Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαθιός Ρήγας | Η επέκταση Energean σε τρεις ηπείρους και τα επόμενα βήματα

Η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση, περίπου 1,6 δισ. δολ., ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, είναι ελληνική. Πρόκειται για την Energean. Μετά την εξαγορά της Edison E&P, διαθέτει πιστοποιημένα αποθέματα 850 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (με το 70% να είναι φυσικό αέριο) και έχει παρουσία σε εννέα χώρες και τρεις ηπείρους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μαθιός Ρήγας, μετά την ολοκλήρωση του deal με την ιταλική Edison, δίνει την πρώτη του συνέντευξη στο Euro2day.gr. Όπως κάνει γνωστό, το brand «Edison E&P» παύει να υφίσταται, η διοικητική έδρα του ομίλου Energean είναι στην Αθήνα και στο Λονδίνο και η τεχνική βάση στο Μιλάνο.

Ο Μαθιός Ρήγας θυμάται την έναρξη της επενδυτικής δραστηριότητας της εταιρείας πριν από 15 χρόνια στον Πρίνο, με αποθέματα μόλις 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, και σήμερα αποκαλύπτει τις πρώτες προτεραιότητες του μεγάλου ομίλου της Energean σε Αίγυπτο, Ιταλία, Κροατία, Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, σε ένα χρόνο η εταιρεία του θα εφοδιάζει την ισραηλινή αγορά με 7 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου.

Εξηγεί τα οφέλη για τους μετόχους από την εξαγορά της Edison E&P, αλλά και τη στρατηγική σημασία για τα συμφέροντα της χώρας. Περιγράφει επίσης τις πρωτοβουλίες για το «πρασίνισμα» των δραστηριοτήτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος μιλά και για το ελληνικό upstream, όπου η εταιρεία βρίσκεται πια σε θέση operator στο Block 2 στο Ιόνιο, αλλά και με συμμετοχή 50% στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο. Θέτει το δίλημμα «αν θα ακολουθήσουμε το μοντέλο του Ισραήλ, που από εισαγωγέας έγινε παραγωγός ή θα επιλέξουμε να είμαστε εισαγωγείς υδρογονανθράκων από τη Μεσόγειο;».

Ο Μαθιός Ρήγας απαντά και για τον Πρίνο, που χτυπήθηκε από την κρίση. Αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διάσωσή του. Σημειώνει πως η υπόθεση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και προσδοκά άμεσο αποτέλεσμα καθώς, όπως υπογραμμίζει: «Κάθε μέρα που περνά, το αδιέξοδο γίνεται πιο έντονο…».

ΕΡ.: Κύριε Ρήγα, ολοκληρώθηκε και τυπικά η εξαγορά της Edison E&P από την Energean, 17 μήνες μετά την ανακοίνωση του deal. Ποιο είναι το χαρτοφυλάκιο που περνά πια στα χέρια της ελληνικής εταιρείας και το οικονομικό μέγεθος της νέας Energean;

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Energean αποκτά νέα παραγωγικά κοιτάσματα στην Αίγυπτο, στην Ιταλία, στην Κροατία και στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα έργα, παράλληλα με την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish, Tanin και Karish North στο Ισραήλ. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να έχει η Energean τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση ανεξάρτητη εισηγμένη εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και πιστοποιημένα αποθέματα 850 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (mmboe), το 70% των οποίων είναι σε φυσικό αέριο, παρουσία σε 9 χώρες και ημερήσια παραγωγή της τάξης των 50 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου στο πρώτο 9μηνο του 2020. Τα έσοδά μας στο 9μηνο -σε ένα δραματικά κακό 9μηνο για τη βιομηχανία υδρογονανθράκων- ήταν 252 εκατ. ευρώ. Θυμάμαι ακόμα τα πρώτα μας βήματα το 2007, όταν ξεκινήσαμε από τον Πρίνο με αποθέματα 2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και είμαι πολύ περήφανος που με σκληρή δουλειά και αφοσίωση έχουμε καταφέρει να εδραιώσουμε την Energean ως ένα σημαντικό παίκτη στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, με σαφή προσανατολισμό στην αγορά φυσικού αερίου και με τη στρατηγική μας εστιασμένη στην ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές παραγωγής ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η Energean, με το ξεκίνημα της παραγωγής στο Ισραήλ, σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα θα προμηθεύει την ισραηλινή αγορά με τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο ετησίως, που υπερβαίνει το 50% της κατανάλωσης όλης της χώρας.

