Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ματίνα Παγώνη | Ρεβεγιόν δεν θα κάνουμε φέτος

Συνέντευξη στο enanews.gr παραχώρησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη επισημαίνοντας ότι φέτος ρεβεγιόν δεν θα γίνει σε κανένα σπίτι.

Κύρια Παγώνη βλέπουμε ότι ο κορωνοϊός χτυπάει και νεαρά άτομα πλέον, είδαμε δυστυχώς ότι έφυγε από την ζωή 25χρονος από τις Σέρρες. Ο κορωνοϊός δεν κοιτάει ηλικίες.

Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι και οι νέοι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί μπορεί η πλειοψηφία να έχει ελαφρά συμπτώματα, όμως υπάρχει και ένας άλλος αριθμός νέων ανθρώπων που είναι με σοβαρότερα συμπτώματα που έχουν διασωληνωθεί και έχουμε και θανάτους. Για αυτό λοιπόν πρέπει να προσέχουμε όλοι και για τον εαυτό μας και για τους γύρο μας και για τις οικογένειές μας. 

Βλέπουμε ότι έχουμε μία ελαφρά μείωση των κρουσμάτων αλλά αύξηση των θανάτων.

Θα έχουμε μείωση του κρουσμάτων σιγά-σιγά από την αυτή τη βδομάδα και την επομένη θα ξεκινήσει, θα είναι βέβαια σε πολύ μικρό αριθμό, θα είναι σταδιακή. Αυτό που δεν περιμένουμε ακόμα αλλά το περιμένουμε σε 10 με 15 μέρες είναι τη μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων. Αυτό οφείλεται στο ότι αναφερόμαστε σε ασθενείς που νόσησαν πριν 15 μέρες, δηλαδή πριν πάρουμε τα μέτρα. Είναι αυτοί που έχουν νοσηλευτεί εδώ και 15 μέρες. Για αυτό αναμένουμε λοιπόν μετά από 10 μέρες τη μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων. Προς το παρόν όμως πρέπει όλοι να προσέχουμε. Είδαμε ότι με το θέμα των εμβολίων τα πράγματα θα είναι από την καινούργια χρονιά αισιόδοξα. Aναμένουμε να τελειώσουν οι διαδικασίες για να υπογράψει το FDA, να περάσουν από την επιτροπή του fda, τα εμβόλια. Το πρώτο εμβόλιο είναι της Pfizer που έχουν ήδη καταθέσει το φάκελο. Επομένως στη χώρα μας το ποσοστό των εμβολίων που θα πάρουμε θα έρθει προς το τέλος του χρόνου στην αρχή του επόμενου και ελπίζουμε αν όλα είναι καλά και περάσουνε την τρίτη φάση, και τα υπόλοιπα εμβόλια, τέλος Φλεβάρη, μέσα Φλεβάρη να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν πρώτα με τις ομάδες που είναι στα νοσοκομεία γιατροί νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό, δηλαδή όλοι οι υγειονομικοί, μετά οι ομάδες υψηλού κινδύνου και σιγά-σιγά οι υπόλοιπες ομάδες. Να ξέρουμε ότι επειδή το εμβόλιο θα είναι σε δύο δόσεις μετά από 21 μέρες θα πρέπει οι πολίτες να κάνουν την δεύτερη δόση, θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Για αυτό λοιπόν μέχρι τον Ιούνιο ελπίζουμε ένα ποσοστό 50 με 60% να έχει εμβολιασθεί και καλώς εχόντων των πραγμάτων οι υπόλοιποι τους επόμενους μήνες σιγά-σιγά. Η βαλίτσα αυτή θα πάει μακριά γιατί έτσι είναι τα πράγματα, για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ευχόμαστε ότι του χρόνου τέτοια εποχή, ναι μεν ο κορωνοϊός δεν θα έχει φύγει, θα συμπεριφέρεται όμως όπως όλοι οι κορωνοϊοί που γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Αλλά θα υπάρχει και το εμβόλιο, θα υπάρχει και ανοσία και τα πράγματα θα είναι πολύ βελτιωμένα. Ευχόμαστε να έχουμε πετάξει και τις μάσκες.

Τα Χριστούγεννα έρχονται κύρια Παγώνη. Πώς θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα; Τι προβλέπεται να γίνει; Πιστεύετε ότι πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα;

Τα Χριστούγεννα που θα κάνουμε φέτος θα είναι πάρα πολύ διαφορετικά, καμία σχέση με προηγούμενες χρονιές. Εκτιμώντας τις παραμέτρους, δηλαδή τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνομένων, των νοσηλευομένων, που είναι πάνω από 4.000 στις κλινικές COVID, θα αξιολογήσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους το επόμενο δεκαπενθήμερο και θα δούμε αν πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα. Πιστεύουμε να ανοίξουν γιατί ο κόσμος πρέπει να δουλέψει, επιπλέον και από ψυχολογικής πλευράς,  ο κόσμος να ξεδώσει λίγο, να βγει να κάνει μία βόλτα στα μαγαζιά, να μην είναι συνέχεια κλεισμένος στο σπίτι. Ξέρετε ότι και ο ψυχολογικός παράγων είναι σημαντικός.

