Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέχρι τέλος Αυγούστου το λουκέτο στους λιμενικούς σταθμούς

Η ημερομηνία που θα μπει λουκέτο στους λιμενικούς σταθμούς της Θράκης, οι οποίοι καταργούνται σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα αναδιάρθρωσης του λιμενικού σώματος, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 29 Μαΐου, πλησιάζει, κι όμως καμία επίσημη ενημέρωση προς το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτούς δεν υπάρχει.
Μέχρι τέλος Αυγούστου, αναφέρουν οι πληροφορίες του «Χ» ότι πρέπει να κλείσουν οι λιμενικοί σταθμοί Φαναρίου, Μαρώνειας, Αβδήρων. Αυτό όμως που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι που θα μετακινηθεί το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτούς, αν θα ενισχύσει κοντινά λιμεναρχεία ή υπολιμεναρχεία όπως στο Πόρτο Λάγος, την Αλεξανδρούπολη ή τη Σαμοθράκη, ή αν υπάρχουν σκέψεις για μετακίνησή τους σε υπηρεσίες με μεγαλύτερες ανάγκες σε προσωπικό.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) και η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), έχουν εκφράσει τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν στη σκοπιμότητα της υλοποίησης αυτών των ενεργειών, στη διασφάλιση των οργανικών θέσεων του προσωπικού, στη διάρθρωση και στη λειτουργία των Υπηρεσιών, καθώς και στους λόγους για τους οποίους επιχειρείται η αναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΄ή Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ
Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος σε ανακοίνωσή της μετά τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος σε ΦΕΚ αναφέρει τα εξής: «Με αφορμή την δημοσίευση του Π.Δ. 81/14 ΦΕΚ.125 Α , περί “Αναδιάρθρωσης Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής” (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και Λιμενικών Αρχών και ρύθμισης θεμάτων στελέχωσης αυτών” η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. εκφράζει για μια ακόμη φορά τις αντιρρήσεις της για τον τρόπο και την διαδικασία που προβλέπεται σχετικά με την στελέχωση των Λιμενικών Τμημάτων, αλλά και τις επιφυλάξεις της σχετικά με την καλύτερη αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού και των επιχειρησιακών μέσων.
Οι αντιρρήσεις οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι ανατρέπονται βασικές αρχές που ισχύουν μέχρι σήμερα σχετικά με τις τοποθετήσεις – μεταθέσεις – αποσπάσεις προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αφού πλέον μεταφέρονται οι αποφάσεις τοποθετήσεων από το αρμόδιο συμβούλιο μεταθέσεων το οποίο ενεργούσε βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, σε ένα μονοπρόσωπο όργανο όπως είναι ο Περιφερειάρχης ή ο Κεντρικός Λιμενάρχης χωρίς να προβλέπονται ανάλογα κριτήρια και δεσμευτικοί χρόνοι.
Επίσης σημαντικό ζήτημα που δεν δίνεται λύση με το παρόν Π.Δ. είναι οι νέες οργανικές θέσεις των Υπηρεσιών όπως διαμορφώνονται από αυτό, πράγμα που προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα στην διαδικασία στελέχωσης των υπηρεσιών. Πολύ φοβούμαστε ότι για μια ακόμη φορά η αδυναμία του προϋπολογισμού του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς στις ανάγκες του Σώματος, θα αποτελέσει τροχοπέδη στην υλοποίηση της ανωτέρω αναδιάρθρωσης, με μοναδικά θύματα τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που θα κληθούν να μετακινούνται χωρίς την καταβολή των οδοιπορικών τους εξόδων.
