Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κωνσαντινούπολη Τέλος – Νέος Αγαπημένος Προορισμός Το Βελιγρλαδι

Το Βελιγράδι ανεβαίνει στις προτιμήσεις των τουριστών από τη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά μετά τα προβλήματα ασφάλειας στη γειτονική Τουρκία.
Το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων και η πολιτική αστάθεια που πλήττουν την Τουρκία, έχουν πλέον μηδενίσει την έξοδο Ελλήνων τουριστών προς έναν από τους πλέον δημοφιλείς για αυτούς προορισμούς, την Κωνσταντινούπολη, αναγκάζοντας τους Έλληνες tour operators να αναζητήσουν άλλους, κοντινούς και ταυτόχρονα ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς, με έναν από αυτούς να είναι το Βελιγράδι.
Η ζήτηση για το Βελιγράδι έχει αρχίσει να ανεβαίνει τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, με τους Έλληνες τουρίστες να έρχονται τρίτοι σε αριθμούς μεταξύ των αλλοδαπών που επισκέπτονται την σερβική πρωτεύουσα, μετά τους Τούρκους και τους Ισραηλινούς. Οι βορειοελλαδίτες, λόγω εγγύτητας, βλέπουν το Βελιγράδι νάναι δίπλα στο σπίτι τους.
Για τον Έλληνα και πιο συγκεκριμένα, για τον βορειοελλαδίτη, που θέλει να κάνει ένα σύντομο διάλειμμα από την καθημερινότητα αξιοποιώντας τα λεγόμενα τριήμερα των αργιών, οι κοντινοί προορισμοί στους οποίους μπορεί να μεταβεί και οδικά, είναι τέσσερις: Σόφια, Σκόπια, Βελιγράδι και Βουκουρέστι.
Όπως διαπιστώνουν επιχειρηματίες του κλάδου, ενδιαφέρον ιδιαίτερο για αποδράσεις αναψυχής και περιήγησης, δεν δείχνει να εκδηλώνεται για Σκόπια και Σόφια, ενώ αντιθέτως υπάρχει διάθεση για ολιγοήμερα ταξίδια σε Βελιγράδι και Βουκουρέστι, με το Βελιγράδι να κερδίζει πόντους.
Αυτή η μεταστροφή και ο ανασχεδιασμός των τουριστικών πακέτων του ελληνικών γραφείων του κλάδου, δεν είναι τωρινή υπόθεση. Χρονικά η ζήτηση για την τουρκική αγορά και δη για την Κωνσταντινούπολη, άρχισε σταδιακά να υποχωρεί από την εκδήλωση των μεγάλων κινητοποιήσεων και των γεγονότων στο πάρκο Γκεζί. Ο Μάιος του 2013 μπορεί να θεωρεί σαν το χρονικό σημείο εκδήλωσης των γεγονότων που έπληξαν τον τουρισμό της γειτονικής χώρας, όχι μόνο στον προορισμό που λέγεται Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, μέχρι που σήμερα τα ταξίδια, από Ελλάδα, για περιηγήσεις και διακοπές στην Τουρκία, έχουν κυριολεκτικώς μηδενιστεί.
Τα θέματα ασφαλείας είναι αυτά που πρώτιστα επηρεάζουν έναν τουριστικό προορισμό. Η Τουρκία, που ήταν ιδιαίτερα ελκυστική για τους Έλληνες τουρίστες καθώς προσφέρονταν πολύ ενδιαφέροντα και καλά οργανωμένα πακέτα εκδρομών σε περιοχές όπως ο Πόντος, η Καππαδοκία κ.αλ., είχε ήδη, λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης, χάσει τους Έλληνες που διέθεταν 800- 1.000 ευρώ για ένα πολυήμερο ταξίδα γνωριμίας με την Ανατολία ή επιστροφής σε πατρογονικές ρίζες.
