BUSINESS-STORIES

Μαρινόπουλος | Προχωράνε με βάση το ΜοU

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε να εκταμιεύεται τελικά η πρώτη δόση (65 από τα συνολικά 80 εκατ. ευρω΄) της λεγόμενης ενδιάμεσης χρηματοδότησης προς τη Μαρινόπουλος, αντί της περασμένης Δευτέρας, 5 Σεπτεμβρίου που προβλεπόταν στο Μνημόνιο για τους όρους της συμφωνίας εξυγίανσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους οι μισθοί που τους οφείλονται (1,5 μισθός, ήτοι εξόφληση Ιουλίου και Αυγούστου), ενώ η σχετική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, αλλεπάλληλες συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες με προμηθευτές της Μαρινόπουλος έχει τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση τηςΣκλαβενίτης και κυρίως ο κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης προκειμένου να διασφαλισθεί η συναίνεση όσο το δυνατόν περισσότερων εξ αυτών στη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος. Ο στόχος για τη διασφάλιση της συναίνεσης στη συμφωνία εξυγίανσης παραμένει βεβαίως η 21η Σεπτεμβρίου 2016, έτσι ώστε αυτή, χωρίς άλλες καθυστερήσεις να κατατεθεί εκείνη την ημέρα στο δικαστήριο και να ζητηθεί η διαδικασία 106β και 106θ του Πτωχευτικού Κώδικα, ήτοι η συμφωνία εξυγίανσης άμεσης επικύρωσης. 

Tι προβλέπει το Μνημόνιο

Το «Μνημονιο Συνεννόησης» που υπογράφηκε μεταξύ των τριών πλευρών περιλαμβάνει τους όρους για τη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, μια συμφωνία η οποία, όπως σημειώθηκε, έχει ακόμη πολύ δρόμο για να επιτευχθεί και κυρίως για να αποδειχθεί αποτελεσματική.

Καταρχήν θα πρέπει να σημειωθεί πως το 60 σελίδων μνημόνιο υπογράφουν 21 διαφορετικά νομικά και φυσικά πρόσωπα. Πιο συγκεκριμένα, στην συμφωνία συμμετέχουν οι εταιρείες  «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ  Α.Ε.», «ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΞΥΝΟΣ Α.Ε.», «EXPRESS M Α.Ε.», «ΠΕΙΡΑΪΚΟΝ Α.Ε.», (οι συγκεκριμένες χαρακτηρίζονται «Εταιρίες Υπό Εξυγίανση») «ΜΑΡΚΕΤΑ  Α.Ε.»,«ΠΑΛΑΜΑΡΗΣ ΑΕ – CLASSIC ΕΚΛΕΚΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ», «TOP HOUSE A.B.E.E.», «ΚΡΟΝΟΣ»,  «ΖΕΥΞΗ»,  «GUEDO», «CHRIS CASH & CARRY LTD», («Μεταβιβαζόμενες Εταιρίες») . Αυτές οι 11 εταιρείες χαρακτηρίζονται «Εταιρίες Περιμέτρου» στο Μνημόνιο ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως Guedo και Chris δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.  Επίσης την συμφωνία υπογράφουν οι τράπεζες Alpha Bank, Eurobank,  Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, η Σκλαβενίτης και η Αδελφοί Μαρινόπουλοι ΑΕ.Επίσης, σαν φυσικά πρόσωπα οι μέτοχοι της Μαρινόπουλος και μέλη της επιχειρηματικής οικογένειας Παναγιώτης Μαρινόπουλος (του Ιωάννη), Παναγιώτης Μαρινόπουλος (του Δημητρίου), Λεωνίδας Μαρινόπουλος και Στέφανος Μαρινόπουλος.

Η συμφωνία προβλέπει μεταβίβαση της βιώσιμης δραστηριότητας των 11 «Εταιρειών Περιμέτρου»  σε νέα εταιρεία που θα ελέγχει κατά 100% η Σκλαβενίτης. Αντιθέτως προβλέπεται η μεταβίβαση των εταιρειώνΜαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ Α.Ε (Starbucks)., ΟΚ και Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε (Gap) στην εταιρεία Αφοί Μαρινόπουλος.

