώ δεν αποκλείεται να στρατολογήθηκαν από πρόσωπα που είχαν οργανωτικό ή καθοδηγητικό ρόλο.

Η υπόθεση διερευνάται πλέον ως ανθρωποκτονία

Η μετατροπή της υπόθεσης σε έρευνα για ανθρωποκτονία δίνει πλέον στις διωκτικές Αρχές πρόσθετες ανακριτικές δυνατότητες, όπως η άρση τηλεφωνικού απορρήτου και η διεύρυνση των ερευνών για πιθανή ομάδα υποστήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για τον συντονισμό των ερευνών.

Η κατάσταση των τραυματιών

Ο σύζυγος της Βάγιας Νέστορα αναμένεται να λάβει εξιτήριο, ενώ ακόμη ένας τραυματίας αναμένεται επίσης να αποχωρήσει από το νοσοκομείο.

Μία ένοικος παραμένει νοσηλευόμενη για προληπτική παρακολούθηση μετά από καρδιολογικό επεισόδιο που υπέστη λόγω του σοκ της έκρηξης.

Η Αφροδίτη Νέστορα εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου υποβάλλεται σε εξειδικευμένη θεραπεία για εγκαύματα στο πρόσωπο και στα άκρα.

Σύμφωνα με την οικογένεια, η κηδεία της Βάγιας Νέστορα θα πραγματοποιηθεί όταν η κόρη της μπορέσει να πάρει εξιτήριο και να παραστεί στο τελευταίο αντίο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βενεζουέλα: Πάνω από 2.500 οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς – Συνεχίζονται οι έρευνες για 50.000 αγνοούμενους

Διασώστες επιχειρούν στα συντρίμμια κτιρίου μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη Βενεζουέλα.
image_print

Βενεζουέλα: Στους 2.595 οι νεκροί από τους καταστροφικούς σεισμούς

Βυθισμένη στο πένθος παραμένει η Βενεζουέλα, καθώς ο απολογισμός των δύο ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη χώρα στις 24 Ιουνίου συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 2.595, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροδρίγκες, διαβεβαίωσε ότι «κανένας δεν θα ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους», ενώ ανακοίνωσε επταήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα της μεγαλύτερης σεισμικής καταστροφής που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Ένας επιζών διασώθηκε μετά από οκτώ ημέρες

Μέσα στο βαρύ κλίμα, μια σπάνια αχτίδα ελπίδας ήρθε από την επιχείρηση διάσωσης του 43χρονου Ερνάν Χιλ, ο οποίος ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια οκτώ ημέρες μετά τους σεισμούς.

Η πολύπλοκη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην πολιτεία Λα Γουάιρα, με τη συνεργασία διασωστών από επτά διαφορετικές χώρες, οι οποίοι επί τρεις ημέρες άνοιγαν δίοδο προς το σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί.

Η σύζυγός του χαρακτήρισε τη διάσωσή του «πραγματικό θαύμα», ενώ η επιτυχία της επιχείρησης αναπτέρωσε προσωρινά τις ελπίδες για τον εντοπισμό και άλλων επιζώντων.

Ο ΟΗΕ εκτιμά έως και 50.000 αγνοούμενους

Παρότι οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει επίσημο αριθμό αγνοουμένων, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι οι άνθρωποι που εξακολουθούν να αγνοούνται ενδέχεται να φτάνουν ακόμη και τις 50.000.

Παράλληλα, οι τραυματίες ξεπερνούν τις 12.400, ενώ χιλιάδες κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ανθρωπιστική κρίση και ελλείψεις

Η καταστροφή έχει προκαλέσει τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες. Χιλιάδες πολίτες έχουν μείνει χωρίς σπίτι και διαμένουν σε προσωρινούς καταυλισμούς, χώρους στάθμευσης και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πολλοί επιζώντες καταγγέλλουν ότι η βοήθεια φτάνει με μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) έχει απευθύνει επείγουσα έκκληση για χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να εξασφαλιστεί επισιτιστική βοήθεια σε περίπου 500.000 σεισμόπληκτους τους επόμενους τρεις μήνες.

Διεθνής κινητοποίηση

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν διασώστες από δεκάδες χώρες, με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και εξειδικευμένο εξοπλισμό, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τη σεισμική καταστροφή.

Παράλληλα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με φωτογραφίες και εκκλήσεις συγγενών που αναζητούν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους, καθώς η αγωνία για την τύχη χιλιάδων αγνοουμένων παραμένει έντονη.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en