Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αερομεταφορών

Πακέτο στήριξης του κλάδου των αερομεταφορών, προκειμένου να διασωθούν θέσεις εργασίας αλλά και να δοθεί ώθηση στον τουρισμό, ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση.

Τα μέτρα θα αφορούν το σύνολο του κλάδου των αερομεταφορών, δηλαδή αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και εταιρείες handling και cargo. Πρόκειται για ένα γενναιόδωρο πακέτο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Αποκλείεται όμως κάθε ενδεχόμενο κρατικοποίησης α λα Lufthansa, στην οποία το γερμανικό δημόσιο ως αντάλλαγμα για τη «σιωπηρή συμμετοχή», συνολικού κόστους εννέα δισ. ευρώ, μπαίνει με ποσοστό 20%, δηλαδή χωρίς δικαίωμα βέτο στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά με δυνατότητα να ανεβάσει τη συμμετοχή του στο 25%.

Το ελληνικό μοντέλο κινείται σε διαφορετική λογική, με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση της ρευστότητας όλων των επιχειρήσεων του κλάδου και τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας σε αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και εταιρείες εδάφους. Απώτερος και κύριος στόχος βέβαια είναι η στήριξη ενός βασικού πυλώνα του τουρισμού, καθώς στην Ελλάδα το 80% των τουριστών έρχεται αεροπορικώς.

Με την κάλυψη του δημοσίου λοιπόν οι εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών θα έχουν πρόσβαση σε εργαλεία ρευστότητας μέσω τραπεζικού δανεισμού. Το πακέτο προβλέπει επίσης διευκολύνσεις στην προκαταβολή φόρου και ειδικό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς για κατηγορίες εργαζομένων όπως οι πιλότοι. Σημειωτέον ότι τα κολοσσιαία πακέτα που έχουν προσφέρει στους αερομεταφορείς τους χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, θα συνεπάγονταν εάν δεν λαμβανόταν μέτρα στήριξης και στη χώρα μας αθέμιτο ανταγωνισμό και… pilot drain, με φυγή των εξαίρετων Ελλήνων πιλότων στο εξωτερικό.

Ένα ακόμη μέτρο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί σήμερα, αφορά σε αποζημίωση των αεροπορικών εταιρειών για τις κενές θέσεις στις πτήσεις κατά τον Απρίλιο και το Μάιο. Η αποζημίωση ενδέχεται να κυμανθεί στα 20 ευρώ ανά θέση, με συνολικό κόστος του μέτρου στα 10 εκ ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των εταιρειών για το διάστημα των περιοριστικών μέτρων.

Στήριξη και για τα αεροδρόμια

Αποφασίστηκε επίσης να μην ανασταλούν τα τέλη αεροναυτιλίας, δηλαδή τα τέλη που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες εκ των οποίων το ένα τρίτο πηγαίνει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τα υπόλοιπα στα αεροδρόμια, προκειμένου να στηριχθούν και τα αεροδρόμια, που καλούνται άλλωστε να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα πρόληψης του κορονοϊού.

Η «λευκή λίστα»

Υπενθυμίζεται ότι από 15 Ιουνίου θα απελευθερωθούν οι πτήσεις εξωτερικού προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ από 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Η κυβέρνηση θα εκδώσει μία «λευκή λίστα» με τις χώρες από και προς τις οποίες θα επιτρέπονται οι πτήσεις, με πρώτη τη Γερμανία, αλλά και το Ισραήλ, την Κύπρο, βαλκανικές χώρες και χώρες- μέλη της  ομάδας Smart Covid-19 Management Group, στην τρίτη τηλεδιάσκεψη της οποίας συμμετείχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τις πτήσεις προς την Αθήνα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας τη στρατηγική των δειγματοληπτικών τεστ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, οι Πρωθυπουργοί της Δανίας Mette Frederiksen,  της Νορβηγίας Erna Solberg, της Τσεχίας Andrej Babis, της Αυστραλίας Scott Morrison, της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern και του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.

Σημειωτέον ότι στη «λευκή λίστα» για την 1η Ιουλίου δε θα περιλαμβάνονται με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα οι ΗΠΑ, οι οποίες αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας θα μπουν στη λίστα των χωρών από και προς τις οποίες θα επιτρέπονται ελεύθερα οι απευθείας πτήσεις απο Αύγουστο ή και φθινόπωρο.

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Οι ανακοινώσεις για τη στήριξη του κλάδου των αερομεταφορών αναμένονται γραπτώς πριν το υπουργικό συμβούλιο σήμερα, το οποίο συνεδριάζει με πλούσια ατζέντα:

  • Ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον COVID-19,
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις,
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών,
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση,
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση της επιμέρους σύμβασης δωρεάς για το έργο V της από 06.09.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, που αφορά την προμήθεια δύο αεροσκαφών του ΕΚΑΒ για διακομιδές και την επισκευή δύο ελικοπτέρων,
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης,
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων,
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη νησιωτική πολιτική,
  • Ενημέρωση ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία,
  • Προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου,
  • Διορισμός Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος,
  • Επανεκλογή Συνηγόρου του Καταναλωτή,
  • Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας,
  • Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας,
  • Τροποποίηση ΠΥΣ για την Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Νεκρό 4 μηνών βρέφος στο Διδυμότειχο – Το βρήκα με αφρούς στο στόμα, λέει η μητέρα

Νεκρό μεταφέρθηκε σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου ένα 4 μηνών βρέφος στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου από τους γονείς του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μητέρα του αγοριού ισχυρίζεται ότι το είχε ταΐσει τελευταία φορά στις 23:00 και σήμερα το πρωί το βρήκε νεκρό με αφρούς στο στόμα.

Κατά τις πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης η οικογένεια ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε εγκαίρως και διεξάγει την έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες το βρέφος θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία – νεκροτομή ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου.

Στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου έχει μαζευτεί πλήθος συγγενών της οικογένειας προς συμπαράστασή της.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στ. Κασσελάκης στο ENA Channel : Η ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη, είμαι αισιόδοξος για Ευρωεκλογές

Στην πόλη της Καβάλας περιόδευσε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο κ. Κασσελάκης περπάτησε στην αγορά της Καβάλας και συνομίλησε με πολίτες ενώ στην συνέχεια εγκαινίασε και το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κανάρη.

Σε συνέχεια σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις επικείμενες ευρωεκλογές λόγω της μεγάλης θετικής ανταπόκρισης από τον κόσμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παρέδωσε 4 μηχανές στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ο Alex Haditaghi

Στην παράδοση τεσσάρων μηχανών προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο επιχειρηματίας Alexander Haditaghi.

Ο κ. Haditaghi πρόκειται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών στήριξης στην τοπική κοινωνία (αναμένεται αντίστοιχη ενέργεια από τον ίδιο και στον τομέα της υγείας) και η παράδοση των μηχανών στην Αστυνομική Διεύθυνση είναι η πρώτη από αυτές.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en