ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα ΔΝΤ – Ευρωπαίων για το χρέος

Το Ταμείο ζητά άμεση ελάφρυνση, ως προϋπόθεση συμμετοχής του στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος.

Ενώ οι Ευρωπαίοι εστιάζουν στην εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς παρεκκλίσεις, το ΔΝΤ επιμένει ότι αυτό δεν αρκεί για να βγει η Ελλάδα από το πρόβλημα και ζητά να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους. Εξαρτά μάλιστα τη συμμετοχή του στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος  από την «επαρκή και έγκαιρη» ελάφρυνση των υποχρεώσεων της χώρας.

Οι διαφορές απόψεων μεταξύ των μελών του κουαρτέτου  αναδείχθηκαν μέσα από τις ομιλίες και τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις το Μνημόνιο έστειλαν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Η κοινή «γραμμή» τους για το ζήτημα του χρέους εκφράσθηκε από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος  μίλησε για παρεμβάσεις δευτερεύουσας σημασίας και λήψη ουσιαστικών μέτρων ελάφρυνσης – «εάν χρειασθεί» – μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου το 2018.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι  το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί με τη «συνταγή» των Ευρωπαίων. Η εκπρόσωπος του Ντέλια Βελκουλέσκου ξεκαθάρισε ότι η υλοποίηση των μέτρων του μνημονίου,  οι μεταρρυθμίσεις και οι «ανώδυνες» για τους Ευρωπαίους παρεμβάσεις στο χρέος δεν αρκούν: Απαιτείται δραστική ελάφρυνση – και μάλιστα  γρήγορα – που θα συνδυασθεί χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους  όσον αφορά το πρωτογενές έλλειμμα  και λιγότερο υφεσιακά μέτρα.

Οπως φάνηκε από την τοποθέτηση της κ. Βελκουλέσκου, το ΔΝΤ επιμένει ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να γίνει άμεσα και όχι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ή μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως έχει απαιτήσει το Βερολίνο.

Συναρτά λοιπόν τη συμμετοχή του στο χρηματοδοτικό σκέλος με δύο προϋποθέσεις:
–  Επαρκή ελάφρυνση του χρέους
–  Λήψη και υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων «εγκαίρως» – εντός του τρέχοντος έτους.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η συνταγή που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα με τη νέα συμφωνία, έχει λανθασμένα συστατικά και δεν είναι αποτελεσματική.  Όπως επισήμανε η κ. Βελκουλέσκου,  η προσπάθεια για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων βασίζεται σε μείωση των συντάξεων και σε πρόσθετη φορολογία, αντί να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version