ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα Δημάρχου Λοκρών Θ. Ζεκεντέ για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η κορυφαία αντιστασιακή ενέργεια ενάντια στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των ατομικών ελευθεριών, κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας. Φοιτητές, νέοι άνθρωποι, αγωνιστές όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων συνόψισαν στο σύνθημα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» τις διεκδικήσεις μιας γενναίας εξέγερσης που αγωνίζονταν για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης και επαναφορά της δημοκρατίας.

Τιμούμε τους ανθρώπους που όρθωσαν το ανάστημα τους και τόλμησαν, με κίνδυνο της ζωής τους, να παλέψουν για τα ιδανικά τους. Η προσήλωση στις διεκδικήσεις και η αφοσίωση στη δημοκρατία των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών είναι στοιχεία που ανέδειξαν το Νοέμβρη του 1973 στη συλλογική μνήμη.

Η Ελλάδα σήμερα αγωνιά. Το δημοκρατικό πολίτευμα είναι σταθερό, αλλά η οικονομική κρίση και η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που κλονίζει όσα γνωρίζαμε ως σήμερα και θέτει ερωτηματικά ως προς το τι είναι σωστό και το τι είναι λάθος.

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η πρώτη προτεραιότητα και ακολουθεί η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ζούμε ιστορικές στιγμές, χωρίς να διεκδικούμε να γίνουμε ήρωες. Αγωνιζόμαστε ως κοινωνία για να σώσουμε ζωές, για να διασφαλίσουμε την κοινωνική ισορροπία και για να επιτύχουμε την προοπτική των νέων κόντρα σε μια περίοδο μειωμένων ευκαιριών και ελευθεριών για υγειονομικούς λόγους.

Θα αγωνιστούμε ώστε όλοι μαζί να βγούμε νικητές από αυτή τη σκληρή περίοδο της νεώτερης ανθρώπινης ιστορίας. Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας διδάσκει πως δεν υπάρχουν μάταιες μάχες. Κάθε μάχη, ακόμη κι αν δεν έχει άμεσα τα επιθυμητά αποτελέσματα, βοηθά στο να εκπληρωθεί ο σκοπός για την οποία δίδεται.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version