ΚΟΣΜΟΣ

Μας βγάζουν από τον βούρκο

Αρνητικά επιτόκια και ένεση 180 δισ. στις τράπεζες από την ΕΚΤ. Ισχυρό πολιτικό κίνητρο οι Ευρωεκλογές…

Με την προσδοκία για αντισυμβατική δράση από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα να ισχυροποιείται καθώς πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές και ενώ στην Ευρώπη σφυριλατείται ενιαίο αναπτυξιακό μέτωπο το κλίμα στην οικονομία δείχνει να βελτιώνεται άρδην, συνθήκη που αποτυπώνεται και στα χρηματιστήρια. Η ΕΚΤ φαίνεται ότι είναι πλέον έτοιμη να χρησιμοποιήσει αντισυμβατικά όπλα στη μάχη για τη στήριξη της ανάπτυξης και την αποτροπή αποπληθωρισμού.

Η Ευρώπη μοιάζει αποφασισμένη να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της και να δράσει, τάση που ενισχύεται από το πολιτικό κίνητρο των Ευρωεκλογών, επισημαίνουν αναλυτές και οικονομολόγοι. Η διαμόρφωση ενιαίου αναπτυξιακού μετώπου στην ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί ισχυρή δύναμη για την Ελλάδα, η οποία ζητά επιμόνως αναπτυξιακά κεφάλαια και πρωτοβουλίες στήριξης.

Η ΕΚΤ φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει πλέον με τη Bundesbank να κινηθούν με κάθε μέσο προσπαθώντας να «ξεπαγώσουν» τη διατραπεζική αγορά και να βοηθήσουν τη διοχέτευση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Για να συμβεί αυτό ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε δημόσια στήριξη από τον Γενς Βάιντμαν ώστε να κλείσει το πρόγραμμα κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο δέσμευε κεφάλαια 180 δισ. ευρώ.

Μετά τη συμφωνία για τον τερματισμό του προγράμματος «αποστείρωσης» ομολόγων η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να μεταφέρει τα κεφάλαια αυτά στον λογαριασμό χρηματοδότησης των τραπεζών. Όπερ σημαίνει ότι θα μπορεί να αγοράζει τραπεζικά στοιχεία πολύ μεγαλύτερου εύρους αυξάνοντας τη ρευστότητα στην αγορά.

Πριν όμως από αυτό το βήμα η ΕΚΤ θα βάλει «φόρο» στις καταθέσεις των τραπεζών στο Ευρωσύστημα, δηλαδή θα χρεώνει αρνητικά επιτόκια, που σημαίνει ότι θα στερήσει από τις τράπεζες τη δυνατότητα ασφαλούς «παρκαρίσματος» της ρευστότητάς τους. Ακόμα και σήμερα οι τράπεζες προτιμούν να αποταμιεύσουν χωρίς επιτόκιο τα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ αντί να τα δανείσουν σε άλλες τράπεζες ή επιχειρήσεις, καθώς η διάθεση ανάληψης ρίσκου είναι πολύ περιορισμένη.

Το κλίμα αυτό φαίνεται τώρα να αλλάζει καθώς η προοπτική και μόνο επιβολής αρνητικού επιτοκίου από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποδώσεις που ανιχνεύονται στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια σπρώχνει τράπεζες και επενδυτές στην αναζήτηση αποδοτικότερων λύσεων.

Εν συνεχεία η ΕΚΤ θα μηδενίσει το παρεμβατικό επιτόκιο σηματοδοτώντας νέα εποχή στην ασκούμενη πολιτική και διαμορφώνοντας συνθήκες για την ενίσχυση της κατανάλωσης καθώς διευκολύνεται η πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε φθηνό χρήμα.

Το ελληνικό στοίχημα

Με το διεθνές κλίμα να βελτιώνεται διαρκώς, τους Ευρωπαίους πολιτικούς σε σύμπνοια μετά από πολύ καιρό και την ΕΚΤ έτοιμη να δράσει, η Ελλάδα έχει πλέον πολύ μεγαλύτερες ελπίδες να βγει από τον βούρκο της ύφεσης.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους δανεισμού και την εφαρμογή της δέσμευσης για διάθεση αναπτυξιακών κονδυλίων από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα, οι προοπτικές βελτιώνονται άρδην.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές η Ευρωπαϊκή παρέμβαση είναι καταλυτική στην βελτίωση της ρευστότητας και του κλίματος, καθώς οι ενέργειες της κυβέρνησης έμοιαζαν ελλιπείς και μονομερείς και δεν αρκούσαν για να επαναφέρουν την οικονομία στο αναπτυξιακό μονοπάτι.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ισχυρή στήριξη και χρηματοδότηση έργων και πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία αν και αρχικά ήταν πολύ επιφυλακτική, άλλαξε στάση από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Την ανάπτυξη προσπαθεί να στηρίξει και η Άνγκελα Μέρκελ ανακοινώνοντας τη σύσταση του αναπτυξιακού Ταμείου στην Ελλάδα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version