ΕΡ.: Είχατε προχωρήσει τον περσινό Οκτώβριο στην πώληση assets της ιταλικής εταιρείας στη Βόρεια Θάλασσα. Γιατί προβήκατε σε αυτή την κίνηση και τελικά ποιο είναι το συνολικό τίμημα της απόκτησης του χαρτοφυλακίου έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Edison;
Επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στη Μεσόγειο, όπου έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και κατ’ επέκταση η Νορβηγία ήταν και είναι εκτός στόχου για εμάς. Η κυβέρνηση της Αλγερίας επέλεξε να μην εγκρίνει την εξαγορά των assets της Edison Ε&P από την Energean για πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με την παρουσία μας στο Ισραήλ, οπότε τα assets της Νορβηγίας και της Αλγερίας δεν πέρασαν ποτέ στην Energean, καθώς η αναδιάρθρωση του deal που συμφωνήσαμε με τη μητρική Edison τα άφηνε εκτός. Είναι σαφές ότι παραμένουμε εστιασμένοι στη Μεσόγειο. Εξαίρεση αποτελεί το χαρτοφυλάκιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βέβαια βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της μητρικής Energean PLC και υπάρχουν συνεργασίες με ομίλους όπως η Total και η CNOOC, με την οποία συμμετέχουμε με 25% στη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα την τελευταία δεκαετία, το κοίτασμα Glengorm. H τελική συμφωνία αναπροσαρμόστηκε με πολύ συμφέροντες όρους, καθώς το τελικό τίμημα είναι στα 284 εκατ. δολάρια (σχεδόν μισό δισ. χαμηλότερα από το αρχικό) για αποθέματα της τάξης των 230 mmboe, που αντιστοιχούν σε τίμημα περίπου σε $1.2/βαρέλι. To καθαρό τίμημα, δε, είναι ακόμη χαμηλότερο, αν ληφθούν υπόψη οι ταμειακές ροές από τα νέα assets τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Energean έχει λαμβάνειν σημαντικά ποσά, της τάξης των 200 εκατ. δολαρίων, από οφειλές της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

ΕΡ.: Τι σημαίνει για τους μετόχους σας η εξαγορά αυτή αλλά και για τη χώρα μας;

Οι ιδρυτές μέτοχοι της Energean, δηλαδή o Στάθης Τοπούζογλου και εγώ, διατηρούμε συνδυαστικά το μεγαλύτερο μετοχικό σχήμα στην εταιρεία, οπότε παραμένει αναλλοίωτο το ελληνικό DNA της. Θεσμικοί επενδυτές όπως η αμερικανική Third Point, που παραμένει μέτοχός μας με 16%, αλλά και οι άλλοι ξένοι θεσμικοί με την εξαγορά της Edison E&P βλέπουν μία πολύ μεγαλύτερη διασπορά στο χαρτοφυλάκιο της Energean και μια συνεχόμενη ανάπτυξη. Η υπό συζήτηση εξαγορά από εμάς του 30% που κατέχει η Kerogen Capital στην Energean Israel θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στα αναπτυξιακά μας σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και θα μας επιτρέψει να αποδώσουμε συντομότερα μερίσματα στους επενδυτές που μας έχουν εμπιστευθεί. Θα θέλαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα στην έρευνα για υδρογονάνθρακες, στη διατήρηση στη ζωή του κοιτάσματος του Πρίνου, στην Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα, στη δέσμευση και αποθήκευση ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και να πετύχουμε και στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε υπεραξία στους μετόχους μας και νέες θέσεις εργασίας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα μείνει πίσω. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το έργο της υπόγειας αποθήκης, που είναι έργο πνοής για τον Πρίνο αλλά και τη χώρα, το συζητούμε εδώ και 10 σχεδόν χρόνια! Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι μέτοχοι της Energean αναμένουν από εμάς αποτελέσματα, μερίσματα και συνεχή αύξηση της αξίας της μετοχής και όχι ατέρμονες συζητήσεις.

