ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Μεγάλο το κόστος των ρωσικών αντιποίνων για την τουρκική οικονομία

Βαρύ πλήγμα επιφέρουν στην οικονομία της Τουρκίας οι κυρώσεις που επιβάλλει η Ρωσία ως απάντηση στην αδικαιολόγητη κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από τα τουρκικά F16 σε συριακό έδαφος.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τα ρωσικά αντίποινα θα κοστίσουν πάνω από 10 δισ. δολάρια στην τουρκική οικονομία. Ωστόσο, σύμφωνα με ρώσους εμπειρογνώμονες, η διάρρηξη των οικονομικών σχέσεων μπορεί να αποβεί επώδυνη και για τις δύο χώρες. Ειδικότερα στον κλάδο του εμπορίου αγροτικών προϊόντων, η Τουρκία είναι ο κυριότερος προμηθευτής της Ρωσίας σε εσπεριδοειδή και τομάτες.

Η Ρωσία, εισάγει το 43% των συνολικών ποσοτήτων τομάτας που καταναλώνει από την Τουρκία και τους 9 πρώτους μήνες του 2015 εισήγαγε από την Τουρκία φρούτα και λαχανικά αξίας πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων, περίπου το 80% του όγκου αντιπροσώπευαν τα λαχανικά: Τομάτες, κρεμμύδια και αγγούρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις , η διακοπή των τουρκικών εισαγωγών τροφίμων θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές των προϊόντων για τους ρώσους καταναλωτές.

Τα μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων την αναστολή διακίνησης των πολιτών χωρίς βίζα, την απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ από και προς την Τουρκία, την ταξιδιωτική οδηγία αποφυγής της Τουρκίας ως τουριστικό προορισμό, τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των τουρκικών επιχειρήσεων στη Ρωσία και την απαγόρευση εισαγωγής συγκεκριμένων τουρκικών προϊόντων στη χώρα.

Επιχειρήσεις: Το προεδρικό διάταγμα προβλέπει την απαγόρευση στις ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν τούρκους εργαζόμενους με την ταυτόχρονη επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα) μεταξύ των δύο χωρών.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2016, οι ρώσοι εργοδότες «δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό μεταξύ των πολιτών που προέρχονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας», σημειώνεται στο διάταγμα, που περιορίζει επίσης τη δυνατότητα των «οργανώσεων υπό τουρκική δικαιοδοσία» να δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια, καθώς και τις οικονομικές δραστηριότητες των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Τουρισμός: Και τα τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας θα πρέπει στο εξής να «αποφεύγουν να προτείνουν στους ρώσους πολίτες ταξιδιωτικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν επίσκεψη στην τουρκική επικράτεια».
«Έχω ζητήσει από τα ταξιδιωτικά γραφεία και τους τουριστικούς πράκτορες να απέχουν από την πώληση εκδρομικών πακέτων και επισκέψεων στην Τουρκία στους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει ο πρόεδρος Πούτιν, όπως δημοσιεύεται στο προεδρικό διάταγμα.

Τρομοκρατία: Οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες θα υποβάλλονται σε επιπλέον ελέγχους όταν φθάνουν σε ρωσικό έδαφος «για λόγους ασφαλείας», ενώ όλη η τουρκική επικράτεια εμπίπτει στην ζώνη υψηλού κινδύνου για τρομοκρατικές επιθέσεις, ως εκ τούτου προτείνεται η αποχή για «λόγους εθνικής ασφάλειας».

Εμπάργκο εισαγωγών: Το προεδρικό διάταγμα επίσης «την απαγόρευση ή τον περιορισμό των εισαγωγών ορισμένων ειδών εμπορευμάτων που προέρχονται από την Δημοκρατία της Τουρκίας», βάση ενός καταλόγου που ολοκλήρωσε η ρωσική κυβέρνηση, η σύνθεση του οποίου δεν έχει δημοσιευτεί ώστε να γίνει γνωστή η ακριβής λίστα των προϊόντων που εμπίπτουν στο εμπάργκο.

Αλλά και ο πολιτισμός μπαίνει στην λίστα των αντιποίνων καθώς το ρωσικό Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να ακυρώσει κάθε επαφή για την προετοιμασία των εκδηλώσεων για το Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού Τουρκίας-Ρωσίας, που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν το 2017 και το 2018.

Όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, «υπάρχουν πολλές προτάσεις από την τουρκική πλευρά, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαμε συμφωνήσει σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τώρα πλέον δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε τίποτε απολύτως».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ρωσικού ΥΠΠΟ τον Μάρτιο του 2015 διεξήχθησαν οι πρώτες επαφές και διαπραγματεύσεις των υπουργών πολιτισμού των δύο χωρών, με σκοπό την προετοιμασία του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού της Ρωσίας-Τουρκίας 2017-2018.

Είχαν καταλήξει σε συμφωνία για της πραγματοποίηση του Έτους Τουρκικού Πολιτισμού και Τουρισμού στη Ρωσία μέσα στο 2017 και του Έτους Ρωσικού Πολιτισμού και Τουρισμού στην Τουρκία το 2018.

premium.paratiritis.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version