Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαρινόπουλος | Οι σημερινές προκλήσεις και τα επόμενα βήματα

Οι ασάφειες και οι….παραλείψεις της δικαστικής απόφασης με την οποία επικυρώθηκε η απόφαση εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ίσως δώσουν τη λύση στη νομική εκκρεμότητα που προκάλεσε ενεργοποίηση μίας εκ των τριών διαλυτικών αιρέσεων της συμφωνίας. Ακούγεται παράδοξο, αλλά μήπως είναι το μοναδικό; Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που προέρχονται από δικαστικούς κύκλους κατατέθηκε αίτηση ερμηνείας της πρόσφατης δικαστικής απόφασης, η οποία πρόκειται να εκδικασθεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών την επόμενη Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου 2017.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα που επιδιώκεται με την κατάθεση της αίτησης ερμηνείας της απόφασης από την πλευρά Μαρινόπουλου; Να μετατεθεί ο χρόνος επέλευσης των αποτελεσμάτων της διαλυτικής αίρεσης  στις 20 Φεβρουαρίου 2017, αντί για τις 15 Φεβρουαρίου που προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία. Το άλλοθι εκτιμούν νομικοί παράγοντες ότι το δίνει η ίδια η απόφαση του δικαστηρίου, καθώς δεν κάνει καμία αναφορά στις διαλυτικές αιρέσεις, κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως σιωπηρή απόρριψή τους. Άλλο επιχείρημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι ότι το δικαστήριο εξέδωσε μια απόφαση στις 16 Ιανουαρίου 2017, όταν ακριβώς από τις 15 Ιανουαρίου 2017, η συμφωνία εξυγίανσης που αφορούσε η εν λόγω δικαστική απόφαση, θα μπορούσε να θεωρηθεί άκυρη λόγω της ενεργοποίησης των διαλυτικών αιρέσεων. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν δεχθεί την αίτηση ερμηνείας, θα μοιάζει σαν να εξέδωσε μια απόφαση για μια συμφωνία που ενδεχομένως είχε ήδη καταστεί άκυρη.

Το θέμα της ενεργοποίησης της διαλυτικής αίρεσης που εδώ και δέκα περίπου ημέρες έχει δώσει νέα τροπή στο θρίλερ της Μαρινόπουλος προέκυψε σημειωτέον ως εξής: μία από τις τρεις διαλυτικές αιρέσεις της συμφωνίας ήταν να μην έχει παρέλθει έως τις 14 Φεβρουαρίου 2017 η προθεσμία άσκησης τριτανακοπής κατά της απόφασης επικύρωσης. Λόγω της έκδοσης της απόφασης στις 16 Ιανουαρίου και της δημοσίευσής της στις 20 Ιανουαρίου, η καταληκτική πλέον προθεσμία για την άσκηση τριτανακοπών είναι η 19η Φεβρουαρίου 2017. 

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας εάν απόφαση είναι διατυπωμένη με τρόπο που γεννά αμφιβολίες ή είναι ασαφής, το δικαστήριο που την έχει εκδώσει μπορεί, αν το ζητήσει κάποιος διάδικος, να την ερμηνεύσει με νέα του απόφαση έτσι που η έννοιά της γίνει αναμφίβολη, η ερμηνεία όμως δεν μπορεί ποτέ να αλλάξει το διατακτικό της απόφασης που ερμηνεύεται.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές για την ανάληψη πρωτοβουλιών οι οποίες θα εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες και με τις οποίες θα επιχειρείται να δοθεί λύση τόσο στη νομική εκκρεμότητα όσο και στο χρηματοδοτικό κενό που προκάλεσε η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης. Η επιπλέον ενδιάμεση χρηματοδότηση που απαιτείται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του δικτύου της Μαρινόπουλος μέχρις ότου ολοκληρωθεί η συμφωνία και μεταβιβασθεί η αλυσίδα στην Σκλαβενίτης, οπότε και θα αποδεσμευθεί η νέα χρηματοδότηση, υπολογίζεται, σύμφωνα με κάποιες πηγές ότι ανέρχεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τελική συμφωνία ανάμεσα σε Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλο για το θέμα αυτό δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ έχει εξαντληθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η νέα χρηματοδότηση ανέρχεται συνολικά σε 477 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352 εκατ. ευρώ αποτελούν κοινό ομολογιακό δάνειο και 125 εκατ. ευρώ πρόκειται για ίδια κεφάλαια της «Σκλαβενίτης».