Τονίζω ότι για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές δεν υπάρχει καμία συναισθηματική αξία, αν μια επένδυση γίνει στην Ελλάδα ή αλλού. Προσωπικά ως Έλληνας νιώθω ότι ο ελληνισμός μόνο κέρδος έχει από το να παρακολουθήσει και να στηρίξει, όπου χρειάζεται, επιχειρήσεις σαν την Energean, οι οποίες εξάγουν τεχνογνωσία και δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την οικονομία και αποτελούν ουσιαστικά και πρεσβευτές της οικονομικής διπλωματίας. Αυτό είναι προφανές ότι έγινε αντιληπτό από την ελληνική κυβέρνηση, όπως δείχνει η υπογραφή Επιστολής Πρόθεσης με τη ΔΕΠΑ για την προμήθεια 2 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο από τα κοιτάσματά μας στο Ισραήλ, η οποία και είναι η πρώτη εμπορική συμφωνία που έχει υπογραφεί σε οποιαδήποτε χώρα, στο πλαίσιο του project για τον αγωγό East Med.

ΕΡ.: Το brand της Edison E&P θα αλλάξει; Ποιο είναι το μέλλον των εργαζομένων που απασχολούνται στην εταιρεία;

Το brand Edison E&P παύει να υφίσταται και τονίζω ότι αυτό αφορά την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όλα τα assets της οποίας περνούν κάτω από το brand της Energean. Στον όμιλό μας έρχονται περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι σε 4 χώρες, κυρίως σε Ιταλία και Αίγυπτο, και έχει συμφωνηθεί η διατήρηση του σημερινού status για τους επόμενους 18 μήνες τουλάχιστον. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η ομαλή, αποτελεσματική και δημιουργική για τον όμιλο, τους μετόχους και τους εργαζομένους ένταξη του νέου ανθρώπινου δυναμικού. Έχουμε καταλήξει η τεχνική βάση της Energean να είναι πλέον το Μιλάνο, η παραγωγική θα είναι, προφανώς, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, και η διοικητική, το Λονδίνο και η Αθήνα.

ΕΡ.: Από τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης της νεοαποκτηθείσας εταιρείας αλλά και από τις ενεργές δραστηριότητές της, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Το πιο σημαντικό παραγωγικό asset είναι τα κοιτάσματα του Abu Qir, που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας και δίνουν μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές αερίου στην Αίγυπτο, της τάξης των 40 χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως. Στόχος μας είναι με διάφορες τεχνικές παρεμβάσεις να ενισχύσουμε περαιτέρω την παραγωγική βάση από τη συγκεκριμένη περιοχή. Στην Αίγυπτο, επίσης, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό project στο block North El Amriya & North Idku για το οποίο είμαστε σε συνεννόηση με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουμε στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης που ανέρχεται σε $230 εκατ. Στην Ιταλία, υπάρχουν περί τις 40 άδειες που δίνουν παραγωγή, πολλές εκ των οποίων χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις για να διατηρηθούν -και εδώ έρχεται η επιλογή της ιταλικής κυβέρνησης στο μέλλον, αν δηλαδή θα επιτρέψει να προχωρήσουν επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων με προφανή ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία. Στο κομμάτι αυτό έχουμε τη στήριξη των συνδικάτων της Ιταλίας, με τα οποία έχουμε υπογράψει και ένα Πρωτόκολλο Βιομηχανικών Σχέσεων, ενώ για τη χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντική και η προοπτική ανάπτυξης του κοιτάσματος Cassiopea στην περιοχή Ibleo, νότια της Σικελίας, στο οποίο Operator είναι η ΕΝΙ ενώ εμείς συμμετέχουμε με 40%.

Περαιτέρω ανάπτυξη μπορεί να έρθει στο μέλλον και από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Izabella και Irean στην Κροατία αλλά και από το κοίτασμα Glengorm στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Βόρεια Θάλασσα, όπου ο Operator, η κινεζική CNOOC, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων σε μια ανακάλυψη που είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας για το Ηνωμένο Βασίλειο όπως είπαμε και προηγουμένως.

Στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο, η απόλυτη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση με ασφάλεια και εντός προϋπολογισμού και χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωση του project ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish στο Ισραήλ, το οποίο πλέον έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%, με στόχο έναρξη παραγωγής στο δ’ τρίμηνο του 2021, ενώ άμεσα πρόκειται να πάρουμε και την τελική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish North, το οποίο θα μπει στην παραγωγή το 2023. Στάθηκα στο θέμα της ασφάλειας, γιατί είναι κορυφαία προτεραιότητα για εμάς και προφανώς νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση από εξελίξεις όπως η πρόσφατη βράβευση του project Karish με Αριστείο Ασφάλειας από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, καθώς στην κατασκευή και τοποθέτηση του εξοπλισμού του FPSO “Energean Power” στο ναυπηγείο Admiralty συμπληρώθηκαν 5,5 εκατ. εργατοώρες χωρίς οποιοδήποτε εργατικό ατύχημα.

