ΕΡΓΑΣΙΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: «Η αγορά μπορεί να ανακάμψει»

Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση με θέμα «Οικονομία, Αγορά και Απασχόληση», που διοργάνωσε στα πλαίσια Ανοικτού Κοινωνικού Διαλόγου, την Τετάρτη 26 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Ο Τόπος της Ζωής Μας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες επαγγελματίες της αγοράς της πόλης και αρκετοί από αυτούς, όπως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης, έλαβαν το λόγο και έκαναν τις προτάσεις τους.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας κ. Μάκης Παπαδόπουλος παρουσίασε προτεραιότητες των θέσεων του «Τόπου Της Ζωής Μας» για την Οικονομία, την Αγορά και την Απασχόληση και στην ομιλία του είπε τα παρακάτω: «Αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, σας ευχαριστώ πολύ, που ήλθατε για να μοιραστούμε αγωνίες και σκέψεις και μακάρι, για να βρούμε μαζί κάποιες λύσεις στα προβλήματά μας. Η οικονομία και η αγορά, η παραγωγή και η εργασία, καθόριζαν πάντοτε την πορεία μιας κοινωνίας.

Σήμερα αυτό το καταλαβαίνουμε «στο πετσί μας» καλύτερα από κάθε άλλη εποχή, που εμείς ζήσαμε. Η Ελλάδα μέσα από μια πορεία κατασπατάλησης πόρων, διαφθοράς και ανικανότητας πολιτικών και οικονομικών ηγεσιών, έγινε πειραματόζωο των δανειστών μας. Ο Ελληνικός λαός και ο τόπος μας πληρώνουν βαρύτατο τίμημα. Η παραγωγή της χώρας υπονομεύεται, χιλιάδες επιχειρήσεις οδηγούνται στον αφανισμό και εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ανεργία. Τα μεγάλα συμφέροντα μπροστά στο κέρδος τους, δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Και, δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί, που δεν αντιστέκονται.

Το καταλαβαίνουμε κάθε μέρα που περνάει. Το καταλάβαμε καλά στην επίσκεψη των στελεχών της Εθνικής Τράπεζας πριν από λίγο καιρό στην πόλη μας. Το καταλαβαίνουμε με τον αγωγό ΤΑΡ. Η χάραξη μέσα από τα Τενάγη των Φιλίππων μπορεί να καταστρέψει μια ευλογημένη, εύφορη αγροτική γη και όμως επιμένουν. Το καταλαβαίνουμε κάθε μέρα με τα μέτρα αδίστακτης εξόντωσης ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων.

Πρέπει να αντισταθούμε, να προστατέψουμε τον τοπικό πλούτο και την τοπική οικονομία. Να ενωθούμε, με σχέδιο και στόχους. Nα διεκδικήσουμε και να δράσουμε αποτελεσματικά. Σ’ αυτή την προσπάθεια, ο Δήμος μπορεί και πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους συλλόγους, λαμβάνοντας υπόψιν τη γνώμη όλων των πολιτών. Είναι απαίτηση της κοινωνίας και ανάγκη, που την αναδεικνύει η κρίση.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, πιστεύω πραγματικά ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Είμαι αισιόδοξος. Θέλω να σας εκθέσω ορισμένες σκέψεις μας και ακούγοντας και εσάς να καταλήξουμε στο πρόγραμμα μας και στις δεσμεύσεις μας, που θα παρουσιάσουμε αναλυτικά στις 10 Απριλίου.

Η δημοτική μας κίνηση σχετικά με την οικονομία, την αγορά και την απασχόληση θέτει στη δράση της τρεις σημαντικές προτεραιότητες:

·          Ως Πρώτη προτεραιότητα θέτουμε την υπεράσπιση του τοπικού μας πλούτου από κάθε προσπάθεια λεηλασίας ή καταστροφής του.

·          Ως Δεύτερη προτεραιότητα θεωρούμε την λήψη μέτρων για την αύξηση του τζίρου των ντόπιων επιχειρήσεων και της αγοράς καθώς και τη δημιουργία προϋποθέσεων και φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

·          Ως Τρίτη προτεραιότητά μας είναι η προώθηση ενός σχεδιασμού, που θα ολοκληρώνει και θα αξιοποιεί τις παραγωγικές μας υποδομές.

