ΚΑΒΑΛΑ

Μάκης Παπαδόπουλος | Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα πολεοδομικό FAST TRACK στον Δήμο Καβάλας

Από την αρχή της νέας θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράσαμε, με ανακοίνωσή μας στα τέλη Σεπτεμβρίου, την άποψη ότι ο Δήμος μας χρειάζεται επείγουσα δράση FAST TRACK σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη του τόπου μας. Με ευθύνη του κεντρικού κράτους και δικής μας ολιγωρίας συνεχίζονται οι πολύχρονες καθυστερήσεις, ενώ το κόστος από την μη αξιοποίηση των πόρων του Δήμου μας παραμένει τεράστιο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα στρατόπεδα, το Περιγιάλι, τα κτίρια του κάτω Νοσοκομείου και πολλά άλλα.

Για να έχουμε όμως μία FAST TRACK διεκδίκηση, χρειαζόμαστε έναν πλήρη και επεξεργασμένο σχεδιασμό για το ποια έργα θα μπορούσαν να προωθηθούν προς ένταξη στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αναγκαία ωρίμανση και οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίησή τους.

Την περασμένη Παρασκευή παρακολουθήσαμε την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου STATUS, ενός έργου διακρατικής συνεργασίας 10 ευρωπαϊκών Δήμων στο οποίο συμμετέχει ως επικεφαλής ο Δήμος Καβάλας. Στην ημερίδα είδαμε και ακούσαμε το Poster Plan για την Καβάλα, δηλαδή το σχέδιο παρεμβάσεων που προτάθηκε από την επιστημονική ομάδα του έργου για τον μελλοντικό πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου. Οι προτάσεις αυτές αφορούσαν σε νέες υποδομές με αναπτυξιακό προσανατολισμό, σε αναβάθμιση περιοχών του κέντρου, των γειτονιών και των χωριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκατάλειψης και υποβάθμισης, σε αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτιρίων που θα μπορούσαν να ανακαινιστούν και να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία.

Για εμάς, είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού του έργου STATUS, με σκοπό την πολεοδομική αναβάθμιση και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, για μία σύγχρονη, λειτουργική και όμορφη Καβάλα. Αυτό σημαίνει όμως ότι είναι επείγον ζήτημα να προχωρήσει άμεσα  η προετοιμασία του Δήμου για το νέο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να μην χαθούν οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προβλέπονται.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version