Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείωση 20% σε νέα κρούσματα | 9 στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Τη σαφή συρρίκνωση της επιδημίας κορωνοιού στη χώρα μας αλλά και την εξαιρετικά δύσκολη διαδρομή, που θα διανυθεί τις επόμενες εβδομάδες λόγω των σχολείων και του φθινοπωρινού σκηνικού, περιέγραψαν χθες κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Εμπειρρογνωμόνων, παρουσία της συναδέλφου τους, ιατρού του νοσοκομείου “Σωτηρία”, αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.

Ανατρέποντας το σύνηθες πρόγραμμα της ενημέρωσης, κατά την πρώτη της παρουσίαση στο υπουργείο Υγείας, όπως η ίδια επισήμανε, η κυρία Γκάγκα εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς τους υγειονομικούς που συνδράμουν στην επιδημία καθόλη τη διάρκειά της από κάθε μετερίζι. Και ζήτησε από τους πολίτες, πριν δώσει τον λόγο στους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου και τον κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα και να εμβολιάζονται για να παραμείνουν ασφαλείς μέσα στην πανδημία.

Τόνισε μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός πως, παρά τα πρόσφατα περιστατικά πλαστογράφησης πιστοποιητικών εμβολιασμού και διαγνωστικών ελέγχων που εντοπίστηκαν στο ΕΣΥ, η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους του συνεχίζει να υφίσταται. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έκδοσης πράξης αναστολών εργασίας που θέτει εκτός ΕΣΥ ανεμβολίαστους εργαζόμενους, τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Γκάγκα δείχνουν ότι το ΕΣΥ μετράει μικρές απώλειες ενώ αξιοσημείωτος αριθμός υγειονομικών αξιοποίησαν τη δεύτερη ευκαιρία που τους δόθηκε να εμβολιαστούν και να αιτηθούν την ανάκληση της αναστολής τους.

Ειδικότερα, και όπως ανέφερε έχουν επιδοθεί 5.305 πράξεις αναστολής στο σύνολο των εργαζομένων στην υγεία (5,8%), με τις 447 από αυτές να αφορούν γιατρούς (σε σύνολο 21.000), τις 2.700 να αφορούν νοσηλευτές (σε σύνολο 40.000) και τις 879 να αφορούν διοικητικό προσωπικό (σε σύνολο περίπου 12.000) από τα νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, από την αρχή της εβδομάδας περίπου 500 υγειονομικοί εργαζόμενοι εμβολιάστηκαν και ζήτησαν την ανάκληση της αναστολής καθηκόντων που τους είχε επιδοθεί την περασμένη εβδομάδα.

“Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν και όπου χρειαστεί γίνονται μετακινήσεις συναδέλφων. Και βέβαια έχουν ήδη προκηρυχθεί νέες θέσεις γιατρών που θα “τρέξουν” γρήγορα, θα υπάρξει νοσηλευτικό προσωπικό επικουρικό. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες” είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα.

Η ύφεση της επιδημίας

Τα στοιχεία για τη σαφή σταθεροποίηση της επιδημίας στη χώρα μας όπως αυτά αποτυπώνονται στα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρουσίασε αναλυτικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με αυτά, ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών ανέρχεται σε 2.274 κρούσματα ανά ημέρα, εμφανίζοντας μια μείωση 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα – σημειωτέον ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ σε δομές υγείας παραμένει σταθερός στις 90.000 τεστ την ημέρα.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας έχει μειωθεί σταδιακά στις προηγούμενες τρεις εβδομάδες από το 3,4% στο 2,4%. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 35 έτη, ενώ σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 εισαγωγές ανά ημέρα, παρουσιάζοντας ύφεση κατά 15% μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εμφανίζει σταθεροποίηση, ενώ αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών που σήμερα είναι στα 66 έτη.

Οι ασθενείς που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους, άτομα που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα του ΕΟΔΥ, 9 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς ήταν είτε ανεμβολίαστοι, είτε μερικώς εμβολιασμένοι.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, η υποχώρηση της επιδημίας αναμένεται να αποτυπωθεί σύντομα και στην πίεση που υφίσταται τώρα το σύστημα υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο αριθμός των νοσηλευόμενων με λοίμωξη Covid -19 στα νοσοκομεία ήταν 2.223. Από αυτούς, οι 696 ήταν σε Μονάδες Εντατικής Θερεαπείας και Αυξημένης Φροντίδας, ενώ οι 384 εξ αυτών διασωληνωμένοι. Ανεμβολίαστοι ήταν οι 343, ποσοστό 89,3%. Ο καθηγητής επανέλαβε πως τα μόνα δραστικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι ο εμβολιασμός και ο έλεγχος (testing).

