ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κόκκινα επιχειρηματικά | Μένουν εκτός ρύθμισης οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες  δεν θα έχουν τελικά  τη δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για  διευθέτηση «κόκκινων» οφειλών τους  προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία.  Οι εκπρόσωποι των Θεσμών επέμειναν να περιληφθούν στη ρύθμιση αυτή μόνον επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και η ελληνική πλευρά υποχώρησε, προκειμένου να κλείσει το θέμα και να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης χωρίς καθυστερήσεις και κινδύνους νέων εμπλοκών.

Κατά πληροφορίες, συμφωνία επήλθε και ως προς το ποιες οφειλές προς το Δημόσιο θα κουρεύονται: Μόνον ΦΠΑ και  ΦΜΥ που δεν έχει εισπραχθεί/παρακρατηθεί. Τα εισπραχθέντα/παρακρατηθέντα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν εξ ολοκλήρου.

Το πλαίσιο και οι επιμέρους όροι ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών οριστικοποιούνται στις  σημερινές συναντήσεις του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, όλες οι βασικές διατάξεις συμφωνήθηκαν ήδη σε γενικές γραμμές στις συναντήσεις της Κυριακής – και τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Καλύπτονται 100.000 επιχειρήσεις

Το ελληνικό σχέδιο που είχε τεθεί προς συζήτηση προέβλεπε ότι μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους επιχειρήσεις κάθε  νομικής μορφής  με τζίρο άνω των 50 χιλιάδων ευρώ, καθώς  και ελεύθεροι επαγγελματίες.

 Η διάταξη αυτή κάλυπτε περίπου 70.000 μικρές επιχειρήσεις, 28.000 μεσαίου μεγέθους. Περί τις 2.300 μεγαλύτερες καθώς και  300.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Κατ’ απαίτηση των δανειστών αποκλείονται από τη ρύθμιση οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι υπολογίζεται ότι έχουν συνολικά «κόκκινα» χρέη  11,5 δισ. ευρώ προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία.

Στη ρύθμιση θα μπαίνουν οφειλές που βεβαιώθηκαν ή δημιουργήθηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Για την ένταξη  επιχείρησης στις νέες διατάξεις προϋπόθεση θα αποτελεί η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών της. 

Στο νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί θα υπάρχει διάταξη που θα καλύπτει νομικά τα στελέχη τραπεζών τα οποία θα αποφασίζουν και θα υπογράφουν ρυθμίσεις-διακανονισμούς-κουρέματα  κόκκινων δανείων.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version