Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κ.Ε.Δ.Ε. | Να υπάρξουν άμεσα κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος

image_print

Η σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Παρακολούθησης των μεταναστευτικών ροών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και των εμπλεκόμενων υπουργείων, αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ένωσης.

Ο κ. Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας κινδυνεύει, αντί να πάρει χρήματα από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, να κληθεί να πληρώσει πρόστιμα, καθώς δεν έχει υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες και υποδομές.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. με θέμα το προσφυγικό, πραγματοποιήθηκε με τη παρουσία των αναπληρωτών Υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου, Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, του αρμόδιου γενικού γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτου Φιλιππάκου καθώς και δημάρχων ακριτικών και παραμεθόριων Δήμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τις μεταναστευτικές ροές.

Η ανυπαρξία Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και η ανάγκη συνεργασίας κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ των δημάρχων.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
 Πότε και με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστούν άμεσα χρήματα από την Ε.Ε.
 Πώς θα δημιουργηθούν τα απαραίτητα κέντρα υποδοχής
 Πώς θα γίνει η μετακίνηση των μεταναστών – προσφύγων ταχύτερα κι αποτελεσματικότερα
 Πώς αντίστοιχα θα γίνει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η ταυτοποίηση και υγειονομική εξέταση και περίθαλψη όπου χρειάζεται των προσφύγων μεταναστών
Οι δήμαρχοι κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων τους, μεταξύ άλλων, διατύπωσαν την θέση ότι η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος, κάτι το οποίο φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Κυβέρνησης στη συνάντηση.
Επίσης προτάθηκε από κάποιους παριστάμενους Δημάρχους η ΚΕΔΕ να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των μεταναστευτικών ροών στους δήμους όλης της χώρας, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης εγκαταστάσεων και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Με δεδομένο ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, προτάθηκε να υπάρξει συνάντηση και με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύοντας την κρισιμότητα του ζητήματος για όλη την Ευρώπη, προκειμένου να επιδιωχθεί να εξασφαλιστούν επιπλέον κονδύλια για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Οι αιρετοί καταγγέλλουν την ύπαρξη κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και προτείνουν, από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση υποδοχής προσφύγων από άλλες χώρες της Ε.Ε., η μετακίνηση τους σ’ αυτές να γίνεται απευθείας.
Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας σε διάστημα ενός έτους οι ροές προσφύγων από τη Συρία έχουν αυξηθεί κατά 284%. Μάλιστα από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τώρα έχουν εισέλθει στη χώρα 100.000 μετανάστες.
Από την πλευρά της η αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργός Τ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε ότι το πλοίο που έχει ναυλωθεί δεν επαρκεί για τη μεταφορά των μεταναστών, ενώ παραδέχθηκε ότι οι χώροι υποδοχής δεν επαρκούν για τη φιλοξενία των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα.

Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί οι δήμαρχοι: Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Εμμανουήλ Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Οινουσσών Στέφανος Βογιατζής, Καλυμνίων Ιωάννης Γαλούζης, Λέρου Μιχάλης Κόλιας, Αγαθονησίου Ευάγγελος Κοττορός, Κω Γεώργιος Κυρίτσης, Ρόδου Φώτιος Χατζηδιάκος, Χάλκης Μιχάλης Πατρός, Σύμης Ελευθέριος Παπακαλοδούκας και Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε το σύνολο των δημάρχων που προσκλήθηκαν με εξαίρεση τους δήμους Οινουσσών, Αγαθονησίου, Χάλκης και Σύμης οι οποίοι έστειλαν επιστολές.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ρένα Δούρου: Νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, έχοντας μείνει η μοναδική υποψήφια για τη θέση.

Η εκλογή της πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης και αναζήτησης της επόμενης πολιτικής του πορείας.

Μετά την ανάδειξή της στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ακολούθησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις, την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, καθώς και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα το προσεχές διάστημα, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής του παρουσίας και τη διαμόρφωση της εκλογικής του στρατηγικής.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γιατί αποπέμφθηκε ο Φεντόροφ

image_print

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απομακρύνει τον Μιχαΐλο Φεντόροφ από τη θέση του υπουργού Άμυνας, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσα στο 2026.

Η απόφαση προκάλεσε διήμερες διαδηλώσεις στο Κίεβο, με τη συμμετοχή στρατιωτών, βετεράνων και πολιτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η απομάκρυνση του 35χρονου υπουργού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πολεμική προσπάθεια της χώρας. Παρά την πρόταση του Ζελένσκι να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο, ο Φεντόροφ απάντησε ότι μοναδικός του στόχος ήταν η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Ο άνθρωπος πίσω από την τεχνολογική αναβάθμιση

Ο Φεντόροφ ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δημιουργώντας την πλατφόρμα Diia και προωθώντας την ψηφιοποίηση του ουκρανικού κράτους. Μετά τη ρωσική εισβολή ανέλαβε την πρωτοβουλία Army of Drones, η οποία επιτάχυνε τη μαζική παραγωγή και αξιοποίηση μη επανδρωμένων συστημάτων στο πεδίο της μάχης. Όταν μετακινήθηκε στο υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο του 2026, μετέφερε την ίδια φιλοσοφία αξιοποίησης της τεχνολογίας και των δεδομένων στη στρατιωτική διοίκηση.

Starlink, drones και η πίεση στη Ρωσία

Κατά τη θητεία του, προώθησε τη διακοπή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του Starlink από τις ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ σχεδίασε την επιχείρηση Logistics Lockdown, η οποία στόχευε στην καταστροφή των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού με τη χρήση drones μέσου βεληνεκούς.

Η στρατηγική αυτή ενίσχυσε τις ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες, κέντρα διοίκησης και ενεργειακές υποδομές, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα προς την Κριμαία.

Μεταρρυθμίσεις στον στρατό

Ο πρώην υπουργός προώθησε επίσης σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστράτευσης, νέες συμβάσεις συγκεκριμένης διάρκειας για τους στρατιώτες, αυξήσεις στις αποδοχές του πεζικού, μέτρα αντιμετώπισης των λιποταξιών και εκσυγχρονισμό της αεράμυνας μέσω νέων τεχνολογιών και αξιολόγησης των επιχειρήσεων μετά από κάθε ρωσική επίθεση.

Παράλληλα, είχε επισημάνει δημόσια ότι η επιτυχία της επιστράτευσης προϋποθέτει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σύγκρουση με τον Σίρσκι

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, βασική αιτία της αποπομπής του ήταν η παρατεταμένη σύγκρουσή του με τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι. Οι δύο άνδρες εκπροσωπούσαν διαφορετικές αντιλήψεις για τη διοίκηση του στρατού, με τον Φεντόροφ να πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία, ψηφιοποίηση και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε εισηγηθεί στον Ζελένσκι την αντικατάσταση του Σίρσκι, υποστηρίζοντας πως πολλές πρωτοβουλίες του υπουργείου μπλοκάρονταν και ότι ο αρχιστράτηγος δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

Αντιδράσεις στις τάξεις του στρατού

Η απομάκρυνση του Φεντόροφ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε στρατιωτικούς και βετεράνους, οι οποίοι θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις του είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Αρκετοί υποστήριξαν ότι η αντικατάσταση θα έπρεπε να αφορά τον αρχιστράτηγο Σίρσκι και όχι τον υπουργό Άμυνας, εκφράζοντας φόβους ότι η αλλαγή ηγεσίας θα επιβραδύνει τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en