ΕΡ.: Συμμετοχές επίσης της Edison E&P στο ελληνικό upstream περνάνε στην Energean. Ποιο είναι το πλάνο σας, τα επόμενα βήματα σε αυτά τα «οικόπεδα»;

Κατ’ αρχάς σε σχέση με το Block 2 στο Ιόνιο, με την πρόσφατη εξαγορά του μεριδίου της Total, έχουμε το 75% και είμαστε και Operators. Είναι μια ενδιαφέρουσα προοπτική για έρευνα, ειδικά εάν συνδυαστεί με το γεγονός ότι συνορεύει με block στην ιταλική θάλασσα που έρχεται από τo χαρτοφυλάκιο της Edison E&P. Η άλλη συμμετοχή μας είναι το 50% στον Δυτικό Πατραϊκό, όπου Operator είναι ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, με τον οποίο σταθμίζονται τα επόμενα βήματα. Είναι πάντως παρά πολύ σημαντικό για τις κυβερνήσεις της περιοχής να ξεκαθαρίσουν τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν στον τομέα των υδρογονανθράκων: θα πάμε στο μοντέλο του Ισραήλ, το οποίο πριν από μια δεκαετία απλώς έκανε εισαγωγές ενέργειας και τώρα εξελίσσεται σε έναν από τους πλέον σημαντικούς παραγωγούς αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ή θα αποφασίσουμε τους υδρογονάνθρακες που χρειαζόμαστε να τους εισάγουμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, της απασχόλησης αλλά και τον γεωπολιτικό ρόλο μιας χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο; Για μας η απάντηση είναι προφανής.

  • Η βιομηχανία παραγωγής υδρογονανθράκων μπορεί να ηγηθεί στην ενεργειακή μετάβαση

ΕΡ.: Κύριε Ρήγα, είστε χρόνια στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Ο κλάδος της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων έχει μέλλον, με αφορμή τις αλλαγές που δρομολογούνται από το Green Deal της Ε.Ε.; Ποιες είναι οι κινήσεις της Energean στο κομμάτι της πράσινης ενέργειας;

Είναι δύο πολύ καλές ερωτήσεις και, ξεκινώντας από την πρώτη, η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα ναι. Τα ορυκτά καύσιμα θα εξακολουθήσουν τουλάχιστον για τα επόμενα τριάντα χρόνια να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην κάλυψη της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας σε όλο τον κόσμο, με το βάρος να περνά όλο και περισσότερο στο φυσικό αέριο και με το πετρέλαιο αλλά και, κυρίως, τον άνθρακα να υποχωρούν. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι εκτιμήσεις όλων των οίκων και των αναλυτών, αυτό ισχύει και για την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούμαστε, την Ανατολική Μεσόγειο. Και για να μην πάμε μακριά, βλέπετε τη μεγάλη αύξηση κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα μας, η οποία αναμένεται γύρω στα 6 δισ. κυβικά μέτρα αερίου φέτος και οι εκτιμήσεις τη θέλουν να κινείται προς τα 10 δισ. τα επόμενα χρόνια. Άρα το αέριο θα είναι εδώ, θα υπάρχει ζήτηση και όσο θα υπάρχει ζήτηση, θα υπάρχουν και projects που μπαίνουν σε φάση ανάπτυξης και, παράλληλα, θα χρηματοδοτούνται. Αυτό είναι κάτι που οφείλω να πω το αντιληφθήκαμε πολύ έγκαιρα -θα έλεγα, πριν γίνει πιεστική η απαίτηση για φιλικότερες μορφές ενέργειας διεθνώς- και το δείχνει αυτό η στροφή μας στο φυσικό αέριο με την εξαγορά των κοιτασμάτων Karish και Tanin στο Ισραήλ πριν από 4 χρόνια. Το Karish μπήκε ήδη σε ανάπτυξη, θα μπει και το Karish North, το οποίο ανακαλύψαμε το 2019 και είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχουμε υπογράψει συμβόλαια με ηλεκτροπαραγωγούς και μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές για να τους πουλήσουμε περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε βάθος 15ετίας, αρχής γενομένης από το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Μιλάμε για περίπου 20 αγορές σαν την ελληνική ή, μιας και είναι επίκαιρο το θέμα, για 100 υπόγειες αποθήκες σαν κι αυτή που σχεδιάζεται στη Νότια Καβάλα.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη δεύτερη ερώτηση, κατ’ αρχάς να θυμίσω ότι ήμασταν η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία υδρογονανθράκων στον κόσμο που δεσμεύθηκε για μηδενικούς συνολικά ρύπους το 2050. Και έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε αυτήν τη δέσμευση: συμφωνήσαμε πρόσφατα με τη ΔEΗ το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται οι εγκαταστάσεις μας στον Πρίνο και στην Καβάλα να προέρχεται από ανανεώσιμη ενέργεια. Ο Πρίνος γίνεται «πράσινος», αποφεύγουμε με αυτόν τον τρόπο την έκλυση 25.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ενώ μειώνουμε κατά 45% τους εκπεμπόμενους ρύπους στο πλαίσιο του Scope 1 και του Scope 2. Με την προσθήκη της παραγωγής από Αίγυπτο και Ιταλία και, εν συνεχεία, την έναρξη παραγωγής από τα κοιτάσματα στο Ισραήλ φτάνουμε το 2022 σε μείωση κατά 70% σε σχέση με το 2019, που ήταν το έτος αναφοράς. Άρα, είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο. Επιπλέον, παλαιά κοιτάσματα όπως ο Πρίνος αλλά και αρκετά κοιτάσματά μας στην Ιταλία προσφέρονται για την εφαρμογή τεχνικών επανεισπίεσης των ρύπων και αποφυγής έκλυσής τους στην ατμόσφαιρα καθώς και για σχέδια αποθήκευσης ρύπων. Το βασικό μας σλόγκαν είναι ότι «Κάνουμε πράξη την ενεργειακή μετάβαση στη Μεσόγειο» και νομίζω ότι όλα τα παραπάνω είναι απτά παραδείγματα. Και, φυσικά, δικαίωση της στρατηγικής μας αποτελούν εξελίξεις όπως η προ ημερών βράβευση από τον Petroleum Economist με το βραβείο για την καλύτερη Στρατηγική για την Ενεργειακή Μετάβαση (Transition Economist Strategy of the Year) για το 2020.

