ΔΡΑΜΑ

Κυριαζίδης | Διανομή Κατανομή Βοσκοτόπων

Από τον Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Κυριαζίδη Δημήτριο κατατέθηκε Αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη σχετικά με το σοβαρότατο, για τον Νομό μας ζήτημα της χρήσης και διαχείρισης των βοσκοτόπων.

Σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, οι Δήμοι είναι αναγκασμένοι να προβούν σε νέα οριστική κατανομή των ανωτέρω εκτάσεων, ανατρέποντας ουσιαστικά την προγενέστερη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί. Δεδομένης δε της υπολειτουργίας των Δήμων λόγω της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των νέων Δημοτικών Αρχών και της πρόσφατης εγκατάστασης αυτών, κρίνεται επιβεβλημένη η παράταση της σχετικής διαδικασίας προκειμένου να ολοκληρωθούν κατά τον προσήκοντα τρόπο οι δηλώσεις καλλιέργειας έτους 2014. Περαιτέρω, ευλόγως τίθεται το κρισιμότατο ζήτημα των κριτηρίων ορισμού των επιλέξιμων εκτάσεων και συνακόλουθα η ανάγκη επανακαθορισμού αυτών, καθώς κατά τους κανόνες της κοινής πείρας και λογικής, οι οποίοι ενισχύονται και επιστημονικά, οι θαμνώνες, οι οποίοι εξαιρούνται της όλης διαδικασίας διανομής, είναι οι κατεξοχήν επιλέξιμες και κατάλληλες εκτάσεις για ανάπτυξη αιγοπροβατοτροφίας, η οποία είναι η κυρίαρχη μορφή κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης σε μεγάλο ποσοστό της χώρας, σε αντίθεση με τα ισχύοντα  των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Τουτέστιν, δεν υφίσταται κίνδυνος περιβαλλοντικής υποβάθμισης των εκτάσεων αυτών λόγω του μικρού μεγέθους των ζώων, σημειώνοντας ως προς τούτο και το γεγονός ότι κατά την κείμενη δασική νομοθεσία, οι θαμνώνες είναι δυνατόν κατά νόμον να αποτελέσουν εκτάσεις βοσκής για οικονομικούς και οικολογικούς λόγους επί σκοπώ διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Έχοντας ως δεδομένη την ανωτέρω παραδοχή, επιβάλλεται για λόγους διασφάλισης της βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας του Νομού μας η ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας ούτως ώστε να προβεί η Ελληνική Πολιτεία στην άμεση τροποποίηση των υφισταμένων διατάξεων προκειμένου να καταστεί εφικτή η επαύξηση των επιλέξιμων βοσκοτόπων.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version