Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες λόγω της χαλαζόπτωσης

image_print

Θύματα του καιρού και κυρίως του παγετού και του χαλαζιού, είναι και φέτος οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκφράζουν την ανησυχία τους και απευθύνουν έκκληση για ένταση των πτήσεων που γίνονται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

«Δεν πετάνε τα αεροσκάφη χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, δεν τα ακούμε», επισήμανε ο γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών του δήμου Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος, προσθέτοντας ότι «η χθεσινή χαλαζόπτωση, που έπεσε κατά μήκος της Εγνατίας Οδού από το Πλατύ Ημαθίας μέχρι και την Νάουσα και είχε ως επίκεντρο τα Καβάσιλα Ημαθίας, είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν εκτάσεις άνω των 30.000 στρεμμάτων με φρούτα και άλλες καλλιέργειες».

Συγκεκριμένα, ο ίδιος μας επισήμανε ότι το χθεσινό χαλάζι, που είχε μέγεθος φουντουκιού, είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν περισσότερα από 10.000 στρέμματα με συμπύρηνο ροδάκινο, 5.000 στρέμματα με μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα και βερίκοκα και περίπου 20.000 στρέμματα με καλαμπόκι, βαμβάκι και τεύτλα.

«Δεν φτάνει η ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειές μας από τον παγετό στις 26 και 28 Μαρτίου, ήρθε και η χαλαζόπτωση να μας αποτελειώσει», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε και την αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από το έργο τους, επειδή, όπως μα είπαν, με τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς μειώθηκαν οι αποζημιώσεις των εκτιμήσεων».

Στην Πέλλα, καταγράφηκαν ζημιές από το χαλάζι στις περιοχές Λεπτοκαρυάς, Προφήτη Ηλία και Δροσερού, ενώ ζημιές καταγράφηκαν και σε περιοχές στην Καβάλα (δυτική περιοχή του νομού) αλλά και στη Δράμα (περιοχή Νέστου), όπου κυρίως επλήγησαν αμπέλια, ελαιόδεντρα και πυρηνόκαρπα. Η χαλαζόπτωση στην Ξάνθη, έπληξε δενδρώδεις κυρίως καλλιέργειες στις περιοχές Τοξοτών και δήμου Αβδήρων.

Κανονικά εκτελείται το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ

Σε επικοινωνία του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με τον επικεφαλής του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, Βαγγέλη Τσαγκαλίδη, ο τελευταίος επεσήμανε ότι το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας του οργανισμού εκτελείται κανονικά. Μάλιστα τόνισε πως «χθες πέταξαν και τα τρία αεροσκάφη και εκτέλεσαν συνολικά πέντε πτήσεις από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι και τις 19.00 το βράδυ». Προσέθεσε δε, «μάλιστα, σε κάποια στιγμή βρίσκονταν στον αέρα δύο αεροσκάφη ταυτόχρονα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσαγκαλίδης τόνισε «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό» και πρόσθεσε πως «κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα ήταν η ζημιά εάν δεν πετούσαν τα αεροσκάφη, και έτσι δυστυχώς δεν αναγνωρίζεται πλήρως το έργο των πιλότων που πραγματοποιούν αυτό το δύσκολο και επικίνδυνο εγχείρημα».

Υπενθυμίζεται ότι το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ αφορά συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα, και διεξάγεται από 20 Μαρτίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου.

Η σπορά των νεφών και το έργο των αεροσκαφών

Η εφαρμογή του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας περιλαμβάνει πρόγνωση εμφάνισης χαλαζόπτωσης, παρακολούθηση των καταιγίδων με τέσσερα ραντάρ καιρού, στις τοποθεσίες Φίλυρο, Λιόπρασο, Θεσσαλονίκη και Λάρισα και σπορά των καταιγίδων από ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη με φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου που βρίσκονται στα φτερά και την κοιλία και λειτουργία ενός δικτύου χαλαζομέτρων.

Υπογραμμίζεται ότι όταν ξεσπάσει καταιγίδα με χαλάζι, το αεροσκάφος βρίσκεται ήδη στον ουρανό και κοντά στην περιοχή που «δονείται». Στη συνέχεια προσεγγίζει την περιοχή που τροφοδοτεί την καταιγίδα και σε κατάλληλο ύψος αφήνει υλικό σποράς στο νέφος, αυξάνοντας ουσιαστικά τον αριθμό των χαλαζοκόκκων και μειώνοντας ταυτόχρονα το μέγεθός τους. Έτσι, οι χαλαζόκοκκοι, όντας μικρότερου μεγέθους, μέχρι να πέσουν στο έδαφος λιώνουν ή είναι τόσο μικροί, που δεν δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

113 χρόνια από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης

image_print

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Νέστου, με αφορμή τη συμπλήρωση 113 χρόνων από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης, τιμώντας μια από τις σημαντικότερες στιγμές της τοπικής ιστορίας.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με αναφορές στον αγώνα για την ελευθερία της περιοχής και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθους πολιτών.

Η επέτειος αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία να αποδοθεί φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του τόπου και να αναδειχθεί η ιστορική διαδρομή του Δήμου Νέστου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Λήμνος : Ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού

image_print

Ένα από τα σημαντικότερα έργα αστικής αναβάθμισης για τη Μύρινα μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, καθώς ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού, μιας περιοχής με ιδιαίτερη ιστορική και τουριστική αξία για τη Λήμνο.

Το έργο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά το παραλιακό μέτωπο, δημιουργώντας έναν σύγχρονο, ασφαλή και φιλικό προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες δημόσιο χώρο. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ανακατασκευή πεζοδρομίων, βελτίωση του φωτισμού, ανανέωση του αστικού εξοπλισμού, ενίσχυση της προσβασιμότητας και αισθητικές παρεμβάσεις που θα αναδείξουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής.

Η δήμαρχος Λήμνου, Ελεονώρα Γέωργα, χαρακτήρισε την έναρξη των εργασιών ως μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το νησί, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα έργο που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

«Η ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού δεν είναι απλώς ένα τεχνικό έργο. Είναι μια ουσιαστική επένδυση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην εικόνα της Λήμνου. Δημιουργούμε έναν σύγχρονο δημόσιο χώρο, αντάξιο της ιστορίας και της ομορφιάς του τόπου μας», ανέφερε η δήμαρχος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει με συνέπεια τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που ενισχύουν τις υποδομές του νησιού και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Σκανάρουν” από αέρα τα χωράφια για την εικόνα των καλλιεργειών που επλήγησαν από περονόσπορο

image_print

Μια σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αποτύπωση της πραγματικής έκτασης των ζημιών που προκάλεσε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες. Ο γεωργικός σύμβουλος Γιάννης Μητρούσης, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προχωρά σε εναέριες καταγραφές των πληγεισών εκτάσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από αγροτικές περιοχές που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ασθένεια. Οι εναέριες λήψεις επιτρέπουν την ακριβή χαρτογράφηση των καλλιεργειών, καταγράφοντας την ένταση και την έκταση των προσβολών με τρόπο που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω επιτόπιων ελέγχων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία που θα αποτυπώνουν με σαφήνεια την πραγματική εικόνα των ζημιών, προσφέροντας ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο στους παραγωγούς όσο και σε κάθε αρμόδιο φορέα που καλείται να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του περονόσπορου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en