Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυκλοφοριακή μελέτη Δήμου Αλεξανδρούπολης

Η κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ανατέθηκε σε συγκεκριμένο γραφείο μελετών μετά από την διαδικασία διαγωνισμού που προβλέπει ο Ν. 3316/05 και εκπονήθηκε από μελετητική ομάδα στην οποία συμμετέχουν ειδικοί μελετητές συγκοινωνιολόγοι και πολεοδόμοι.

Την επίβλεψη της κυκλοφοριακής μελέτης την έκανε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αντίστοιχους ειδικούς μηχανικούς οι οποίοι είχαν και την ευθύνη της εφαρμογής των τεχνικών προδιαγραφών που ο νόμος ορίζει για την σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης αλλά και την προσαρμογή της όλης δουλειάς στο ευαίσθητο αστικό περιβάλλον της πόλης.

Για την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, πραγματοποιήθηκαν σειρά ερευνών, μετρήσεων και καταγραφών των χαρακτηριστικών του αστικού χώρου και της κυκλοφορίας. Στη βάση των αποτελεσμάτων αυτών, δημιουργήθηκε ειδικό κυκλοφοριακό μοντέλο, που έδωσε τη δυνατότητα να εντοπιστούν τα προβλήματα της κυκλοφοριακής λειτουργίας της πόλης τόσο για το σήμερα όσο και για το μέλλον.

Επίσης, για την καλύτερη προσαρμογή των πολιτικών και της φιλοσοφίας σχεδιασμού στην κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα της πόλης, έγιναν δομημένες έρευνες προθέσεων κοινού. Η χρησιμότητα τους ήταν πολύ σημαντική, μιας και με τον τρόπο αυτό, αναδείχθηκε η γνώμη των πολιτών για την κυκλοφοριακή κατάσταση της πόλης καθώς και οι απόψεις σε σειρά παρεμβάσεων που έχουν να κάνουν με την επέκταση των πεζοδρόμων, τη χρήση του ποδηλάτου με την ελεγχόμενη στάθμευση κλπ

Με την εξέλιξη της μελέτης (Α και Β Φάση), – η Γ Φάση είναι υπό σύνταξη – έγινε αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης, της προοπτικής εξέλιξης της πόλης και των γενικών / ειδικών προτάσεων για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών ζητημάτων της πόλης. Κυρίως όμως, χρησιμοποιήθηκε το μεθοδολογικό πλαίσιο και όλα τα εργαλεία που η επιστήμη διαθέτει για την επίτευξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Η κατάληξη των συμπερασμάτων και η τελική πρόταση που διαμορφώθηκε, περιλαμβάνει συνολικές λύσεις για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Επιχειρείται ειδικότερα, να υιοθετηθούν πρακτικές για την καλύτερη κίνηση του πεζού και του ποδηλάτη στο κέντρο της πόλης, να ρυθμιστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο βασικό οδικό δίκτυο και να προκύψει αποδοτική διαχείριση της στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.  

Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να εφαρμοστεί η μελέτη, είναι βραχυχρόνιες ή / και μακροχρόνιες. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό σενάριο της μελέτης για την πόλη μας, ελέγχθηκε εκ νέου στο ειδικό κυκλοφοριακό μοντέλο για την πόλη και για συγκεκριμένους χρονικούς ορίζοντες (έως το 2022). Τα αποτελέσματα αυτά, είναι πάρα πολύ θετικά για την κυκλοφορία στο μέλλον, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των παρεμβάσεων που προβλέπονται.

Σημειώνεται, ότι ο ρόλος της συμμετοχικής διαδικασίας στις συγκεκριμένες μελέτες είναι πολύ σημαντικός. Συνεπώς, σε κάθε φάση της μελέτης έγιναν ανοιχτές και δομημένες παρουσιάσεις στο κοινό της πόλης, σε αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Διάφοροι φορείς είτε σχετικοί με την κυκλοφορία είτε απλοί πολίτες που ζουν στην πόλη, κατέθεσαν της απόψεις τους. Όλες λήφθηκαν υπ όψη και αναλύθηκαν σε συσκέψεις της ομάδας μελέτης με τους επιστήμονες του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Πρέπει επίσης να γίνει σαφές, ότι η χρονική περίοδος που εκπονήθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης είναι κρίσιμη μιας και το σύνολο των ειδικών και γενικών συμπερασμάτων της, μπορούν να συνδυαστούν με την ευρύτερη χωρική ανάλυση του Καλλικρατικού Δήμου που γίνεται από το υπό εκπόνηση Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Η επιλογή για τη διαδοχική εκπόνηση των συγκεκριμένων επιστημονικών μελετών αλλά κυρίως για τον συνδυασμό τους (πρώτα ολοκλήρωση κυκλοφοριακής μελέτης και έπειτα προσαρμογή στοιχείων αυτής κατά την εκπόνηση του Β και Γ σταδίου του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου), προέκυψε μετά από πολύωρες συσκέψεις των μηχανικών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, την συνεχή παρακολούθηση των θεμάτων σχεδιασμού της πόλης αλλά και την δυναμική πίεση της Δημοτικής Αρχής.

Στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης, μια πόλης που συνεχώς εξελίσσεται με όλα τα σχεδιαστικά εργαλεία (μελέτες) που η νομοθεσία της χώρας παρέχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και χρησιμοποιήθηκαν από εξειδικευμένους επιστήμονες (συγκοινωνιολόγους, πολεοδόμους κ.ά.) επί δύο ολόκληρα χρόνια.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Ανοίγει η πόρτα της φυλακής για τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Χρυσής Αυγής, Νίκο ΜιχαλολιάκοΜε βούλευμα του το Συμβουλίου Πλημμελιοδικών Λαμίας, (121 του 2024) παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, λέει «ναι» στην αποφυλάκιση του καταδικασμένου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης με περιοριστικούς όρους μετά από περίπου 5,5 χρόνια.

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι οι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Μάλιστα, αξιολογεί τη διαγωγή του Νίκου Μιχαλολιάκου, που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 13 χρόνια και 6 μήνες, θετικά απορρίπτοντας την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων.

Έτσι, δέχεται την αίτηση και διατάζει την υφ’ όρον απόλυση του με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής, της εμφάνισης στο ΑΤ του τόπου διαμονής του μια φορά τον μήνα και της μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας είχε ταχθεί κατά της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου κρίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως αν και συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση υφ’ όρον απόλυση, διαπιστώνει τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Θεσσαλονίκη | 50χρονη παρήγγειλε 113 κροτίδες από την Πολωνία και συνελήφθη – Οι αστυνομικοί προσποιήθηκαν τους ταχυμεταφορείς

Στη σύλληψη μίας 50χρονης γυναίκας για παραλαβή απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών προέβη το Τμήμα Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Η γυναίκα είχε παραγγείλει ενόψει του Πάσχα συνολικά 113 κροτίδες από την Πολωνία και το σχετικό δέμα έφτασε σε κατάστημα ταχυμεταφορών. Υπήρξε καταγγελία για ύποπτο δέμα και οργανώθηκε ειδική επιχείρηση από αστυνομικούς, οι οποίοι και προσποιήθηκαν τους ταχυμεταφορείς. Συνέλαβαν τη γυναίκα κατά την παραλαβή του δέματος.

Σε βάρος της γυναίκας σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

«Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι»

Στο μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. εντατικοποιεί τους ελέγχους για την αντιμετώπιση της διακίνησης και χρήσης παράνομων κροτίδων, παιδικών αθυρμάτων, βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνίας κατά την περίοδο του Πάσχα και μέσω ανακοίνωσης υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η καύση βεγγαλικών, όπως επίσης η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων, συσκευών εκτόξευσης κροτίδων και κάθε είδος πυροτεχνίας χωρίς άδεια.

«Τα βεγγαλικά και πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ απευθύνεται έκκληση στους γονείς ανηλίκων να αποτρέψουν τα παιδιά τους από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους και να τους ενημερώσουν για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ , naftemporiki.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διακίνηση ναρκωτικών από σπείρα σε σχολεία της Πάτρας

Μετά τον πανελλήνιο σάλο που προκάλεσε η είδηση για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσα σε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας με «ντίλερς» ακόμα και ανήλικους μαθητές, παρενέβη η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή διατάσσοντας προκαταρκτική εξέταση.

