Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λαγκάρντ | Μεγάλης σημασίας η ελάφρυνση του χρέους

image_print

Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις του με την Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από τη συνάντηση τους, διάρκειας περίπου μιας ώρας, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

Από τις δηλώσεις των δύο πλευρών και τη συνάντηση που είχε προηγηθεί, προκύπτει η κοινή αποδοχή ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς επίσης και η συμφωνία όλων για σύντομη και έγκαιρη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Ειδικότερα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματος και σημείωσε ότι η εφαρμογή και της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της Ελλάδας, για να στηριχθεί η επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι συμφώνησαν με την κ. Λαγκάρντ ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα, το συντομότερο δυνατό, η γ’ αξιολόγηση. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι «όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών». «Αλλά», τόνισε, «τώρα είμαι ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν». Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις σημαντικές συζητήσεις για το χρέος το ΔΝΤ θα παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο.

Κοινός τόπος ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ διήρκησε 15 λεπτά, από τα συνολικά 50 λεπτά που διήρκησε η συνάντηση των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στο τετ-α-τετ που είχαν , συζήτησαν τα όσα συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση των αντιπροσωπειών. Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση, ενώ υπήρξε συμφωνία στην έγκαιρη και σύντομη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Κοινός τόπος ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε πολύ θετικό δρόμο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από τη σχετική απόφαση του EG. Ακόμη, υπήρξε θετική αναφορά -όπως άλλωστε έγινε και στη συνέντευξη Τύπου από την κ. Λαγκάρντ- για τις σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση. Επισημάνθηκε επίσης ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα.

Στη διευρυμένη συνάντηση επίσης συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Παναγιώτης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Εκ μέρους του ΔΝΤ, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο προσωπάρχης της κ. Λαγκάρντ, Ντέηβιντ Λίπτον, και ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος στρατηγικής και πολιτικής, Χιου Μπρέντεκαμπ.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ

Ειδικότερα η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι με μεγάλη της χαρά καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του στα κεντρικά του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι είχαν μια πάρα πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση. Εξέφρασε τα συγχαρητήρια της στον πρωθυπουργό «για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην εφαρμογή των δύσκολων πολιτικών, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων». Πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα, επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας», για να τονίσει ότι η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος, το συντομότερο δυνατό. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου είπε ότι ο πρωθυπουργός και η ίδια έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την κ. Λαγκάρντ για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, «τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος και τα βήματα που κάνουμε τώρα προς τη δημιουργία μιας αξιόπιστης και βιώσιμης πρόσβασης στις αγορές». Τόνισε ότι μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Επισήμανε ειδικότερα ότι οι σοβαροί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα έχουν υποχωρήσει, η οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται και πως ήδη το 2017 ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης είναι περίπου κοντά στο 2%, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2007 και το οποίο «είναι πολύ σημαντικό για εμάς». Πρόσθεσε ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος έχουν ξεπεραστεί για τρία συνεχόμενα χρόνια και τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται πάλι σε βιώσιμη πορεία.

Υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι συμφώνησαν με την κ. Λαγκάρντ ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα η γ’ αξιολόγηση, το συντομότερο δυνατό. «Όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών». «Αλλά», τόνισε, «τώρα είμαι ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ της και θα παράσχει μια περίοδο ‘καθαρού αέρα’, στη διάρκεια της οποίας όλα τα μέρη μπορούν να επικεντρωθούν στις κρίσιμες συζητήσεις για τις παραμέτρους της ελάφρυνσης του χρέους και να θέσουν τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη και βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά». Τόνισε, τέλος, ότι «στις σημαντικές συζητήσεις για το χρέος, πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο και προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί του στην κατεύθυνση αυτή».

newsbeast.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ρένα Δούρου: Νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, έχοντας μείνει η μοναδική υποψήφια για τη θέση.

Η εκλογή της πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης και αναζήτησης της επόμενης πολιτικής του πορείας.

Μετά την ανάδειξή της στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ακολούθησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις, την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, καθώς και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα το προσεχές διάστημα, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής του παρουσίας και τη διαμόρφωση της εκλογικής του στρατηγικής.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γιατί αποπέμφθηκε ο Φεντόροφ

image_print

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απομακρύνει τον Μιχαΐλο Φεντόροφ από τη θέση του υπουργού Άμυνας, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσα στο 2026.

Η απόφαση προκάλεσε διήμερες διαδηλώσεις στο Κίεβο, με τη συμμετοχή στρατιωτών, βετεράνων και πολιτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η απομάκρυνση του 35χρονου υπουργού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πολεμική προσπάθεια της χώρας. Παρά την πρόταση του Ζελένσκι να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο, ο Φεντόροφ απάντησε ότι μοναδικός του στόχος ήταν η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Ο άνθρωπος πίσω από την τεχνολογική αναβάθμιση

Ο Φεντόροφ ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δημιουργώντας την πλατφόρμα Diia και προωθώντας την ψηφιοποίηση του ουκρανικού κράτους. Μετά τη ρωσική εισβολή ανέλαβε την πρωτοβουλία Army of Drones, η οποία επιτάχυνε τη μαζική παραγωγή και αξιοποίηση μη επανδρωμένων συστημάτων στο πεδίο της μάχης. Όταν μετακινήθηκε στο υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο του 2026, μετέφερε την ίδια φιλοσοφία αξιοποίησης της τεχνολογίας και των δεδομένων στη στρατιωτική διοίκηση.

Starlink, drones και η πίεση στη Ρωσία

Κατά τη θητεία του, προώθησε τη διακοπή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του Starlink από τις ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ σχεδίασε την επιχείρηση Logistics Lockdown, η οποία στόχευε στην καταστροφή των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού με τη χρήση drones μέσου βεληνεκούς.

Η στρατηγική αυτή ενίσχυσε τις ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες, κέντρα διοίκησης και ενεργειακές υποδομές, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα προς την Κριμαία.

Μεταρρυθμίσεις στον στρατό

Ο πρώην υπουργός προώθησε επίσης σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστράτευσης, νέες συμβάσεις συγκεκριμένης διάρκειας για τους στρατιώτες, αυξήσεις στις αποδοχές του πεζικού, μέτρα αντιμετώπισης των λιποταξιών και εκσυγχρονισμό της αεράμυνας μέσω νέων τεχνολογιών και αξιολόγησης των επιχειρήσεων μετά από κάθε ρωσική επίθεση.

Παράλληλα, είχε επισημάνει δημόσια ότι η επιτυχία της επιστράτευσης προϋποθέτει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σύγκρουση με τον Σίρσκι

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, βασική αιτία της αποπομπής του ήταν η παρατεταμένη σύγκρουσή του με τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι. Οι δύο άνδρες εκπροσωπούσαν διαφορετικές αντιλήψεις για τη διοίκηση του στρατού, με τον Φεντόροφ να πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία, ψηφιοποίηση και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε εισηγηθεί στον Ζελένσκι την αντικατάσταση του Σίρσκι, υποστηρίζοντας πως πολλές πρωτοβουλίες του υπουργείου μπλοκάρονταν και ότι ο αρχιστράτηγος δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

Αντιδράσεις στις τάξεις του στρατού

Η απομάκρυνση του Φεντόροφ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε στρατιωτικούς και βετεράνους, οι οποίοι θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις του είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Αρκετοί υποστήριξαν ότι η αντικατάσταση θα έπρεπε να αφορά τον αρχιστράτηγο Σίρσκι και όχι τον υπουργό Άμυνας, εκφράζοντας φόβους ότι η αλλαγή ηγεσίας θα επιβραδύνει τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en