MEDIA

Μαζικές απολύσεις και megadeals στα Media

 Αν και η προσοχή όλων στην τροπολογία που πέρασε για τα media εστιάζεται στη διατήρηση του αγγελιοσήμου εν τούτοις με άλλες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται αποσάθρωση του κλάδου, ανοίγοντας την πόρτα για απολύσεις στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις Media, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Παράλληλα διευκολύνονται οι συγχωνεύσεις, ρύθμιση που μοιάζει μάλλον φωτογραφική για μεγάλες εταιρίες του χώρου που χρόνια βρίσκονται σε συζητήσεις.

Τα κλειδιά στις περισσότερες των περιπτώσεων κρατούν οι τράπεζες καθώς οι επιχειρήσεις των Media είναι κατά… παράδοση υπερδανεισμένες και συντηρούνται λόγω επιρροής και πολιτικών παρεμβάσεων.

Αίσθηση προκαλεί η υποσημείωση του Γενικού Λογιστηρίου το οποίο επισημαίνει ότι συνοδευτική έκθεση έχει συνταχθεί στο πόδι και δεν έχει αποτιμηθεί ο αντίκτυπος των μέτρων.

Μέσω της τροπολογίας επιτρέπεται ο συνυπολογισμός όλων των εργαζομένων σε έναν όμιλο Media, στην κάλυψη των προαπαιτούμενων για την διατήρηση της άδειας λειτουργίας. Όπερ σημαίνει ότι τα κανάλια αναγκάζονταν βάσει νόμου για να διατηρήσουν την άδεια -που έχουν αποκτήσει δωρεάν- να απασχολούν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, τόσο στο σύνολο όσο και ανά θέση.

Τώρα αυτό καταργείται καθώς στο προσωπικό του καναλιού ή του ραδιοφώνου θα εντάσσονται και εργαζόμενοι στα sites ή σε άλλα μέσα του ομίλου.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα μπροστά από την ΕΣΗΕΑ αναγνωρίζοντας όλους τους εργαζομένους ως δημοσιογράφους και επιτρέποντας κατ ουσία στους εργοδότες να απασχολούν σε θέσεις δημοσιογράφων τηλεόρασης ανθρώπους που εργάζονται και ασφαλίζονται σε sites του ίδιου ομίλου και συνεπώς δεν καλύπτονται από τη σύμβαση εργασίας της ΕΣΗΕΑ.

Όλα αυτά ενώ το σωματείο των δημοσιογράφων πανηγυρίζει τη διατήρηση του αγγελιοσήμου, ενώ στην ουσία καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών για πρόσληψη προσωπικού με ασφάλιση στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς η ΕΣΗΕΑ δεν αναγνωρίζει τους δημοσιογράφους τω ηλεκτρονικών media.

Επίσης επιτρέπεται η συστέγαση και κοινή χρήση υποδομών από κανάλια και ραδιόφωνα στο πλαίσιο ομίλου, ενώ καθιερώνεται και με νόμο η δυνατότητα απασχόλησης ενός εργαζομένου με μια σύμβαση σε παραπάνω από ένα Μέσο Ενημέρωσης του ίδιου ομίλου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μπορούν να αλλάξουν το χαρακτήρα τους –άρα και τις υποχρεώσεις τους- μέχρι το τέλος του έτους μόνο με μια υπεύθυνη δήλωση…

Οι αλλαγές

Στον όμιλο του ΣΚΑΙ, του Γιάννη Αλαφούζου, δίνεται η δυνατότητα να αλλάξει ο χαρακτήρας του καναλιού, το οποίο δεν διαθέτει άδεια ενημερωτικού μέσου, ενώ παράλληλα θα μπορεί να δηλώνει ως απασχολούμενους στην τηλεόραση όσους εργάζονται στο ραδιόφωνο και το internet…

Στον όμιλο του ΠΗΓΑΣΟΥ, της οικογένειας Μπόμπολα, θα ενοποιηθούν εφημερίδες και το προσωπικό που υποστηρίζει όλα τα media του ομίλου, διαμορφώνοντας στην ουσία ένα ενιαίο newsroom.

Στον όμιλο του Antenna, του Μίνως Κυριακού, θα απολυθούν δημοσιογράφοι και οι κενές θέσεις -για την άδεια- θα καλυφθούν από τα περιοδικά και το internet.

Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει όμως η υπόθεση των Mega, Star και ΔΟΛ, εκεί θα υ πάρξουν πολλές καραμπόλες, ενώ δεν αποκλείεται και συλλειτουργία καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Αυτό σημαίνει ότι μια τριπλή συγχώνευση MEGA-STAR-ΔΟΛ δεν είναι καθόλου απίθανη… τουλάχιστον λειτουργικά θεωρείται δεδομένη

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version