ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μεγάλες επιβαρύνσεις θα φέρει ο νέος ΕΝΦΙΑ | Επιμένουν για ΕΝΦΙΑ εξωτερικού

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το 2016 με φόρο περιουσίας που θα επιβληθεί επί των πραγματικών αξιών των ακινήτων και θα αποφέρει έσοδα 2,6 δισ. ευρώ προανήγγελλε χθες ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Ο ίδιος τάχθηκε εμμέσως υπέρ της αυξήσεως του φόρου ακινήτων για τους αγρότες και αναφέρθηκε στην ανάγκη φορολογήσεως των ακινήτων εταιρειών που σήμερα δεν καταβάλουν ΕΝΦΙΑ. Μιλώντας σε δημόσια ενημερωτική συζήτηση της ΠΟΜΙΔΑ με θέμα την υπερφορολόγηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων που είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως οι σχεδιασμοί της φορολογικής διοίκησης για τις αλλαγές στην φορολογία ακινήτων θα παραδοθούν στην επόμενη Κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι ο νέος φόρος, που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται ως «νέος ΕΝΦΙΑ», θα επιβληθεί επί των πραγματικών αξιών και όχι επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών ο κ. Αλεξιάδης άφησε να εννοηθεί πως στον νέο φόρο θα υπαχθούν φορολογούμενοι που σήμερα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ή καταβάλουν πολύ μικρό φόρο.

«Ελπίζω να γίνει πράξη αυτό που λέει το Σύνταγμα. Να πληρώνουν όλοι βάσει δυνατοτήτων τους», ανέφερε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών , απαντώντας στον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παραδιά, ο οποίος είχε αναφέρει ενωρίτερα πως δεν είναι δίκαιο οι αγρότες να πληρώνουν 1 ευρώ το στρέμμα και τα αστικά ακίνητα να υπερφορολογούνται, καταβάλλοντας ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο.

Επιμένει για ΕΝΦΙΑ εξωτερικού ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Την ύπαρξη σχεδίου για την επέκταση της επιβολής του φόρου ακινήτων και στην ακίνητη περιουσία που έχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στο εξωτερικό, επιβεβαίωσε χθες και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Γαβριήλ Σακελαρίδης, που μίλησε στη ίδια εκδήλωση ανοικτής συζήτησης της ΠΟΜΙΔΑ. Τόσο ο ίδιος όμως, όσο και  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξιάδης, καθησύχαζαν ότι οι νόμιμοι φορολογούμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από το περιουσιολόγιο και πως δεν είναι στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει επιπλέον φόρους αλλά να εντοπίσει μόνον τα αδήλωτα εισοδήματα από λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή κλπ.
  
Στόχος είναι η εισαγωγή φορολογικών αντικινήτρων για την διακράτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά και αντικινήτρων για την αγορά περιουσιακών στοιχείων εκτός Ελλάδας. Το σχέδιο που έχει ήδη αποφασιστεί να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους πιστωτές, προβλέπει ότι από το 2016 ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον νέο αυτό διευρυμένο φόρο περιουσίας, ο οποίος θα έχει ως στόχο όχι μόνο την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ που αποδίδει ετησίως ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, συνολικού ύψους δεκάδων δισ. ευρώ καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την διακράτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.
 
Όπως εξηγεί ο κ. Αλεξιάδης τα πολυτελή ακίνητα που έχουν Έλληνες πολίτες σε άλλες περιοχές εκτός της χώρας μας, καθώς επίσης και τα κεφάλαια που έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού θα υπάγονται στο νέο φόρο.
 
Ο φόρος θα επιβάλλεται
 
1. Σε ακίνητα στην Ελλάδα που αφορά σήμερα ο ΕΝΦΙΑ
 
2. Σε ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό
 
3. Σε καταθέσεις στο εξωτερικό
 
4. Σε επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα του εξωτερικού
 
5. Σε αντικείμενα μεγάλης αξίας (π.χ. έργα τέχνης)
 
Έρχονται τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ
 
Λίγες μέρες μετά τις εκλογές φτάνουν τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το έτος 2015 είναι υπολογισμένα με βάση τις  αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από το 2007 αλλά και με βάση το σύστημα κλιμάκωσης των «συντελεστών παλαιότητας» που προβλέπει ο  νόμος 4223/2013.
 
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη οριστικοποιηθεί μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2015 δεν θα έχει – παρά ελάχιστες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ του 2014.
 
Όσοι έχουν περιουσία ως 85.000 (άγαμοι), 150.000 (έγγαμος με ένα παιδί) και 200.000 ευρώ (έγγαμος με τουλάχιστον 2 παιδιά) και εισόδημα κάτω από 9.000 (το οποίο αυξάνεται 1.000 για κάθε τέκνο) δικαιούνται μείωση κατά 50% στον φόρο, ενώ οι πολύτεκνοι με εισόδημα ως 12.000 ευρώ/χρόνο και ανάπηροι με ποσοστό από 80% και άνω δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
 
Το σύστημα προβλέπει για όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα:
 
-τον προσδιορισμό του οφειλόμενου κύριου ΕΝΦΙΑ με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007 οι οποίες ίσχυαν το έτος εκείνο για τα νεοανεγερθέντα διαμερίσματα,
 
-τον υπολογισμό του συντελεστή παλαιότητας των κτισμάτων.
 
Οι συντελεστές του Βασικού Φόρου ξεκινούν από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και φθάνουν μέχρι τα 13 ευρώ ανά τ.μ. για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 5.000 ευρώ.
 
Τα εκκαθαριστικά θα έρθουν στο τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά η πληρωμή (εφάπαξ ή της α΄δόσης) θα γίνει έως 30 Οκτωβρίου. Συνολικά θα εισπραχτούν 2,65 δισ. ευρώ ως τον Φεβρουάριο.
sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version