ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα Μητσοτάκη στις 19:00 για το νέο κατώτατο μισθό

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε νωρίτερα σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα της συνάντησης να είναι η αύξηση του κατώτατου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε προαναγγείλει τις ανακοινώσεις, επισημαίνοντας πως είναι πολύ κοντά.

«Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να είναι μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Ανέφερε ότι ο υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει σήμερα αναλυτικά τον πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος, θα τον ενημερώσει για τις απόψεις όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση, για τα συμπεράσματα και της εισηγήσεις της 5μελους επιτροπής των ειδικών έτσι ώστε η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις αποφάσεις της σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό.

«Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε πράγματα σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, κάτι που ο κόσμος το περιμένει» υπογράμμισε, ενώ δεν απάντησε για το ύψος του.

Τα σενάρια

Μετά τον διάλογο που έγινε μεταξύ επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, το ΚΕΠΕ παρέδωσε στον κ. Χατζηδάκη το πόρισμά του.

Οι ενδείξεις, τις οποίες μεταφέρει το ΑΠΕ, είναι πως η κυβερνητική εισήγηση να κινηθεί μεταξύ 6-7%.

Εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ, φαίνεται να επιμένουν σε αυξήσεις 3% ή 4%, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 13%. Η Τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνει την πλέον συγκρατημένη πρόταση με επιπλέον αυξήσεις από 2,7% έως 3,4%, επικαλούμενη την «αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας, την αύξηση του πληθωρισμού και την πολεμική κρίση στην Ουκρανία».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version