Αύριο, εξάλλου, αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η μεταβίβαση της Μαρινόπουλος στην Σκλαβενίτης, καθώς ήδη η εισήγηση είναι θετική. Στο πλαίσιο αυτής ζητείται η εκποίηση 22 καταστημάτων που ανήκουν είτε στο δίκτυο της Μαρινόπουλος είτε στο δίκτυο της Σκλαβενίτης προκειμένου να μην δημιουργείται τεχνηέντως δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Εκ των 22 καταστημάτων, 19 βρίσκονται στον νομό Αττικής, 2 στον νομό Ηρακλείου και 1 στον νομό Λασιθίου. Το «πράσινο φως» έχει δώσει σύμφωνα με πληροφορίες και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού της Κύπρου, αλλά απλώς δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη η σχετική απόφαση.

Η ολοκλήρωση των νομικών και οικονομικών εκκρεμοτήτων θα επιτρέψει στην Σκλαβενίτης να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς το σχέδιο ανακαίνισης των καταστημάτων που παραλάβει από την Μαρινόπουλος. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την  αλλαγή της ταμπέλας, προκειμένου τα καταστήματα να φέρουν την επωνυμία Σκλαβενίτης, ενώ θα πραγματοποιηθούν μικρές παρεμβάσεις εντός των καταστημάτων, έτσι ώστε αυτά να μοιάζουν περισσότερο με τα καταστήματα Σκλαβενίτη.
Οι λόγοι είναι συμβολικοί και νομικοί και σε κάθε περίπτωση ουσιαστικοί: η αλλαγή επωνυμίας θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας και επίσης εκτιμάται ότι θα προσελκύσει καταναλωτές στα καταστήματα. Επιπλέον, βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει με την Carrefour, το σήμα του γαλλικού ομίλου επιτρέπεται να διατηρηθεί στα καταστήματα έως τις 31 Μαρτίου 2017. Σε επόμενη φάση ο Σκλαβενίτης σχεδιάζει ριζικές ανακαινίσεις των καταστημάτων του Μαρινόπουλου με το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί να προβλέπει ανακαινίσεις 6-8 καταστημάτων μηνιαίως για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

 

Διασπασμένοι οι εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα, πάντως, και παρά το γεγονός ότι όλοι βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς ανασφάλειας, συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων της Μαρινόπουλος. Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Carrefour – Μαρινόπουλος, Dia καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

 

«Ενώ εδώ και αρκετό καιρό οι πέντε γνωστοί διαγραμμένοι από το Σωματείο μας για υφαρπαγή του μητρώου μελών και την κατάχρηση της περιουσίας του Παραρτήματος του Σωματείου μας στην Θεσσαλονίκη προσπαθούν να επιβληθούν συνδικαλιστικά σε εργαζόμενους της Βορείου Ελλάδος και όχι μόνο, μέσω ενός Σωματείου που ίδρυσαν, το οποίο άλλοτε φέρει τον τίτλο «Σωματείο Εργαζομένων στον Όμιλο Μαρινόπουλου Βορείου Ελλάδας» και άλλοτε παρουσιάζεται προβοκατόρικα με τον ίδιο τίτλο με το Σωματείο μας, «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καρφούρ Μαρινόπουλος» πλαστογραφώντας αυτό το μητρώο, παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υφαρπαγή και άλλων μητρώων μελών μας από τα αρχεία διάφορων Εργατικών Κέντρων.

Τελευταία περίπτωση, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, είναι η εξαφάνιση του μητρώου των μελών μας και από τα δικά του αρχεία.

Είναι προφανές τέτοιου είδους ενέργειες που αποσκοπούν και πως κάποιοι ποδοπατούν κάθε έννοια συνδικαλιστικής δεοντολογίας αλλά και χρησιμοποιούν ακόμη και τα αυστηρώς προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων προκειμένου να κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους.

