Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λιμός πλήττει το Νότιο Σουδάν- 5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα

image_print

Ο πόλεμος και η κατάρρευση της οικονομίας έχουν αφήσει περίπου 100.000 ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα στο Νότιο Σουδάν, όπου ανακοινώθηκε λιμός, προειδοποιούν τρεις οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών. Ένα εκατομμύριο επιπλέον άνθρωποι, βρίσκονται ένα βήμα πριν το λιμό.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η UNICEF και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) προειδοποίησαν επίσης ότι απαιτείται επείγουσα δράση για να αποτραπούν οι θάνατοι περισσοτέρων ανθρώπων από την πείνα. Εάν η βοήθεια αρχίσει να παραδίδεται άμεσα, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και η περαιτέρω επιδείνωση να μετριαστεί.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια, αναμένεται να αυξηθεί σε 5,5 εκατομμύρια τον προσεχή Ιούλιο, αν δεν γίνει τίποτα για να περιοριστεί η σοβαρότητα και η εξάπλωση της επισιτιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Στοχευμένης Ταξινόμησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (IPC), που κυκλοφόρησε σήμερα από την τοπική κυβέρνηση, τους τρεις φορείς και άλλους ανθρωπιστικούς εταίρους, 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από το 40% του πληθυσμού του Νοτίου Σουδάν – έχουν ανάγκη από τρόφιμα, ενίσχυση της γεωργίας και διατροφική βοήθεια.

Η απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι είναι αντιμέτωποι ή κινδυνεύουν από την πείνα, απαιτείται να εξασφαλιστεί άμεσα, ώστε να αντιστραφεί η κλιμάκωση της καταστροφής, υπογραμμίζουν οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Η περαιτέρω εξάπλωση της πείνας μπορεί να αποτραπεί μόνο εάν η ανθρωπιστική βοήθεια προσεγγίσει μέχρι και τους πλέον ευάλωτους.

Ο λιμός πλήττει σήμερα περιοχές στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας. Η επίσημη ανακοίνωσή του, σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν ήδη αρχίσει να πεθαίνουν από την πείνα. Η κατάσταση είναι η χειρότερη, από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στη χώρα, εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

«Η πείνα έχει γίνει μια τραγική πραγματικότητα σε πολλά τμήματα του Νότιου Σουδάν και οι χειρότεροι φόβοι μας έχουν επαληθευθεί. Πολλές οικογένειες έχουν εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχουν για να επιβιώσουν », δήλωσε ο Εκπρόσωπος του FAO στο Νότιο Σουδάν, Serge Tissot. «Οι άνθρωποι είναι κυρίως αγρότες και με τον πόλεμο έχει διαταραχθεί η γεωργία. Έχουν χάσει τα ζώα τους, ακόμα και τα γεωργικά εργαλεία τους. Για μήνες υπήρξε μια συνολική εξάρτηση από ότι φυτά μπορούν να βρουν και ψάρια μπορούν να πιάσουν».

Ο υποσιτισμός είναι μια σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, που επιδεινώθηκε από τις συνεχιζόμενες μάχες, την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και τη χαμηλή κάλυψη σε εγκαταστάσεις υγιεινής. Η έκθεση του IPC εκτιμά ότι 14 από τους 23 νομούς που αξιολογήθηκαν αντιμετωπίζουν υποσιτισμό οξείας μορφής, με ποσοστό ίσο, ή μεγαλύτερό από το όριο έκτακτης ανάγκης του 15% και σε ορισμένες περιοχές τόσο υψηλό όπως το 42%.

«Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά σήμερα εκτιμάται ότι υποσιτίζονται έντονα σε όλο το Νότιο Σουδάν. Πάνω από 250.000 παιδιά είναι ήδη σοβαρά υποσιτισμένα. Αν δεν προσεγγίσουμε αυτά τα παιδιά με επείγουσα βοήθεια πολλά θα πεθάνουν», δήλωσε ο Jeremy Hopkins, εκπρόσωπος της UNICEF στο Νότιο Σουδάν. «Καλούμε όλα τα μέρη να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις την απεριόριστη πρόσβαση στους πληγέντες πληθυσμούς, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους και να αποτρέψουμε μια ακόμη ανθρωπιστική καταστροφή».

«Αυτή η πείνα είναι ανθρωπογενής. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και το σύνολο της ανθρωπιστικής κοινότητας έχουμε προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις μας για να αποφευχθεί αυτή η καταστροφή, έχουμε τοποθετήσει την ανθρωπιστική ανταπόκριση σε μια κλίμακα που ειλικρινά θα φαινόταν αδύνατη πριν από τρία χρόνια. Αλλά έχουμε επίσης προειδοποιήσει ότι από μόνη της η ανθρωπιστική βοήθεια δε μπορεί να πετύχει ελλείψει ουσιαστικών συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας, τόσο για εκείνους που πλήττονται από την κρίση, όσο και για εκείνους που εργάζονται στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε η Τοπική Διευθύντρια του WFP, Joyce Luma. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση της πείνας».

