Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Μάκης Παπαδόπουλος | Η Παρελκυστική πολιτική του Υπ. Εθνικής Άμυνας και οι τοπικές ευθύνες για το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ»: Η ΠΑΡΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Α. Η πρόσφατη εξέλιξη στην υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου «Ασημακόπουλου» δικαιώνει δυστυχώς όλες τις τοποθετήσεις που έχουμε κάνει ως Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση για την ανάγκη μίας γρήγορης, ολοκληρωμένης και αποφασιστικής αντιμετώπισης όλων των μεγάλων ζητημάτων του τόπου μας από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή.

Σε πρόσφατη μάλιστα παρέμβασή μας, και πριν ακόμη προκύψει η αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση του στρατοπέδου, είχαμε αναδείξει τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη στάση του κεντρικού κράτους και την ολιγωρία των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου ως προς την μη αξιοποίηση των τοπικών πόρων και το κόστος που αυτή συνεπάγεται αλλά και ως προς την προσπάθεια  να αφαιρεθούν πόροι από την τοπική κοινωνία με ταχείες διαδικασίες.

Όπως αναφέρεται σε έγκυρα δημοσιογραφικά δημοσιεύματα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε αποφασίσει ήδη από το 2011 την «στροφή» του Ταμείου Εθνικής Άμυνας σε μία αντίληψη «σύγχρονης διαχείρισης real estate» για την αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας, που θα στόχευε στην δημιουργία εσόδων. Αυτό σήμαινε ότι το Υπουργείο θα «έβλεπε πλέον με άλλο μάτι» τις διαπραγματεύσεις με τους Δήμους και θα προσπαθούσε να αποσπάσει τα «φιλέτα» από τα στρατόπεδα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η συγχώνευση όλων των Ταμείων του Στρατού (Στρατός Ξηράς, Ναυτικό, Αεροπορία) με τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Εθνικής Άμυνας, που θα συγκέντρωνε όλη την περιουσία σε έναν φορέα διαχείρισης που θα λειτουργούσε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τον Μάρτιο του 2014 ψηφίστηκε επί θητείας Δ. Αβραμόπουλου ο Νόμος 4250/2014, που προβλέπει τη σύσταση του Ενιαίου Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Χρειάζεται μάλιστα να υπενθυμίσουμε ότι με τον Ν. 2745/1999, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει εμπορικά την περιουσία του, ακόμη και όταν αυτή βρίσκεται εκτός σχεδίων πόλεως (όπως στην περίπτωση του στρατοπέδου Ασημακόπουλου), κατά παρέκκλιση της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας.

Όλα τα προαναφερόμενα εξηγούν επαρκώς το γιατί δεν έχει προχωρήσει επί της ουσίας καμία παραχώρηση στρατοπέδου από το Υπουργείο σε Δήμο σε ολόκληρη τη χώρα. Το Υπουργείο έχει επανειλημμένως καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις ή έχει ανακαλέσει ειλημμένες αποφάσεις, προβάλλοντας νέες αξιώσεις επί των εκτάσεων των στρατοπέδων. Έχουμε πολλά παραδείγματα από πολλούς Δήμους της χώρας.

Επιπρόσθετα, τον Ιούνιο του 2014 ο κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, βουλευτής Μεσσηνίας, έγινε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Λαμπρόπουλος είχε ασχοληθεί ήδη από την πρώτη θητεία του ως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας με ένα σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας του Στρατού και είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο το 2006 που προωθούσε τη δημιουργία ενός Ταμείου. Το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε ποτέ, γιατί ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης προωθούσε το δικό του σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Φέτος τον Ιούνιο, ο κ. Λαμπρόπουλος έγινε ξανά υφυπουργός και συνέβαλε καταλυτικά στο να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για τη σύσταση του Ενιαίου Ταμείου Εθνικής Άμυνας με Προεδρικό Διάταγμα μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την εκπόνηση της οικονομοτεχνικής μελέτης που θα καθορίσει τη μορφή και τις αρμοδιότητες του νέου οργανισμού.

Έχουμε συνεπώς κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε ότι το Υπουργείο δεν ήθελε ουσιαστικά να προχωρήσει καμία παραχώρηση σε όλη τη χώρα, ώστε να προλάβει να συστήσει το Ενιαίο Ταμείο μέχρι το Μάρτιο του 2015, οπότε ο νέος φορέας θα μπορούσε πλέον να αξιοποιήσει τα στρατόπεδα όπως αυτός ήθελε.

Αυτό  εξηγεί και στην περίπτωση του στρατοπέδου «Ασημακόπουλου» γιατί το Υπουργείο άλλαξε ξαφνικά στάση το Νοέμβριο, ενώ είχε έλθει σε συμφωνία τον περασμένο Απρίλιο, και ακύρωσε τη συμφωνία του φθινοπώρου του 2013 χωρίς καμία σοβαρή αιτιολόγηση.

