ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μαίνεται ο εμφύλιος στη ΝΔ

Φόβοι για ρήξη-διάσπαση, αμφίβολη η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής προέδρου. Συγκρούσεις και αμφισβητήσεις

Πεδίο μάχης είναι πλέον η ΝΔ, καθώς η κλιμακούμενη αντιπαράθεση των διεκδικητών της προεδρίας επεκτείνεται σε όλες τις οργανωτικές βαθμίδες του κόμματος, ενώ από πολλές πλευρές εγείρονται αμφισβητήσεις για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Η σύγκρουση δεν αφορά ζητήματα πολιτικής έκφρασης και φυσιογνωμίας του κόμματος, αλλά εστιάζεται σε τεχνικά και οικονομικά θέματα, πίσω από τα οποία κρύβονται προσωπικοί υπολογισμοί, τακτικές και σκοπιμότητες. Μετά τις πρωτοφανείς σκηνές που εκτυλίχθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου και είναι αμφίβολο αν η εκλογή προέδρου μπορεί να ολοκληρωθεί ομαλά.

Από πολλές πλευρές εκφράζονται φόβοι ότι το κόμμα οδηγείται σε πραγματική εσωτερική ρήξη και διάσπαση, που μπορεί να επέλθει πριν ή μετά από την εκλογή προέδρου. Είναι βέβαια ένα ακραίο σενάριο, το οποίο όμως ανησυχεί σφόδρα τα ιστορικά στελέχη, τους βαρόνους και τα πολιτικά «τζάκια» της παράταξης.

«Ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται για να πέσουν οι τόνοι των εσωτερικών αντιπαραθέσεων και να προχωρήσει η διαδικασία ανάδειξης νέας κομματικής ηγεσίας. Ομως το πρόβλημα δεν είναι πλέον η συνεννόηση μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία, αλλά οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων στελεχών που έχουν στοιχηθεί πίσω από τους υποψηφίους και μάχονται για τον έλεγχο του μηχανισμού.

Η προσπάθεια εκτόνωσης μπορεί να αποδώσει πρόσκαιρα, καθώς όλες οι πλευρές θα προσπαθήσουν να απεκδυθούν ευθυνών για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα και για την επερχόμενη «έκρηξη». Τα προβλήματα όμως δεν πρόκειται να λυθούν και η συνέχεια της εκλογικής διαδικασίας θα είναι αναπόφευκτα επεισοδιακή.

Ποιοί θα ψηφίσουν

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τη μάχη για την προεδρία του κόμματος, ενώ συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι θα επιμείνει στην αμφισβήτηση της διαδικασίας. Η αντιπαράθεση εστιάζεται τώρα στο αν πρέπει να ψηφίσουν και οι «φίλοι» του κόμματος, ή μόνον τα οργανωμένα μέλη του, που είναι εγγεγραμμένα σε τοπικές ή κλαδικές οργανώσεις.

Ο Β. Μεϊμαράκης θέλει μόνον τα οργανωμένα μέλη που είχαν ψηφίσει και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές. Γι αυτό επιμένει να ορισθεί υψηλό «παράβολο» (20 ευρώ) για όσους θα προσέλθουν να ψηφίσουν πρώτη φορά. Προτιμά την παλιά, στενή κομματική βάση – όπου ξέρει ότι έχει μεγαλύτερη προσωπική απήχηση – και θέλει να κρατήσει μακριά τους «δεξιούς μουτζαχεντίν», που αδημονούν να εκφράσουν την αντίθεση τους στο «κατεστημένο» ψηφίζοντας Αδωνι και Τζιτζικώστα.

Το ζήτημα του ποιοι θα ψηφίσουν φαίνεται ότι έχει λυθεί, καθώς οι άλλοι τρεις υποψήφιοί και η ΚΕΦΕ (κατά πλειοψηφία) συμφωνούν για εκλογή ανοιχτή σε όλους.

Ενδέχεται πάντως να αποτελέσει αφορμή για αποχώρηση του κ. Μεϊμαράκη από την κούρσα, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν εγκαταλείπει τη μάχη.

Ψάχνουν λύση υπέρβασης

Εν πάση περιπτώσει, με την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της, η ΝΔ δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει πολιτικά τις δυνατότητες που της δίνει η ψήφιση των μνημονιακών μέτρων. Σπαρασσόμενη από εσωτερικές έριδες, ουσιαστικά ακέφαλη και χωρίς επεξεργασμένες θέσεις για τα τρέχοντα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που αποτελούν αντικείμενο των μνημονιακών προαπαιτούμενων μέτρων, δεν φαίνεται καν ικανή επί του παρόντος να διεκπεραιώσει το ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Εκφράζοντας προβληματισμό για την εικόνα που εμφανίζει η ΝΔ, παλιοί βουλευτές και ιστορικά στελέχη της διατυπώνουν την άποψη ότι θα ήταν ίσως προτιμότερο να «παγώσει» η διαδικασία εκλογής προέδρου και να βρεθεί μια συναινετική λύση υπέρβασης του προβλήματος, ώστε να διαφυλαχθεί τουλάχιστον η ενότητα.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version