Το αποτύπωμα των σχολείων

Οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι δεν διαφαίνεται αύξηση ιικου φορτίου στα αστικά κέντρα μετά τις διακοπές και την επιστροφή των εκδρομέων όπως ανησυχούσαν, ωστόσο τόνισαν πως η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό για τον οριακό έλεγχο της επιδημίας που έχει επιτευχθεί.

Επισήμαναν ακόμη τον σημαντικό ρόλο των σχολείων στην ανοδική καμπύλη της επιδημίας, εξηγώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά είναι βέβαιη από την ερχόμενη εβδομάδα.

“Στόχος μας είναι να παρακολουθούμε στενά της εξέλιξη των νέων κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες.Είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει ούτε τους γονείς, ούτε τους εκπαιδευτικούς το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση, και την περιμένουμε, των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες” ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η αύξηση θα είναι προσωρινή, γιατί το συστηματικό testing των ανεμβολίαστων μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω αυτοδιαγνωστικών (self) και rapid test αντίστοιχα αναμένεται να επιφέρει στη συνέχεια μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες -εφόσον εφαρμόζεται σωστά. Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένεται μείωση των κρουσμάτων στην σχολική κοινότητα μετά από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Επιπλέον, αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εφήβων, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ήδη το 1/4 των μαθητών Λυκείου έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το ποσοστό για τους μαθητές Γυμνασίου ανέρχεται στο 13%, με την εμπλοκή των παιδιάτρων στη διαδικασία του εμβολιασμού να εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά αυτά. Η ίδια, πάντως, υπογράμμισε ότι -παρόλο που οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορωνοϊό- η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη οφείλει να απευθύνεται πρώτα στους ευάλωτους ενηλίκους.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τιμόνι τέλος για τους 70άρηδες | Τι προβλέπει νέος Νόμος

Στο μικροσκόπιο των ιατρικών εξετάσεων αναμένεται να βρεθούν οι οδηγοί ηλικίας 70 ετών και άνω στην Ελλάδα, καθώς τα σχέδια της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν πρόσφατα θέλουν τους δρόμους στις χώρες-μέλη της ΕΕ να γίνουν πιο ασφαλείς.

Στο επίκεντρο λοιπόν, βρίσκονται οι υπερήλικες οδηγοί, οι οποίοι σύμφωνα με τα στατιστικά στα τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στην ΕΕ και ειδικότερα στην Ελλάδα φαίνεται ότι εμπλέκεται ένας εξ αυτών. Κάτι τέτοιο έχει οδηγήσει σε αναζήτηση νέων μεθόδων ως προς τον τρόπο ανανέωσης των αδειών οδήγησης.

Τα στελέχη της Κομισιόν φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι οι οδηγοί που κλείνουν τα 70 έτη θα πρέπει να περνούν από εκτενέστερους και πιο αυστηρούς ιατρικούς ελέγχους ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει και η πρακτική εξέταση οδήγησης. Ειδικά για το θέμα της πρακτικής εξέτασης πολλά κράτη-μέλη έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να το υιοθετήσουν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν εφαρμόστηκε για πολλούς και διάφορους λόγους.

Αξίζει να αναφερθεί πως πουθενά στην ΕΕ δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην άδεια οδήγησης και ο νόμος ορίζει ότι με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας οι οδηγοί πρέπει να εξετάζονται από 2 γιατρούς ανά τριετία, ενώ με τη συμπλήρωση των 80 χρονών κάθε 2 έτη απαιτείται η εξέταση του οδηγού από περισσότερες ειδικότητες γιατρών.

Αντιδράσεις στο υποχρεωτικό τεστ οδήγησης

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι άνθρωποι άνω των 70 ετών θα πρέπει είτε να συμπληρώνουν μια λεγόμενη αυτοαξιολόγηση της οδηγικής τους ικανότητας, είτε να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια.

«Η απόφαση για ποιο από τα δύο, εναπόκειται στα κράτη-μέλη» αναφέρεται στο κείμενο των σχεδίων με την επισήμανση ότι αυτό ισχύει για κάθε ανανέωση διπλώματος οδήγησης. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες προτάσεις. Όπως ότι για τα διπλώματα που εκδόθηκαν από τις 19 Ιανουαρίου του 2013 και μετά δεν θα ισχύουν επ’ αόριστον, αλλά μόνο για 15 χρόνια, κάτι που εφαρμόζει ήδη η Ελλάδα. Από την ηλικία των 70 θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια ενώ στην Ελλάδα ανανεώνονται κάθε 3 χρόνια έως τα 80 και κατόπιν κάθε 2 χρόνια».