Σύμφωνα με τη «Γνώμη» εισαγγελικός λειτουργός της Πάτρας με έγγραφη παραγγελία του ζητά από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και κυρίως να διαπιστώσει εάν προκύπτουν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως οι διευθυντές των τριών συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων αλλά και του σχολικού φύλακα.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας και τα όσα έχουν το δει το φως της δημοσιότητας, η διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών με ορμητήριο το σχολείο γινόταν επί μακρό χρονικό διάστημα και μάλιστα –όπως φαίνεται- κάτω από την… μύτη των εκπαιδευτικών, όπως αναφέρει το tempo24news.

Είναι δε απορίας άξιο πως οι καθηγητές δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό όταν υπήρχαν στοιχεία ακόμα και σε κοινή θέα.

Είναι χαρακτηριστικά η αναγραφή του «τιμοκαταλόγου» πώλησης των ναρκωτικών ουσιών σε τοίχο του σχολικού συγκροτήματος (φωτό), όπως επίσης ότι μία από τις καβάτζες που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκε εντός του σχολικού συγκροτήματος!

Τα παραπάνω στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία κοινοποιώντας τις σχετικές φωτογραφίες, αλλά και το γεγονός ότι μέσα σε δύο μήνες είχαν γίνει 67 αγοραπωλησίες, προκάλεσαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πατρών, ο οποίος με παραγγελία του προς την Ασφάλεια ζητά να ριχτεί «φως» στην υπόθεση.

Ο νέος κύκλος των προανακριτικών ερευνών θα στοχεύσει στην εκπαιδευτική κοινότητα, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις και θα διερευνηθεί εάν οι αρμόδιοι είχαν πράξει όλα όσα προβλέπονται για την «θωράκιση» του συγκροτήματος.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΒΡΟΣ

Κυκλοφοριακή μελέτη Δήμου Αλεξανδρούπολης

Η κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ανατέθηκε σε συγκεκριμένο γραφείο μελετών μετά από την διαδικασία διαγωνισμού που προβλέπει ο Ν. 3316/05 και εκπονήθηκε από μελετητική ομάδα στην οποία συμμετέχουν ειδικοί μελετητές συγκοινωνιολόγοι και πολεοδόμοι.

Την επίβλεψη της κυκλοφοριακής μελέτης την έκανε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αντίστοιχους ειδικούς μηχανικούς οι οποίοι είχαν και την ευθύνη της εφαρμογής των τεχνικών προδιαγραφών που ο νόμος ορίζει για την σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης αλλά και την προσαρμογή της όλης δουλειάς στο ευαίσθητο αστικό περιβάλλον της πόλης.

Για την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, πραγματοποιήθηκαν σειρά ερευνών, μετρήσεων και καταγραφών των χαρακτηριστικών του αστικού χώρου και της κυκλοφορίας. Στη βάση των αποτελεσμάτων αυτών, δημιουργήθηκε ειδικό κυκλοφοριακό μοντέλο, που έδωσε τη δυνατότητα να εντοπιστούν τα προβλήματα της κυκλοφοριακής λειτουργίας της πόλης τόσο για το σήμερα όσο και για το μέλλον.

Επίσης, για την καλύτερη προσαρμογή των πολιτικών και της φιλοσοφίας σχεδιασμού στην κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα της πόλης, έγιναν δομημένες έρευνες προθέσεων κοινού. Η χρησιμότητα τους ήταν πολύ σημαντική, μιας και με τον τρόπο αυτό, αναδείχθηκε η γνώμη των πολιτών για την κυκλοφοριακή κατάσταση της πόλης καθώς και οι απόψεις σε σειρά παρεμβάσεων που έχουν να κάνουν με την επέκταση των πεζοδρόμων, τη χρήση του ποδηλάτου με την ελεγχόμενη στάθμευση κλπ

Με την εξέλιξη της μελέτης (Α και Β Φάση), – η Γ Φάση είναι υπό σύνταξη – έγινε αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης, της προοπτικής εξέλιξης της πόλης και των γενικών / ειδικών προτάσεων για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών ζητημάτων της πόλης. Κυρίως όμως, χρησιμοποιήθηκε το μεθοδολογικό πλαίσιο και όλα τα εργαλεία που η επιστήμη διαθέτει για την επίτευξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Η κατάληξη των συμπερασμάτων και η τελική πρόταση που διαμορφώθηκε, περιλαμβάνει συνολικές λύσεις για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Επιχειρείται ειδικότερα, να υιοθετηθούν πρακτικές για την καλύτερη κίνηση του πεζού και του ποδηλάτη στο κέντρο της πόλης, να ρυθμιστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο βασικό οδικό δίκτυο και να προκύψει αποδοτική διαχείριση της στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.   

Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να εφαρμοστεί η μελέτη, είναι βραχυχρόνιες ή / και μακροχρόνιες. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό σενάριο της μελέτης για την πόλη μας, ελέγχθηκε εκ νέου στο ειδικό κυκλοφοριακό μοντέλο για την πόλη και για συγκεκριμένους χρονικούς ορίζοντες (έως το 2022). Τα αποτελέσματα αυτά, είναι πάρα πολύ θετικά για την κυκλοφορία στο μέλλον, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των παρεμβάσεων που προβλέπονται.

Σημειώνεται, ότι ο ρόλος της συμμετοχικής διαδικασίας στις συγκεκριμένες μελέτες είναι πολύ σημαντικός. Συνεπώς, σε κάθε φάση της μελέτης έγιναν ανοιχτές και δομημένες παρουσιάσεις στο κοινό της πόλης, σε αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Διάφοροι φορείς είτε σχετικοί με την κυκλοφορία είτε απλοί πολίτες που ζουν στην πόλη, κατέθεσαν της απόψεις τους. Όλες λήφθηκαν υπ όψη και αναλύθηκαν σε συσκέψεις της ομάδας μελέτης με τους επιστήμονες του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Πρέπει επίσης να γίνει σαφές, ότι η χρονική περίοδος που εκπονήθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης είναι κρίσιμη μιας και το σύνολο των ειδικών και γενικών συμπερασμάτων της, μπορούν να συνδυαστούν με την ευρύτερη χωρική ανάλυση του Καλλικρατικού Δήμου που γίνεται από το υπό εκπόνηση Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Η επιλογή για τη διαδοχική εκπόνηση των συγκεκριμένων επιστημονικών μελετών αλλά κυρίως για τον συνδυασμό τους (πρώτα ολοκλήρωση κυκλοφοριακής μελέτης και έπειτα προσαρμογή στοιχείων αυτής κατά την εκπόνηση του Β και Γ σταδίου του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου), προέκυψε μετά από πολύωρες συσκέψεις των μηχανικών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, την συνεχή παρακολούθηση των θεμάτων σχεδιασμού της πόλης αλλά και την δυναμική πίεση της Δημοτικής Αρχής.

Στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης, μια πόλης που συνεχώς εξελίσσεται με όλα τα σχεδιαστικά εργαλεία (μελέτες) που η νομοθεσία της χώρας παρέχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και χρησιμοποιήθηκαν από εξειδικευμένους επιστήμονες (συγκοινωνιολόγους, πολεοδόμους κ.ά.) επί δύο ολόκληρα χρόνια.

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη | Εγκρίθηκε η αγορά του κτιρίου-φιλέτο της Τράπεζας Ελλάδος απ’ τον Δήμο

Εγκρίθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, η αγορά του κτιρίου-φιλέτο του πρώην υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος που βρίσκεται στην παραλιακή οδό, από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Με ψήφους 21 ΥΠΕΡ, 5 ΚΑΤΑ και 2 ΛΕΥΚΑ, καλύφθηκε άνετα και το ποσοστό των 2/3 που απαιτείται να συναινεί για μια τέτοια απόφαση και μάλιστα παρ’ ότι απουσίαζαν και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αποκτάει έτσι σε εξαιρετικά προνομιακή τιμή και συγκεκριμένα 1.340.000 ευρώ, ένα κτίριο 1.012 τετραγωνικών, με δικαίωμα να κτιστούν άλλα 1.000 τετραγωνικά, στην καλύτερη και πιο ακριβή περιοχή της πόλης. Εκεί όπου με βάση τις εμπορικές αξίες οι οποίες υπάρχουν, αυτό κοστίζει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τρεις φορές περισσότερο. Έτσι, ακόμα και αν και όποτε αποφασίσει κάποια μελλοντική δημοτική αρχή να το πουλήσει, το κέρδος θα είναι πολύ μεγάλο για τα ταμεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Είναι άλλωστε γνωστό και έχει γραφτεί παλαιότερα, ότι αλυσίδες κορυφαίων επιχειρήσεων της Αθήνας ενδιαφέρθηκαν για την αγορά του (π.χ. η PUBLIC), προσφέροντας τιμές ακόμα και πέντε φορές μεγαλύτερες από το τίμημα με το οποίο το αποκτάει ο Δήμος.

Ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης που χειρίστηκε εδώ και δυο χρόνια το θέμα, με προσεκτικές και αθόρυβες κινήσεις, κάνοντας συνεχείς συναντήσεις με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και την διοίκηση και ανταλλάσσοντας 17 επιστολές συνολικά, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του κάνοντας την εισήγηση. Όπως ανέφερε, το κτίριο θα αποκτηθεί αντί 1.340.000 ευρώ που θα πληρωθούν σε δυο ισόποσες δόσεις, η πρώτη όταν υπογραφούν τα συμβόλαια και η δεύτερη στο τέλος της χρονιάς. Θα πληρωθεί χωρίς δάνειο από τα ταμεία του Δήμου. Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο-φιλέτο που έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, ήθελαν να αποκτήσουν πολλοί, επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά εξαρχής η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος είχε αποφασίσει να δοθεί προτεραιότητα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Όπως είπε ο κ.Ζαμπούκης, στόχος είναι το κτίριο αυτό να αποτελέσει:

“Εισηγούμαι την απ’ ευθείας αγορά του ακινήτου για την δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου πολιτισμού, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας. Αν και είναι μόνο 24 χρόνων, είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και αισθητικής αξίας. Είναι κτίριο ορόσημο που συνδέεται άμεσα με την σύγχρονη ιστορία της πόλης. Στόχος να γίνει ανοικτό προς την τοπική κοινωνία και τους χιλιάδες επισκέπτες που μας κατακλύζουν. Η σκοπιμότητα της αγοράς είναι να αποτελέσει ένα ανοικτό δυναμικό κέντρο δράσεων, διαλόγου και ανταλλαγή ιδεών. Να φιλοξενήσουμε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, επιστημονικές συναντήσεις, συνέδρια, διαλέξεις, σεμινάρια, πολύγλωσσες διασκέψεις, παρουσιάσει βιβλίων και ποιητικών συλλογών. Επίσης να φιλοξενήσουμε μόνιμες εκθέσεις διαφόρων ειδών.

Φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων και δράσεων ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, κειμηλίων. Φιλοξενία πολιτιστικών δραστηριοτήτων μουσικής διαφόρων ειδών. Δημιουργία αίθουσας υποδοχής υψηλών προσκεκλημένων από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Επίσης να αποτελέσει έναν χώρο φιλοξενίας δράσεων και σπουδαίων παραρτημάτων και διεθνώς αναγνωρισμένων ερευνητικών κέντρων”.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης θύμισε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2022 είχε αποφασιστεί η αγορά ή μίσθωση του ακινήτου, αλλά όπως αποδείχθηκε η ενοικίαση θα κοστίσει βάση των αντικειμενικών κριτηρίων 44.00 ευρώ τον μήνα, άρα πάνω από 500.000 ευρώ τον χρόνο και με δεδομένο ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον 12ετής η μίσθωση, θα στοιχίσει 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή πέντε φορές περισσότερα από την τιμή αγοράς. Τόνισε τέλος, ότι συζητήθηκε με την Οικονομική Υπηρεσία και αποφασίστηκε ότι μπορεί να γίνει η αγορά χωρίς να χρειαστεί δανεισμός του Δήμου, όπως έγινε παλαιότερα για το Δημοτικό Σφαγείο ή τον φωτισμό LED”.

Ο κ.Ζαμπούκης επεσήμανε επίσης ότι οι εργασίες ανακατασκευής και διαμόρφωσης που θα χρειαστούν, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα LEADER το οποίο θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο και μπορεί να αποφέρει έως 40.000 ευρώ χρηματοδότησης.

evros-news.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη | Ολοκληρώνονται οι αποθήκες 1, 2 και 3 στο λιμάνι

Ολοκληρώνονται τα έργα ανακατασκευής, ανακαίνισης και αναπαλαίωσης, στις 3 αποθήκες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και ήδη ετοιμάζεται η αξιοποίηση τους με έναρξη για διάφορες χρήσεις από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης,

΄Το συγκεκριμένο έργο δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Βαγγέλη Λαμπάκη, αλλά ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος προχώρησε κα υλοποιήθηκε από την σημερινή δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη.

