Quantcast
Connect with us

ΡΟΔΟΠΗ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τονΥπουργό Ναυτιλίας

image_print

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επισήμανε την ανάγκη αυτής της αναβάθμισης υποστηρίζοντάς την με σχετικές επιστολές του Δημάρχου Μαρώνειας-Σαπών Κ. Χαριτόπουλου και του Προέδρου του Φαναρίου κ. Πέτρου Καραβέτη. Επιχειρηματολογώντας ανέλυσε στον Υπουργό και καλό του φίλο και συνάδελφο καθώς και στον Αρχηγό του Λιμενικού τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη σχετική απόφαση:

  1. Οι 2 οικισμοί αποτελούν τους κεντρικούς τουριστικούς προορισμούς τόσο για τον ντόπιο πληθυσμό, όσο και για τον οδικό τουρισμό, που εισέρχεται από την Νυμφαία και τους Κήπους.
  2. Διαθέτουν πολλούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, προστατευόμενους βιότοπους και κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις, που χρήζουν της προστασίας του Λιμενικού Σώματος.
  3. Η ακτογραμμή της Ροδόπης έχει αποτελέσει συχνά σημείο άφιξης παρανόμων μεταναστών, που εισήλθαν στη χώρα δια της θαλάσσης από την Τουρκία και αποβιβάστηκαν στις παραλίες μας, που ήταν αφύλαχτες.
  4. Συχνά παραβιάζονται τα εθνικά θαλάσσια όρια από ξένους ψαράδες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και σε βάρος των συμφερόντων των ντόπιων αλιέων.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης διαβεβαίωσε την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας ότι υπάρχει διαθέσιμο κτίριο, ετοιμοπαράδοτο στο αλιευτικό καταφύγιο Φαναρίου και μπορεί να διασφαλιστεί αντίστοιχο κτίριο στις πρώην κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Μαρωνείας στον Άγιο Χαράλαμπο Μαρώνειας.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης αντιμετώπισε θετικά το αίτημα του Βουλευτή Ροδόπης και έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων. Επισήμανε δε στον Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι μία τέτοια αναβάθμιση έχει εθνική σημασία για την περιοχή και σημαίνει αύξηση προσωπικού σε Μαρώνεια και Φανάρι και διάθεση χερσαίων και θαλάσσιων μέσων, που ενισχύει την αποτελεσματικότητα του σώματος και την ασφάλεια της περιοχής. Ο Θρακιώτης πολιτικός ευχαριστώντας τον φίλο του Υπουργό, δεν παρέλειψε να τον καλέσει να επισκεφθεί την περιοχή, όταν θα είμαστε έτοιμοι να εγκαινιάσουμε τις σχετικές υποδομές.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

ΑΜΘ: Νέο Προεδρείο στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΑΜΘ-εκλογή νέου Προεδρείου Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή
image_print

Η εκλογή του νέου Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των νέων μελών της Περιφερειακής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουλίου 2026, στην Κομοτηνή.

Η διαδικασία έγινε στο πλαίσιο της 11ης Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην αίθουσα «Γ. Παυλίδης», στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ αναδείχθηκε εκ νέου ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Έβρου, Μιχάλης Πιτιακούδης, έπειτα από πρόταση του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη.

Αντιπρόεδρος εξελέγη η Σοφία Ψωμά, από την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», ενώ Γραμματέας αναδείχθηκε εκ νέου ο Χαρίλαος Σεϊτανίδης, από την παράταξη «Μαζί για την Αλλαγή».

Στην ίδια συνεδρίαση εξελέγησαν, μετά από ψηφοφορία, και τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής.

Τακτικά μέλη εξελέγησαν οι Κωνσταντίνος Βενετίδης, Γιουρούκ Σαλή, Χριστόδουλος Μεντίζης, Αχμέτ Οσμάν Πεχλιβάν, Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, Κατερίνα Μποδούρογλου, Βασίλειος Δελησταμάτης και Νικόλαος Τσαλικίδης.

Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι Αμούτσκα Ιμπραχήμ, Παναγιώτης Αρχοντής, Γιώργος Δαλακούρας, Ισμαήλκο Φατήχ, Στυλιανός Κατσογριδάκης, Αλεξάνδρα Γκουλιάμα, Στέργιος Ηλιόπουλος και Χρήστος Γάκης.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης, συνεχάρη τα νέα μέλη και ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία, ενώ ευχαρίστησε τα απερχόμενα μέλη για τη θεσμική συνεργασία.

Ο κ. Τοψίδης υπογράμμισε ότι η νέα περίοδος ευθύνης απαιτεί συνεργασία, θεσμική ωριμότητα και κοινό προσανατολισμό στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όπως τόνισε, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελεί τον βασικό χώρο δημοκρατικού διαλόγου και δημιουργικής σύνθεσης, όπου οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να μετατρέπονται σε προτάσεις και λύσεις προς όφελος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση οφείλει να διαφυλάσσει τον ανεξάρτητο και θεσμικό της χαρακτήρα, με γνώμονα τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Με ενότητα, αμοιβαίο σεβασμό και προσήλωση στον αυτοδιοικητικό μας ρόλο, μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να δημιουργήσουμε ακόμη καλύτερες προοπτικές για τον τόπο μας».

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔΠΘ: Ιδρύεται η πρώτη Επώνυμη Έδρα με το Ίδρυμα Ευγενίδου

ΔΠΘ-ίδρυση Επώνυμης Έδρας Ευγένιος Ευγενίδης με το Ίδρυμα Ευγενίδου
image_print

Την πρώτη Επώνυμη Έδρα στην ιστορία του αποκτά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέσα από τη συνεργασία του με το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το ΔΠΘ και το Ίδρυμα Ευγενίδου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ίδρυση και λειτουργία της Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας «Ευγένιος Ευγενίδης», στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ.

Η Έδρα θα έχει ως αντικείμενο την Αγροδιατροφική Καινοτομία, έναν τομέα με ιδιαίτερη σημασία για τη Θράκη, την παραγωγική της ταυτότητα και την αναπτυξιακή της προοπτική.

Η πρωτοβουλία έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η Έδρα φέρει το όνομα του Ευγένιου Ευγενίδη, εθνικού ευεργέτη, επιχειρηματία και υποστηρικτή της επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης, ο οποίος καταγόταν από το Διδυμότειχο του Έβρου.

Η λειτουργία της Έδρας στον Έβρο συνδέει την παρακαταθήκη ενός Θρακιώτη ευεργέτη με ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό και ερευνητικό εγχείρημα, με επίκεντρο τη γνώση, την καινοτομία και τη νέα γενιά.

Μέσα από σύγχρονες εφαρμογές της μοριακής βιολογίας, της βιοτεχνολογίας και της βιοανάλυσης, η Έδρα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ποιότητας, της ασφάλειας, της ιχνηλασιμότητας και της αυθεντικότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Παράλληλα, στόχος είναι η στήριξη της βιώσιμης παραγωγής, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και η σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με τις ανάγκες της κοινωνίας, της παραγωγής και της αγοράς εργασίας.

Η λειτουργία της Έδρας προβλέπεται να έχει διάρκεια πέντε ετών και θα υποστηριχθεί μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Ευγενίδου, συνολικού ύψους 250.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί για τη στελέχωση και λειτουργία της Έδρας, την υποστήριξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων, την ενίσχυση υποδομών και τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Η επιλογή του ή της κατόχου της Έδρας θα γίνει μέσω δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ακαδημαϊκή αριστεία.

Με την ίδρυση της Επώνυμης Έδρας «Ευγένιος Ευγενίδης», το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ίδρυμα Ευγενίδου ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοβουλία με ισχυρό επιστημονικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα για τη Θράκη και τη χώρα.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΜΘ: Η Περιφέρεια στηρίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΑΜΘ-Χριστόδουλος Τοψίδης για τη στήριξη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
image_print

Τη στήριξη της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν κατά την 3η ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής.