Σχετικά με την πρώτη προτεραιότητά μας για την υπεράσπιση του τοπικού μας πλούτου από κάθε προσπάθεια λεηλασίας ή καταστροφής του: Σήμερα σημαντικά κομμάτια του τοπικού μας πλούτου μένουν αναξιοποίητα, ή κινδυνεύουν. Αναφέρω ως παραδείγματα:

·                      Τα Τενάγη των Φιλίππων κινδυνεύουν να δεσμευτούν και να απαξιωθούν απ΄ τον αγωγό ΤΑΡ.  Ξεκαθαρίζουμε ότι, δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση τη σημερινή χάραξη του αγωγού. Ο ΤΑΡ πρέπει να περάσει, αλλά χωρίς να καταστρέψει τα Τενάγη. Γι΄ αυτό ανάμεσα σε όλες τις άλλες ενέργειες, που θα κάνουμε εμείς, θα προχωρήσουμε τάχιστα για να εντάξουμε την περιοχή στα Μνημεία της UNESCO και να εξασφαλίσουμε την ισχυρή θεσμική της προστασία.

·                      Ένα άλλο μέγιστης σημασίας ζήτημα είναι οι αρμοδιότητες, που απόκτησε το λεγόμενο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο κατ’ εντολή των δανειστών μας, μπορεί να προχωρεί σε εκμετάλλευση και εκποίηση κάθε δημόσιας περιουσίας χωρίς να μας ρωτά. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι, η Εγνατία Οδός, το εμπορικό λιμάνι, το αεροδρόμιο, η αλάνα της Ηρακλείτσας βρίσκονται πλέον στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς πιστεύουμε ότι κινδυνεύει άμεσα, όχι μόνο η τοπική δημόσια περιουσία, αλλά και η δημοτική. Μπροστά στον κίνδυνο του ΤΑΙΠΕΔ, οι προεκλογικές ενέργειες της δημοτικής αρχής με την δήθεν ανακατάληψη του παλιού νοσοκομείου, το λιγότερο φαίνονται σαν αφελείς. Για μας είναι υπερ-επείγον μέλημα να αξιοποιηθεί η τοπική δημοτική και δημόσια περιουσία με συγκεκριμένο σχέδιο προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Θέλω να αναφέρω ένα ακόμα τεράστιο θέμα σχετικό με την αξιοποίηση του τοπικού μας πλούτου. Ενώ οι καταθέσεις των δημοτών και των επιχειρήσεων βρίσκονται στα τοπικά υποκαταστήματα των τραπεζών, κανείς τοπικός παράγοντας, ούτε οι διευθυντές των υποκαταστημάτων μπορούν να αποφασίζουν γι΄αυτές. Αποφασίζει η Αθήνα, μπορεί να αποφασίζει και το Βερολίνο. Εμείς πάντως όχι. Μας στερούν τη χρήση των δικών μας κεφαλαίων και αυτοί κάνουν μπίζνες, όπου τους συμφέρει. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Βεβαίως το θέμα είναι και περίπλοκο και δύσκολο. Εμείς όμως θα αναζητήσουμε λύσεις και να γνωρίζετε ότι, στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα, αυτές υπάρχουν.

Σχετικά με τη δεύτερη προτεραιότητά μας για την αύξηση του τζίρου της τοπικής αγοράς και τη δημιουργία προϋποθέσεων και φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων : Θέλουμε να προσελκύσουμε περισσότερα έσοδα για την τοπική οικονομία και σκεφτόμαστε τα εξής:

·                      Οι τουρίστες και επισκέπτες της πόλης και όλου του Δήμου αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων. Πρέπει ο αριθμός τους να πολλαπλασιαστεί, να καλύψει όλο το χρόνο, να μεγαλώσει το διάστημα παραμονής τους. Είναι ένας στόχος απόλυτα εφικτός αν σκεφτούμε την ομορφιά της περιοχής μας, την ιστορία και την θέση της στα παγκόσμια και περιφερειακά δίκτυα μεταφορών. Εμείς θα απευθυνθούμε με συγκεκριμένο σχέδιο και στην παγκόσμια αγορά, αλλά ιδιαίτερα στη γειτονιά μας. Σε απόσταση 4-5 ωρών με το αυτοκίνητο κατοικούν περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι, οι γείτονές μας, Έλληνες και Βαλκάνιοι, οι οποίοι μπορούν εύκολα και γρήγορα να έρθουν και να ξαναέρθουν στην πόλη μας. Βεβαίως πρέπει να τους προσεγγίσουμε, να τους καλέσουμε, να τους προσελκύσουμε συστηματικά και με συνεχή προσπάθεια να τους κάνουμε μόνιμη πηγή εσόδων της αγοράς μας.