Τι θα γίνει με τις γιορτές στα σπίτια; Τα ρεβεγιόν;

Ρεβεγιόν δεν θα κάνουμε, θα είμαστε μόνο τα μέλη της οικογένειας που ανήκουν στο σπίτι, χωρίς να καλούμε υπόλοιπους συγγενείς να έρθουν. Πρέπει να είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των ατόμων στις οικογένειες για να μην έχουμε μεταδόσεις. Δεν ξέρουμε πόσοι ασυμπτωματικοί υπάρχουν, γιατί και αυτοί μεταδίδουν τον ιό και είναι κρίμα να ξαναβρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις.

Κύρια Παγώνη δεν ξέρω κατά πόσο ο Έλληνας θα τηρήσει αυτά τα μέτρα κυρίως τώρα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι δύσκολο να κρατήσεις τον Έλληνα στο σπίτι.

Πιστεύω ότι θα το τηρήσει. Ξέρω ότι οι Έλληνες έχουμε μία άλλη κουλτούρα. Όταν υπάρχουν οι γιορτές θέλουμε να διασκεδάσουμε θέλουμε να χορέψουμε είναι λογικό αυτό, είναι πολύ λογικό. Μετά από 8 μήνες με τη μάχη με τον Κορωνοϊό, με τη νόσο του Covid-19 είναι λογικό, όλοι μας να θέλουμε να αλλάξουμε παραστάσεις, να θέλουμε να βγούμε έξω, να θέλουμε να πάμε στα μαγαζιά, να θέλουμε να πάμε να φάμε, να θέλουμε να ακούσουμε μουσική όμως θα περιοριστούμε γιατί πρέπει να φροντίσουμε για το μέλλον μας.

Κύρια Παγώνη πότε βλέπετε το τρίτο κύμα κορωνοϊου;

Αρχές Ιανουαρίου. Σε κάθε πανδημία είναι τρία τα κύματα, συνήθως το τρίτο κύμα είναι λίγο πιο ελαφρύ από τα άλλα δύο. Αναμένεται αρχές Ιανουαρίου περίπου εκεί, 15 Ιανουαρίου, το αναμένουμε βάση των μελετών και των στατιστικών, και των επιδημιολογικών μελετών. Πιστεύω να είναι σε μορφή πιο ήπια για να μην ξανά κλειστούμε πάλι όλοι μέσα.

Θα είναι και ζημιογόνο σίγουρα για την οικονομία μας κύρια Παγώνη αν φτάσουμε μέχρι τότε και δεν έχουμε ανοίξει. 

Είναι τραγικό για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν τα μαγαζιά τους, για τους υπαλλήλους. Είναι τραγικό να βλέπεις τα μαγαζιά έρημα, βγαίνεις τώρα και βλέπεις μία ερημιά, αυτό είναι ότι χειρότερο.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα για τα ευρωψηφοδέλτια

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στις προκριματικές εκλογές για τα ευρωψηφοδέλτια του κόμματος.

Στόχος του κόμματος αλλά και των μελών της Καβάλας, είναι η ένταξη όσο περισσότερων γίνεται ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο με πρώτο και κύριο σχέδιο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Προπονητής κλιμάκιου Ταεκβοντό Β. Ελλάδος ο Χάρης Παλτόγλου στο Διεθνές Πρωτάθλημα στην Σόφια

Το διεθνές τουρνουά 15th Hereya Open Sofia, που θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Απριλίου 2024 στο Asics Arena της Σόφιας, θα φιλοξενήσει 1100 αθλητές από 12 χώρες. Οι επίλεκτοι αθλητές έχουν επιδείξει  αφοσίωση και εξαιρετικές επιδόσεις στους αγώνες και έχουν καταταγεί στην πρώτη θέση από τα τρία προκριματικά πρωταθλήματα.

Η συμμετοχή των 100 επίλεκτων αθλητών από την Ένωση Τάεκβοντο Βορείου Ελλάδος, υπό τον προπονητή Χάρη Παλτογλου, ενισχύει την Ελληνική αποστολή στο διεθνές τουρνουά 15th Hereya Open Sofia. Μία τιμητική θέση που τιμάει την πόλη μας, την Καβάλα, παρέχοντας σημαντική αναγνώριση στον τομέα του Τάεκβοντο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύλλογοι, φορείς και εθελοντές καθάρισαν τμήμα του περιαστικού δάσους

Πολλά είναι τα παράπονα που έχουν γίνει για τα απορρίματα τα οποία πλυμμηρίζουν το περιαστικό δάσος της Καβάλας. Σίγουρα ένα γεγονός που ιδίως και με τον ερχομό της αντιπυρικής περιόδου προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Μπορεί πολλοί πολίτες να μην είναι υπεύθυνοι όσο αφορά την ρίψη των απορριμάτων όμως αρκετοί φορείς, σύλλογοι και εθελοντές προέβησαν στον καθαρισμό ενός τμήματός του.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en