Quantcast
Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Μας οδηγούν σε παγκόσμιο πόλεμο για να βγούμε από την οικονομική κρίση!

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση πολύ σκληρών μέτρων κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαική Σύνοδο Κορυφής, έρχεται η συντριβή του αεροπλάνου των Mαλαισιανών Αερογραμμών να ξαναστριμώξει τη Ρωσία.

Μιλάμε για χτύπημα-προβοκάτσια που «παίζει» με την ψυχραιμία της Ρωσίας.

Ενα επικίνδυνο γεωπολιτικό παιγνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κάποιοι κάνουν λόγο για την υλοποίηση ενός σκοτεινού σχεδίου που θέλει την Ευρώπη να εμπλέκεται σε πόλεμο («τοπικό» ή ¨παγκόσμιο») ώστε να βγεί στην συνέχεια από την κρίση.

Η καταστροφή που θα προκαλέσει ο πόλεμος είναι ένα πολύ ενδιαφέρον asset για τα σκοτεινά σχέδια των εγκεφάλων που προτείνουν την λύση του πολέμου ως έξοδο από την κρίση.

Ως εκεί έχει φθάσει η ανθρώπινη(;) παράνοια των παγκόσμιων κέντρων εξουσίας.

Το ρεπορτάζ του Δημήτρη Λιάτσου για το στρίμωγμα της Ρωσίας είναι πολύ ενδιαφέρον.

Ως «πρωτόγνωρη προσπάθεια εκδίκησης, γιατί τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν εξελίσσονται με βάση το σενάριο της Ουάσιγκτον,» χαρακτηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ταυτόχρονα, εκφράζει την απογοήτευση της Μόσχας «διότι η Ε.Ε., σε αντίθεση με τα συμφέροντά της, υποτάχθηκε στον εκβιασμό της αμερικανικής κυβέρνησης και τράβηξε το δρόμο κυρωτικών μέτρων κατά της Ρωσίας». Το πιο σημαντικό στην ανακοίνωση είναι η φράση που ακολουθεί και που ξεκαθαρίζει ότι «εκβιασμούς δεν πρόκειται να ανεχτούμε, και διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε απαντητικά μέτρα».

Εχει ενδιαφέρον να δει κανείς τις εξελίξεις στην παγκόσμια σκηνή το τελευταίο διάστημα ώστε να φανεί ποιος και ποια συμφέροντα υποστηρίζει.

-Στο εσωτερικό της Ουκρανίας, οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου, χάνουν συνεχώς έδαφος στο μέτωπο της Ανατολής, και το μόνο που «καταφέρνουν» είναι οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και η εξόντωση αμάχων. Συνέπεια αυτού, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να καταφεύγουν προς τη Ρωσία για να σωθούν από τη μανία των «εκδικητών του Κιέβου».

-Ο ρώσος ηγέτης Πούτιν, επί μια εβδομάδα «αλωνίζει» τη Λατινική Αμερική, κηρύσσοντας την επιστροφή της Μόσχας στην ευαίσθητη -για τα αμερικανικά συμφέροντα- και πολλά υποσχόμενη αυτή περιοχή. Στη Βραζιλία συνέρχεται η σύνοδος κορυφής της ομάδας των χωρών-μελών της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), ανακοινώνεται η δημιουργία Τράπεζας ανάπτυξης με αρχικό κεφάλαιο 100 δισ. δολάρια, και όλα δείχνουν ότι ο Οργανισμός μορφοποιείται πλέον ως εναλλακτική οικονομική δύναμη.

-Το Μάιο στο Καζαχστάν είχε συγκροτηθεί η Ευρωασιατική Οικονομική Ενωση, για την οποία η Χίλαρι Κλίντον, ως πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, είχε πει ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να αποτρέψει τη σύστασή της.

-Μόλις η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λίγο μετά το Πάσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν με το… μισό υπουργικό συμβούλιο βρισκόταν στο Πεκίνο υπογράφοντας … 36 (!) εμπορικές συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, της αεροναυπηγικής, της κατασκευής δικτύων, οδοποιίας και σιδηροδρόμων, εμπορικών ανταλλαγών κ.α., με πιο εντυπωσιακή αυτή για το φυσικό αέριο ύψους… 400 δισ. Δολαρίων!

