Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Λήμνος | Όταν ”Το Κύμα” ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με το National Geographic

Στον ιστορικό Μούδρο σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της μαγικής Λήμνου εκεί όπου ο χρόνος σταματάει  και ο κάθε επισκέπτης ”ταξιδεύει” σε μία Ελλάδα που θυμίζει άλλες εποχές η ομάδα του ENA CHANNEL και του enanews.gr κάνει το δικό της οδοιπορικό…

Χτισμένος στην ανατολική ακτή του κόλπου, ο Μούδρος θεωρείται από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε ως βάση του ελληνικού στόλου κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον ναύαρχο Κουντουριώτη, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκε εκεί και ο Συμμαχικός Στρατός και Στόλος κατά την επιχείρηση της Καλλίπολης, το 1915. Λέγεται ότι τότε στο Μούδρο αγκυροβόλησαν 500 πολεμικά πλοία! Η Συνθήκη Ανακωχής του Μούδρου, που υπεγράφη το 1918 μεταξύ των Συμμάχων και της Τουρκίας σήμανε τη λήξη του Πολέμου.

 

Το ιστορικό λιμάνι του Μούδρου

 

Εκεί ωστόσο υπάρχει μία επιχείρηση που μετρά 100 χρόνια και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις μεγαλύτερες στιγμές της σύγχρονης και όχι μόνο ιστορίας της Λήμνου.Το κατάστημα εστίασης λοιπόν ”ΤΟ ΚΥΜΑ” είναι το σημείο όπου πολλές στιγμές από την σύγχρονη ιστορία διαδραματίστηκαν εκεί.

 

 

 

Από τις κορυφαίες στιγμές ήταν όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε στην Λήμνο και επέλεξε τον Μούδρο για να δειπνήσει εκεί αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν παραβρέθηκε στην Λήμνο στον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης του νησιού.

Σ’ αυτό το σημείο λοιπόν συναντάμε τον κ.Μιχάλη Μπουγιούκα , Διευθυντή της επιχείρησης όπου μας ”ταξιδεύει” στον χρόνο και μας μεταφέρει στο 1929 εκεί όπου ο παππούς Τζιτζιβάκος ιδρύει ένα μικρό καφενείο στο λιμάνι του Μούδρου και από τότε ξεκινάει ένα μοναδικό ταξίδι για μία οικογένεια που αυτή την στιγμή είναι η τρίτη γενιά που διασώζει αυτή την ιστορία…

Στην φωτογραφία ο κ. Μιχάλης Μπουγιούκας και η δημοσιογράφος Μαρία Παπάζογλου

 

‘Ολη αυτή η προσπάθεια ξεκινάει από έναν άνθρωπο που ήταν ανάπηρος πολέμου και πολέμησε στην μάχη του Βερντέν της Γαλλίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποφασίζει λοιπόν να επιστρέψει στην Λήμνο και να ξεκινήσει την δική του ιστορία στο νησί του Βόρειου Αιγαίου….

Μία μαγική ιστορία αυταπάρνησης ,αυτοθυσίας ”γεννιέται” από έναν άνθρωπο που ”κατέθεσε” την ψυχή του στον Μούδρο της Λήμνου και οι επόμενες γενιές της οικογένειας μέχρι και σήμερα συνεχίζουν αυτό το ταξίδι.

”Το Κύμα” λοιπόν απέχει μόλις μερικά βήματα από την παραλία του Μούδρου στη Λήμνο και διαθέτει έναν καταπράσινο κήπο, ένα εστιατόριο και ένα τουριστικό κατάλυμα που σας ταξιδεύει στην διάρκεια του χρόνου.

