Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στον Ιούνιο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά

Τέσσερα πακέτα αναδρομικών αναμένεται να πληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο, που αφορούν περισσότερους από 250.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

Τα ποσά φτάνουν έως και τα 32.900 ευρώ.

Τα αναδρομικά που έχουν μπει στη σειρά των επόμενων πληρωμών για τους μήνες Ιούνιο-Αύγουστο και Σεπτέμβριο-Νοέμβριο προέρχονται από τέσσερις πηγές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

  • Από την προσαύξηση σύνταξης για παράλληλη ασφάλιση συνταξιούχων με παλιές αιτήσεις (από Μάιο 2016 ως και 2019), οι οποίοι έχουν πληρωθεί μόνον τη μία σύνταξη και όχι την προσαύξηση.
  • Από την απονομή συντάξεων και την προσαύξηση λόγω παράλληλης ασφάλισης σε δύο Ταμεία για νέες αιτήσεις (από 2020 και μετά). Οι εν λόγω συνταξιούχοι παίρνουν κατά κανόνα μόνον προσωρινή σύνταξη.
  • Από τον επανυπολογισμό που θα γίνει τώρα σε περίπου 100.000 ξεχασμένες συντάξεις.
  • Από τα χρωστούμενα μεταξύ προσωρινής και οριστικής σύνταξης, καθώς και από τον επανυπολογισμό σε περίπου 80.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις.

Οι κατηγορίες των συνταξιούχων

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι των δύο πρώτων κατηγοριών θα λάβουν:

  • Αναδρομικά από προσαύξηση σύνταξης για παράλληλη ασφάλιση με αίτηση από Μάιο του 2016 έως και το 2018-2019.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν συνταξιούχοι που πήραν τη σύνταξη από το Ταμείο με τα περισσότερα χρόνια και περιμένουν την προσαύξηση σύνταξης από τις εισφορές που πλήρωναν και σε δεύτερο Ταμείο για λιγότερα χρόνια. Η προσαύξηση δεν ισχύει για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση πριν τις 13/5/2016, γιατί το νέο καθεστώς θεσπίστηκε και ισχύει με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) από 13/5/2016. Το οξύμωρο είναι ότι προβλέφθηκε μεν η προσαύξηση σύνταξης με συντελεστή 0,075% για τις διπλές εισφορές, αλλά δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα σε καμία νέα σύνταξη με παράλληλη ασφάλιση. Ο λόγος που δεν εφαρμόστηκε είναι διότι δεν υπήρξε το απαραίτητο σύστημα για να υπολογίζει τα ποσά της προσαύξησης. Το λογισμικό παρελήφθη από τον ΕΦΚΑ και ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι αναδρομικών από προσαύξηση σύνταξης είναι πάνω από 20.000.

Κατά μέσο όρο και λαμβάνοντας υπόψη το ελάχιστο ύψος «παράλληλων εισφορών» σε ένα δεύτερο εκτός από το κύριο Ταμείο (π.χ., κύριο Ταμείο ΙΚΑ παράλληλα με ΟΑΕΕ), η προσαύξηση για 5 έτη παράλληλης ασφάλισης βγαίνει στα 65 ευρώ το μήνα, για 10 έτη στα 130, για 20 έτη στα 260 ευρώ, κ.ο.κ. Για τους περισσότερους η προσαύξηση σύνταξης βγαίνει κατά μέσο όρο στα 250 ευρώ το μήνα, ενώ τα αναδρομικά ξεκινούν αν όχι από τον Μάιο του 2016, τουλάχιστον από το 2017 έως και σήμερα, δηλαδή πιάνουν ένα διάστημα 6 ετών, ή έως 72 μηνών.

Με βάση τον μέσο όρο τα αναδρομικά από την προσαύξηση σύνταξης για όσους τα περιμένουν από το 2017 ανέρχονται έως 17.500 ευρώ, ενώ όσοι τα περιμένουν από το 2018 ή το 2020 θα πάρουν αναδρομικά 48 ή 24 μηνών με ποσά έως 12.000 και 6.000 ευρώ αντίστοιχα. Οσοι έχουν περισσότερα χρόνια και πλήρωσαν υψηλότερες εισφορές παίρνουν και μεγαλύτερη προσαύξηση, όπως και αναδρομικά. Για παράδειγμα, στα 25 χρόνια παράλληλης ασφάλισης με συντάξιμες αποδοχές 1.275 ευρώ (ή με εισφορές 255 ευρώ το μήνα) η μηνιαία προσαύξηση σύνταξης είναι 470 ευρώ και τα αναδρομικά 6ετίας (για 70 μήνες) φτάνουν στα 32.900 ευρώ.