Κούρεμα 50% στους προμηθευτές

Στη νέα εταιρεία μεταφέρονται υποχρεώσεις προς τις μεταβιβαζόμενες εταιρείες, ενώ στη Μαρινόπουλος παραμένει το σύνολο των υποχρεώσεων προς τις υπό εξυγίανση εταιρείες και τις εταιρείες ΦΑΜΑΡ, Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, CMB Bulgaria EAD, Μαρινόπουλος Εταιρία Καφέ και OK Anytime. Επίσης στη νέα εταιρεία μεταφέρεται το 50% των πιστωτικών υπόλοιπων προμηθευτών των τεσσάρων υπό εξυγίανση εταιρειών, ενώ  όπως αναφέρεται θα καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε να μεταφερθεί και το σύνολο των πιστωτικών υπόλοιπων προμηθευτών με υπόλοιπα μικρότερα των 100.000 ανά προμηθευτή.

Η πρόβλεψη για εργαζόμενους και δημόσιο

Στη νέα εταιρεία μεταβιβάζεται και η πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού, οι οφειλές προς το προσωπικό, προς ασφαλιστικούς φορείς και το Δημόσιο και όλες οι ενεργείς την 30.6.2016 συμβάσεις εργασίας. Προβλέπεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων επί των απαιτήσεων των Οργανισμών Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης, του Δημοσίου κ.ά. με ημερομηνία αναφοράς 30.6.2016 και διακανονίζεται το υπόλοιπο σε 250 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αντίστοιχοι διακανονισμοί προβλέπονται με ΔΕΗ και άλλους οργανισμούς.

Τι θα ισχύσει με τα ακίνητα
Στη νέα εταιρεία μεταφέρονται όλα τα ιδιόκτητα ακίνητα, τα ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί σαν financial leases, τα κτήρια, καθώς και η υπεραξία (μισθωτικά δικαιώματα) των ενεργών μισθώσεων καταστημάτων στις 30.6.2016. Επίσης μεταφέρεται το σύνολο των οφειλών προς εκμισθωτές – εταιρείες leasing, οι υποχρεώσεις από financial leases προς Ζήνων, Πανγαία, Εθνική Leasing, Πειραιώς Leasing και Helens, αλλά όχι η υποχρέωση αγοράς των ακινήτων που εκμισθώνονται από τις εταιρείες Helens στην συνολική προκαθορισμένη τιμή των 116 εκατ. ευρώ.

 

Η ενδιάμεση χρηματοδότηση

Βασικό κομμάτι της Συμφωνίας είναι τα συνολικά 80 εκατ. ευρώ της λεγόμενης ενδιάμεσης χρηματοδότησης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου που θα αξιοποιηθεί προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα των καταστημάτων του δικτύου της Μαρινόπουλος. Όπως προβλέπει, λοιπόν, με το μνημόνιο έχουν ήδη καταστεί διαθέσιμα στην Express (πρόκειται για θυγατρική της Μαρινόπουλος μέσω της οποίας θα γίνει η ενδιάμεση χρηματοδότηση) 65 εκατ. ευρώ, για την πρώτη φάση.

Αναλυτικότερα:

-15 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν από τη Σκλαβενίτης για την αγορά τοις μετρητοίς εμπορευμάτων των εταιρειών της Μαρινόπουλος, τόσο αυτών που θα τεθούν προς εξυγίανση όσο και αυτών που θα μεταβιβασθούν στη νέα εταιρεία, στη οποία θα είναι μέτοχος 100% η Σκλαβενίτης.

-10 εκατ. ευρώ από τους μετόχους (οικογένεια Μαρινόπουλου) για πληρωμή μισθοδοσίας και λοιπών λειτουργικών εξόδων.

-15 εκατ. ευρώ από τις πιστώτριες τράπεζες για την εξασφάλιση της ανανέωσης των μισθώσεων των ακινήτων των καταστημάτων της Μαρινόπουλος.

-25 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για λοιπές πληρωμές.

 Έως τις 30 Σεπτέμβριου θα πρέπει να χορηγηθούν άλλα 7,5 εκατ. από τις τράπεζες για την κάλυψη των αναγκών των καταστημάτων του μηνός Οκτωβρίου, ενώ επίσης 7,5 εκατ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν από τις τράπεζες έως τις 31 Οκτωβρίου 2016 για τις ανάγκες του Νοεμβρίου. Η τελευταία αυτή δόση προβλέπεται να χορηγηθεί υπό τον όρο ότι το 35% των λοιπών πιστωτών, πλην των τραπεζών, έχουν υπογράψει τις συμφωνίες εξυγίανσης.