  • Ο Πρίνος δεν μπορεί να διατηρηθεί σε λειτουργία όπως είναι σήμερα

ΕΡ.: Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να μη σας ρωτήσω και για το ποια θα είναι η θέση του Πρίνου σε όλο αυτό το χαρτοφυλάκιο της Energean. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Καβάλας ήταν το ορμητήριο της επέκτασης της εταιρείας. Πού βρίσκεται η υπόθεση της διάσωσης της δραστηριότητας;

Από τον Πρίνο ξεκινήσαμε πριν από 13 χρόνια, είναι μέρος της ιστορίας μας, είμαστε μέρος της καθημερινότητας της Καβάλας και της Θάσου, δημιουργώντας προϊόν της τάξης των 12 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στην τοπική οικονομία και τολμώ να πω ότι, λόγω των ελληνικών καταβολών που έχει η εταιρεία, του δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση από αυτή που θα αναλογούσε με βάση τη συμμετοχή του στα μεγέθη του ομίλου. Ο Πρίνος αντιπροσωπεύει πλέον μόνο το 12% των αποθεμάτων και το 4% της ετήσιας παραγωγής του ομίλου. Με την έναρξη δε της παραγωγής από το Ισραήλ, ο Πρίνος θα δίνει το 2 με 2,5% της παραγωγής ακόμα και αν ολοκληρωθεί η επένδυση στο κοίτασμα Εψιλον. Ο Πρίνος, μετά και το καταλυτικό χτύπημα που δέχθηκε από την κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν είναι δυνατό να συνεχίσει να υπάρχει όπως είναι σήμερα, καμία εταιρεία στον κόσμο δεν μπορεί να σωρεύει συνεχείς ζημιές από κάποια δραστηριότητα. Η Energean έχει επενδύσει περί τα 500 εκατ. δολάρια από το 2009 ως και πέρσι, ενώ τους τελευταίους 14-15 μήνες έχουμε καταβάλει πάνω από 120 εκατ. μόνο και μόνο για να μην κλείσει ο Πρίνος, χαθούν δουλειές και υπάρξουν τεράστιες συνέπειες για την τοπική οικονομία. Ο Πρίνος χρειάζεται άμεσα οικονομική ενίσχυση για να ολοκληρωθεί η επένδυση στο κοίτασμα Έψιλον, ριζική αναδιάρθρωση και εξορθολογισμό της λειτουργίας του και, βέβαια, νέα projects όπως η Υπόγεια Αποθήκη. Όλα αυτά αποτελούν μονόδρομο για να κρατηθεί σε λειτουργία, η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει και έχει τοποθετηθεί και δημοσίως θετικά. Αναμένουμε να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα στις συζητήσεις με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, γιατί κάθε μέρα που περνά, το αδιέξοδο γίνεται όλο και πιο έντονο.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Xάος με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Τον κίνδυνο να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι, λόγω των πολλών προβλημάτων που καταγράφονται στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα στο taxisnet, ορισμένα υπουργεία, υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι Δήμοι δεν έχουν αποστείλει βεβαιώσεις αποδοχών, στα προσυμπληρωμένα εισοδήματα συνταξιούχων καταγράφονται λάθη, ενώ το ίδιο ισχύει και σε ορισμένες βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων που έχουν αποσταλεί από κάποιες τράπεζες.

