BUSINESS-STORIES

Μαρινόπουλος | Σήμερα τα πρώτα χρήματα για την επαναλειτουργία της

Με καταληκτική ημερομηνία τη σημερινή θα πρέπει να δοθούν από τις τράπεζες, τους υφιστάμενους μετόχους της Μαρινόπουλος, ήτοι την οικογένεια Μαρινόπουλου και τον επικείμενο επενδυτή, δηλαδή τη Σκλαβενίτης, τα πρώτα 65 εκατ. ευρώ από το συνολικά 80 εκατ. ευρώ της λεγόμενης ενδιάμεσης χρηματοδότησης προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα των καταστημάτων του δικτύου της Μαρινόπουλος.

Τούτο προβλέπει μεταξύ άλλων το Μνημόνιο Συνεννόησης που υπεγράφη ανάμεσα σε Μαρινόπουλο, Σκλαβενίτη και πιστώτριες τράπεζες τα ξημερώματα του Σαββάτου και περιλαμβάνει τους όρους για τη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, μια συμφωνία η οποία έχει ακόμη πολύ δρόμο για να επιτευχθεί και κυρίως για να αποδειχθεί αποτελεσματική.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το μνημόνιο έως σήμερα θα πρέπει να έχουν καταστεί διαθέσιμα στην Express (πρόκειται για θυγατρική της Μαρινόπουλος μέσω της οποίας θα γίνει η ενδιάμεση χρηματοδότηση) τα ακόλουθα ποσά:

-15 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν από τη Σκλαβενίτης για την αγορά εμπορευμάτων των εταιρειών της Μαρινόπουλος, τόσο αυτών που θα τεθούν προς εξυγίανση όσο και αυτών που θα μεταβιβασθούν στη νέα εταιρεία, στη οποία θα είναι μέτοχος 100% η Σκλαβενίτης.

-10 εκατ. ευρώ από τους μετόχους (οικογένεια Μαρινόπουλου) για πληρωμή μισθοδοσίας και λοιπών λειτουργικών εξόδων.

-15 εκατ. ευρώ από τις πιστώτριες τράπεζες για την εξασφάλιση της ανανέωσης των μισθώσεων των ακινήτων των καταστημάτων της Μαρινόπουλος.

-25 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για λοιπές πληρωμές.

Άλλα 7,5 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν από τις τράπεζες έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 για την κάλυψη των αναγκών των καταστημάτων του μηνός Οκτωβρίου, ενώ επίσης 7,5 εκατ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν από τις τράπεζες έως τις 31 Οκτωβρίου 2016 για τις ανάγκες του Νοεμβρίου. Η τελευταία αυτή δόση προβλέπεται να χορηγηθεί υπό τον όρο ότι το 35% των λοιπών πιστωτών, πλην των τραπεζών, έχουν υπογράψει τις συμφωνίες εξυγίανσης.

Συνολικά, λοιπόν, οι τράπεζες στο πλαίσιο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης θα δώσουν 55 εκατ. ευρώ, η Σκλαβενίτης 15 εκατ. ευρώ, ενώ η οικογένεια Μαρινόπουλου 10 εκατ. ευρώ.

 

Τα πιθανά “αγκάθια”

Ο δρόμος, πάντως, προς την ολοκλήρωση της συναλλαγής, δηλαδή την εξυγίανση της Μαρινόπουλος και την επαναλειτουργία της ως νέας εταιρείας υπό τον έλεγχο της Σκλαβενίτης δεν είναι ούτε σύντομος ούτε εύκολος και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εμπλοκές έως την τελική υπογραφή.

  1. Καταρχάς έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2016 η Μαρινόπουλος θα πρέπει να έχει καταθέσει σειρά στοιχείων που απαιτούνται προκειμένου να υπάρχει σαφή εικόνα, κυρίως για τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε μία από τις θυγατρικές που θα εξυγιανθούν ή θα μεταβιβασθούν στο νέο εταιρικό σχήμα.
  2. Επιπλέον, προκειμένου να εφαρμοσθεί η διαδικασία του άρθρου 106β τουΠτωχευτικού Κώδικα, δηλαδή η άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης, απαιτείται πλειοψηφία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 60% των απαιτήσεων των πιστωτών στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των απαιτήσεων των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών. Τούτο θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2016, προκειμένου να κατατεθεί στο δικαστήριο η εν λόγω συμφωνία. Μένει δε να δούμε κατά πόσο η δικαιοσύνη θα κινηθεί με ταχύτερους από τους συνήθεις ρυθμούς.
  3. Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για τη συμμετοχή στη συμφωνία εξυγίανσης. Το μνημόνιο προβλέπει ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο (εφορία) και ασφαλιστικά ταμεία με καταβολή αυτών σε 250 άτοκες μηνιαίες δόσεις με διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων. Επίσης, προβλέπεται “κούρεμα” 50% των οφειλών προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ΔΕΗ και λοιπούς οργανισμούς κοινής ωφέλειας και καταβολή των υπολοίπων σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
  4. Επίσης, θα πρέπει να δώσει το “πράσινο φως” και η Επιτροπή Ανταγωνισμού και μάλιστα η απόφασή της, εάν είναι θετική, να μην περιλαμβάνει πολλούς “αστερίσκους”, δηλαδή να μην υποχρεώνει ουσιαστικά τη νέα εταιρεία να προβεί σε κλείσιμο καταστημάτων στις περιοχές κύριου ενδιαφέροντος για τη Σκλαβενίτης, ήτοι στην Αττική και την Κρήτη.
  5. Τελευταίο, αλλά κεφαλαιώδους σημασίας, είναι να μην υπάρξει υπέρβαση του ποσού των 20 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων που θα αναλάβει η νέα εταιρεία σε σχέση με τις υποχρεώσεις που υπήρχαν στις 30 Ιουνίου 2016. Κι αυτό διότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει αιτία καταγγελίας της σύμβασης για την ενδιάμεση χρηματοδότηση.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version