Μάλιστα πολλοί υπουργοί Μεταφορών στην ΕΕ προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους επισήμαναν ότι: «Η ιδέα ότι οι ηλικιωμένοι πολίτες μιας ορισμένης ηλικίας πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό τεστ φυσικής κατάστασης χωρίς κανέναν περαιτέρω λόγο δεν είναι καλή».

Οι ασφαλιστές από την άλλη μεριά θεωρούν ότι είναι καλό οι άδειες οδήγησης να ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια από την ηλικία των 70 ετών, μέσω μιας αυτοαξιολόγησης. Οι Σχολές Οδηγών από την άλλη μεριά, προτείνουν να υπάρχουν κάποια υποχρεωτικά μαθήματα οδήγησης σε άτομα άνω των 75 ετών ώστε το δίπλωμά τους να παραμένει σε ισχύ…

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Με σοβαρά εγκαύματα κοριτσάκι 2 ετών μετά από ανάφλεξη | Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο (25/5) σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ένα κοριτσάκι μόλις δύο ετών υπέστη σοβαρά εγκαύματα μετά από φωτιά και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Όπως αναφέρει το thestival.gr, το απίστευτο περιστατικό έγινε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου σε χωριό του Δήμου Λαγκαδά όταν ο 28χρονος πατέρας του κοριτσιού έβαζε βενζίνη στο αυτοκίνητο με μπιτόνι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, προκλήθηκε ανάφλεξη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες και να προκληθούν εγκαύματα στο σώμα του.

Το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης όμως οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη μεταφορά της στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί αεροδιακομιδή.

Ο 28χρονος πατέρας της, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 28χρονου πατέρα έχει σχηματιστεί δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Την προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαγκαδά.

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λαμία | Τουλάχιστον 2 άτομα εμπλέκονται στη φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο με τα χαλασμένα γεύματα

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο έφθασε στα «χέρια» της ΕΛΑΣ αναφορικά με τη φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο του ομίλου «Γιαννίτσης», στη Λαμία, όπου παρασκευάζονταν τα δηλητηριασμένα σχολικά γεύματα.

Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι πάνω από 1 άτομο έβαλε τη φωτιά στο εργοστάσιο, ενώ, οι αρχές εξετάζουν βίντεο και άλλα στοιχεία για να φθάσουν στα ίχνη των εμπλεκομένων προσώπων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Όλα αυτά, μετά τη νέα αποκάλυψη πως πριν από την πυρκαγιά, εστάλη μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την εταιρεία τροφίμων προς την ασφαλιστική, με το αίτημα της αύξησης ασφαλίστρων για μεγαλύτερη αποζημίωση σε περίπτωση φωτιάς.

Τρεις ενδείξεις για το σενάριο περί εμπρησμού

Σε άλλες πληροφορίες για την υπόθεση, όπως αναφέρθηκε από το MEGA, υπάρχουν τρεις σοβαρές ενδείξεις που εξετάζονται αναφορικά με το σενάριο εμπρησμού.

Αυτά είναι:

  1. Γρήγορη εξάπλωση φωτιάς από το βαν, σαν να υπάρχει πρόσθετο υλικό που βοήθησε στην εξάπλωση.
  2. Μύριζε βενζίνη: Έχουν ληφθεί 20 δείγματα από σημεία του καταστραμμένου εργοστασίου και έχουν σταλεί στο χημείο του Κράτους.
  3. Τα καταγραφικά: Τα δύο κάηκαν, δε βρέθηκε το τρίτο καταγραφικό, και το ζήτημα που τίθεται είναι αν καταστράφηκε ολοσχερώς εντελώς από τη φωτιά ή… εξαφανίστηκε.

Τι δείχνει ο υγειονομικός έλεγχος

Πέραν της έρευνας για την φωτιά, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο υγειονομικός έλεγχος στα σχολικά γεύματα τα οποία προκάλεσαν τις μαζικές δηλητηριάσεις.

Σύμφωνα με τον τελευταίο έλεγχο που έκανε ο ΕΟΔΥ στα δείγματα τροφίμων τα οποία κατανάλωσαν τα παιδιά, και τα οποία αναλύθηκαν σε εργαστήρια, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικά στο βακτήριο του σταφυλόκοκκου.

Ο έλεγχος ήταν διπλός, διενεργήθηκε δηλαδή τόσο σε τρόφιμα τα οποία διανεμήθηκαν στους μαθητές, όσο και σε δείγματα κοπράνων από τα παιδιά τα οποία νόσησαν. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα τα οποία βγήκαν την Δευτέρα και εκεί, βρέθηκε η τοξίνη την οποία παράγει ο σταφυλόκοκκος.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en