Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μαίνεται ο εμφύλιος στη ΝΔ

Φόβοι για ρήξη-διάσπαση, αμφίβολη η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής προέδρου. Συγκρούσεις και αμφισβητήσεις

Πεδίο μάχης είναι πλέον η ΝΔ, καθώς η κλιμακούμενη αντιπαράθεση των διεκδικητών της προεδρίας επεκτείνεται σε όλες τις οργανωτικές βαθμίδες του κόμματος, ενώ από πολλές πλευρές εγείρονται αμφισβητήσεις για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Η σύγκρουση δεν αφορά ζητήματα πολιτικής έκφρασης και φυσιογνωμίας του κόμματος, αλλά εστιάζεται σε τεχνικά και οικονομικά θέματα, πίσω από τα οποία κρύβονται προσωπικοί υπολογισμοί, τακτικές και σκοπιμότητες. Μετά τις πρωτοφανείς σκηνές που εκτυλίχθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου και είναι αμφίβολο αν η εκλογή προέδρου μπορεί να ολοκληρωθεί ομαλά.

Από πολλές πλευρές εκφράζονται φόβοι ότι το κόμμα οδηγείται σε πραγματική εσωτερική ρήξη και διάσπαση, που μπορεί να επέλθει πριν ή μετά από την εκλογή προέδρου. Είναι βέβαια ένα ακραίο σενάριο, το οποίο όμως ανησυχεί σφόδρα τα ιστορικά στελέχη, τους βαρόνους και τα πολιτικά «τζάκια» της παράταξης.

«Ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται για να πέσουν οι τόνοι των εσωτερικών αντιπαραθέσεων και να προχωρήσει η διαδικασία ανάδειξης νέας κομματικής ηγεσίας. Ομως το πρόβλημα δεν είναι πλέον η συνεννόηση μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία, αλλά οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων στελεχών που έχουν στοιχηθεί πίσω από τους υποψηφίους και μάχονται για τον έλεγχο του μηχανισμού.

Η προσπάθεια εκτόνωσης μπορεί να αποδώσει πρόσκαιρα, καθώς όλες οι πλευρές θα προσπαθήσουν να απεκδυθούν ευθυνών για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα και για την επερχόμενη «έκρηξη». Τα προβλήματα όμως δεν πρόκειται να λυθούν και η συνέχεια της εκλογικής διαδικασίας θα είναι αναπόφευκτα επεισοδιακή.

Ποιοί θα ψηφίσουν

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τη μάχη για την προεδρία του κόμματος, ενώ συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι θα επιμείνει στην αμφισβήτηση της διαδικασίας. Η αντιπαράθεση εστιάζεται τώρα στο αν πρέπει να ψηφίσουν και οι «φίλοι» του κόμματος, ή μόνον τα οργανωμένα μέλη του, που είναι εγγεγραμμένα σε τοπικές ή κλαδικές οργανώσεις.

Ο Β. Μεϊμαράκης θέλει μόνον τα οργανωμένα μέλη που είχαν ψηφίσει και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές. Γι αυτό επιμένει να ορισθεί υψηλό «παράβολο» (20 ευρώ) για όσους θα προσέλθουν να ψηφίσουν πρώτη φορά. Προτιμά την παλιά, στενή κομματική βάση – όπου ξέρει ότι έχει μεγαλύτερη προσωπική απήχηση – και θέλει να κρατήσει μακριά τους «δεξιούς μουτζαχεντίν», που αδημονούν να εκφράσουν την αντίθεση τους στο «κατεστημένο» ψηφίζοντας Αδωνι και Τζιτζικώστα.

Το ζήτημα του ποιοι θα ψηφίσουν φαίνεται ότι έχει λυθεί, καθώς οι άλλοι τρεις υποψήφιοί και η ΚΕΦΕ (κατά πλειοψηφία) συμφωνούν για εκλογή ανοιχτή σε όλους.

Ενδέχεται πάντως να αποτελέσει αφορμή για αποχώρηση του κ. Μεϊμαράκη από την κούρσα, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν εγκαταλείπει τη μάχη.

Ψάχνουν λύση υπέρβασης

Εν πάση περιπτώσει, με την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της, η ΝΔ δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει πολιτικά τις δυνατότητες που της δίνει η ψήφιση των μνημονιακών μέτρων. Σπαρασσόμενη από εσωτερικές έριδες, ουσιαστικά ακέφαλη και χωρίς επεξεργασμένες θέσεις για τα τρέχοντα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που αποτελούν αντικείμενο των μνημονιακών προαπαιτούμενων μέτρων, δεν φαίνεται καν ικανή επί του παρόντος να διεκπεραιώσει το ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Εκφράζοντας προβληματισμό για την εικόνα που εμφανίζει η ΝΔ, παλιοί βουλευτές και ιστορικά στελέχη της διατυπώνουν την άποψη ότι θα ήταν ίσως προτιμότερο να «παγώσει» η διαδικασία εκλογής προέδρου και να βρεθεί μια συναινετική λύση υπέρβασης του προβλήματος, ώστε να διαφυλαχθεί τουλάχιστον η ενότητα.

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άφθονο φαγητό και ποτό στο γλέντι για την Πρωτομαγιά στο Κοκκινόχωμα

Μετά από αρκετά χρόνια ξανά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος, κάτοικοι αλλά και φίλοι του χωριού βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 7 Μαϊου στα Πλατάνια Κοκκινοχώματος Καβάλας να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά.

Σούβλες, ψησταριές, άφθονο κρασί αλλά και καλή διάθεση πλαισίωσαν την σημερινή ημέρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία της Θάσου

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Σύλλογο, την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη “λειτουργία της αγάπης”, τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en