ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητικό σπριντ για τα προαπαιτούμενα και την δόση

Οι υποθέσεις Καλογρίτσα και Attica Bank απασχολούν δεόντως την κυβέρνηση, καθώς έχουν αναδειχθεί σε πολιτικά ζητήματα πρώτου μεγέθους.

Ωστόσο υπάρχει και μια πολύ συγκεκριμένη και άκρως σημαντική δουλειά που πρέπει να φέρει εις πέρας το Μέγαρο Μαξίμου και δεν είναι άλλη από την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της δεύτερης υποδόσης. Υλοποίηση που πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, αφού σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας των 2,8 δισ. ευρώτης δεύτερης υποδόσης. Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σ’ ένα αγώνα δρόμου και προς αυτή την κατεύθυνση θα καταθέσει αύριο στη Βουλή τον εφαρμοστικό νόμο για όσα από τα προαπαιτούμενα χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση.

Τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο:

Στον εφαρμοστικό νόμο που θα κατατεθεί αύριο περιλαμβάνονται προαπαιτούμενα που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα, την ενέργεια αλλά και άπτονται του υπουργείο Οικονομίας. Για παράδειγμα στο νομοσχέδιο θα αποτυπώνονται οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τις ελάχιστες εισφορές στα τουριστικά καταλύματα, η μείωση της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, όπως επίσης και η κατάργηση των εξαιρέσεων με χαμηλές προσφορές στον κλάδο υγείας.

Επιπρόσθετα στο νομοσχέδιο θα ενταχθούν δύο προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τη σύσταση της Ανεξάρτης Αρχής Εσόδων, ενώ θα υπάρχουν και προαπαιτούμενα από τον τομέα της ενέργειας. Οι κυριότερες διατάξεις αφορούν την διαδικασία για τον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ, καθώς κα την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και τις αλλαγές στο πλαίσιο των ΑΠΕ.

«Αγκάθια» Υπερταμείο και τράπεζες

Ανοιχτά παραμένουν τα θέματα της στελέχωσης του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, όπως επίσης και ο ορισμός των νέων διοικήσεων των τραπεζών. Κυβέρνηση, Θεσμοί αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς όπως για παράδειγμα το ΤΧΣ, βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με απώτερο στόχο να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση, να βρουν την «χρυσή τομή». Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά, ότι η συμφωνία για τα δύο αυτά ακανθώδη ζητήματα πρέπει να επιτευχθεί άμεσα, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον ασφυκτικά

Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Στις 28 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Euroworking Group, προκειμένου να εξετάσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταδείξει ότι έχει «τρέξει» και συνάμα κλείσει την πλειοψηφία των προαπαιτούμενων και κατόπιν μέχρι της 10 Οκτωβρίου όταν θα πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο Eurogroup, να έχει οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τους Θεσμούς τόσο για το Υπερταμείο όσο και για τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν περιθώρια αστοχίας ή επιπρόσθετων καθυστερήσεων στα δύο αυτά ζητήματα, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν πάει… πίσω και την δεύτερη αξιολόγηση. Οι εν λόγω καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στην επιχειρηματολογία της Ελλάδας για το χρέος και τα πλεονάσματα, καθώς τα εν λόγω θέματα έχουν «παγώσει» και έχουν τεθεί στο περιθώριο, έως ότου λυθούν τα τρέχοντα ζητήματα. Τουλάχιστον αυτή είναι η προσδοκία της ελληνικής πλευράς, που θα επιδιώξει να βάλει στην ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version