Μέχρι όμως πριν δύο χρόνια υπήρχαν τα φθηνότερα πακέτα, κυρίως για την Πόλη, τα οποία όμως σταμάτησαν εξ’ αιτίας της κατάστασης που δεν προσελκύει, αλλά αντιθέτως απομακρύνει τους τουρίστες.
Αυτή η μεγάλη κάμψη αποδεικνύεται και με στοιχεία. Πριν τρία χρόνια, κάθε ημέρα γίνονταν έξι δρομολόγια για την Κωνσταντινούπολη, από ελληνικές εταιρείες που συνεργάζονταν με Τούρκους tour operators. H συγκεκριμένη αγορά έχει καταποντιστεί και όσοι ταξιδεύουν από βόρειο Ελλάδα προς Τουρκία είναι ως επί το πλείστον μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.
Δυστυχώς πέρασε η εποχή που ως και 200-250 πούλμαν από όλη των Ελλάδα πήγαιναν Πάσχα και για την 28η Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Με την κρίση την ελληνική ο αριθμός είχε μειωθεί στα περίπου 150 και πλέον, για να πέσει σήμερα κοντά στο μηδέν.
Η επίθεση, στις 29 Ιουνίου 2016, στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ήταν κομβική για την πορεία της τουριστικής κίνησης. Η διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έπληξε και τον αεροπορικό τουρισμό μειώνοντας κατά 25% τον αριθμό των διερχομένων ταξιδιωτών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Turkish Airlines, που είχε δώσει αγώνα για να γίνουν δύο την ημέρα οι πτήσεις στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη, τις μείωσε από 14 την εβδομάδα σε 10, οι οποίες τουλάχιστον ως και σήμερα έχουν ικανοποιητικές πληρότητες της τάξης του 75%-80%.
Ο τουρκικός τουριστικός κλάδος και ιδίως οι operators της Κωνσταντινούπολης ελπίζουν ότι θα μπορέσει να γίνει κάποια αναθέρμανσης της τουριστικής κίνησης με τα εγκαίνια της πρώτης φάσης του νέου αεροδρομίου της Πόλης, που προγραμματίζονται για μέσα στο 2017.
Στην Τουρκία, από Ελλάδα, ταξιδεύουν πλέον οι έχοντες επαγγελματικούς λόγους. Βεβαίως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, τα μικρασιατικά παράλια, Καππαδοκία και Πόντος, δεν θα πάψουν να είναι αγαπημένοι προορισμοί για τους Έλληνες, προορισμοί που θα επανακάμψουν όταν όμως κυριαρχήσει σταθερότητα στη γειτονική χώρα και παύσουν τα τρομοκρατικά κτυπήματα.
Βελιγράδι: Μία νέα τουριστική πρόταση
Το Βελιγράδι, είναι ένας προορισμός που οι Έλληνες δείχνουν έτοιμοι να αγαπήσουν, σε μία χώρα γειτονική και με έναν λαό φιλικό, με τον οποίο μας συνδέει διαχρονικά στενή και αρμονική συνύπαρξη στο βαλκανικό ¨θερμό” τοπίο.
Το Βελιγράδι έχει πολλά να προσφέρει και σε πολύ προσιτές τιμές στον βορειοελλαδίτη επισκέπτη. Ήδη μεγάλοι οδικοί μεταφορείς έχουν, σε συνεργασία με τουριστικά πρακτορεία, ανοίξει δρόμους προς την πρωτεύουσα της Σερβίας, κάτι που προσπαθεί να υποστηρίξει με προωθητικές ενέργειες στη Θεσσαλονίκη και με το GoBelgrade, ο Τουριστικός Οργανισμός Βελιγραδίου.
Σήμερα ένα τετραήμερο στο Βελιγράδι (τρεις διανυκτερεύσεις) κοστίζει σε ομαδικό, οδικό ταξίδι, περί τα 150-180 ευρώ το άτομο, ενώ με αεροπορική μετακίνηση το κόστος ξεκινάει από 250 ευρώ και ανεβαίνει, ανάλογα με το ξενοδοχείο που θα επιλεγεί για τη διαμονή.