Καλούμε όλα τα Εργατικά Κέντρα και την Ο.Ι.Υ.Ε. να πάρουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που είναι υποχρεωμένοι, προκειμένου να διασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων αλλά και να κατονομάσουν και να στραφούν νομικά και συνδικαλιστικά ενάντια σε όποιες «συνδικαλιστικές συμμορίες», προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Δηλώνουμε ότι το Σωματείο μας είναι αυτό που συσπειρώνει και εκπροσωπεί ενιαία μέσα από τα 24 Παραρτήματά του σε όλη την Ελλάδα, για πάνω από 35 χρόνια, όλους τους εργαζόμενους στο Μαρινόπουλο και όποιο συνδικαλιστικό δευτεροβάθμιο όργανο δέχεται τέτοια συνδικαλιστικά μορφώματα στις γραμμές του ή καλύπτει τέτοιες πρακτικές θα είναι απόλυτα συνένοχο αλλά και υπόλογο απέναντι σε όλη την εργατική τάξη της χώρας .

Τέλος κάνουμε γνωστά τα 24 Παραρτήματά μας ανά την Ελλάδα που μέσω αυτών και μόνο, υπό την Κεντρική τους Διοίκηση, εκπροσωπούνται όλοι οι εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο:

-Επτά (7) Παραρτήματα Βορείου Ελλάδας: Ν.Θεσσαλονίκης, Ν.Πιερίας, Ν.Ημαθίας, Ν.Κοζάνης, Ν.Ροδόπης, Ν.Ξάνθης, Ν.Φλώρινας.

-Εννιά (9) Παραρτήματα Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων:Ν.Λάρισας, Ν.Τρικάλων, Ν.Καρδίτσας, Ν.Μαγνησίας. Ν.Άρτας, Ν.Πρέβεζας, Ν.Θεσπρωτίας, Ν.Λευκάδας, Ν.Κέρκυρας.

-Ένα (1) Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας:Ν.Φθιώτιδας,

-Δύο (2) Παραρτήματα Πελοποννήσου: Ν. Αχαϊας, Ν. Μεσσηνίας

-Πέντε (5) Παραρτήματα Κρήτης, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων :Ν.Ηρακλείου,  Ν.Χανίων, Ρόδου, Κω και Σύρου».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δειτέ ζωντανά στο Enachannel | Η ακολουθία του Νυμφίου απο τον Ιερο Ναό Προφήτη Ηλία

Δείτε καθημερινά από το ENACHANNEL σε απευθείας μετάδοση, τις ακολουθίες τις Μ. Εβδομάδας.

Μ. Δευτέρα στις 19:30, σε ζωντανή μετάδοση η ακολουθία του Νυμφίου απο τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Καβάλας.

Δείτε ζωντάνα εδώ:

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος τα προβλήματα με την αρχαιλογία – Συνεχίζονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Προβλήματα με την αρχαιολογία ήθελαν την περασμένη εβδομάδα καθυστέρηση στα έργα που διενεργούνται στα στενά του Αγίου Νικολαου με την παράταση τους για μετά το Πάσχα.

Ωστόσο η έγκριση παρθηκε σύντομα με τα έργα να μπαίνουν και πάλι σε ρυθμό, ενώ ήδη πολλά κομμάτια έχουν ολοκληρωθεί μένοντας το μπάζωμα και οι τελικές λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ εκτελούνται εργασίες από τη ΔΕΥΑ  Καβάλας σε λίγα μόνο ακόμη σημεία ενώ αισιοδοξία υπάρχει από τους αρμόδιους φορείς για την λήξη των έργων το συντομότερο δυνατό

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας

Ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας με τους πολίτες να προτιμούν τις εξόδους τους ιδίως τα Σαββατοκύριακα.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι Καβαλιώτες αλλά και Έλληνες πολίτες από άλλες πόλεις που επισκέπτονται την Καβάλα αλλά και οι Βαλκάνιοι τουρίστες που προσέρχονται καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Ωστόσο όπως μας ενημερώνει ο Αντιπρόεδρος Βενζινοπωλών Καβάλας κ. Μιχάλης Μεταξάς, οι τιμές των καυσίμων έχουν δείξει κάποιες αυξομειώσεις κατά καιρούς παρόλα αυτά αισιόδοξοι παραμένουν οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων για την κίνηση μέσα στο καλοκαίρι ιδίως μετά την προσέλευση των τουριστών από γειτονιές χώρες οι οποίοι κατά  βάση ταξιδεύουν οδικώς.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en