Η έκπληξη ωστόσο ήρθε όταν οι γεύσεις του ταξίδεψαν μέσω του διάσημου περιοδικού National Geographic και του τεύχους Μαϊου του 2018 όπου σε αφιέρωμά του για την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου ”ΤΟ ΚΥΜΑ” θεωρήθηκε ως ένας από τους κορυφαίους γευστικούς και γαστρονομικούς θησαυρούς του νησιού…

 

 

‘Οπως τονίζει και ο κ. Μπουγιούκας για την οικογένεια Τζιτζιβάκου το κατάστημα αυτό αποτελεί και είναι μέρος της ιστορίας μίας οικογένειας που αγάπησε με όλη της την ψυχή το νησί της Λήμνου αλλά και φυσικά τον ιστορικό Μούδρο.

Δίπλα ακριβώς στο λιμάνι σας περιμένει ένα ταξίδι στην νοσταλγική Ελλάδα αλλά και στις παραδοσιακές γεύσεις της Λήμνου με ελληνικές γεύσεις και φρέσκο ψάρι και όλα αυτά φυσικά με κυρίαρχα συστατικά επιτυχίας τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.

 

Ένα σημείο που όταν το επισκεφθείτε σίγουρα θα σας γεμίσει με νοσταλγία …

 

Διεύθυνση Φωτογραφίας – Φωτογράφος | Γιάννης Ζάχαρης – ENA CHANNEL

Λήψεις | Γιάννης Ζάχαρης – ENA CHANNEL

Ρεπορτάζ | Μαρία Παπάζογλου Δημοσιογράφος – Αρχισυντάκτρια – ENA CHANNEL

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σοκ με νεκρό άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε από φωτοβολίδα την Καθαρά Δευτέρα

Στο πένθος έχει βυθιστεί η πόλη του Αγίου Νικολάου Κρήτης ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας από τον θάνατο του 33χρονου Μανώλη ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας .

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αδικοχαμένος νεαρός μαζί με φίλους του παρακολουθούσαν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

Μόλις ολοκληρώθηκε η γιορτή ,οι φίλοι πήγαν για διασκέδαση στον κεντρικό πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου όταν μια ναυτική φωτοβολίδα που έφερε κάποιος από την ευρύτερη παρέα εξερράγη και καρφώθηκε στο σώμα του Μανώλη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου όπου λίγη ώρα υπέκυψε στα σοβαρά τραύματα που έφερε στην κοιλιακή χώρα . Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για κακή χρήση μιας φωτοβολίδας – λάμψης η οποία εξερράγη με αποτέλεσμα να προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία στον 33χρονο.

Η μητέρα του 33χρονου έσπευσε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου όπου οι γιατροί την ενημέρωσαν πως δεν τα κατάφεραν να κρατήσουν τον γιο της στη ζωή.

Γιάννης Γ.

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 25-03-2024

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καταγγελίες για περιστατικά βίας από γονείς σε εκπαιδευτικούς!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες από εκπαιδευτικούς για περιστατικά βίας από γονείς (!) επειδή διαφωνούν με τις βαθμολογίες των παιδιών τους.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας Ελένη Σακαλή στην proini

Τα περιστατικά βίας τα οποία αντιμετωπίζουμε, τα περιγράφουμε στην ανακοίνωση μας. Δεν μπορούμε να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι. Είναι περιστατικά τα οποία γίνονται συνήθως στο διάλειμμα. Οι μαθητές μαλώνουν μεταξύ τους, τσακώνονται και χτυπιούνται μεταξύ τους. Υπάρχουν φραστικές επιθέσεις αλλά υπάρχουν και φραστικές επιθέσεις των γονέων απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Οι αιτίες είναι πολλές. Κυρίως οι γονείς νομίζουνε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν επιτελούν το έργο τους όπως πρέπει. Αυτό αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούν. Νομίζουν ότι τα παιδιά τους αξίζουν περισσότερο και επιτίθενται φραστικά τους εκπαιδευτικούς.

Για το θέμα μίλησε και το μέλος του Δ.Σ της ΟΛΜΕ Νεκτάριος Κορδής στο enanews.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en