Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Λιγότερες αγορές λόγω εκλογών και αβεβαιότητας

image_print

Αρνητικό το κλίμα στην αγορά

Περί το 1 δισ. ευρώ χάθηκε από την αγορά το τελευταίο δίμηνο, με απώλειες σχεδόν σε όλα τα εμπορικά είδη και τις υπηρεσίες, όπως ο κλάδος της εστίασης, σύμφωνα με υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Αιτίες οι πολιτικές εξελίξεις, οι εκλογές και η αβεβαιότητα των διαπραγματεύσεων μέχρι την τελική συμφωνία της νέας κυβέρνησης, που εξασφάλισε την χρηματοδότηση της χώρας για το επόμενο διάστημα.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως υποστηρίζει το επιμελητήριο, έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά, με το ενδιαφέρον από πλευράς των καταναλωτών να είναι αρκετά μειωμένο, αν και οι τιμές σε πολλά είδη λόγο των εκπτώσεων αγγίζουν το 50%.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες για την κίνηση της αγοράς την προεκλογική περίοδο, Χριστούγεννα -αρχές χρόνου, οι πωλήσεις που παρουσίασαν φέτος στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2013. Συγκεκριμένα, έξι στις δέκα επιχειρήσεις είδαν τον τζίρο τους να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρονιάς και τρεις στις δέκα είδαν τον τζίρο τους να μένει περίπου αμετάβλητος. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγαλύτερο για τις μικρές επιχειρήσεις, ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το 71% των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό εμφάνισε μικρότερες πωλήσεις σε σύγκριση με την χριστουγεννιάτικη περίοδο του 2013. Επίσης, για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών το 2013 κάτω των 15.000 ευρώ το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 90%.

«Η ψυχολογία των καταναλωτών υποχώρησε όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και κατά τη διάρκεια των κρίσιμων συνδιασκέψεων του eurogroup στις Βρυξέλλες» επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.  «Η αγορά είδε μια μικρή άνοδο την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων και αμέσως μετά οι καταναλωτές λόγω της πολιτικής αστάθειας, της γύρισαν την πλάτη, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί περί το 1δισ. ευρώ τζίρος από την περίοδο των εκπτώσεων» συνέχισε.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άνοιξε η νέα ρύθμιση της ΑΑΔΕ για παλαιές οφειλές έως και σε 72 δόσεις

image_print

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» σε όσους δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ οι νεότερες οφειλές, από το 2024 και μετά, δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εξακολουθούν να ρυθμίζονται μέσω των πάγιων ρυθμίσεων.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myAADE, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2026. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει έως τις 72, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τους όρους της ρύθμισης.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι συγκεκριμένες οφειλές να μην βρίσκονται ήδη σε ενεργή ρύθμιση. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, καθώς η μη εμπρόθεσμη πληρωμή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης και στην επαναφορά των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης αποτελεί μέρος των μέτρων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, διευκολύνοντας παράλληλα την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις και να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στο myAADE.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας: Παράπονα πολιτών για τις συχνές βλάβες στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων

image_print

Έντονα παράπονα εκφράζουν το τελευταίο διάστημα κάτοικοι της Καβάλας για τις συχνές βλάβες που παρουσιάζουν τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων του Αστικού ΚΤΕΛ, τα οποία είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών, αρκετές φορές τα μηχανήματα βρίσκονται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν εγκαίρως εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους. Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα δημιουργεί ταλαιπωρία, ιδιαίτερα σε όσους χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν έχουν εναλλακτικό τρόπο αγοράς εισιτηρίου.

Οι πολίτες ζητούν να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των μηχανημάτων, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια προβλήματα στο μέλλον και να εξυπηρετείται απρόσκοπτα το επιβατικό κοινό.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης: Δεύτερη χρονιά χωρίς δόκιμους

image_print

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Ξάνθη, καθώς η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χωρίς νέους δόκιμους, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για το μέλλον της λειτουργίας της.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της περιοχής, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Σχολή να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία με την εισαγωγή νέων σπουδαστών.

Οι τοπικοί φορείς συνεχίζουν να ζητούν άμεσες πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας ότι η Σχολή αποτελεί σημαντική εκπαιδευτική δομή για την Ξάνθη, με ουσιαστική συμβολή τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en