ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ | Δεν χρηματοδοτούμε το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς ρύθμιση χρέους

Τις πάγιες θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφορικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, επισήμανε ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αν προηγουμένως δεν ρυθμιστεί το χρέος και καταστεί βιώσιμο.

«Θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δεδομένης της πορείας αυτής της χώρας, ότι μεταφέρει ένα πάρα πολύ υψηλό χρέος και ότι προκειμένου εμείς να εμπλακούμε και να προσφέρουμε χρηματοδότηση αυτό το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο», επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε

Ως αποτέλεσμα, κάτι πρέπει να γίνει. Εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε χρηματοδότηση. Και οι Ευρωπαίοι κάπως πρέπει να επιλύσουν το θέμα. Διαφορετικά αν εμείς προσφέρουμε χρηματοδότηση, τότε το χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο και προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο θα πρέπει να μειωθεί σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτησή του αλλά και συνολικά ως χρέος. 

Αυτό μπορεί να γίνει με συνδυασμό διάφορων πραγμάτων: Επιμήκυνση των ωριμάνσεων σε μακρύ χρονικό ορίζοντα και μείωση των επιτοκίων, επίσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Αυτό συζητάμε αυτή τη στιγμή, πάνω σε αυτό που συχνά περιγράφω ως βάδισμα σε δύο πυλώνες: ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version