  • Αναδρομικά σύνταξης και προσαύξηση για παράλληλη ασφάλιση σε δύο Ταμεία για «νέες» αιτήσεις συνταξιούχων (κυρίως μετά το 2020), στους οποίους δεν έχει εκδοθεί ούτε σύνταξη ούτε είναι δυνατό να υπολογιστεί και η προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 30.000 συνταξιοδοτηθέντες με παράλληλη ασφάλιση σε Δημόσιο και ΤΣΑΥ, ή Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ, ή ΙΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ, ή με άλλον συνδυασμό Ταμείων, και παίρνουν μόνον προσωρινή σύνταξη (συνήθως του Δημοσίου). Στην ίδια κατηγορία είναι και συνταξιούχοι που πήραν μεν σύνταξη με παράλληλη ασφάλιση, αλλά τους οφείλονται αναδρομικά. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις που αποκαλύπτει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» συνταξιούχος γιατρός του ΕΣΥ από το 2018 με παράλληλη ασφάλιση σε Δημόσιο και ΤΣΑΥ πήρε τη σύνταξη του Δημοσίου και λαμβάνει την ανταποδοτική σύνταξη από το ΤΣΑΥ χωρίς να του έχουν δοθεί αναδρομικά για τη σύνταξη του ΤΣΑΥ από το 2018 που υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης και στα δύο Ταμεία. Στις περιπτώσεις αυτές, πέραν της απονομής συντάξεων και προσαυξήσεων, θα πρέπει να επανελεγχθούν και όσοι λαμβάνουν δύο ανταποδοτικές συντάξεις αντί μίας ανταποδοτικής και προσαύξηση σύνταξης από το δεύτερο Ταμείο που συμφέρει περισσότερο.

Τον Ιούνιο ξεκινούν οι πληρωμές

Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία έχουν λαμβάνειν το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής κοντά στα 6 έτη.

Ο ΕΦΚΑ θα αρχίσει να βγάζει πρώτα τις συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση που εκκρεμούν από το 2020 και μετά, δεδομένου ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν παίρνουν καθόλου σύνταξη, και στη συνέχεια θα μπαίνουν μήνα με το μήνα οι παλαιότεροι, όσοι δηλαδή πήραν σύνταξη και περιμένουν αναδρομικά από την προσαύξηση.

Οι πρώτοι στις πληρωμές θα είναι συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση σε Δημόσιο και Ταμεία του ΕΤΑΑ, ενώ από τους παλαιούς που θα μπουν από Ιούλιο στις πληρωμές οι πρώτοι που θα πάρουν αναδρομικά είναι συνταξιούχοι μετά τον Μάιο του 2016 με παράλληλα χρόνια σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Η προσαύξηση σύνταξης και τα αναδρομικά για συνταξιούχους μετά τις 13/5/2016 με παράλληλη ασφάλιση.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η μείωση των καταθέσεων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις από νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ στα 144,5 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις από επιχειρήσεις εμφάνισαν μείωση κατά 912 εκατ. ευρώ στα 44,1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 2,070 δις. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, είχαν μειωθεί κατά 3,167 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 2,4% από 1,6% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE μειώθηκαν κατά 537 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 3,377 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 374 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 210 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος μείωση κατά 737 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Φεβρουάριο του 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 1.536 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο -10,2% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των δανείων o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 3,8% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 849 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 2.732 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2024, ήταν θετική κατά 924 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 2.504 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 7,1% από 6,0% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε στο 6,1% από 5,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 599 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 2, 008 δις . ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 14,9% από 14,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 325 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 496 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν αρνητική κατά 124 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους να παραμείνει αρνητικός στο -3,6%, ενώ στα καταναλωτικά καταγράφηκε θετική ροή χρηματοδότησης 55 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους αυξήθηκε κατά 4,4%.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΥΠΑ | Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

Αναρτήθηκαν σήμερα Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων, της νέας διαδικτυακής δράσης επαγγελματικής κατάρτισης, με τίτλο «Προσωποποιημένη Επιμόρφωση, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης».

Η κατάρτιση πραγματοποιήθηκε κατά σειρά προτεραιότητας και με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι πίνακες βρίσκονται στη διεύθυνση https://www.dypa.gov.gr/nea-anakoinwseis.

Σε κάθε ωφελούμενο του προγράμματος θα αποσταλεί άμεσα από τη ΔΥΠΑ ενημερωτικό e-mail για την οριστική επιλογή του και για τα επόμενα βήματα σχετικά με την εγγραφή του στην εκπαιδευτική πλατφόρμα και την παρακολούθηση των διαδικτυακών μαθημάτων.

Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή προσωποποιημένων διαδικτυακών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, που η συνολική τους διάρκεια θα κυμαίνεται από 100 έως 250 ώρες.