·                      Μια άλλη μόνιμη πηγή εσόδων μπορεί να είναι η ανάδειξη του παλιού λιμανιού σε επιβατικό λιμάνι για το Βόρειο Αιγαίο και την κρουαζιέρα. Η ύπαρξη τακτικών δρομολογίων πρώτα απ’ όλα με τη Θάσο, με τη Σαμοθράκη, με τη Λήμνο και όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μπορεί να φέρνει καθημερινά και για όλο το χρόνο τουρίστες και επισκέπτες. Ειδικά η απαράδεκτη κατάσταση με την υποβάθμιση των δρομολογίων Καβάλας-Πρίνου-Λιμένα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Αυτό το πρόβλημα θα λυθεί ό,τι κι αν χρειαστεί να κάνουμε.

·                      Επίσης θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης νέων αεροπορικών δρομολογίων από και προς το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, εξετάζοντας την εγκατάσταση σ’ αυτό εταιρειών χαμηλού κόστους.

Θέλουμε να κάνουμε την Καβάλα ένα σημαντικό επιβατικό κόμβο κίνησης τουριστών και επισκεπτών στη βόρεια ακτή του Αιγαίου. Γενικότερα την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης θα την προωθήσουμε και μέσα από ένα ελκυστικό πρόγραμμα πολιτιστικών, αθλητικών και εμπορικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα διοργανώνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου με κύριο στόχο την προσέλκυση των 25 εκατομμυρίων γειτόνων μας και ιδιαίτερες κατηγορίες επισκεπτών μέσω του θρησκευτικού και άλλων ειδών εναλλακτικού τουρισμού. Θα αναβιώσουμε το Cosmopolis, θα ενισχύσουμε το σημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων και θα δημιουργήσουμε νέους θεσμούς.  Τις συγκεκριμένες προτάσεις μας, θα τις παρουσιάσουμε στην εκδήλωση για τον τουρισμό και στο τελικό πρόγραμμά μας.

Τα τοπικά μας προϊόντα και γενικότερα η παραγωγή των τοπικών μας επιχειρήσεων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας. Η προώθησή τους, εντός κι εκτός της τοπικής αγοράς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα είναι μέλημά μας πάντα σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τις οργανώσεις τους. Με το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο, την Ομοσπονδία Επαγγελματο-βιοτεχνών, την Ένωση Ξενοδόχων και κάθε φορέα, που εκπροσωπεί τοπικούς παραγωγούς κι επιχειρήσεις.

Ο Δήμος μας οφείλει να έχει ενεργητική εμπορική εξωτερική πολιτική,

όπου χρειαστεί, για κάθε προϊόν ή υπηρεσία, που θα του ζητηθεί. Η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων του Δήμου μας, μπορεί να οδηγήσει στη σταθεροποίηση θέσεων εργασίας και σε δημιουργία νέων, ιδιαίτερα στα επαγγέλματα που επηρεάζονται από τον τουρισμό, στα εμπορικά καταστήματα, σε επιχειρήσεις των υπηρεσιών και της μεταποίησης. Αυτός είναι ο άμεσος δρόμος για να δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.

Εμείς όμως θα προσπαθήσουμε να φέρουμε και νέες επενδύσεις. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά μας. Την ξέρουμε και είμαστε ο μόνος Δημοτικός Συνδυασμός, που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να πείσει επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό να εγκατασταθούν στην Καβάλα. Παράλληλα θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο Δήμος μέσω έργων και προγραμμάτων απασχόλησης να τροφοδοτεί με ρευστό την αγορά και την τοπική οικονομία. Θα ολοκληρώσουμε το ταχύτερο όσα έργα έχουν δρομολογηθεί και είμαστε πανέτοιμοι να ασχοληθούμε με το νέο ΕΣΠΑ, να διεκδικήσουμε πόρους απευθείας από ευρωπαϊκά ταμεία, πόρους οι οποίοι θα επενδυθούν σε πραγματικές ανάγκες του Δήμου. Γιατί καλά είναι τα ποδήλατα, αλλά καλύτερος είναι ο σιδηρόδρομος, η γραμμή Ν. Καρβάλη – Τοξότες Ξάνθης, η οποία εντάχθηκε με ενέργειες της Περιφέρειας στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και τα ερχόμενα χρόνια δικαιούται να χρηματοδοτηθεί με 200 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Αυτή είναι η τρίτη προτεραιότητά μας: η ανάπτυξη και αξιοποίηση των παραγωγικών μας υποδομών. Το έργο του σιδηρόδρομου θα ολοκληρώσει στην περιοχή μας έναν κόμβο συνδυασμένων μεταφορών

με λιμάνια, οδικά δίκτυα, αεροδρόμιο και σιδηρόδρομο. Έναν κόμβο, ο οποίος θα υποστηρίζεται από υποδομές όπως, η ΒΙΠΕ, το ΒΙΟΠΑ, το εκθεσιακό κέντρο και άλλες, που μπορούν να διεκδικηθούν. Έναν κόμβο, που θα λειτουργεί σαν ισχυρός μοχλός – πόλος ανάπτυξης με μεγάλη περιφερειακή εμβέλεια.

