ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λύση – πακέτο για φορολογικό και ασφαλιστικό

Λύση πακέτο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό πρότεινε χθες ο Αλ. Τσίπρας στους αγρότες κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης που είχε στο Μαξίμου, με εκπροσώπους από 52 μπλόκα. Με βασικότερο όπλο τις βελτιώσεις στο ασφαλιστικό και τη χορήγηση αφορολογήτου το Μαξίμου ελπίζει να κάμψει τις κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίοι επιφυλάχθηκαν να λάβουν σε συνελεύσεις τις τελικές αποφάσεις, αν και οι περισσότεροι δήλωναν ότι φεύγουν από τη συνάντηση με άδεια χέρια. Την πεποίθησή του ότι οι συνελεύσεις των αγροτών θα ανταποκριθούν θετικά στις νέες προτάσεις της κυβέρνησης εξέφρασε με αναρτήσεις του στο twitter ο πρωθυπουργός. «Είμαι σίγουρος ότι οι συνελεύσεις των αγροτών, θα σταθούν θετικά, απέναντι στην ειλικρινείς προσπάθειες της κυβέρνησής μας, να δοθούν λύσεις», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Εισφορά 16%
Ειδικότερα, στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση άνοιξε «παράθυρο» για την καταβολή εισφοράς 16% επί του φορολογητέου εισοδήματος (αντί 20%) που, όμως, θα οδηγεί σε σύνταξη μόλις 483 ευρώ, ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης, δίνοντας παράλληλα, πενταετή περίοδο προσαρμογής (έως το 2021 και όχι από το 2019) τόσο για την καταβολή των αυξημένων εισφορών όσο και για τη διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτοτελούς Ταμείου.

Οι τέσσερις «παραχωρήσεις» που έκανε η κυβέρνηση «σπάζοντας» τους ενιαίους κανόνες που έχει αποφασίσει να επιβάλει σε όλους τους άλλους κλάδους με το νέο Ασφαλιστικό, έχουν ως εξής:

1. Διατηρείται έως το 2021 ο ΟΓΑ ως αυτοτελές Ταμείο. Η εξαίρεση του ΟΓΑ εντάσσεται στην πενταετή μεταβατικότητα που δίνει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού.

2. Παρέχεται μεγαλύτερη περίοδος για τη μετάβαση στην εισφορά 20%. Αντί της επιβολής της εισφοράς 20% από την 1/1/2019, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα ηπιότερης κλιμάκωσης των εισφορών από το 2017 έως το 2021. Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το υπουργείο είναι «ανοικτό» για τον επανακαθορισμό του τρόπου κλιμάκωσης που, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ήταν 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019. Στα εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνεται πενταετής βηματισμός 12%, 14%, 16%, 18% και 20%, ή κλιμάκωση 14% για δύο χρόνια, 17% για τα επόμενα δύο και 20% το 2021.

3. Δίνεται η δυνατότητα επιλογής, για ολόκληρο τον εργασιακό βίο, χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες στο 16% αντί για 20% που, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, θα διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική και συγκεκριμένα 483 ευρώ (τμήμα εθνικής + αναλογική) στα 40 χρόνια ασφάλισης.

4. Προβλέπεται η χρησιμοποίηση του εργοσήμου (με εισφορά 10% σήμερα στον ΟΓΑ αντί 25% που είναι στο ΙΚΑ) για την πληρωμή της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο (ενδεχομένως και για μέλη της οικογένειας). Η δαπάνη αυτή θα καταλογίζεται, μάλιστα, ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Σε αντίθεση με τους αγρότες που θα συζητήσουν τη νέα πρόταση για το Ασφαλιστικό, οι επιστημονικοί φορείς, εμμένοντας στην αποχή τους από τον διάλογο, διαδηλώνουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας διάλογο στη βάση του ασφαλίστρου και της παροχής και όχι επί φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος και να εξαιρεθεί το ΕΤΑΑ από την ενοποίηση των Ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πρόταση για αφορολόγητο 9.500 ευρώ
Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου εισοδήματος 9.500 ευρώ για τους αγρότες στο οποίο περιλαμβάνονται και οι επιδοτήσεις οι οποίες σήμερα είναι αφορολόγητες έως τις 12.000 ευρώ. Δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το εισόδημα η λύση πακέτο που προτείνει η κυβέρνηση στους αγρότες θα ευνοήσει την συντριπτική πλειονότητα καθώς στο αγροτικό χώρο τα εισοδήματα δεν υπερβαίνουν τις 10.000 • 12.000 ευρώ. Για παράδειγμα αγρότης με συνολικό εισόδημα 10.000 ευρώ (5.000 ευρώ από αγροτική εκμετάλλευση + 5.000 επιδοτήσεις), κόστος παραγωγής 3.000 ευρώ και τελικό καθαρό εισόδημα 7.000 ευρώ θα πληρώνει ετήσια εισφορά για σύνταξη 1.120 ευρώ (7.000 Χ 16%) ενώ δεν θα πληρώνει καθόλου φόρο. Ο ίδιος αγρότης σήμερα καταβάλλει 954 ευρώ το χρόνο στον ΟΓΑ (γ΄κλάση) και φόρο 260 ευρώ (καθαρό εισόδημα 2.000 ευρώΧ13%). Δηλαδή η συνολική επιβάρυνση του ανέρχεται σε 1.214 ευρώ. Με την πρόταση της κυβέρνησης θα έχει όφελος 94 ευρώ το χρόνο.

Τα 25 σημεία για άρση του αδιεξόδου
Η πρόταση Τσίπρα στους αγρότες

• Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.

• Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.

• Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16% αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

• Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

• Φορολογική ελάφρυνση για τη μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.

• Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

• Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με δύο προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.

• Ρύθμιση χρεών στη ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.

• Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

• Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.

• Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

• Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.

• Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.

• Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

• Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ.

• Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες.

• Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού.

• Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα.

• Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς.

• Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

• Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

• Ειδικό σχέδιο για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και τη διατροφική επάρκεια.

• Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα.

• Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

• Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού.

πηγή: imerisia.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version