Όπως σημειώνουν Οικονομικό Επιμελητήριο και Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) παρ’ ότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Προσθέτουν ακόμα ότι «οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρίες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών».

Οι λογιστές καταγράφουν και πολλά παράπονα από υπερήλικες για το γεγονός ότι πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν φέτος τον IBAN – τον οποίο δεν γνωρίζουν- ως προϋπόθεση για την υποβολή της δήλωσης. Η πρόβλεψη αυτή, παρ’ ότι συνεπάγεται ταλαιπωρία για ορισμένους φορολογούμενους μεγάλης ηλικίας είναι απαραίτητη καθώς η ΑΑΔΕ λόγω έλλειψης IBAN αναζητά μάταια 185.000 φορολογουμένους προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους 60 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους λογιστές, τα προβλήματα αφορούν:

*Παραλείψεις στα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων

*Καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από διάφορα υπουργεία όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονομικές περιφέρειες και δήμους

*Ελλιπή στοιχεία για τόκους καταθέσεων και δανείων

*Λάθη στις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών

*Μη συμπλήρωση του κωδικού 727 για την επιστρεπτέα προκαταβολή

*Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια και υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης

*Λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών για γεωργικές επιχειρήσεις

*Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν εμφανίζονται στο έντυπο Ε1.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα στοιχεία που έχουν προ συμπληρωθεί στο έντυπο Ε1 από την φορολογική διοίκηση. Επιβάλλεται να ελέγξουν με σχολαστικότητα τους κωδικούς με τα ποσά των μισθών και των συντάξεων, το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το εμβαδόν και τη διεύθυνση της κύριας ή της δευτερεύουσας ή της εξοχική κατοικίας, τα αυτοκίνητα, τις τυχόν δαπάνες για αποπληρωμή δανείων καθώς και τα προσωπικά δεδομένα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ενημερώσει ήδη τους φορολογούμενους για τους οποίους οι δηλώσεις θα συμπληρωθούν αυτόματα, με e-mail στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp. Μάλιστα, έχει ήδη εκδώσει και το …προσωρινό εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα οριστικοποιηθεί μετά τις όποιες διορθώσεις υπάρξουν από την πλευρά των φορολογουμένων.

Όσοι από τους φορολογούμενους δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα «προκάτ» στοιχεία δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να πατήσουν νωρίτερα το «κουμπί». Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν δεδομένα οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της στις 26 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το χρονολόγιο της ΑΑΔΕ:

– Μέχρι την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση

– Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει:

– Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και:

– Το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

Επίσης, οι φορολογούμενοι που  έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ καθώς και όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση (από το δεύτερο 15νθήμερο Μαΐου) μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς (πχ εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόλπα πολυεθνικών με τις τιμές στην Ελλάδα

Τέλος στα παιχνίδια των τιμών των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα φιλοδοξεί να βάλει η κυβέρνηση, ζητώντας βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεκαθαρίσουν οι όροι τιμολόγησης των προϊόντων εντός της κοινότητας. 