Για όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι η πολιτική και φυσική μας ηγεσία θα κατανοήσουν την ανάγκη διαμόρφωσης πλαισίου αντικειμενικών κριτηρίων στις τοποθετήσεις στα Λ/Τ και θα δεχτούν την πρόταση που ήδη έχουμε υποβάλει για σχετικές ρυθμίσεις στο υπό διαμόρφωση σχέδιο τροποποίησης του Π.Δ Μεταθέσεων, θα δώσουν άμεσα προς διαβούλευση το σχέδιο με τις τροποποιήσεις των οργανικών θέσεων των Υπηρεσιών και θα ρυθμίσουν το θέμα της άμεσης όπου απαιτείται καταβολής οδοιπορικών εξόδων».
Πάντως ήδη φορείς της περιοχής όπως ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών έχει εκφράσει αντιρρήσεις για την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Μαρώνειας. Ο συγκεκριμένος σταθμός Μαρώνειας όπως αναφέρει η δημοτική αρχή «προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης ύψιστη υπηρεσία. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι με την εξέλιξη αυτή και για μια φορά ακόμη η κεντρική διοίκηση δεν έλαβε υπόψη της την από έτους επιστολή την οποία στείλαμε τόσο στον αρμόδιο υπουργό όσο και στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αλλά και τις τηλεφωνικές εκκλήσεις μας, τις οποίες είχαμε εκφράσει και στους τοπικούς βουλευτές μας. Τα τετελεσμένα γεγονότα μας αναστατώνουν και μας λυπούν, γιατί οι φωνές της περιφέρειας πλέον δεν φτάνουν στα αυτιά της Αθήνας, η οποία αποφασίζει για μας, με την απουσία της δικής μας γνώμης και εκκλήσεων για ολοκληρωτική αποψίλωση των υπηρεσιών από τον δήμο μας και την ελληνική επαρχία. Είχαμε και τότε (πριν από ένα χρόνο επισημάνει) ότι τα έργα τα οποία έχουν γίνει στο Λιμάνι της Μαρώνειας και οι ανάγκες της περιοχής του δήμου μας για επαρκή αστυνόμευση από πλευράς λιμενικού σώματος, στην ευρύτερη περιοχή την οποία εποπτεύει ο Λιμενικός Σταθμός Μαρώνειας, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η απομάκρυνσή του θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα για την περιοχή της Ροδόπης, η οποία ολοένα υποβαθμίζεται.
Η κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Μαρώνειας θα σημάνει ερήμωση της περιοχής η οποία πλήττεται συγχρόνως από απουσία τουριστικής πολιτικής ανάπτυξης και χρηματοδοτήσεων που θα την βοηθούσαν να γίνει ένα σύγχρονο τουριστικό κέντρο αποκτώντας μια λειτουργική μαρίνα και προσήνεμο μώλο ασφάλειας για τα αλιευτικά και τουριστικά σκάφη της περιοχής.
Οι εκπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών και η ελλιπής αστυνόμευση θα σημάνει απομόνωση και συρρίκνωση του πληθυσμού της περιοχής και αύξηση του αισθήματος ανασφάλειας των χιλιάδων παραθεριστών της Μαρώνειας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.»
Για τους λόγους αυτούς η δημοτική αρχή έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και με κοινοποίηση στον Αρχηγό Λιμενικού Σώματος, ενώ παράλληλα θα ενημερώσει και τους τοπικούς βουλευτές για το θέμα.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομική Αθηνών: Αντιασφυξιογόνες μάσκες, κόφτη και στυλιάρια βρήκαν οι αστυνομικοί στην κατάληψη του κυλικείου

