Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειώνεται η ένταση Κυβέρνησης – Εκκλησίας για το Μακεδονικό ζήτημα (video)

image_print

«Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία» λέει ο Πάνος Καμμένος.

Να ρίξει τους τόνους με την Εκκλησία στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός, ύστερα από την τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), η οποία την Τετάρτη ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» ή παραγώγου του στην ονομασία του γειτονικού κράτους.

Τη θέση της Εκκλησίας ανέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος σε επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα. Χθες, ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Ιερώνυμο δηλώνοντας ότι επιθυμεί «ανοιχτές πόρτες διαλόγου» και αναγνωρίζοντας στην Εκκλησία ότι βρίσκεται «πάντοτε σε χριστιανική και εθνική εγρήγορση».

Για το Σκοπιανό τον βεβαιώνει ότι «η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας με τους λαούς της περιοχής. Πολιτική που συνάδει απολύτως με τα διδάγματα της ορθόδοξης πίστης, που στον πυρήνα έχουν την ειρήνη μεταξύ ανθρώπων και λαών».

Ο κ. Τσίπρας βεβαιώνει επίσης ότι «θα αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις που διατυπώνετε στην επιστολή σας με τη δέουσα προσοχή. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε».

Από την πλευρά της, η Εκκλησία τήρησε πολύ χαμηλούς τόνους, μετά και τη σαφή θέση του κ. Ιερώνυμου κατά της συμμετοχής-στήριξης της Εκκλησίας σε τυχόν συλλαλητήρια. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος σε δηλώσεις του διευκρίνισε ότι 32 μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος προσανατολίζονται στη διενέργεια τελετουργίας στον Αγ. Δημήτριο και όχι διαδήλωσης. Μάλιστα, διέψευσε οποιαδήποτε σχέση της Εκκλησίας με το συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στις 21/1 στη Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση Κοτζιά σε «μυστικό» χώρο για τα Σκόπια

Στο μεταξύ χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ είχαν συνάντηση και ο τόπος έμεινε κρυφός μέχρι να ολοκληρωθεί.

Η συνάντηση έγινε τελικά στη Θεσσαλονίκη και οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη μεθοδολογία η οποία θα ακολουθηθεί για την προσέγγιση των δύο πλευρών και το πλαίσιο που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν τη διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Η συνάντηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ήταν εποικοδομητική και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Επίσης, οι δύο άνδρες εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα ενόψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Η αντίδραση Καμμένου – Μητσοτάκη

Να «σταματήσει να επιδίδεται σε μια μυστική διπλωματία» η κυβέρνηση ζήτησε σε δηλώσεις του, στο Λουτράκι Αριδαίας, Πέλλας, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση, να «σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες» και «να ταυτίζει» ανθρώπους με ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, με την «άκρα δεξιά».

Μάλιστα τόνισε ότι η θέση της ΝΔ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

«Οποιαδήποτε λύση μπορεί να συζητηθεί για το θέμα αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές αυτού του μεγάλου ζητήματος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τοποθέτηση του για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στα Γιαννιτσά και νωρίτερα στην Κρύα Βρύση Πέλλας.

«Να μη μας θεωρούν δεδομένους» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δε θα στηρίξει μια λύση που δε θα είναι ικανοποιητική, δηλαδή, εάν η πρόταση λύσης δεν περιλαμβάνει λύση σε «τρία επίπεδα», όπως προέβλεπε η γραμμή που χάραξε για αυτό το θέμα η ΝΔ, ως κυβέρνηση το 2008, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

«Δεν δέχομαι τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων, για μένα η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική και η θέση μου ταυτίζεται με την θέση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1992» δήλωσε στο μεταξύ ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι «δεν εκφράζω κάποια ιδεοληψία, αλλά παραμένω πιστός στις αρχές και τις αξίες που μεγάλωσα».

«Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο “Μακεδονία”. Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ.

Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, προσθέτοντας ότι αν οι ΑΝΕΛ, διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Ραγδαίες εξελίξεις πλέον έχουμε στο Σκοπιανό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δημοψήφισμα για το Σκοπιανό θα ζητήσει ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο διευθυντής σύνταξης της Realnews Βασίλης Σκουρής στηνεκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή στον Realfm 97,8.
Όπως ανέφερε ο Βασίλης Σκουρής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα αναβαθμίσει την επιχειρηματολογία του και θα ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων.
Αυτό θα γίνει, όπως είπε ο Βασίλης Σκουρής, τις αμέσως επόμενες ημέρες, είτε με δήλωσή του, είτε τη Δευτέρα στη Βουλή, όπου θα μιλήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Με αυτή την κίνηση ο κ. Καμμένος, παίρνει σαφείς αποστάσεις πια από την κυβερνητική πλειοψηφία, παρότι στο μίνι υπουργικό συμβούλιο είχε πει ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα όνομα που θα περιλαμβάνει μεν τον όρο Μακεδονία αλλά με λατινικούς χαρακτήρες.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είπε μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Μακεδονία και το όνομα της Μακεδονίας είναι ένα και δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσουμε στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας».
«Από το συνέδριό μας είπαμε ότι δεν υποχωρούμε στον ελληνικό όρο «Μακεδονία» και βεβαίως ο ελληνικός όρος «Μακεδονία» είναι και το «new Μακεδονία» και το «upper Μακεδονία» και το «κάτω Μακεδονία» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «η Μακεδονία είναι η μία και ελληνική όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, που μετέδωσε ο διευθυντής σύνταξης της Realnews , το όνομα που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, ενόψει των επαφών με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, είναι το «Nova Makedonsky» με λατινικούς χαρακτήρες.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι ο Π. Καμμένος διαφωνεί με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά με αυτές του Πρωθυπουργού και του Ν. Κοτζιά.
Με λίγα λόγια, αν ισχύουν αυτά τα δεδομένα, οι εκλογές είναι κοντά.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξάνθη: Στις 30 Αυγούστου η έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης

image_print

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη, καθώς από τις 30 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου η πόλη θα φιλοξενήσει για ακόμη μία χρονιά έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, παραδοσιακές και λαογραφικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές δράσεις, εκθέσεις, δρώμενα στους δρόμους της Παλιάς Πόλης και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού οικισμού, να γνωρίσουν την τοπική παράδοση και γαστρονομία, αλλά και να απολαύσουν μοναδικές μουσικές βραδιές, σε μια γιορτή που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και έντονο το στοιχείο της παράδοσης, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης αναμένεται και φέτος να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ρόδος: 19χρονος ποδοσφαιριστής σκοτώθηκε ενώ έκανε τζόκινγκ

Ρόδος - Θανατηφόρο τροχαίο με 19χρονο ποδοσφαιριστή - 2026
image_print

Ρόδος: 19χρονος ποδοσφαιριστής σκοτώθηκε ενώ έκανε τζόκινγκ

Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στη Ρόδο, όπου ένας 19χρονος ποδοσφαιριστής από την Τσεχία έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από φορτηγάκι την ώρα που έκανε τζόκινγκ. Ο νεαρός, Ντέιβιντ Γέραμπεκ, βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές μαζί με τη σύντροφό του, όταν συνέβη το μοιραίο τροχαίο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 19χρονος είχε βγει νωρίς το πρωί για τρέξιμο, όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται παρασύρθηκε από όχημα που οδηγούσε 61χρονος.

Υπέκυψε στα τραύματά του

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής τραυματίστηκε σοβαρά από την παράσυρση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αφάντου.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν, ο 19χρονος υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, τη σύντροφό του και την ομάδα του.

Ο 61χρονος οδηγός του οχήματος συνελήφθη και κρατείται, ενώ οι Αρχές εξετάζουν τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος.

Ποιος ήταν ο Ντέιβιντ Γέραμπεκ

Ο Ντέιβιντ Γέραμπεκ αγωνιζόταν στην τσεχική ομάδα ΣΚ Αρτίς Μπρνο και θεωρούνταν ένας νέος αθλητής με προοπτικές.

Η ομάδα του τον αποχαιρέτησε με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας τη βαθιά της θλίψη για τον χαμό του.

Στο μήνυμά της ανέφερε ότι ο Ντέιβιντ δεν ήταν μόνο ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, αλλά και ένας ξεχωριστός άνθρωπος, τον οποίο οι συμπαίκτες και οι άνθρωποι του συλλόγου θα θυμούνται με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Σε εξέλιξη η έρευνα για το τροχαίο

Οι αρμόδιες Αρχές διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το θανατηφόρο τροχαίο.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης αναμένεται να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, όπως το σημείο της παράσυρσης, η πορεία του οχήματος και οι συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ώρα.

Η είδηση του θανάτου του 19χρονου έχει προκαλέσει συγκίνηση τόσο στη Ρόδο όσο και στην Τσεχία, όπου η ομάδα του και οι φίλοι του τον αποχαιρετούν με μηνύματα θλίψης.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άντονι Χόπκινς: Αγνώριστος στα 88 του σε νέα φωτογραφία

Άντονι Χόπκινς - Νέα φωτογραφία στο Instagram - 2026
image_print

Άντονι Χόπκινς: Αγνώριστος στα 88 του σε νέα φωτογραφία

Ο Άντονι Χόπκινς προκάλεσε σχόλια στα social media με νέα φωτογραφία που δημοσίευσε στο Instagram, με αφορμή τον αγώνα της Αγγλίας με το Μεξικό για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Ο 88χρονος ηθοποιός εμφανίστηκε χαλαρός στο σπίτι του, δίπλα στη σύζυγό του, Στέλλα Αρογιάβε, με την εικόνα του να γίνεται γρήγορα θέμα συζήτησης.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, που έχει συνδεθεί με εμβληματικούς ρόλους στην ιστορία του κινηματογράφου, έδειχνε αισθητά διαφορετικός σε σχέση με παλαιότερες δημόσιες εμφανίσεις του.

Η φωτογραφία που προκάλεσε σχόλια

Στην ανάρτηση, ο Άντονι Χόπκινς φορά τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας και μπεζ λινό παντελόνι, καθισμένος σε πολυθρόνα.

Δίπλα του βρίσκεται η σύζυγός του, Στέλλα Αρογιάβε, η οποία επέλεξε να στηρίξει το Μεξικό, φορώντας πράσινη φανέλα και ασορτί καπέλο.

Στη λεζάντα της φωτογραφίας, ο ηθοποιός έγραψε: «Είμαστε όλοι νικητές», συνοδεύοντας την ανάρτηση με αναφορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026.

Η αλλαγή στην εμφάνισή του

Αυτό που σχολιάστηκε περισσότερο ήταν η εικόνα του 88χρονου ηθοποιού.

Ο Άντονι Χόπκινς εμφανίζεται με εντελώς λευκά μαλλιά και γένια, ενώ το πρόσωπό του φαίνεται πιο αδύνατο σε σχέση με προηγούμενες φωτογραφίες και δημόσιες εμφανίσεις.

Η ανάρτηση συγκέντρωσε γρήγορα αντιδράσεις, με πολλούς θαυμαστές να σχολιάζουν τόσο την εμφάνισή του όσο και την επιλογή του να φορέσει φανέλα της Αγγλίας.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en