Σε όλη τη χώρα, τα τελευταία τρία χρόνια συγκρούσεων έχουν υπονομεύσει σοβαρά τη φυτική παραγωγή και τα αγροτικά εισοδήματα. Η έξαρση της βίας από τον Ιούλιο του 2016 κατέστρεψε την περαιτέρω παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των προηγουμένως σταθερών περιοχών. Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού – μέχρι και 800% από έτος σε έτος – και η αποτυχία της αγοράς έπληξαν επίσης τις περιοχές που παραδοσιακά στηρίζονται στις αγορές για να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής. Οι αστικοί πληθυσμοί, αγωνίζονται επίσης για να αντιμετωπίσουν τις μαζικές αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη διατροφής.

Οι FAO, UNICEF και WFP με άλλους εταίρους, έχουν πραγματοποιήσει μαζικές επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση και ενέτειναν αυτές τις προσπάθειες σε όλο το 2016, προκειμένου να μετριάσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης. Στην περιοχή Bahr El Ghazal, μεταξύ άλλων, η ομάδα αξιολόγησης του IPC διαπίστωσε ότι λόγω της ανθρωπιστικής βοήθειας, έχει μειωθεί ο κίνδυνος λιμού.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει προσφέρει σετ έκτακτης ανάγκης σε περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους για να τους βοηθήσει να πάρουν ψάρια, η να φυτέψουν λαχανικά. Ο FAO, έχει εμβολιάσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια ζώα, όπως κατσίκες και πρόβατα, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), συνεχίζει να κλιμακώνει τη στήριξή του στο Νότιο Σουδάν, καθώς αυξάνονται οι ανθρωπιστικές ανάγκες και σχεδιάζει να παρέχει τροφή και διατροφική βοήθεια σε 4,1 εκατομμύρια ανθρώπους που πλήττονται από το λιμό. Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα έκτακτης ανάγκης, οικονομική ενίσχυση και διατροφική βοήθεια για τους εκτοπισμένους ανθρώπους που πλήττονται από συγκρούσεις, καθώς και προγράμματα σχολικών γευμάτων.

Το 2016, το WFP, προσέγγισε έναν αριθμό ρεκόρ 4 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Νότιο Σουδάν με επισιτιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας και πάνω από 265.000 τόνων διατροφικών προμηθειών. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων που βοηθήθηκε από το WFP στο Νότιο Σουδάν, από την ημέρα που έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Η UNICEF έχει ως στόχο την προσέγγιση 207.000 παιδιών με σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής το 2017. Δουλεύοντας με πάνω από 40 εταίρους και σε στενή συνεργασία με το WFP, η UNICEF υποστηρίζει 620 εξωτερικά ιατρεία και περίπου 50 ενδονοσοκομειακά θεραπευτικά προγράμματα σε όλη τη χώρα για να βοηθηθούν τα παιδιά που χρειάζονται επειγόντως θεραπεία. Μέσω ενός μηχανισμού ταχείας αντίδρασης, που χρησιμοποιεί από κοινού με το WFP, η UNICEF συνεχίζει να προσεγγίζει τις κοινότητες στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Αυτές οι αποστολές ταχείας αντίδρασης, παρέχουν θεραπεία για τον υποσιτισμό σε χιλιάδες παιδιά, καθώς και υπηρεσίες ανοσοποίησης και ασφαλούς νερού και αποχέτευσης, που αποτρέπουν την επανάληψη του υποσιτισμού.

komotinipress

Click to comment

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Energean στο πλευρό του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης Στέλιος Ιγνατιάδης, ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας Χριστόφορος Αποστολακάκης, ο Διευθυντής Εγκαταστάσεων της Energean στην Καβάλα Βασίλης Τσέτογλου και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Καβάλας Κώστας Χατζηαναστασίου
image_print

Η Energean, στο πλαίσιο της διαχρονικής της δέσμευσης για την βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών υποστηρίζει τον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας, ενισχύοντας το έργο ενός από τους πλέον ιστορικούς και δραστήριους σκακιστικούς συλλόγους της χώρας.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας έχει καταγράψει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στον ελληνικό και διεθνή σκακιστικό χώρο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη του αθλήματος και στην ανάδειξη νέων αθλητών. Έχει κατακτήσει επτά πανελλήνια Πρωταθλήματα, εννέα Κύπελλα καθώς και πέντε Πρωταθλήματα Παίδων και Κορασίδων, είναι ο πλέον πολυνίκης σύλλογος στην Ελλάδα, ενώ έχει αναδείξει μεγάλους πρωταγωνιστές σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η Σταυρούλα Τσολακίδου.