Όλα αυτά χρειάζονται σχέδιο, χρειάζονται προσήλωση, συνεργασία όλων των φορέων, δράση, συνεχή διεκδίκηση. Τίποτα δεν γίνεται με τα λόγια, με συνεχείς φλύαρες συνεντεύξεις τύπου, με αναποτελεσματικές δημόσιες σχέσεις και ταξίδια.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ζω καθημερινά μαζί σας, μιλάμε κάθε μέρα για τις κοινές αγωνίες μας. Για τους πελάτες, που δεν μπαίνουν στα μαγαζιά. Για τα άδεια ταμεία. Για τις τράπεζες, που μας αντιμετωπίζουν σαν εχθρούς. Για την εφορία, που μας αντιμετωπίζει σαν κλέφτες. Για τους ανασφάλιστους επαγγελματίες, που ύστερα από δεκαετίες δουλειάς δεν μπορούν να φροντίσουν την υγεία τους. Για τους άνεργους νέους, που δεν έχουν βρει ποτέ μια σταθερή δουλειά, που δεν ξέρουν τι να κάνουν στη ζωή τους.

Ορισμένοι μας λένε: Όλοι τα ίδια λέτε! Δεν είναι έτσι. Εμένα με βλέπετε και με ακούτε κάθε μέρα. Για άλλη μια φορά δηλώνω δημόσια ότι: Με εμάς Δημοτική Διοίκηση, ο Δήμος θα σταθεί δίπλα στην οικονομία και στην αγορά, θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς της επιχειρηματικότητας, θα διεκδικήσει, θα αγωνιστεί για να βρεθούν άμεσες λύσεις. Γνωρίζουμε ότι, δυστυχώς, δεν μπορούμε να περιμένουμε να μας λύσει τα προβλήματα μας ο κύριος Στουρνάρας και οι προϊστάμενοί του.

Ειλικρινά πιστεύετε ότι τα ίδια πρεσβεύουν και ορισμένοι συνυποψήφιοί μου ; Πιστεύετε ότι όλοι μπορούν να αντιπαρατεθούν με τις άδικες πολιτικές και τα μνημόνια; Δυστυχώς δεν μπορούν, γιατί δεν είναι ανεξάρτητοι, όπως εμείς, γιατί ίσως δεν ζουν τα προβλήματα, όπως εμείς, γιατί δεν πιστεύουν ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, όπως εμείς. Έχουν δεσμεύσεις με τους κομματικούς μηχανισμούς, που οδηγούν την χώρα στο αδιέξοδο. Είναι υποχρεωμένοι να συμβιβάζονται, να σιωπούν, ή να μιλούν με μισόλογα.

Εμείς λογαριασμό δίνουμε και θα δίνουμε μόνο στον δήμο και στους δημότες μας. Δεν έχουμε εξαρτήσεις, ούτε από κομματικούς μηχανισμούς, ούτε από οικονομικά και συντεχνιακά συμφέροντα. Επίσης αρκετοί μου λένε: Δεν θα σας αφήσουν να κάνετε αυτά που προτείνετε!!! Το γνωρίζουμε ότι θα έχουμε ισχυρή αντίδραση στην προσπάθειά μας. Έχουμε καθαρό ότι τα μεγάλα συμφέροντα, η τρόικα, κυβερνητικοί κύκλοι, ακόμα και τοπικά κατεστημένα, θέλουν Πανελλαδικά να αποδυναμώσουν τους Δήμους και την Αυτοδιοίκηση, να την υποτάξουν, να μην μπορεί να τους αντισταθεί.

Είπαμε από την αρχή, τα θέλουν όλα και η Αυτοδιοίκηση είναι ένα αγκάθι. Όμως εμείς πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Στηριγμένοι στην αλληλεγγύη, στην ενότητα, στην συνεχή προσπάθεια και αγώνα του δήμου και όλων των φορέων και των δημοτών της πόλης. Έχουμε πίσω μας μια μεγάλη ιστορία. Η Καβάλα και άλλες φορές πέρασε μεγάλες μπόρες.

Δεν ξεχνάμε το τέλος της καπνεργασίας και τόσες άλλες δύσκολες στροφές της τοπικής μας ιστορίας. Όμως πιστεύουμε ότι και τη σημερινή κρίση θα τη ξεπεράσουμε στηριγμένοι στη δύναμη και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, στη δύναμη της κοινωνίας και των ανθρώπων της Καβάλας και των Φιλίππων. Άλλωστε αυτός είναι ο δικός μας Τόπος, είναι «Ο Τόπος Της Ζωής Μας».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version