Ήδη, ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε τον Απρίλιο στο 3,2%, σχεδόν μια μονάδα πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη όπου ο μέσος πληθωρισμός υποχώρησε τον ίδιο μήνα στο 2,4% λόγω κυρίως των τιμών των τροφίμων, αποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός έχει πλέον αμιγώς “ελληνικά” χαρακτηριστικά. Ένα μεγάλο ποσοστό της ακρίβειας στα τρόφιμα (κυρίως τα βιομηχανοποιημένα) και σε έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων καθημερινής χρήσης είναι διαπιστωμένο πλέον ότι οφείλεται στον λεγόμενο “πληθωρισμό της απληστίας” από κάποιες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Οι εταιρείες αυτές έχουν επιβάλλει “ελληνικές” τιμές, πολύ υψηλότερες από τις τιμές που πωλούν τα ίδια προϊόντα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Στην κατεύθυνση να βρεθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να αποστείλει τη Δευτέρα επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν για το θέμα. Το βασικό αίτημα της κυβέρνησης είναι να ενεργοποιηθούν οι επιτροπές Ανταγωνισμού και Εσωτερικής Αγοράς, ώστε οι πολυεθνικές να αναγκαστούν να παραδεχθούν την κατά περίπτωση τιμολόγηση των προϊόντων τους και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μια εξομάλυνση των τιμών τους.

Τούτο, ενώ είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι τη βάση για τις “ελληνικές” τιμές στα ράφια δίνει το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς και τα προβλήματα ανταγωνισμού που οδηγούν σε δεσπόζουσα θέση τις λίγες μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Τα κόλπα με τις τιμές 

Με δεδομένο ότι για τις εταιρείες αυτές ο βασικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση των κερδών τους, έχουν θεσπίσει μια σειρά από τεχνικές στις οποίες συνεργάζονται η μητρική εταιρεία με τις θυγατρικές της σε κάθε χώρα (εν προκειμένω την Ελλάδα) για να αυξήσουν ή να διατηρήσουν ψηλά τις τιμές τους.

Συγκεκριμένα: 

  • Στην περίπτωση που η θυγατρική στην Ελλάδα δεν έχει παραγωγική αλλά μόνο εμπορική δραστηριότητα, μπορεί η μητρική να επιβάλλει υψηλότερο κόστος χρήσης της φίρμας των προϊόντων (Royalties) κρατώντας έτσι τις τιμές ψηλά για μια συγκεκριμένη αγορά.
  • Στην περίπτωση που έχει και παραγωγική εκτός από εμπορική δραστηριότητα, μπορεί η μητρική να επιβάλλει την αγορά πρώτων υλών με υψηλές τιμές από άλλες θυγατρικές της που έχουν έδρα εκτός Ελλάδας, διατηρώντας ή και αυξάνοντας τις τιμές για τον καταναλωτή στην Ελλάδα.

  • Επίσης, αν μια εταιρεία κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς χωρίς ισχυρό ανταγωνισμό, η θυγατρική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα είναι δυνατό να εμφανίζει ότι δανείζεται από τη μητρική της με -σκόπιμα- υψηλά επιτόκια, μεταφέροντας το υψηλό κόστος δανεισμού στις τελικές τιμές για τον καταναλωτή.

Γενικά, η μεγιστοποίηση του κέρδους οδηγεί τις πολυεθνικές να συγκρατούν το κόστος των προϊόντων τους σε μεγάλες αγορές όπου αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό, αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων τους σε μικρότερες αγορές όπου κατέχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς, εφαρμόζοντας εναρμονισμένες πρακτικές στις διαμόρφωση των τιμών.

Το παράδειγμα του βρεφικού γάλακτος 

Πιο πρόσφατο, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα, εναρμονισμένης πρακτικής είναι το πρόβλημα που προέκυψε πριν από λίγους μήνες με τιμή στο βρεφικό γάλα. Λόγω και του ανελαστικού της δαπάνης αγοράς του από οικογένειες με βρέφη, εντοπίστηκε ότι οι τιμές στην Ελλάδα ήταν αυξημένες από 32% έως και 130% σε σχέση με τη χαμηλότερη τιμή εντός της ΕΕ, ανάλογα με τη μάρκα και τη συσκευασία του προϊόντος.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναγκάστηκε να επιβάλλει πλαφόν στο κέρδος των εταιρειών. Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιανουαρίου το υπουργείο Ανάπτυξης όρισε ότι το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών. Μάλιστα, θεσπίστηκε και υψηλά πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν το ποσοστό κέρδους άπαξ ή κατ’ εξακολούθηση.

capital.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα | Το ελληνικό πρόβλημα

Κλιματική κρίση, αυξημένο κόστος παραγωγής, πληθωρισμός της απληστίας και αυξημένες εισαγωγές είναι κάποιες οι αιτίες για τις οποίες οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα, είναι μεγαλύτερες από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Αύξηση 5,4% κατέγραψαν οι τιμές των τροφίμων τον Απρίλιο, οριακά αυξημένες σε σχέση με την αύξηση κατά 5,3% που κατέγραψαν σε ετήσια βάση τον περασμένο Μάρτιο. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον Απρίλιο, αν τα τρόφιμα παρέμεναν στις περσινές – ήδη υψηλές – τιμές τους, ο πληθωρισμός για τον περασμένο μήνα αντί 3,1%, θα ήταν 2%.