Ο κ. Τοψίδης ξεκαθάρισε ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί τον σημαντικότερο ακαδημαϊκό, επιστημονικό και αναπτυξιακό εταίρο της Περιφέρειας και πως η στήριξη προς το ίδρυμα αποτυπώνεται μέσα από συγκεκριμένα έργα, χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το ΔΠΘ υλοποιεί μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη 2021-2027» έντεκα πράξεις συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 50 εκατομμυρίων ευρώ. Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων που κατευθύνονται προς το Πανεπιστήμιο προσεγγίζει τα 62 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνολικού Περιφερειακού Προγράμματος.

Όπως επισημάνθηκε, περίπου το 80% των χρηματοδοτήσεων αυτών εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της παρούσας διοίκησης της Περιφέρειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επανεκκίνηση δύο μεγάλων πανεπιστημιακών έργων. Πρόκειται για την αύξηση του προϋπολογισμού της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής από 19 σε 30,1 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και για τη διασφάλιση της συνέχισης του έργου της Ιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, η Περιφέρεια στηρίζει τη νέα Κτηνιατρική Σχολή στην Ορεστιάδα, χρηματοδοτεί εκπαιδευτικό και ερευνητικό εξοπλισμό για το Πανεπιστήμιο και συμβάλλει στη δημιουργία νέων δομών επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, με στόχο τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.

Η Περιφέρεια χρηματοδότησε επίσης τη νέα Σχολή Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, ενώ συμφωνήθηκε το ΔΠΘ να είναι δικαιούχος των μελετών του προγράμματος «Έβρος Μετά», αποκτώντας ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για την περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Περιφέρεια έχει υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με το ΔΠΘ για δράσεις δημόσιας υγείας, έχει ενισχύσει τη λειτουργία του Europe Direct, έχει παραχωρήσει τη Στέγη Πολιτισμού για πανεπιστημιακές δράσεις και συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο σε ευρωπαϊκά έργα, όπως τα DesirMED, DigiAgriFood, NATURE-DEMO, RESIST και COM-CIRCLE.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η στήριξη προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν αμφισβητείται, αλλά αποδεικνύεται καθημερινά μέσα από μετρήσιμες παρεμβάσεις, επενδύσεις και συνεργασίες.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια οφείλει να αναπτύσσει συνεργασίες με κάθε δημόσιο επιστημονικό και ερευνητικό φορέα που μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία, καινοτομία, επενδύσεις και αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δραστηριοποίηση του ΕΚΕΤΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν αποτελεί, σύμφωνα με την Περιφέρεια, υποκατάσταση ή απαξίωση του ΔΠΘ. Αντίθετα, όπως αναφέρεται, ενισχύει το συνολικό ερευνητικό οικοσύστημα της περιοχής.

Η Περιφέρεια σημειώνει ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συνεργάζεται θεσμικά με το ΕΚΕΤΑ από το 2021, συμμετέχοντας από κοινού σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, ενώ το ΕΚΕΤΑ έχει παρουσία σε επτά Περιφέρειες της χώρας και από τον Μάρτιο του 2026 διαθέτει επίσημο παράρτημα στην Καβάλα.

Αναφορά έγινε και στη συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την επιθεώρηση και αξιολόγηση των γεφυρών της περιοχής. Όπως διευκρινίστηκε, η συνεργασία έγινε με γνώμονα την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και την αξιοποίηση εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, το ΕΜΠ διαθέτει την οργανωμένη και πιστοποιημένη δομή που απαιτείται για την επιθεώρηση και δομική αξιολόγηση γεφυρών, καθώς και για την εκπαίδευση επιθεωρητών μέσω του ΚΕΔΙΒΙΜ.

Οι πόροι της συγκεκριμένης συνεργασίας, όπως τονίστηκε, επενδύονται αποκλειστικά στις γέφυρες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη θωράκιση των υποδομών και στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Ο κ. Τοψίδης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια δεν λειτουργεί με λογικές αποκλεισμών ούτε καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε επιστημονικούς φορείς. Αντιθέτως, όπως ανέφερε, επιδιώκει τη δημιουργία συνεργειών, αξιοποιώντας κάθε αξιόπιστο ερευνητικό και επιστημονικό εταίρο που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο αποτελεί τον βασικό ακαδημαϊκό και επιστημονικό συνεργάτη της, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αναπτύσσει συνεργασίες που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en