Τα ασφυκτικά περιθώρια

Πέρα από την καταβολή των σημαντικών αυτών ποσών αγώνας δρόμου θα πρέπει να γίνει και μια σειρά από άλλα κρίσιμα θέματα:

 -Έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2016 η Μαρινόπουλος έπρεπε να έχει καταθέσει όλα τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται προκειμένου να υπάρχει σαφή εικόνα, ειδικά για τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε μία από τις θυγατρικές που θα εξυγιανθούν ή θα μεταβιβασθούν στο νέο εταιρικό σχήμα.

– Έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2016,θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί πλειοψηφία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 60% των απαιτήσεων των πιστωτών στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των απαιτήσεων των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να κατατεθεί στο δικαστήριο προκειμένου να εφαρμοσθεί η διαδικασία του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, δηλαδή η άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης,

 

Τα «αγκάθια» για την συμφωνία

  • Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για τη συμμετοχή στη συμφωνία εξυγίανσης. Το μνημόνιο προβλέπει ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο (εφορία) και ασφαλιστικά ταμεία με καταβολή αυτών σε 250 άτοκες μηνιαίες δόσεις με διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων. Επίσης, προβλέπεται “κούρεμα” 50% των οφειλών προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ΔΕΗ και λοιπούς οργανισμούς κοινής ωφέλειας και καταβολή των υπολοίπων σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
  • Επίσης, θα πρέπει να δώσει το “πράσινο φως” και η Επιτροπή Ανταγωνισμού και μάλιστα η απόφασή της, εάν είναι θετική, να μην περιλαμβάνει πολλούς “αστερίσκους”, δηλαδή να μην υποχρεώνει ουσιαστικά τη νέα εταιρεία να προβεί σε κλείσιμο καταστημάτων στις περιοχές κύριου ενδιαφέροντος για τη Σκλαβενίτης, ήτοι στην Αττική και την Κρήτη. Χαρακτηριστικά στο Μνημόνιο χρακτηρίζεται ως Ουσιώδης Αρνητική Μεταβολή που συνιστά διαλυτική αίρεση των Συμφωνιών «η  έκδοση  από  την  Επιτροπή  Ανταγωνισμού  απόφασης,  με  την  οποία επηρεάζεται ουσιωδώς αρνητικά ο προβλεπόμενος κύκλος εργασιών της Νέας  Εταιρείας  στο  νόμο  Αττικής  και  στην  Περιφέρεια  Κρήτης  (Νομοί Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων) σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της  ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕ  για  το  έτος  2015  και  σύμφωνα  με  τα  σχετικά στοιχεία,  που  χορήγησε  η  ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΓΕ  κατά  τον  Οικονομικό, Φορολογικό και Νομικό Έλεγχο». Σημειώνεται πως θετική απάντηση θα πρέπει να δώσει η Κυπριακή Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα ή εμπλοκή σε αυτή την περίπτωση.
  • Ουσιώδης Αρνητική Μεταβολή θα είναι, επίσης, εάν μέχρι την 14η  Φεβρουαρίου 2017 δεν έχει εκδοθεί απόφαση για το σύνολο των Συμφωνιών Εξυγίανσης, υπό την έννοια ότι (α) έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης τριτανακοπής χωρίς την άσκηση τριτανακοπής κατά της απόφασης επικύρωσης ή (β) έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση από το αρμόδιο δικαστήριο επί εμπροθέσμως ασκηθείσας τριτανακοπής.
  • Επίσης, φυσικά, η Συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει εάν απορριφθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο οιαδήποτε εκ των Μαρινόπουλος ΓΕ, Express και Ξυνός Συμφωνιών Εξυγίανσης, που θα υποβληθούν.    
  • Τελευταίο, αλλά κεφαλαιώδους σημασίας, είναι να μην υπάρξει υπέρβαση του ποσού των 20 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων που θα αναλάβει η νέα εταιρεία σε σχέση με τις υποχρεώσεις που υπήρχαν στις 30 Ιουνίου 2016. Κι αυτό διότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει αιτία καταγγελίας της σύμβασης για την ενδιάμεση χρηματοδότηση

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version