Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Λιπάσματα Νέας Καρβάλης | Δικαιώθηκε η προσφυγή από το ΣτΕ

Σχολιασμός κ.  Γιώργου Θεοφυλακτίδη σχετικά με τις εξελίξεις

ΥΣΧΡΙ Του Κώστα Χατζηγεωργίου

Εγκρίθηκε η προσφυγή της  “Λιπάσματα Νέας Καρβάλης” από  το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχε προσφύγει η εταιρεία προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση που έλαβε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης για αναστολή της άδειας λειτουργίας (την οποίο είχε εγκρίνει, υπό την μορφή τροποποίηση της παλαιάς άδειας, η διεύθυνση ανάπτυξης της ΠΕ Καβάλας).

Μετά την εξέταση των υπομνημάτων τόσο της επιχείρησης όσο και της αντίθετης πλευράς,  το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να αναστείλει  την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να παραπέμψει την όλη υπόθεση στην εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η “Λιπάσματα Νέας Καρβάλης” και η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβριο του ’17. Αυτό έχει κι ως αποτέλεσμα να σταματήσει και το ψυχολογικό μπούλιγκ  που δέχθηκε το σύνολο των εργαζομένων σήμερα στην βιομηχανία, αφού το ΣτΕ σε κάθε περίπτωση γνωμοδότησε και απεφάνθη. Και το αναφέρουμε αυτό, διότι ενώ πληροφορίες μιλούν για παραγγελίες της τάξεως των 130.000 τόνων από αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, φήμες έθεταν υπό αμφισβήτηση την λειτουργία του εργοστασίου. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο των εργαζομένων της εταιρίας « Λιπάσματα Ν. Καρβάλης» κ. Γιώργο Θεοφυλακτίδη, μας είπε ότι, τελικά έπρεπε να φθάσει η όλη υπόθεση στο ΣτΕ για να επιβεβαιωθεί το αυτονόητο. Και συνέχισε λέγοντας ότι, σε κάθε περίπτωση εργαζόμενοι και διοίκηση, προσπαθούν να υπάρχει  κανονικότητα στην λειτουργία του εργοστασίου και βέβαια να καλυφθούν οι ανάγκες των μεγάλων παραγγελιών που δέχεται από τις αγορές. Εδώ σημείωσε ότι, τίποτα δεν είναι τυχαίο, αφού ως γνωστόν η ποιότητα του λιπάσματος που παράγεται και πριν και σήμερα, θεωρείτε από τις καλύτερες παγκοσμίως γι αυτό και υπάρχει τόσο αυξημένο ενδιαφέρον. Και έκλεισε λέγοντας:

Γιώργος Θεοφυλακτίδης

« Το να πηγαίνεις καθημερινά στην δουλειά σου και να σου λένε κάποιοι ότι, σήμερα ίσως είναι και η τελευταία μέρα που δουλεύεις, εμένα στο χωριό μου το λένε εκβιασμό ή αν προτιμάτε, ψυχολογική βία. Αυτό δεχθήκαμε και πάλι το τελευταίο διάστημα από τους λίγους πλέον που έμειναν για να παραπληροφορούν τον κόσμο, έχοντας και ως υποστηρικτή μόνο  μια συγκεκριμένη επιχείρηση ΜΜΕ που λόγω  ίδιων συμφερόντων έλεγε και έγραφε κάθε μέρα ότι ήθελε. Εν πάση  περιπτώσει, εμάς ως εργαζόμενους μας ενδιαφέρει η παραγωγή να πηγαίνει, όπως και πάει , καλά και από κει και πέρα, να μην παραπληροφορούν τους εργαζόμενους και τον κόσμο γενικότερα . Αυτή η πόλη που λέγεται Καβάλα, χρειάζεται τα μεροκάματα και την απασχόληση, ιδίως τώρα στα χρόνια της γενικευμένης ανεργίας. Όλα τα άλλα, είναι να χαμε να λέγαμε».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παρέδωσε 4 μηχανές στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ο Alex Haditaghi

Στην παράδοση τεσσάρων μηχανών προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο επιχειρηματίας Alexander Haditaghi.