Να σημειωθεί ότι η Air Serbia που έχει αναβαθμιστεί σε ότι αφορά τον στόλο των αεροσκαφών και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, πετάει στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι τέσσερις φορές την εβδομάδα κατά τους χειμερινούς μήνες ( πέντε στην εορταστική περίοδο πρό και μετά Χριστουγέννων) ενώ από τις 26 Μαρτίου πυκνώνουν οι πτήσεις και γίνονται καθημερινές. Όταν η σεζόν μπει για τα καλά στο καλοκαίρι, από 26 Μαΐου οι πτήσεις γίνονται δύο την ημέρα, κάτι που θα διατηρηθεί έως τις 28 Οκτωβρίου.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το Βελιγράδι, μία πόλη που ιδρύθηκε από τους Κέλτες τον 3ο πχ αιώνα και είναι κτισμένο στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάβα, έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη. Αυτά όμως τα ενδιαφέροντα- μουσεία, ιστορικές γειτονιές και αρχαιότητες, πάρκα, γραφικότητα, νυκτερινή ζωή – θα πρέπει να ενταχθούν σε προσεκτικά σχεδιασμένα πακέτα, για να μην γίνει “προορισμός – εύκολη λύση”, αλλά ποιοτικός όπως και προσιτός οικονομικά προορισμός.
Για να γίνει το Βελιγράδι ένας προορισμός αξιώσεων για οργανωμένες εκδρομές, θέλει δουλειά και συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και σερβικών επιχειρήσεων του κλάδου του τουρισμού, ενώ κατά τη γνώμη των tour operators θα πρέπει να λυθεί ένα βασικό πρόβλημα που αφορά τις οδικές εκδρομές και που είναι η μεγάλη αναμονή στα σύνορα.
Για 640 χλμ απόσταση από Θεσσαλονίκη σε Βελιγράδι, απαιτούνται με το πούλμαν σε εποχές αιχμής μέχρι και 14 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων για φαγητό και καφέ. Το ταξίδι κανονικά δεν θα πρέπει να διαρκεί πάνω από 10 ώρες, αν σταματήσει ο εξαντλητικός έλεγχος στα σερβικά σύνορα που κρατάει ως και μιάμισι ώρα για το κάθε πούλμαν.
Το Βελιγράδι, έχει όλα τα “συν” για να γίνει ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους βορειοελλαδίτες, ίσως ένας από τους πιο δημοφιλείς σε ευρύτερη κλίμακα και πέραν της βαλκανικής γειτονιάς μας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας ΒΕ στον ιππικό όμιλο στο Πολύστυλο Καβάλας

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας ΒΕ πραγματοποιήθηκαν στον ιππικό όμιλο Καβάλας στο Πολύστυλο την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με την ημέρα να είναι αφιερωμένη σε όλα τα κορίτσια που θυσιάστηκαν ώστε σήμερα να γίνεται για δεύτερη χρόνια η πραγματοποίηση των αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας στην καβάλα.

Μια ιστορία που γράφτηκε από παλιά με πόνο κόπο και ιδρώτα τόσο για τους αθλητές τους προπονητές και ακόμη περισσότερο για τους γονείς όπου χωρίς εγκαταστάσεις υποδομές -προπονητές –κατέγραφαν πολλά χιλιόμετρα για αρκετά χρόνια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για την καθημερινή τους προπόνηση και την ευζωία των ίππων τους.

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτή συνάντηση από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με αφορμή την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ στις αρχές Νοεμβρίου 2023 και πιστό στη δέσμευση να διατηρήσει ανοιχτό τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του έργου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσε μια ακόμη ανοιχτή συνάντηση για το κοινό με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, της ομάδας μελέτης και του αναδόχου κατασκευής – Ομίλου ΑΒΑΞ.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει, μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en