Β. Η πραγματικότητα δείχνει ότι, εδώ και δύο δεκαετίες, η Καβάλα έχει πετύχει πολύ λίγα πράγματα απ’ όσα διεκδίκησε ως προς τις μεγάλες υποδομές που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξή της. Παραμένει έρμαιο κεντρικών επιλογών και πολιτικών που συνεχίζουν να υποβαθμίζουν ή και να απομυζούν τους αναπτυξιακούς της πόρους.

Απέναντι όμως σε αυτές τις κεντρικές πολιτικές, οι τοπικές πολιτικές και αυτοδιοικητικές αρχές και οι εκπρόσωποί τους αποδείχθηκαν διαχρονικά «ανεπαρκείς». Πρόσωπα που άσκησαν στο παρελθόν και ασκούν και σήμερα διοίκηση έχουν πολύ σημαντικές ευθύνες για τη στασιμότητα του τόπου μας. Προσωπικές πολιτικές, δημόσιες σχέσεις σε γραφεία υπουργών, επικοινωνιακοί «λεονταρισμοί» δεν είχαν και δεν έχουν καμία αξία και κανένα θετικό αποτέλεσμα. Όπως επίσης δεν μπορούν να αποτελούν συνεχώς δικαιολογία για τη δική μας αναποτελεσματικότητα το «κράτος των Αθηνών», η γραφειοκρατία, η πολυνομία και κάθε είδους άλλα «εμπόδια».

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Η υπεράσπιση και η αξιοποίηση του τοπικού μας πλούτου μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη και την πρόοδο στον τόπο μας. Είναι προφανές ότι το κεντρικό κράτος προετοιμάζεται για ακόμη μία φορά να αποσπάσει πόρους από την τοπική κοινωνία και να τους διαχειριστεί ως επενδυτής, παράγοντας έσοδα για λογαριασμό του και αδιαφορώντας για τις τοπικές ανάγκες.

Είναι απόλυτη ανάγκη ο Δήμος Καβάλας, άμεσα, να ετοιμάσει μία συνολική πρόταση διεκδίκησης και αξιοποίησης για όλα τα στρατόπεδα και τα ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή μας, ώστε να διαπραγματευθεί εκ νέου με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση γενικότερα, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι αυτή και η πολιτική της στο θέμα της αξιοποίησης τόσο της στρατιωτικής όσο και της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού στην Καβάλα πανηγύρισαν την κατάκτηση της Euroleague

Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης.

Μετά από μία φοβερή εμφάνιση με ανατροπή κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, οι “Πράσινοι” επικράτησαν με 95-80 στο μεγάλο τελικό του Final Four της Euroleague και κατέκτησαν τον τίτλο για 7η φορά στην ιστορία τους.

Για αυτόν τον λόγο οι φίλοι της ομάδας στην Καβάλα βγήκαν να πανηγυρίσουν την κατάκτηση της Euroleague από την ομάδα τους το βράδυ της Κυριακής.

Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας | Ημέρες Καρδιολογίας “ΔΑΥΙΔ” ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 25 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Lucy, οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας καρδιαγγειακών παθήσεων, που διοργανώσε ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, με τον γενικό τίτλο “ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ “ΔΑΥΙΔ” ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ.

 Στην ημερίδα, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καρδιολόγου, Δαυίδ Συμεωνίδη, μίλησαν διεκεκριμένοι συνάδελφοι του εκλιπόντος και μεταξύ αναφέρθηκαν στη πρόοδο που παρατηρείται στη θεραπεία της θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής, στο παρόν και το μέλλον της παιδιοκαρδιολογίας, στη διαχείριση αρρυθμιών, στον προαγωνιστικό έλεγχο του αθλητή, στην προνοσοκομειακή αντιμετώπιση του θωρακικού άλγους και στην αντιμετώπιση του εμφράγματος μυοκαρδίου σε επαρχιακό νοσοκομείο.
Οι εργασίες της διημερίδας “ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ‘ΔΑΥΙΔ’ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ” συνεχίστηκαν και την Κυριακη (26/5), με ενημερωτικές διαλέξεις για τους πολίτες της Καβάλας, της Ελευθερούπολης και της Θάσου. Η θεματολογία τους αφορά την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την δυσλιπιδαιμία και τη στεφανιαία νόσο, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τη διατροφή και την έλλειψη άσκησης.
https://youtu.be/GBujgA76J6M

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024 | 111 χρόνια Ελεύθερης Ελληνικής και Δημιουργικής Καβάλας

Φέτος συμπληρώνονται 111 χρόνια Ελεύθερης, Ελληνικής και Δημιουργικής Καβάλας.

Στο πρόγραμμα των φετινών Ελευθερίων, εκτός τις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης και την έλευση του Αποστόλου των εθνών Παύλου στην Καβάλα, εχουν ενταχθει και ειδικές δράσεις για όσα συνέβησαν στην Κύπρο πριν από πέντε ακριβώς δεκαετίες και για 25 χρόνια Αδελφοποίησης και σε κάθε περίπτωση στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Καβάλα και τη Νυρεμβέργη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en