Η Αποθήκη 2 είναι ήδη έτοιμη και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά σε εκδήλωση, κατά την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Σε λίγες ημέρες όμως θα χρησιμοποιηθεί για μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Ελευθέρια 2024, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ήδη ανακοινώθηκε.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η Αποθήκη 1, όπως βλέπεται στις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο δήμος Αλεξανδρούπολης και είναι σχεδόν έτοιμη. Μαζί με την Αποθήκη 2 ομορφαίνουν πλέον το λιμάνι της πόλης και μια περιοχή που πριν ξεκινήσει η αξιοποίηση, μόνο ευχάριστη εικόνα δεν δημιουργούσε.

 

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο και σχεδόν έτοιμη είναι και η Αποθήκη 3, η οποία δεν είναι δίπλα στις άλλες δύο αλλά μεσολαβούν το Τελωνείο. Όμως και αυτή, που έχει διαφορετικό στυλ από τις άλλες δύο (καμιά δεν μοιάζει με άλλη), δημιουργεί μια όμορφη επίσης εικόνα και σίγουρα η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης περιμένουν με ανυπομονησία όλες να δοθούν προς χρήση.

evros-news.gr

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Σουφλί | Με την εικαστική έκθεση «Τραύμα» ξεκινά το Φεστιβάλ Γνάφαλα 2024

Τι ονομάζουμε τραύμα, πως το βιώνουμε, ποια είναι τα συμπτώματα και πως το καθορίζουμε. Σε μια ζωή γεμάτη με τραύματα εσωτερικά, εξωτερικά, προσωπικά, οικογενειακά, κοινωνικά, συλλογικά, πολιτικά, σωματικά, ψυχικά βρισκόμαστε σε μια διαρκή επούλωση και ανάγκη για κατανόηση και αποδοχή.

Οι άνθρωποι γεννιόμαστε από ένα τραύμα και βιώνουμε σε όλη μας τη ζωή αυτή τη βίαιη απόσπασή μας από την αρχή μας, από την αγκαλιά της μάνας μας , μεταφορικά από τον εαυτό και το κέντρο μας, από το σώμα και αυτό που μας κάνει μοναδικούς. Αυτή η έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια τρυφερής αποτύπωσης των τραυμάτων μας, μιας προσπάθειας να τα μοιραστούμε και να τα αγκαλιάσουμε με σκοπό να τα ερμηνεύσουμε και να χαράξουμε με ένα τρόπο τον δρόμο αυτό… για την ανάκαμψη και ανασύσταση, επιστροφή στον εαυτό μας.

Με κεντρικό θέμα το «Τραύμα» το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΝΑΦΑΛΑ 2024 ξεκινάει το πρόγραμμα της χρονιάς του. Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής πραγματοποιεί την ομαδική έκθεση καλλιτεχνών στο χώρο του Κουκουλόσπιτου. Με σκοπό την οπτική και εμπειρική προσέγγιση του τραύματος.

Προς αναζήτηση ερμηνειών οι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν με διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις, με διαφορετικά μέσα ο καθένας τη δική του αίσθηση απέναντι στο τραύμα, τη δική του εκδοχή απέναντι στον καθορισμό του.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες με Φωτογραφία, Ζωγραφική, Γλυπτική, Εγκαταστάσεις, Animation, Video Projections: Katya Lisova, Γιώργος Αγάλου, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Ιωάννα Γρηγορίου, Γιώργος Καλτσίδης, Γιώργος Καρτάλης, Αγγελική Λόη, Μαρί Μασουρίδου, Αιμιλία Μπαλάσκα, Ράνια Μπέλλου, Άννα Παρασκευίδου, Όλγα Στεφάτου, Κατερίνα Τσακίρη, Λευτέρης Φασούλας.

και Βίντεο έργα των Georg Alexander Ιffert, Έλενας Κρύλοβα Παχιάκου, Γιώργου Κουρσούμπα, Δέσποινας Μαργαρίτη του τμήματος Fine Art and New Media του ΑΚΤΟ Art and Design. (Επιμέλεια video projection Κατερίνα Αποστολίδου).

Διοργάνωση: Γνάφαλα Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου
Επιμέλεια: Μπουρουλίτη Δήμητρα, Embryo Creative Agency
Χώρος Έκθεσης: Κουκουλόσπιτο, Σουφλί
Διάρκεια Έκθεσης: 27 Απριλίου έως 30 Ιουνίου 2024
Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 27 Απριλίου 2024, ώρα 20:30

Alexandroupoli Online

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en