Ο κ. Haditaghi πρόκειται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών στήριξης στην τοπική κοινωνία (αναμένεται αντίστοιχη ενέργεια από τον ίδιο και στον τομέα της υγείας) και η παράδοση των μηχανών στην Αστυνομική Διεύθυνση είναι η πρώτη από αυτές.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κυψέλη: Η στιγμή της σύλληψης του οδηγού με το τζιπ που χτυπούσε διαδοχικά σταθμευμένα οχήματα

Τρελή πορεία ακολούθησε ο μεθυσμένος οδηγός ενός τζιπ μέρα μεσημέρι στην Κυψέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός προσπάθησε να μπει με μεγάλη ταχύτητα στην οδό Κεφαλληνίας στην Κυψέλη με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος και να πέσει πάνω σε σταθμευμένα όχημα προκαλώντας μικρές και μεγάλες υλικές ζημιές.

Οι κάτοικοι της περιοχής βγήκαν έντρομοι στα μπαλκόνια τους για να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί καθώς άκουσαν έναν μεγάλο κρότο και αντίκρισαν το μαύρο όχημα να χτυπά διαδοχικά τα σταθμευμένα οχήματα.

Διερχόμενοι πολίτες κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον οδηγό και να τον κρατήσουν στο σημείο ώστε να μην διαφύγει και να συλληφθεί από τους αστυνομικούς.

newsbomb.gr

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πώς «διαβάζει» η κυβέρνηση το βαλκανικό σκηνικό | Στόχος για ήρεμο καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά και μηνύματα σε Σκόπια και Τίρανα

Μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή, στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν νέα μέτωπα στη βαλκανική γειτονιά. Στην Αθήνα υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως μετά το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως θα διατηρηθούν τα ήρεμα νερά παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν. Την ίδια στιγμή σαφή μηνύματα εκπέμπονται προς την Βόρεια Μακεδονία για την τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά και προς την Αλβανία μετά την «άκαιρη» – όπως χαρακτηρίστηκε – επίσκεψη του Έντι Ράμα.

Χθές από τον Έβρο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο και σημείωσε πως έγινε μια αποτίμηση της συνολικής προόδου των σχέσεων των δύο χωρών. «Eπιδιώκουμε πάντα καλές σχέσεις με τη γείτονα» σημείωσε για να προσθέσει «όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις της και θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία επιχειρείται να μπει μπροστά μια θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να προχωρήσει η συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Τα πιο δύσκολα θέματα έχουν πάρει μετάθεση για αργότερα και στόχος είναι οι όποιες διαφορές υπάρχουν να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις

«Δεν είμαι αιθεροβάμων, ούτε αφελής. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές θέσεις της Τουρκίας που ανατρέχουν από δεκαετίας. Θέλω να μπορούμε να συζητούμε σε ένα πνεύμα διαβουλευτικό, να μπορούμε να διαφωνούμε αλλά πολιτισμένα χωρίς να δημιουργούμε εντάσεις και κρίσεις και να προωθούμε μια θετική ατζέντα με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Παράλληλα κατέστησε σαφές πως τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας (να σημειωθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας χθες αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα των θαλάσσιων πάρκων). Με την Αθήνα να έχει βάλει τις κόκκινες γραμμές της και να σημειώνει πως δεν πρόκειται να συζητηθούν θέματα κυριαρχίας.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνουν τρεις ακόμα συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στόχος είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Στο πεδίο αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία του να έχουμε σχεδόν μηδενικές ροές από τα ανατολικά μας σύνορα και να μην έχουμε παραβιάσεις του εναερίου χώρου» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τι λέει η κυβέρνηση για τη Βόρεια Μακεδονία

Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα είναι το μήνυμα της κυβέρνησης προς την Βόρεια Μακεδονία και αυτό που επισημαίνεται είναι πως πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από τη στιγμή που μία διεθνής συνθήκη κυρώνεται στα κοινοβούλια αποκτά ισχύ ανώτερη και από το νόμο σημειώνεται και υπενθυμίζεται με νόημα πως η τήρηση της Συμφωνίας συνιστά προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της γείτονος.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή στην ορκωμοσία της η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας ΜακεδονίαςΓκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία». Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, σαφή μηνύματα εστάλησαν από ΗΠΑ και Βρυξέλλες, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και στο εσωτερικό της γείτονος.

