Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες – Αναλυτικοί πίνακες

image_print

Τη μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς για την κύρια σύνταξη κατά το ένα τρίτο για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες από την 1η Ιανουαρίου 2019 ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΗ εισφορά μειώνεται από 20% σήμερα στο 13,33% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και στο 12% από 18% που θα διαμορφωνόταν για τους αγρότες από την 1-1-2019.

Η ελάχιστη μηνιαία εισφορά παραμένει αμετάβλητη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες).

Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα.

To υπουργείο έδωσε παραδείγματα για τις μειώσεις των εισφορών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες καταβάλλουν, ήδη από την 1/1/2017, ασφαλιστικές εισφορές στη βάση των πραγματικών οικονομικών τους δυνατοτήτων και όχι επί αυθαίρετα καθορισμένων ασφαλιστικών κλάσεων, που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση των ασφαλισμένων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών καταβάλλει πλέον μικρότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλε με το παλαιό σύστημα.

Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού αλλά και χάρη στην καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, η Κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο βήμα.

Στην ελάφρυνση των εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, συνολικά για 250.000 μη μισθωτούς.

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες):

– Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

– Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

– Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση που θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και θα αυξήσει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημά τους.

Αφήνοντας πίσω τα ελλείμματα και την αβεβαιότητα, οι προοπτικές που ανοίγονται για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προοιωνίζονται μόνο θετικές παρεμβάσεις για τους ασφαλισμένους. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο σε όσους λειτουργούν υπονομευτικά απέναντι στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και επιδιώκουν την επικράτηση των ιδιωτικών κριτηρίων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τα παραδείγματα του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες στον κάμπο του Νέστου από τη σφοδρή καταιγίδα

image_print

Άμεση καταγραφή των καταστροφών και γρήγορες αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες

Σημαντικές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες τον Νομό Καβάλας, αφήνοντας πίσω της εκτεταμένες καταστροφές στον κάμπο του Νέστου. Το μεγαλύτερο πλήγμα καταγράφηκε στην περιοχή του Ποντολιβάδου και Ερατεινού όπου οι θυελλώδεις άνεμοι και τα έντονα καθοδικά ρεύματα της καταιγίδας προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, κυρίως σε καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλιανθού.

Οι παραγωγοί περιγράφουν την κατάσταση ως ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα το εισόδημά τους.

Οι αγρότες ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες εκτίμησης και να καταβληθούν έγκαιρα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Όπως επισημαίνουν, η ταχεία ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων είναι κρίσιμη, καθώς οι ζημιές έρχονται σε μια περίοδο αυξημένων καλλιεργητικών εξόδων και δημιουργούν έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Temu και Shein: Δασμός 3 ευρώ στα μικροδέματα από 1η Ιουλίου

Δέματα από ηλεκτρονικές αγορές Temu και Shein με νέο δασμό 3 ευρώ από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
image_print

Ακριβότερες οι αγορές από Temu και Shein

Ακριβότερες γίνονται από την 1η Ιουλίου οι ηλεκτρονικές αγορές από πλατφόρμες όπως η Temu και η Shein, καθώς τίθεται σε εφαρμογή νέος δασμός ύψους 3 ευρώ για μικροδέματα που εισάγονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μέτρο αφορά αγορές ιδιωτών αξίας έως 150 ευρώ και αναμένεται να επιβαρύνει κυρίως τα πολύ φθηνά προϊόντα, τα οποία αποτελούν μεγάλο μέρος των παραγγελιών από διεθνείς πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο δασμός υπολογίζεται ανά είδος και όχι ανά παραγγελία

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ο δασμός των 3 ευρώ δεν θα επιβάλλεται ανά παραγγελία, αλλά ανά διαφορετικό είδος προϊόντος.

Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα διαφορετικά προϊόντα περιλαμβάνει ένα καλάθι αγορών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή.

Για παράδειγμα, αν ένα δέμα περιλαμβάνει τρία ίδια προϊόντα, θα επιβληθεί ένας δασμός 3 ευρώ. Αν όμως περιλαμβάνει τρία διαφορετικά προϊόντα, τότε ο συνολικός δασμός θα ανέλθει στα 9 ευρώ.

Παραδείγματα υπολογισμού

Αν ένας καταναλωτής αγοράσει τρία ίδια αξεσουάρ από πλατφόρμα εκτός ΕΕ, ο δασμός θα είναι 3 ευρώ, καθώς πρόκειται για το ίδιο είδος.