Οι ωφελούμενοι της δράσης θα κληθούν αρχικά να συμπληρώσουν εξειδικευμένα ερωτηματολόγια, τα οποία, στη συνέχεια, θα επεξεργαστεί το ΕΚΠΑ, μέσω μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα αναδείξει τα προσωποποιημένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που θα κληθεί μετά κάθε ωφελούμενος να παρακολουθήσει, ενώ το περιεχόμενό τους θα αποτελείται από μαθήματα και διδακτικές ενότητες που θα έχουν άμεση συνάρτηση με το προσωπικό προφίλ τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΥΠΑ συνεχίζει τις επιτυχημένες συνεργασίες υλοποίησης δράσεων επαγγελματικής κατάρτισης σε συνεργασία με ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα | Πεθαίνει ο κλάδος των βενζινοπωλών στη Βόρεια Ελλάδα

Η ακρίβεια στις τιμές των καυσίμων οδηγεί τους Έλληνες να αγοράζουν φθηνή βενζίνη από τη Βουλγαρία και την Τουρκία

«Πεθαίνει ο κλάδος των βενζινοπωλών στη βόρεια Ελλάδα γιατί εκεί οι Έλληνες φεύγουν και περνάνε απέναντι σε Βουλγαρία και Τουρκία για να αγοράσουν φθηνή βενζίνη, γιατί σε αυτές τις χώρες είναι μικρός ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα», είπε στο ΕΡΤNEWS η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

«Έφευγε και φεύγει ελληνικό χρήμα από τα σύνορα και πεθαίνουν οι επαγγελματίες. Και οι πολίτες που το κάνουν έχουν δίκιο, αλλά και ο κλάδος πρέπει να ζήσει», συμπλήρωσε.

Η κυρία Ζάγκα πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει φτηνό καύσιμο, όταν το 60% της τιμής του είναι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και επιπλέον έχει και τον ΦΠΑ, φόρο πάνω στο φόρο, δηλαδή παράλογο. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα;», αναρωτήθηκε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε πει πολλές φορές ότι το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό είδος. Δυστυχώς η τιμή του παίζει ανάλογα των συμφερόντων των μεγάλων και την πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι.

Όσο λοιπόν υπάρχουν δυσάρεστα διεθνή γεγονότα, τα καύσιμα που έρχονται σε εμάς, τους βενζινάδες, είναι με αυξημένη τιμή.

Ήδη βλέπω τις τιμές να ανεβαίνουν, τσιμπάνε το τελευταίο διάστημα, πάνω από μήνα και ήταν επόμενο οι τιμές της απλής αμόλυβδης στην Αττική να φθάσουν πάνω από 1,90 ευρώ το λίτρο.

Εμείς αλλάζουμε τις τιμές βάσει τιμολογίων. Ο καθένας από εμάς έχει μια εταιρεία από την οποία προμηθεύεται καύσιμα.

Έρχεται λοιπόν το τιμολόγιο όπου η εταιρεία έχει αγοράσει από ένα από τα δύο διυλιστήρια που έχουμε στη χώρα με νέα τιμή, εγώ είμαι υποχρεωμένη από τον νόμο, αλλιώς έχω πρόστιμο ή να ανεβάσω ή να κατεβάσω την τιμή πώλησης», υπογράμμισε.

Επισήμανε επίσης ότι «τώρα με τα νέα τιμολόγια δεν μπορεί να υπάρχει τιμή κάτω από 1,90 ευρώ/λίτρο και βλέπω τιμές με 1,73 ευρώ/λίτρο. Αυτά δεν τα βλέπει η κυβέρνηση;

Να γίνονται έλεγχοι εκεί που η τιμή είναι 2,40 και είμαι βέβαιη πως για να το βάλουν θα έχουν ανάλογα τιμολόγια οι άνθρωποι, αλλά να πάει ο έλεγχος και σε αυτούς που είναι δήθεν φτηνοί.

Πόσες φορές το έχω κάνει θέμα προσωπικά εγώ σαν πρόεδρος του κλάδου να λέω ότι είναι περίεργες αυτές οι φτηνές τιμές, δεν υπάρχουν. Και δεν υπάρχουν γιατί είναι τιμές λιανικής, κάτω από την χονδρική τιμή των διυλιστηρίων, άρα;

Είναι δυνατόν να αγοράζω 1,80 και να πουλάω 1,50; Δεν γίνεται αυτό, κάτι άλλο συμβαίνει», τονίζει.

«Ζητάμε να γίνει κάθαρση του χώρου, και για αυτό η κυβέρνηση ψήφισε νόμο, που όποιο μαγαζί πιάνουν να νοθεύει, να έχει πειραγμένες αντλίες ή να έχει λαθραίο πετρέλαιο για δύο χρόνια, το κλείνει», κατέληξε η κυρία Ζάγκα.

Πηγή: newsbomb.gr 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en