ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κύπρος | Έξι Μητροπολίτες υποψήφιοι για τη θέση του Αρχιεπισκόπου

Έξι Μητροπολίτες διεκδικούν την εκλογή τους στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου, προς διαδοχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’. Σήμερα υποβλήθηκαν επισήμως οι υποψηφιότητες των Μητροπολιτών Πάφου Γεωργίου, Λεμεσού Αθανασίου, Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου, Μόρφου Νεοφύτου, Ταμασού Ησαΐα και Κυρηνείας Χρυσοστόμου.

Η εκλογή θα γίνει σε δύο φάσεις. Κατά τη πρώτη φάση στις 18 Δεκεμβρίου θα ψηφίσουν όλοι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Ελληνοκύπριοι άνω των 18 ετών και οι αλλοδαποί ορθόδοξοι χριστιανοί, οι οποίοι έχουν νόμιμη παραμονή στη Κύπρο για περισσότερο από έναν χρόνο. Οι αλλοδαποί για να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο θα πρέπει να παρουσιάσουν μεταφρασμένο και επικυρωμένο πιστοποιητικό βάφτισης από τη χώρα τους. Οι Κύπριοι που ανήκουν στις κοινότητες των Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη ψηφοφορία.

Από τις εκλογές θα αναδειχθούν οι τρεις πρώτοι σε ψήφους, συγκροτώντας το «τριπρόσωπο» το οποίο τρεις μέρες αργότερα θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για να επιλεγεί ο ένας ο οποίος και θα αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος, αν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Σε περίπτωση που κανένας δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία γίνεται δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων και σε περίπτωση ισοψηφίας ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται με κλήρωση.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version