Με άλλα λόγια, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα ευθύνονται για το 1/3 του μέσου πληθωρισμού. Οι λόγοι για τους οποίους οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αυξάνονται με ρυθμό τριπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης (τον Μάρτιο είχαμε αυξήσεις στην Ελλάδα 5,3% και 1,8% στην Ευρωζώνη) είναι πολλοί.

Ο πρώτος είναι το κόστος παραγωγής. Η έλλειψη εργατικών χεριών για την πρωτογενή παραγωγή αύξησε τα μεροκάματα. Επίσης, η πρωτογενής παραγωγή έχει ακόμη υψηλή εξάρτηση από τα υγρά καύσιμα και ειδικά από το πετρέλαιο. Οι ανατιμήσεις του πετρελαίου από την αρχή του χρόνου, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αύξησαν περαιτέρω το κόστος παραγωγής, οδηγώντας τους αγρότες σε κινητοποιήσεις στις αρχές του χρόνου.

Δεύτερος λόγος είναι οι φυσικές καταστροφές. Οι περσινές ζημιές της Θεσσαλία, όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη παραγωγή με υψηλές τιμές και αθρόες εισαγωγές – επίσης σε υψηλές τιμές – για να καλυφθεί η ζήτηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, στην ανάλυσή του κατά είδος τροφίμων, είναι ενδεικτικός. Εκτός από την αύξηση ρεκόρ κατά 63,7% στην τιμή του ελαιόλαδου, λόγω της περσινής κακής παραγωγής, καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των νωπών φρούτων κατά 10,6%, των νωπών ψαριών κατά 10,7%, του ρυζιού κατά 8,5% των λαχανικών κατά 6,4%, ενώ και τα λοιπά βιομηχανικά τρόφιμα είχαν αύξηση τιμών κατά 5%.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός των δημητριακών, που αυξήθηκε τη διετία 2022 -2023 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει αρχίσει να υποχωρεί. Στην κατεύθυνση αυτή καταγράφονται μείωση τιμών κατά 16,6% στα υπόλοιπα βρώσιμα έλαια (ηλιέλαια, καλαμποκέλαια), 3,5% στις τιμές των ζυμαρικών και 0,7% στην τιμή του ψωμιού.

Οι τεράστιες διαφορές από το χωράφι στο ράφι

Τρίτος λόγος είναι οι τεράστιες αυξήσεις από το “χωράφι στο ράφι”. Το καθεστώς που διέπει τις τιμές από τον παραγωγό στο καταναλωτή έχει πολλούς μεσάζοντες, οι οποίοι αυξάνουν υπερβολικά τις τελικές τιμές, με έναν μηχανισμό ο οποίος δεν είναι απολύτως διαφανής.

Τέταρτος λόγος είναι ο πληθωρισμός της απληστίας Στα επεξεργασμένα τρόφιμα οι βιομηχανίες του χώρου διατηρούν τα ποσοστά κέρδους τους, παρά τις ανατιμήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα “υποφέρει” από το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό απληστίας εντός της ΕΕ, ο οποίος αυξάνει τον μέσο πληθωρισμό κατά 1%.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το 2022 μέχρι σήμερα με τα καλάθια του νοικοκυριού και στη συνέχεια το κυνήγι των προσφορών είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις.

Πρόβλημα και η χαμηλή αγοραστική δύναμη

Στη μεγάλη εικόνα, οι τιμές των τροφίμων σε επίπεδο γενικού δείκτη, σύμφωνα με την Eurostat, είναι χαμηλότερες κατά 9% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το πρόβλημα της ακρίβειας είναι οξύτερο στην Ελλάδα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αφού, την ίδια ώρα, η αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών είναι 33% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας τους Έλληνες καταναλωτές τους δεύτερους φτωχότερους καταναλωτές εντός της Ένωσης των 27 χωρών μετά τους Βούλγαρους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en