Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κυπριακό | Αντάλλαξαν χάρτες στη Γενεύη

Στο πλέον κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη αλλά και στα παρασκήνια, καθώς η κατάθεση χαρτών αποτέλεσε ένα ιστορικό βήμα αλλά ταυτόχρονα και την ακριβή καταγραφή των διαφωνιών στο εδαφικό.

 Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού χαρακτηρίζει την κατάθεση χαρτών ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας πως “συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού”.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως είχε συμφωνηθεί, ανταλλάγησαν οι χάρτες επί του εδαφικού, που κυμαίνονται στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ο τουρκοκυπριακός χάρτης δεν είναι ικανοποιητικός και για τον λόγο αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε γραπτώς τις ενστάσεις του.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε για το περιεχόμενο των χαρτών και ιδιαιτέρως αν στον τουρκοκυπριακό χάρτη προβλέπεται η επιστροφή της Μόρφου.

Μετά την κατάθεση χαρτών άνοιξε ο δρόμος για την σημερινή διάσκεψη με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ. Σε σχέση με την ιδιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη (αν θα συμμετέχει ως Πρόεδρος και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς) ο κ. Χριστοδουλίδης συνέστησε υπομονή ως την διάσκεψη.

Τα ανοιχτά μέτωπα και οι στρατηγικές

Αν και οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη συνεχίζονται – παρά τις επικίνδυνες διαρροές – πολλά ζητήματα θα κριθούν στο παρασκήνιο όπου άρχισαν να ξεκαθαρίζουν οι συμμαχίες. Η Ελλάδα επιμένει στη στήριξη από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κομισιόν. Η Τουρκία έχει προσεγγίσει τη Βρετανία και επιχειρεί να προσεγγίσει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ.

Έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό καταλυτική αναμένεται να αποδειχθεί η στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία αν και ενημερώνεται διαρκώς εν τούτοις δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επί του θέματος.

Μετά το εδαφικό μείζον ζήτημα είναι το μοντέλο διακυβέρνησης, όπου η Τουρκία εγείρει απαιτήσεις για εκ περιτροπής προεδρία, κάτι που απορρίπτεται από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κομβικό θέμα για την επίλυση του κυπριακού αποτελεί το ζήτημα των εγγυήσεων, εκεί όπου Ελλάδα και Τουρκία έχουν τραβήξει κόκκινες γραμμές αλλά σε αντίθετες κατευθύνσεις. Το θέμα αυτό έχει αυξημένο ειδικό βάρος για τη Βρετανία και τις ΗΠΑ οι οποίες διαθέτουν βάσεις στο νησί και το καθεστώς των εγγυήσεων είναι η ασφαλιστική τους δικλείδα.

Η κυπριακή πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν θα θέσει θέμα αποχώρησης των βάσεων, αλλά τίθεται όμως ζήτημα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Η Άγκυρα προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη διαπραγμάτευση για τις βάσεις ΗΠΑ και Βρετανίας ώστε να παγιώσει και τις δικές της, θέση που απορρίπτεται απριόρι από Ελλάδα και Κύπρο.

Το πρόγραμμα της διάσκεψης στο Παλάτι των Εθνών

Σήμερα στις 12:15 θα ξεκινήσει στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο.

Σύμφωνα με σημείωμα του ΟΗΕ προς τα ΜΜΕ, τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στη Γενεύη σήμερα το πρωί.

Όπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών με τη συμμετοχή του Νίκου Αναστασίαδη, του Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος.

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 14:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 19:00.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 15:45 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών.

Alexandroupoli Online

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στην περιοδεία του στην Θεσσαλονίκη

Όπως ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Παναγιωτόπουλος :

Σήμερα βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis στην περιοδεία του στη συμπρωτεύουσα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμέως: Χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν

«Χωρίς την επιστολική ψήφο οι Έλληνες πολίτες, πολλοί συμπατριώτες μας, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews.

Επίσης η κ. Κεραμέως επισήμανε «πάνω από τρεις στους τέσσερις που έχουν γραφτεί έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, σε όποια διεύθυνση έχουν. Πάνω από εκατό χιλιάδες τα έχουν ήδη παραλάβει» και πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ό, τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, νa ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».

Οι παραδόσεις προχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών «Ξεκίνησαν πριν από μόλις λίγες μέρες και ήδη είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παράδοσης». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έδωσε διευκρινίσεις και για το ποια είναι η τελευταία ημέρα για κατάθεση του φακέλου: «Εάν ζω στο εξωτερικό, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς να παραλάβει τον φάκελο είναι η 28η Μαΐου. Στην Ελλάδα, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 3η Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κεραμέως τόνισε ό,τι «πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en