Η «απομόνωση» της Ρωσίας, την οποία «προώθησαν οι ΗΠΑ και οι συμμαχοί μας», κατά τον Ομπάμα, αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, κυρίως οι απερχόμενοι, δεν φείδονται εκφράσεων κατά της Μόσχας, πλην όμως το “ευρωπαϊκό μπίζνες” (οι επιχειρηματίες) αρνείται να κατανοήσει τα πολιτικά παιγνίδια που περικλείουν τον κίνδυνο να μετατραπούν σε «μπουμεράνγκ» για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ετσι, η Ανγκέλα Μέρκελ βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σκοινί, αφού από τη μια δεν θέλει να χάσει την επωνυμία της «μητερούλας» των Γερμανών, αλλά από την άλλη δεν δείχνει σημεία αντίστασης στο «πρέσιγκ» του αμερικανού προέδρου!

Μόλις στην αρχή της βδομάδας είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι εννέα χώρες της Ε.Ε.( αναμεσά τους η Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρος κ.α.) προτίθενται να αντιταχθούν στις αμερικανικές πιέσεις για από κοινού κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Την Τετάρτη, μετά από τηλεφωνική συνομιλία, Ομπάμα – Μέρκελ, η 60χρονη πλέον καγκελάριος (ανήμερα των γενεθλίων της) απέδειξε την «συνέπεια» που την διέπει!

Προβληματική η ελληνική στάση

Στο ελληνορωσικό επίπεδο έχουμε ανάλογο παράδειγμα «συνέπειας». Στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τηλεφώνησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζών Μπάιντεν. Οι δύο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, συμφώνησαν ότι «η συνεχιζόμενη παροχή βαρέως οπλισμού και εφοδίων από τη Ρωσία σε αποσχιστικές δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία απαιτούσε σταθερή και ενοποιημένη ανταπόδοση από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ». Αναρωτιέται κανείς αν ανάμεσα στις «αποσχιστικές δυνάμεις» ο πρωθυπουργός Σαμαράς περιλαμβάνει και τις 200 χιλιάδες ομογενείς μας στην περιοχή αυτή!!!

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, που κάλυψαν τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, «πέρα από προθέσεις, αποφάσεις για εδώ και τώρα κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν ελήφθησαν», αφού όπως τονίζουν «την αντίθεσή τους εξέφρασαν τέσσερις χώρες, όπως η προεδρεύουσα Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Φιλανδία». Οπως γίνεται φανερό απουσιάζουν από την αναφορά, εκτός της Γερμανίας, η Ελλάδα και η Κύπρος! Οποία συνέπεια! Ανάλογη με της «μητερούλας».

“Ερωτάται η ελληνική κυβέρνηση αν πρόκειται να υποστηρίξει τη διεύρυνση των αντιποίνων κατά της Ρωσίας και αν αντιλαμβάνεται τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς, όπως ο τουρισμός. Ή για τη στήριξη των θέσεων της χώρας στα διεθνή fora”. Αυτό αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη. Ενα εύλογο ερώτημα που παραλήπτη μπορεί κάλλιστα να έχει και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: «Οι 2+2 κατευθύνσεις της επόμενης ημέρας»

Του Νικόλαου Ι. Παναγιωτόπουλου,

Υπουργού Εθνικής Αμύνης

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της επόμενης μέρας, όποιος και να είναι αυτός πρέπει να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι έργο εθνικής σημασίας και ακόμα κατεπείγον γιατί οι γεωπολιτικές συνθήκες περιπλέκονται.

Πρώτα είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα, αλλά και η συνέχεια της προσπάθειας για συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Και στους δύο τομείς έχουν γίνει σπουδαία πράγματα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η προσπάθεια όμως σίγουρα δεν διακόπτεται, εντατικοποιείται, διότι οι ανάγκες υπάρχουν και παραμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να κινηθούμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες αποφάσεις για την πρόσκτηση των νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί.

Δεύτερον η εντατική αμυντική διπλωματία. Ανοίξαμε δρόμους που ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύσσοντας στρατηγικές σχέσεις και συμμαχίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που είναι προφανείς ισχυροί συμμαχικοί εταίροι, αλλά και με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες.

Σε επίπεδο Ε.Ε. προσωπικές σχέσεις με τους εταίρους Υπουργούς είναι απολύτως επιβεβλημένες. Εκτός από αυτούς τους δύο άξονες εκτιμώ ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ασφαλώς πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες της μέριμνας προς το προσωπικό. Λύσαμε κάποια προβλήματα, δεν δεχθήκαμε ποτέ ότι τα λύσαμε όλα, εκτιμώ στο κέντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ολοκλήρωση και υλοποίηση του νέου Μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είναι υπό επεξεργασία από τα Επιτελεία. Γιατί είναι σωστό και δίκαιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αμείβεται ανάλογα με τις υπηρεσίες που πρόσφερε αποδεδειγμένα και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα και αυτό είναι το κεντρικό σημείο της παρέμβασης της επόμενης ημέρας».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Δεν πιστεύω ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας θα αλλάξουν

Τα F-35 είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας

Ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από παλιότερα, αλλά και πως «δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του MEGA και της Βραδυνής, Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε πως «Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση ίσως μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συνεννόηση των δύο πλευρών. Όμως δεν πιστεύω πως μακροπρόθεσμα οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή θα αλλάξουν.

Δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους. 

Όλη η προσπάθεια αναβάθμισης και ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» ζει και βασιλεύει». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε μια χώρα άκρως αποτρεπτική».

Περιγράφοντας τους τέσσερις βασικούς άξονες της επόμενης ημέρας για το υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Αμυντική διπλωματία και εξοπλισμοί και αμυντική βιομηχανία και προσωπικό».

Ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε:

«Το προσωπικό έδειξε μέσα από σειρά αποστολές αποτελεσματικότητα. Έδειξε ότι αξίζει να αμειφθεί γι αυτό δεδομένου ότι και στα χρόνια της οικονομικής δυσκολίας οι περικοπές ήταν αναλογικά περισσότερες από αλλού. Αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί και να προσελκύσουμε έμψυχο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με δεδομένο ότι η προτεραιότητα ήταν οι εξοπλισμοί. Δόθηκε μια σχετική οικονομική ενίσχυση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και υλοποιούμε κάποια οικονομικά κίνητρα.

Το νέο μισθολόγιο είναι υπό επεξεργασία.

Σύντομα ο πρωθυπουργός θα έχει την τελική πρόταση. Θα την υποβάλλουμε στο υπουργείο Οικονομικών. Θεωρώ ότι την επόμενη μέρα σύντομα θα είμαστε σε θέση κάνουμε ανακοινώσεις. Είναι ένα ειδικό ζήτημα που αφορά το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποκαθιστά αδικίες, στρεβλώσεις και το δίκαιο».

Για τα 2+2 C-130 από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, σημείωσε:

«Τα C-130 είναι ένας στόλος που εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς υποστήριξης, είχαν μειωθεί πολύ σε διαθεσιμότητες. Αναζητήσαμε και δρομολογήσαμε λύσεις, για να δούμε κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης κάποιων τέτοιων αεροσκαφών μέσω του προγράμματος πλεονάζοντας υλικού των ΗΠΑ. Βελτιώνουμε τους αριθμούς μας. Όταν οι ΗΠΑ σου προσφέρουν δύο από το απόθεμά τους δεν έχεις παρά να δεχθείς».

Όσο για τα F- 35, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Τα F-35 είναι 5ης γενιάς. Είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας με φοβερές δυνατότητες, ηλεκτρονική αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών και κάποια στοιχεία stealth. Βρισκόμαστε σε μια φάση που έχοντας πάρει το “πράσινο φως” για να μπούμε στο πρόγραμμα, έχει κατατεθεί η προσφορά και περιμένουμε την απάντηση για να ξεκινήσουμε την τελική διαπραγμάτευση, ώστε να τα πάρουμε το 2028 – 2029».

Τέλος, για το ρόλο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχουν, για το οποίο έχει γίνει αρκετή κριτική, ο υπουργός ανέφερε: «Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι το κύριο ζήτημα σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Άμυνας την επόμενη ημέρα.

Μέσα από τις δουλειές που κλείσαμε και τα καινούργια συστήματα και την προσπάθεια αναβάθμισης των υπαρχόντων μεγάλο κομμάτι είναι η ύπαρξη εξωστρεφούς ανταγωνιστικής παραγωγικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αν τόσα χρόνια δεν υπήρχε έντονο αντικείμενο τώρα με όλα αυτά που γίνονται θεωρώ ότι η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι αναγκαία προϋπόθεση».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Επίσκεψη ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με Χαρδαλιά, Φλώρο και Μητσοτάκη στην ΔΥΚ και ΚΕΕΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις επισκέψεις του στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στον Σκαραμαγκά και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Διοικητής Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της ΔΥΚ Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νασσόπουλος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος.

Στην έδρα της ΔΥΚ πραγματοποιήθηκε μικρής κλίμακας άσκηση επιδείξεως με τη συμμετοχή εννέα τελειοφοίτων της Σειράς 197 – 198 ενώ στο ΚΕΕΔ έγινε επίδειξη με την ανάπτυξη ελικοπτέρων, εξωλέμβιων Zodiac, jet ski και αλεξιπτωτιστών με Αντικειμενικό Σκοπό την κατάληψη ακτής και τη διάσωση ομήρου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en