Επιχειρησιακό κέντρο μέσα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν στήσει οι καταληψίες, όπως διαπίστωσαν και οι αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ που έγινε με την παρουσία εισαγγελέα.

Μέσα στον χώρο του κυλικείου εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένας κόφτης για αλυσίδες, στυλιάρια, κράνη και σπρέι, τα οποία και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς.

Προσήγαγαν 28 άτομα

Η έφοδος έγινε το πρωί της Τρίτης στο υπό κατάληψη κτήριο το πρωί της Τρίτης. Η επιχείρηση τελείωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και η Αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές. Μέσα στην κατάληψη εντοπίστηκαν αρκετοί αλλοδαποί.

Αμέσως μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική σχολή και φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται οκτώ γυναίκες από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία που δεν έχουν καμία σχέση με τη Νομική Σχολή.

Οι 28 προσαγωγές (έχουν προσαχθεί 18 γυναίκες και 10 ανδρες), αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις με κατηγορίες για διατάραξη οικειακής ειρήνης, κατά περιπτωση, φθορες και για άλλα αδικήματα.

Φωτογραφίες μέσα από την κατάληψη:

nomiki_in__10_
nomiki_in__9_

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (11/5) στις 16.20 στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βαλσαμάτα με εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα.

seismos-tora

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή καταγράφηκαν άλλοι τρεις σεισμοί στην Κεφαλονιά μεγέθους 3,9, 4,1 και 3,1. Όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο protothema.gr, οι χθεσινές τρεις δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της φυσιολογικής για την περιοχή του Ιονίου σεισμικής δραστηριότητας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν εμπνέει ανησυχία» είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι οι δονήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ίδια τάξη μεγέθους. Εντοπίζονται να προέρχονται από γνωστό εγκάρσιο ρήγμα στο τόξο του Ιονίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12η Μαϊου | Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή – Πως καθιερώθηκε

Η νοσηλευτική χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, στην επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale (1820), της νοσηλεύτριας που σηματοδότησε και επηρέασε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα.

Σήμερα, τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές, οι οποίοι μέσα από την αυταπάρνηση και τον αλτρουισμό, συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας, πρεσβεύοντας τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά της νοσηλευτικής δεοντολογίας.

Ο νοσηλευτής αποτελεί πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας. Είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στο σωματικό και ψυχικό του πόνο. Συμβάλει στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας και φυσικά, στην περίθαλψη και την αποκατάσταση του ασθενή. Είναι το πρόσωπο που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις ικανοποιήσει.

Εκπαιδεύεται, βελτιώνεται, φροντίζει, ενημερώνει και στηρίζει τον ασθενή. Ο νοσηλευτής παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από αυτή. Επιμορφώνεται και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι ο επαγγελματίας με μια πολυδιάστατη θέση στο χώρο της υγείας. Άλλωστε, οι νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID 19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης της δημόσιας υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν και επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο, να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε άλλες χώρες του κόσμου με συστήματα υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.  

Όμως, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση. Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης, πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση προς αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου το υπάρχον και επιδεινούμενο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσηλευτικού προσωπικού στην Υπηρεσία παραμένει άλυτο και τροχοπέδη στην εξέλιξη της νοσηλευτικής επιστήμης και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρά τις φιλότιμες και αξιόλογες προσπάθειες του προσωπικού, οι συνθήκες ολοένα και δυσκολεύουν. Ένα πρόβλημα που έχει αναγνωριστεί από όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί παρά τις προσπάθειες.  Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί άμεσα μια λύση, διότι η λειτουργία της υπηρεσίας καθίσταται επισφαλής.

Και η λύση είναι μία και μόνο μία. κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ασθενή συνάνθρωπό μας τις υπηρεσίες που του αξίζουν.

Κλείνοντας σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία του γραφείου κίνησης του Γ.Ν. Καβάλας, σύμφωνα με τα οποία το περασμένο έτος 2023 από τα ΤΕΙ εξυπηρετήθηκαν 94.862 ασθενείς, από τα ΤΕΠ 77.548, ενώ στα απογευματινά ιατρεία προσήλθαν 6.993 ασθενείς, συνολικά δηλαδή 178.803 περιστατικά. Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιήθηκαν 34.392 εισαγωγές ασθενών, με 82.696 ημέρες νοσηλείας και μέση διάρκεια νοσηλείας 2,40 ημέρες και συνολική κάλυψη κλινών 61,73 %, ταυτόχρονα μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν 5.608 χειρουργεία.

Όλος αυτός ο όγκος εργασίας επιτελέστηκε από την ήδη υποστελεχωμένη νοσηλευτική υπηρεσία, με μία κάλυψη που αγγίζει το 50% και ολοένα επιδεινώνεται.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας για τον επαγγελματισμό, τον αλτρουισμό και το φιλότιμο που καθημερινά επιδεικνύει, ξεπερνώντας κάθε όριο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης. 

Χρόνια πολλά σε όλες τις νοσηλεύτριες και όλους τους νοσηλευτές!

 

Ο Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Γεώργιος Τσιγάρας

Δελτίο Τύπου

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en