Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη πτώση των πωλήσεων λόγω του κορονοϊού, αλλά και αύξηση τζίρου από το διαδίκτυο

image_print

Μεγάλα προβλήματα ρευστότητας και δραματική υποχώρηση πωλήσεων για περισσότερες από εννέα στις δέκα επιχειρήσεις μετά τις 15 Μαρτίου, αλλά και σημαντική αύξηση του προερχόμενου από το Διαδίκτυο κύκλου εργασιών, καταγράφουν δύο έρευνες του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σχετικά με τις επιπτώσεις τoυ κορονοϊού

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα 753 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ, στο χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 10 Απριλίου έως τη Μεγάλη Τρίτη (14/4).

Η δεύτερη έρευνα ήταν τηλεφωνική σε 723 επιχειρήσεις (μεταποιητικές, εμπορικές, υπηρεσιών και κατασκευαστικές) της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και διεξήχθη την περίοδο 23 Μαρτίου – 7 Απριλίου 2020. Αμφότερες έγιναν για λογαριασμό του ΕΒΕΘ από την εταιρεία Palmos Analysis.

Αισθητή αύξηση διαδικτυακών πωλήσεων

Αναλυτικότερα, προ της κρίσης που εκδηλώθηκε λόγω της πανδημίας και του lockdown που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός, ποσοστό μόλις 6% των πωλήσεων των επιχειρήσεων του δείγματος διενεργούνταν μέσω του διαδικτύου.

Πλέον όμως, ο τζίρος από τις διαδικτυακές πωλήσεις εμφανίζεται αισθητά αυξημένος. Κατά την περίοδο της κρίσης της COVID-19, ο προερχόμενος από το Διαδίκτυο τζίρος, αυξήθηκε κατά 49% για τις μικρές επιχειρήσεις με έναν έως δέκα εργαζόμενους. Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που απασχολούν 11-20 άτομα, η αντίστοιχη αύξηση ήταν 25%, ενώ στις συγκριτικά μεγαλύτερες (από 21-50 και από 51-100 εργαζόμενους) διαμορφώθηκε στο 18% κι 8% αντίστοιχα.

Πρόβλημα ρευστότητας για το 85%

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, από τα ευρήματα της πρώτης έρευνας προκύπτει ότι το 85% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας μετά την 15η Μαρτίου 2020. Πριν από τη συγκεκριμένη, κομβική ημερομηνία, το 74% των επιχειρήσεων δήλωνε ότι δεν είχε τέτοιο πρόβλημα.

Η απότομη πτώση της ρευστότητας είναι -σύμφωνα με τους μελετητές- απόρροια της κάθετης υποχώρησης των πωλήσεων, που έχει πλήξει μετά τις 15 Μαρτίου το 95% των επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο μέσος όρος ποσοστιαίας μείωσης των πωλήσεων φτάνει στο 74% στις επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας…

Την ίδια στιγμή, αν και μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων (45%) θεωρεί επαρκή τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, το 55% ζητά επιπλέον μέτρα και συγκεκριμένα προτείνει πρωτοβουλίες για την τόνωση της ρευστότητας όπως: μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί, χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων, παράταση της διάρκειας αποπληρωμής των επιταγών και προσθήκη περισσότερων ΚΑΔ (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας) στη λίστα των πληττομένων επιχειρήσεων (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν, σύμφωνα με τους μελετητές, οι επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου που θεωρούνται ως μη πληττόμενες παρά το γεγονός ότι οι πελάτες τους είναι επιχειρήσεις λιανικής, που έκλεισαν αναγκαστικά).

Επιπλέον, ζητούν «πάγωμα» των δανείων και φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων και μείωση των χρεώσεων των ΔΕΚΟ και περαιτέρω πτώση των ενοικίων.

Από τα ευρήματα της δεύτερης έρευνας προκύπτει ότι το 92% των επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ έχει επηρεαστεί πολύ/αρκετά από την πανδημία και τις δυσμενείς συνέπειες της. Μάλιστα, το 87% έχει ήδη καταγράψει αρνητικές επιπτώσεις στην επιχείρησή του, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που αυτή έχει επιφέρει, με την εντονότερη επίδραση να καταγράφεται στο εμπόριο και να ακολουθούν οι υπηρεσίες, η βιομηχανία και οι κατασκευές.

Οι επιπτώσεις αυτές κατά σειρά σπουδαιότητας είναι οι ακόλουθες: μειωμένη προσέλευση πελατών με 59%, ακυρώσεις/ μείωση πωλήσεων με 58%, εκδήλωση ανησυχίας εκ μέρους πελατών/ προμηθευτών με 51% κι αναστολή λειτουργίας/ κλείσιμο με 40%.