Η ονομασία εμφανίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και δε μπορεί υπό οποιαδήποτε συνθήκη να τροποποιηθεί επισημαίνεται από την Αθήνα. Όσον αφορά τα μνημόνια που ακόμα δεν έχουν περάσει ακόμα από την Βουλή από την κυβέρνηση τονίζεται πως αυτά θα έρθουν προς ψήφιση όταν πειστεί η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της γειτονικής χώρας.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία σημείωσε πως τα μνημόνια πρέπει να τα ψηφίσουμε και συμπλήρωσε «μπορούσαμε να το έχουμε κάνει νωρίτερα. Να δεχθώ αυτή την κριτική. Αν το κάνουμε σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε. Ο κ. Γεραπετρίτης έχει πει ότι εντός του 2024 θα ψηφιστούν. Αλλά αν το κάνουμε σήμερα θα δείξουμε μία κίνηση περίπου ότι κάτι φοβόμαστε και ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε»

Οι αναφορές στις κινήσεις Ράμα

Μηνύματα εκπέμπονται και προς την Αλβανία μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της γείτονος Έντι Ράμα να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα και να μιλήσει σε ομοεθνείς του. Η επίσκεψη αυτή από την κυβερνητική πλευρά θεωρείται άκυρη καθώς γίνεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο πως πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη. Μάλιστα στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας -που παραμένει στη φυλακή- ο Αλβανός πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος.

Από την ελληνική πλευρά επισημαίνεται πως το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων οι εγγυήσεις του κοινοτικού κεκτημένου δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, είναι ένα ζήτημα αμιγώς ευρωπαϊκό. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών «εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης και της ευρωπαϊκής πορείας όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι υποχωρήσεις σε θεμελιώδη δε μπορούν να γίνουν». Υπενθύμισε πως το πρώτο κεφάλαιο που θα ανοίξει για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας είναι η τήρηση των θεμελιωδών ελευθεριών, όπου θα τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λιπάσματα Νέας Καρβάλης – Δικαιώθηκε η προσφυγή από το ΣτΕ (Video)

Το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι δόθηκε παράταση λειτουργίας της λιπασματοβιομηχανίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας που έκανε δεκτό το αίτημα που κατέθεσε προ 20 ημερών περίπου η Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ για να μην κλείσει το εργοστάσιο των Λιπασμάτων μετά την ακύρωση της άδειας λειτουργίας του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Το Δικαστήριο εξέδωσε την προσωρινή διαταγή έως ότου συζητηθεί και επί της ουσίας η αίτηση αναστολής που κατέθεσε η εταιρία. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σε δύο περίπου μήνες πρόκειται να συζητηθεί η αίτηση αναστολής και τον Δεκέμβριο, η κυρίως προσφυγή.

 

Ακολουθούν οι δηλώσεις των Προέδρων εργαζομένων των εταιριών Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, CENTROFARO, & PFIC.

Γιώργος Θεοφυλακτίδης – Πρόεδρος Εργαζομένων “Λιπάσματα Νέας Καρβάλης”

“Το να πηγαίνεις καθημερινά στην δουλειά σου και να σου λένε κάποιοι ότι, σήμερα ίσως είναι και η τελευταία μέρα που δουλεύεις, εμένα στο χωριό μου το λένε εκβιασμό ή αν προτιμάτε, ψυχολογική βία. Αυτό δεχθήκαμε και πάλι το τελευταίο διάστημα από τους λίγους πλέον που έμειναν για να παραπληροφορούν τον κόσμο, έχοντας και ως υποστηρικτή μόνο μια συγκεκριμένη επιχείρηση ΜΜΕ που λόγω ίδιων συμφερόντων έλεγε και έγραφε κάθε μέρα ότι ήθελε. Εν πάση περιπτώσει, εμάς ως εργαζόμενους μας ενδιαφέρει η παραγωγή να πηγαίνει, όπως και πάει , καλά και από κει και πέρα, να μην παραπληροφορούν τους εργαζόμενους και τον κόσμο γενικότερα . Αυτή η πόλη που λέγεται Καβάλα, χρειάζεται τα μεροκάματα και την απασχόληση, ιδίως τώρα στα χρόνια της γενικευμένης ανεργίας. Όλα τα άλλα, είναι να χαμε να λέγαμε”.

