Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μας εκβιάζουν με το προσφυγικό για εκπτώσεις στο Αιγαίο

Πως οι Ευρωπαίοι παίζουν το παιχνίδι της Άγκυρας αντιμεταθέτοντας το προσφυγικό.

Σε θρυαλλίδα εξελίξεων για τα εθνικά θέματα επιχειρεί να αναδείξει το προσφυγικό η Τουρκία, επιτυγχάνοντας να δεσμεύσει τους Ευρωπαίους σε μια πολιτική πίεσης προς την Ελλάδα. Εκμεταλλευόμενοι τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούν οι ροές προσφύγων από τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, καθώς και οι τρομοκρατικές επιθέσεις, το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου, βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να παίξουν επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας στην ΕΕ.

Αν και η ελληνική διπλωματία είχε εγκαίρως αναγνωρίσει τους πολιτικούς και γεωστρατηγικούς κινδύνους που γεννά ο πόλεμος στη Συρία καθώς και τη διάθεση της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τις προσφυγικές ροές ως μέσο πίεσης προς την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ, εν τούτοις οι έλλειψη κοινής Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και η ιδιότυπη πολιτικο-οικονομική διελκυστίνδα στα πλαίσια της ΕΕ επέτρεψαν στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου να εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις.

Χαλαρώνοντας τους ελέγχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και διευκολύνοντας τη μετακίνηση των προσφύγων από τα ανατολικά στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις για εξαγωγή της κρίσης.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία μεταθέτει το πρόβλημα στην Ελλάδα και κατ επέκταση στην ΕΕ, ενώ υποβαθμίζει τις διαφορές στο Αιγαίο σε ζήτημα τεχνικό, χρεώνοντας την Ελλάδα με την άρνηση κοινής δράσης για τη διαφύλαξη της Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη πιεζόμενη πολιτικά και κοινωνικά και αδυνατώντας να παίξει το ρόλο του παράγοντα σταθερότητας επιλέγει να περιορίσει και όχι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ετσι ενώ η Τουρκία μετατοπίζει το επίκεντρο της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα η ΕΕ αντί να το επαναφέρει στα συροτουρκικά επιλέγει να το κλειδώσει στο Αιγαίο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι πιέσεις για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στα σύνορα, διευρυμένο ρόλο της Frontex και δημιουργία hot spots στην ελληνική επικράτεια και αναστολή συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν.

Από την άλλη πλευρά Ρωσία και ΗΠΑ επιλέγουν να πιέσουν την Άγκυρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στα συροτουρκικά σύνορα, αρνούμενες να συμμετάσχουν στο παιχνίδι εξαγωγής της κρίσης, στο οποίο μπήκαν οι Ευρωπαίοι επιχειρώντας να εμπλέξουν την Τουρκία στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Απαντώντας στις πιέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας η Άγκυρα ζητά τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας για τους πρόσφυγες εντός συριακού εδάφους, με στόχο να ανακόψει την προοπτική ένωσης της Βορειοδυτικής Συρίας με άλλες κουρδικές περιοχές, όπως το Βόρειο Ιράκ, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προϋποθέσεις για τη δημιουργία κουρδικού κράτους κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, με αποτέλεσμα να χαθεί η πρόσβαση στο πετρέλαιο.

Σε αυτή τη φάση η Μόσχα αφενός στοχοποιεί την Άγκυρα για το λαθρεμπόριο πετρελαίου στα συροτουρκικά σύνορα και αφετέρου ζητά διασφάλιση των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία από τις ΗΠΑ και τους Κούρδους, συμμαχία η οποία έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά στο Βόρειο Ιράκ.

Το νέο powergame στα συροτουρκικά σύνορα είναι αυτό που θα δώσει εν τέλει τη λύση για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και κατ επέκταση προς την ΕΕ, ωστόσο οι λάθος χειρισμοί τόσο της Γερμανίας όσο και του διευθυντηρίου των Βρυξελλών επί του ζητήματος έχουν δώσει στρατηγικό πλεονέκτημα και μοχλό πίεσης στην Άγκυρα.

Το σκηνικό αναμένεται να παραμείνει εκρηκτικό για αρκετό καιρό ακόμα καθώς η Άγκυρα επενδύει στην εξαγωγή της κρίσης για να διατηρήσει ανοιχτό το δίαυλο με την ΕΕ και να αναγκάσει την Ελλάδα σε στρατηγικές υποχωρήσεις, υπό την πίεση της ΕΕ.

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου το πρωί της Τρίτης 14 Μαϊου, η οποία περιόδευσε στην πόλη και συζήτησε με αρμόδιους για τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες στον κλάδο των μεταφορών

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέματα λειψυδρίας απασχολούν τους αγρότες στην Π.Ε Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι χαλαζοπτώσεις και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Καβάλας, αλλά οι αγρότες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν ζημιοφόρα προβήματα.

Είτε στον Δήμο Παγγαίου με το φράγμα του Μαρμαρά, είτε στον Δήμο Νέστου με την χαμηλή στάθμη του ποταμού, οι αγρότες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en