Το 87% ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση της εξάπλωσης

Στην ερώτηση εάν «ως επιχείρηση, έχετε αναπτύξει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης ή σκοπεύετε να πάρετε κάποια μέτρα σε περίπτωση περαιτέρω σημαντικής εξάπλωσης του κορονοϊού», οι απαντήσεις είναι θετικές σε ποσοστό 47% κι αρνητικές κατά το 45% (δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ: 8%). Μεγαλύτερη ετοιμότητα δείχνει να έχει η βιομηχανία και έπονται κατά σειρά εμπόριο, υπηρεσίες και κατασκευές.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο αντιμετώπισης της κάθε επιχείρησης σε περίπτωση περαιτέρω σημαντικής εξάπλωσης του κορονοϊού προβλέπουν (πολλαπλές απαντήσεις):

  • Ανάπτυξη εναλλακτικών καναλιών πωλήσεων (πχ online, τηλεφωνικά κα): 33%
  • Κλείσιμο/Αναστολή λειτουργίας ολόκληρης της επιχείρησης: 29%
  • Χορήγηση αδειών στο προσωπικό: 27%
  • Εναλλακτική απασχόληση προσωπικού (εξ αποστάσεως από το σπίτι, online, τηλεφωνικά κτλ): 25%
  • Μείωση προσωπικού/απολύσεις: 18%
  • Μείωση/Ακύρωση παραγγελιών προς τους προμηθευτές: 14%
  • Αναστολή λειτουργίας τομέων της επιχείρησης: 12%

Εννέα στους δέκα (ποσοστό 87%) δηλώνουν μέχρι στιγμής πολύ/ αρκετά ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας από τις αρχές, ενώ προς τη σωστή κατεύθυνση είναι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το 74% των ερωτηθέντων._

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άνοιξε η νέα ρύθμιση της ΑΑΔΕ για παλαιές οφειλές έως και σε 72 δόσεις

image_print

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» σε όσους δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ οι νεότερες οφειλές, από το 2024 και μετά, δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εξακολουθούν να ρυθμίζονται μέσω των πάγιων ρυθμίσεων.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myAADE, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2026. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει έως τις 72, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τους όρους της ρύθμισης.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι συγκεκριμένες οφειλές να μην βρίσκονται ήδη σε ενεργή ρύθμιση. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, καθώς η μη εμπρόθεσμη πληρωμή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης και στην επαναφορά των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης αποτελεί μέρος των μέτρων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, διευκολύνοντας παράλληλα την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις και να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στο myAADE.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά την επιδότηση, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλές λόγω της ανόδου στις διεθνείς αγορές

image_print

Παρά την κρατική επιδότηση των 10 λεπτών ανά λίτρο στη βενζίνη και των 5 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου περιορίζει το όφελος για τους καταναλωτές.

Οι οδηγοί διαπιστώνουν ότι, παρά τη στήριξη που παρέχεται στην αντλία, το κόστος ανεφοδιασμού παραμένει αυξημένο. Η πρόσφατη άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων έχει μεταφερθεί σταδιακά στη λιανική αγορά, με αποτέλεσμα η επιδότηση να απορροφά μόνο ένα μέρος των αυξήσεων.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος μεταφοράς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, εξακολουθούν να διαμορφώνουν υψηλές τιμές στα πρατήρια καυσίμων.

Οι καταναλωτές εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις επηρεάζουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα για όσους χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητό τους για εργασία ή επαγγελματικές μετακινήσεις.

Η πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Μέχρι τότε, η επιδότηση προσφέρει μια περιορισμένη ανακούφιση, χωρίς όμως να αντισταθμίζει πλήρως τις πιέσεις που προκαλούν οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέρρες: Σύσκεψη Γκιουλέκα με δημάρχους για δημογραφικό και υποδομές

image_print

Στις Σέρρες βρέθηκε την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2026 ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με τους δημάρχους του νομού, παρουσία εκπροσώπων των βουλευτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τον Υφυπουργό υποδέχθηκε στο Διοικητήριο ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ενώ η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Στόχος η επίλυση των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης

Όπως ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η καταγραφή των σημαντικότερων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την προώθηση λύσεων σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση.

Το δημογραφικό στο επίκεντρο

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι ο Υφυπουργός γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα της περιοχής.

Ο κ. Σπυρόπουλος ανέδειξε ως κορυφαία πρόκληση για τον νομό το δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι απαιτούνται ουσιαστικά κίνητρα ώστε οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους, να αναπτύξουν επαγγελματική δραστηριότητα και να δημιουργήσουν οικογένεια.

Ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην υποστελέχωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού θα βελτιώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση των πολιτών και την υλοποίηση έργων.

Έμφαση στις αναπτυξιακές υποδομές

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε επίσης το ζήτημα της χρηματοδότησης σημαντικών έργων υποδομής που μπορούν να ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική των Σερρών.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της περιφερειακής οδού, έργο για το οποίο υπάρχει ήδη ώριμη μελέτη. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, η υλοποίησή του αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, στη βελτίωση των μεταφορών και στη διευκόλυνση της εμπορικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en