Πολυμένης Κούνδουρος – Πρόεδρος Εργαζομένων “Centrofaro”

“Είναι μια δίκαιη απόφαση και κατά την δική μου άποψη, αφού αποδεικνύει ότι, η κοινή λογική είναι πάνω από κάθε σκοπιμότητας και συμφέροντος . Το εργοστάσιο με την συμβολή φυσικά και όλων των εργαζομένων, συνεχίζει την αδιάκοπη λειτουργία του και βέβαια η διοίκηση, επιλύει όπου χρειάζεται τα διάφορα ζητήματα που έτσι κι αλλιώς είχε υπ όψη της. Γι αυτό, εκτός των άλλων, θα σας αναφέρω και το θέμα της λειτουργίας του λιμανιού, που όπως έπεσε στην αντίληψη μου, κάποιοι διαστρέβλωσαν και πάλι τα πράγματα και έδωσαν την δική τους εκδοχή, ενώ δεν είναι έτσι . Να σας ενημερώσω λοιπόν με την ευκαιρία ότι, το λιμάνι του εργοστασίου, λειτουργεί νόμιμα και χωρίς κανένα πρόβλημα, μετά την προσωρινή άδεια που έλαβε εγκαίρως. Και λέω προσωρινή, γιατί αυτή δόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να εκδοθεί η κανονική. Λυπάμαι που κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν ότι, το εργοστάσιο είναι βασικός οικονομικός πνεύμονας της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής και στην προσπάθεια τους να ικανοποιηθούν τα προσωπικά τους ζητήματα, δεν διστάζουν να δημιουργούν κάθε λογής πρόβλημα, παραποιώντας την αλήθεια ή ακόμη και την πραγματικότητα.”

Βασίλης Κοργιανόγλου – Πρόεδρος Εργαζομένων “P.F.I.C”

“Δεν ξέρω τι άλλο να πω, αφού όπως έχουμε αντιληφθεί , όχι μόνο εμείς οι εργαζόμενοι, αλλά κι όλος ο κόσμος, όσα κατά καιρούς ανακοινώνονται, από την μικρή πλέον ομάδα των πρώην εργαζομένων του εργοστασίου, όχι απλά δεν ισχύει, αλλά είναι ήδη και ποινικά κολάσιμα. Ενημερωτικά θα σας αναφέρω ότι, από την ομάδα αυτή ήδη, 9 άτομα έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους, βλέποντας ότι, τα όσα υποστήριζαν παρακινούμενοι οι μέχρι πρότινος καθοδηγητές τους, δεν ισχύει. Αντιλήφθηκαν με λίγα λόγια ότι, το εργοστάσιο δεν θα σταματήσει την λειτουργία του, επειδή κάποιοι θέλουν να καταστραφούν όλα, αρκεί αυτοί να πάρουν τα λεφτά που διεκδικούν . Γι αυτό κι ένα – ένα τα όσα υποστηρίζουν καταρρίπτονται και όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν. Εδώ όμως να σημειωθεί και η στάση και των τριών εταιριών που διαχειρίζονται το εργοστάσιο, δεν λειτουργεί εκδικητικά, αλλά αντιλαμβάνονται την παραπλάνηση τους και τους επαναπροσλαμβάνουν. Αυτό το στοιχείο παρακαλώ να το προσέξετε ιδιαίτερα, γιατί δηλώνει και την όλη αντίληψη της διοίκησης πρώτον, αλλά όλων των υπόλοιπων εργαζόμενων, που δεν αντιδρούμε στην επαναπρόσληψη τους.”

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομική Αθηνών: Αντιασφυξιογόνες μάσκες, κόφτη και στυλιάρια βρήκαν οι αστυνομικοί στην κατάληψη του κυλικείου

Επιχειρησιακό κέντρο μέσα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν στήσει οι καταληψίες, όπως διαπίστωσαν και οι αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ που έγινε με την παρουσία εισαγγελέα.

Μέσα στον χώρο του κυλικείου εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένας κόφτης για αλυσίδες, στυλιάρια, κράνη και σπρέι, τα οποία και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς.

Προσήγαγαν 28 άτομα

Η έφοδος έγινε το πρωί της Τρίτης στο υπό κατάληψη κτήριο το πρωί της Τρίτης. Η επιχείρηση τελείωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και η Αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές. Μέσα στην κατάληψη εντοπίστηκαν αρκετοί αλλοδαποί.

Αμέσως μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική σχολή και φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται οκτώ γυναίκες από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία που δεν έχουν καμία σχέση με τη Νομική Σχολή.

