BUSINESS-STORIES

Μαρινόπουλος | Οι νέοι “Λευκοί Ιππότες” και η στάση της οικογενειας

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την Μαρινόπουλος αλλά πληροφορίες, των τελευταίων ημερών αφήνουν κάποια περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σημείωσε πως “υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες να υπάρξει θετική κατάληξη στον κύκλο των διαπραγματεύσεων που περιλαμβάνει –όπως ανέφερε- τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία”.

Αν και απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το αν υπάρχουν και άλλος ή άλλοι επενδυτές πέραν της Σκλαβενίτης, ο υπουργός εμμέσως πλην  σαφώς επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ που δημοσίευσε στις αρχές της εβδομάδας το Retail Today και το BusinessNews και σύμφωνα με το οποίο ασφαλείς πληροφορίες θέλουν δυο πολυεθνικές αλυσίδες λιανεμπορίου, που αυτή την στιγμή δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα, να ενημερώνονται και να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση. Όπως όλα δείχνουν εάν κρίνουν πως υπάρχει το σχετικό «άνοιγμα», το ενδιαφέρον τους αυτό είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε συγκεκριμένη κίνηση.

Παράλληλα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η Σκλαβενίτης, που αποτελεί τον βασικό και κύριο υποψήφιο για τον ρόλο του «Λευκού Ιππότη» για την Μαρινόπουλος είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Fairfax, προκειμένου να συμμετάσχει και αυτή με κάποιο τρόπο στο deal. Το καναδικό fund έχει ήδη πολυσχιδή παρουσία στην χώρα μας και ειδικά στον χώρο του λιανεμπορίου  (Eurobank, Grivalia, Praktiker, Jumbo, Σαράντης, Mυτιληναίος), ενώ ο ισχυρός άνδρας της Prem Watsa έχει δηλώσει δημόσια, πως ενδιαφέρεται για νέες επενδύσεις στην ελληνική αγορά.

Τι δηλώνουν τα μέλη της οικογένειας

Στόχος όλων είναι να βρεθεί λύση και η Μαρινόπουλος να συνεχίσει να λειτουργεί  και αυτό τονίζουν και ανακοίνωση που δημοσιεύουν σήμερα στον ημερήσιο Τύπο οι Πάνος Δ. Μαρινόπουλος, Πάνος Ι. Μαρινόπουλος και Στέφανος Ι. Μαρινόπουλος, οι οποίοι φαίνεται να διαχωρίζουν την θέση τους από τον Λεωνίδα Μαρινόπουλο, στον οποίο έχει περάσει πλέον η διοίκηση της εταιρείας. 

Στην ανακοίνωση αναφέρουν πως «προς αποκατάσταση της αλήθειας θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στους χιλιάδες εργαζόμενους και πιστωτές (οι τράπεζες το γνωρίζουν) ότι έχουμε καταβάλλει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, ώστε οι εργαζόμενοι να μην απολέσουν τις θέσεις εργασίας τους, οι πιστωτές να ικανοποιήσουν τις έννομες αξιώσεις τους και η εταιρεία να εξακολουθήσει να λειτουργεί μέσα από μια δημιουργική συνέργεια με τον νέο στρατηγικό επενδυτή».

Τονίζουν πως όταν αποχώρησαν από το ΔΣ της Μαρινόπουλος Σούπερ Μάρκετ τον Δεκέμβριο του 2015, ανέλαβαν «την εγγύηση παλαιότερων δανείων  της εταιρείας αξίας 75 εκατ. ευρώ και εγγυήθηκαν την χρηματοδότηση της με 65 εκατ. ευρώ νέα χρήματα. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2016 εγγυηθήκαμε εκ νέου άλλα 75 εκατ. ευρώ νέα χρηματοδότηση, κατόπιν πρότασης των πιστωτριών τραπεζών, σύμφωνα με την οποία με το ανωτέρω χρηματικό πόσο θα συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εισόδου στρατηγικού επενδυτή σε τμήμα της εταιρείας».

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα για offshore εταιρείες της Μαρινόπουλος στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «όλες οι εταιρείες που σε δημοσιεύματα αναφέρονται ως offshote (δηλαδή σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, FYROM, Αλβανία, Ρουμανία, Κροατία, ΗΠΑ) είναι εταιρείες νομιμότατες, δεν είναι offshore εταιρικά μορφώματα, είναι δηλωμένες στους αρμοδίους θεσμικούς φορείς (τράπεζες κοκ) συμπεριλαμβάνονται στις εταιρείες του Ομίλου και αποτελούν πάντα μέρος του ενοποιημένου ισολογισμού».

Ολοκληρώνοντας, τα μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου προχωρούν σε δημόσια έκκληση «προς όλους τους εμπλεκόμενους να μην υιοθετούν κακόβουλες και παραπλανητικές πληροφορίες, οι οποίες το μόνο που προσφέρουν είναι να δημιουργούν κωλύματα στη μόνη επωφελή για όλους λύση που είναι η εταιρεία Μαρινόπουλος Super Markets να μείνει όρθια και να λειτουργεί». 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version