Σταυρούλα Τσολακίδου

Παράλληλα, είναι ο διοργανωτής του 35ου Διεθνούς Ανοιχτού Τουρνουά Σκακιού «Βασίλης Θεοδωρίδης» το οποίο διεξάγεται από τις 27 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου 2026 και συγκεντρώνει περίπου 500 σκακιστές από σαράντα έξι χώρες, αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διοργανώσεις σκακιού στην Ευρώπη.

O κ.Βασίλης Τσέτογλου, Διευθυντής των Εγκαταστάσεων της Energean στην Καβάλα και Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του ομίλου Energean δήλωσε σχετικά:

«Η στήριξη του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας αποτελεί για την Energean μια ουσιαστική επένδυση σε έναν σύλλογο που προάγει την ευγενή άμιλλα, τη στρατηγική σκέψη και την ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων της περιοχής μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμβάλλουμε στο έργο ενός συλλόγου με σημαντική προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό, με μεγάλες επιτυχίες.

Επιπλέον, ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας, διοργανώνει τώρα ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή τουρνουά σκακιού της Ευρώπης, αναδεικνύοντας την Καβάλα σε επίκεντρο του παγκόσμιου σκακιστικού ενδιαφέροντος και δίνοντας μια πολύ καλή αφορμή για να προβληθεί η πόλη μας. Η συνεργασία αυτή εκφράζει τη διαχρονική δέσμευση της Energean να στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται και να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους, συμβάλλοντας στην οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική ανάπτυξή τους, πάντα με βιώσιμο χαρακτήρα».    

Η στήριξη του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean με επίκεντρο τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και, ειδικότερα, τον Στόχο 11 για Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και τον Στόχο 17 για τη Συνεργασία για την Επίτευξη των Στόχων.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα: Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια των ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα

image_print

Στην κορυφή της Βόρειας Ελλάδας ως προς την άνοδο των τιμών των κατοικιών βρίσκεται η Καβάλα, με την αγορά ακινήτων της περιοχής να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos Insights για το πρώτο τρίμηνο του 2026, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έχουν αυξηθεί κατά 68,1% μέσα σε μία πενταετία, ποσοστό που την τοποθετεί στην πρώτη θέση στη Μακεδονία.

Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Π.Ε. Καβάλας φτάνει πλέον τα 2.194 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στην πόλη της Καβάλας διαμορφώνεται κοντά στα 1.993 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η τουριστική ανάπτυξη, η περιορισμένη προσφορά διαθέσιμων κατοικιών, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά. Την ίδια στιγμή, η συνεχής άνοδος δημιουργεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στους μόνιμους κατοίκους και ιδιαίτερα στους νέους που αναζητούν κατοικία για αγορά ή ενοικίαση.

Η Καβάλα εδραιώνει έτσι τη θέση της στον επενδυτικό χάρτη των ακινήτων, με την άλλη όψη της ανάπτυξης να είναι το ολοένα υψηλότερο κόστος στέγασης για τα τοπικά νοικοκυριά.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Επιμένουν τα προβλήματα στον οδοφωτισμό – «Γεφύρι της Άρτας» το συντριβάνι της Καπνεργάτη

image_print

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τον οδοφωτισμό σε σημεία της Καβάλας, με νέο περιστατικό να καταγράφεται κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Αγίου Παντελεήμονα στην πόλη.

Για κάποιο χρονικό διάστημα, ο φωτισμός στην περιοχή όπου πραγματοποιούνταν ο εορτασμός δεν ήταν επαρκής, δημιουργώντας προβληματισμό, ιδιαίτερα λόγω της αυξημένης παρουσίας πιστών. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε ζητήματα που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί με τον δημοτικό φωτισμό σε διάφορα σημεία της πόλης.

Την ίδια ώρα, σε «γεφύρι της Άρτας» φαίνεται πως έχει εξελιχθεί και η λειτουργία του συντριβανιού στην πλατεία Καπνεργάτη. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, εξακολουθούν να παρουσιάζονται προβλήματα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας να προχωρούν σε εργασίες και επισκευές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βλάβες και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του.

Τα δύο ζητήματα επαναφέρουν στο προσκήνιο την κατάσταση και τη συντήρηση βασικών υποδομών της πόλης, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, όταν η κίνηση κατοίκων και επισκεπτών είναι αυξημένη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en