Οι 28 προσαγωγές (έχουν προσαχθεί 18 γυναίκες και 10 ανδρες), αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις με κατηγορίες για διατάραξη οικειακής ειρήνης, κατά περιπτωση, φθορες και για άλλα αδικήματα.

Φωτογραφίες μέσα από την κατάληψη:

nomiki_in__10_
nomiki_in__9_

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (11/5) στις 16.20 στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βαλσαμάτα με εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα.

seismos-tora

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή καταγράφηκαν άλλοι τρεις σεισμοί στην Κεφαλονιά μεγέθους 3,9, 4,1 και 3,1. Όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο protothema.gr, οι χθεσινές τρεις δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της φυσιολογικής για την περιοχή του Ιονίου σεισμικής δραστηριότητας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν εμπνέει ανησυχία» είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι οι δονήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ίδια τάξη μεγέθους. Εντοπίζονται να προέρχονται από γνωστό εγκάρσιο ρήγμα στο τόξο του Ιονίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12η Μαϊου | Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή – Πως καθιερώθηκε

Η νοσηλευτική χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, στην επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale (1820), της νοσηλεύτριας που σηματοδότησε και επηρέασε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα.

Σήμερα, τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές, οι οποίοι μέσα από την αυταπάρνηση και τον αλτρουισμό, συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας, πρεσβεύοντας τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά της νοσηλευτικής δεοντολογίας.

Ο νοσηλευτής αποτελεί πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας. Είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στο σωματικό και ψυχικό του πόνο. Συμβάλει στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας και φυσικά, στην περίθαλψη και την αποκατάσταση του ασθενή. Είναι το πρόσωπο που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις ικανοποιήσει.

Εκπαιδεύεται, βελτιώνεται, φροντίζει, ενημερώνει και στηρίζει τον ασθενή. Ο νοσηλευτής παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από αυτή. Επιμορφώνεται και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι ο επαγγελματίας με μια πολυδιάστατη θέση στο χώρο της υγείας. Άλλωστε, οι νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID 19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης της δημόσιας υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν και επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο, να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε άλλες χώρες του κόσμου με συστήματα υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.  

Όμως, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση. Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης, πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση προς αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου το υπάρχον και επιδεινούμενο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσηλευτικού προσωπικού στην Υπηρεσία παραμένει άλυτο και τροχοπέδη στην εξέλιξη της νοσηλευτικής επιστήμης και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρά τις φιλότιμες και αξιόλογες προσπάθειες του προσωπικού, οι συνθήκες ολοένα και δυσκολεύουν. Ένα πρόβλημα που έχει αναγνωριστεί από όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί παρά τις προσπάθειες.  Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί άμεσα μια λύση, διότι η λειτουργία της υπηρεσίας καθίσταται επισφαλής.

Και η λύση είναι μία και μόνο μία. κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ασθενή συνάνθρωπό μας τις υπηρεσίες που του αξίζουν.

Κλείνοντας σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία του γραφείου κίνησης του Γ.Ν. Καβάλας, σύμφωνα με τα οποία το περασμένο έτος 2023 από τα ΤΕΙ εξυπηρετήθηκαν 94.862 ασθενείς, από τα ΤΕΠ 77.548, ενώ στα απογευματινά ιατρεία προσήλθαν 6.993 ασθενείς, συνολικά δηλαδή 178.803 περιστατικά. Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιήθηκαν 34.392 εισαγωγές ασθενών, με 82.696 ημέρες νοσηλείας και μέση διάρκεια νοσηλείας 2,40 ημέρες και συνολική κάλυψη κλινών 61,73 %, ταυτόχρονα μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν 5.608 χειρουργεία.

Όλος αυτός ο όγκος εργασίας επιτελέστηκε από την ήδη υποστελεχωμένη νοσηλευτική υπηρεσία, με μία κάλυψη που αγγίζει το 50% και ολοένα επιδεινώνεται.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας για τον επαγγελματισμό, τον αλτρουισμό και το φιλότιμο που καθημερινά επιδεικνύει, ξεπερνώντας κάθε όριο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης. 

Χρόνια πολλά σε όλες τις νοσηλεύτριες και όλους τους νοσηλευτές!

 

Ο Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Γεώργιος Τσιγάρας

Δελτίο Τύπου

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en