Αν όμως στο ίδιο δέμα υπάρχουν ένα μπλουζάκι, ένα ζευγάρι παπούτσια και ένα αξεσουάρ, τότε θα θεωρηθούν τρία διαφορετικά είδη και η επιβάρυνση θα φτάσει τα 9 ευρώ.

Διαφορετικό είδος μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και προϊόν της ίδιας κατηγορίας, όταν υπάγεται σε άλλη δασμολογική διάκριση. Για παράδειγμα, μία μεταξωτή μπλούζα και δύο μάλλινες μπλούζες θεωρούνται δύο διαφορετικά είδη, άρα ο δασμός θα είναι 6 ευρώ.

Ποιος πληρώνει τον νέο δασμό

Ο ειδικός εισαγωγικός δασμός καταβάλλεται στις τελωνειακές αρχές από τον διασαφιστή της εισαγωγής.

Ανάλογα με τον τρόπο αποστολής, αυτός μπορεί να είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο πωλητής, η μεταφορική εταιρεία ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος.

Ωστόσο, το κόστος αναμένεται να μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή, είτε κατά την ολοκλήρωση της αγοράς είτε πριν από την παράδοση του δέματος.

Τι ισχύει για ΦΠΑ και επιστροφές

Ο νέος δασμός δεν αντικαθιστά τον ΦΠΑ. Όταν η αγορά γίνεται μέσω του συστήματος Import One Stop Shop, ο ΦΠΑ εξακολουθεί να καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο ΦΠΑ εισπράττεται κατά τον εκτελωνισμό.

Σε περίπτωση επιστροφής προϊόντος επειδή ο καταναλωτής άλλαξε γνώμη, ο δασμός που έχει καταβληθεί δεν επιστρέφεται. Επιστροφή προβλέπεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις της τελωνειακής νομοθεσίας, όπως όταν το προϊόν είναι ελαττωματικό ή δεν ανταποκρίνεται στους όρους της αγοράς.

Γιατί επιβάλλεται το μέτρο

Στόχος του νέου δασμού είναι ο περιορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού από εισαγωγές πολύ χαμηλής αξίας από τρίτες χώρες και η ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων στα εκατομμύρια μικροδέματα που εισέρχονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μέτρο θα ισχύσει προσωρινά έως τις 30 Ιουνίου 2028, ενώ εκτιμάται ότι μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου θα ενισχύσουν τις ευρωπαϊκές αποθήκες τους, ώστε περισσότερες παραγγελίες να αποστέλλονται από χώρες εντός ΕΕ.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττική: Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε 79χρονο για ψησταριά στη Νέα Μάκρη

Αττική - Έλεγχοι της Πυροσβεστικής για παραβάσεις πυροπροστασίας και πρόστιμο σε ψησταριά στη Νέα Μάκρη - 2026
image_print

Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε 79χρονο στη Νέα Μάκρη

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ επιβλήθηκε σε 79χρονο στη Νέα Μάκρη Αττικής, καθώς διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση μεταλλικής ψησταριάς, κατά παράβαση των ισχυόντων μέτρων πυροπροστασίας.

Το περιστατικό ερευνήθηκε από το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Ανατολικής Αττικής, ενώ η παράβαση καταγράφηκε σε ημέρα κατά την οποία στην περιοχή ίσχυε πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 4.

44 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Από αυτές, οι 37 αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν σε ακόμη επτά μέτωπα.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Δύο συλλήψεις στις Αφίδνες

Στην Αττική καταγράφηκαν ακόμη δύο συλλήψεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί πυροπροστασίας.

Συγκεκριμένα, το Ανακριτικό Κλιμάκιο Ανατολικής Αττικής προχώρησε στη σύλληψη μιας 59χρονης και ενός 44χρονου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι δύο συλληφθέντες φέρονται να εμπλέκονται σε παράβαση των μέτρων πυροπροστασίας σε χώρο σκοπευτηρίου στις Αφίδνες, επίσης σε ημέρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Εκατοντάδες πρόστιμα από την αρχή του έτους

Από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 28 Ιουνίου 2026 έχουν επιβληθεί συνολικά 488 διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 560.470,41 ευρώ.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 133 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Από αυτές, οι 125 αφορούν πυρκαγιές από αμέλεια, ενώ οι 8 σχετίζονται με πυρκαγιές από πρόθεση.

Έκκληση για προσοχή από την Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι υψηλός ή πολύ υψηλός.

Οι Αρχές υπενθυμίζουν ότι ακόμη και μια φαινομενικά απλή ενέργεια, όπως η χρήση ψησταριάς ή άλλης πηγής θερμότητας σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, οι πολίτες καλούνται να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en