ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυβέρνηση- Στουρνάρας προς ΔΝΤ | «Δεν σας χρειαζόμαστε άλλο…»

«Αμυνα ζώνης» ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει και να αποκρούσει «παράλογες» ή «ανορθολογικές» απαιτήσεις του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που ξεκινά ουσιαστικά  αύριο για την τρίτη αξιολόγηση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο φοβούνται αιφνιδιασμούς στα εργασιακά – για τα οποία ψηφίζεται σχετικό νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας – και για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.   Ανησυχίες γι αυτό το  θέμα εκφράζονται και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Προσπαθώντας να προκαταλάβουν το ΔΝΤ, κυβέρνηση και ΤτΕ περνούν σε πρώτη φάση στην «επίθεση», διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον στο Ταμείο – το οποία άλλωστε δεν έχει προσφέρει τίποτε χρηματοδοτικά  την τελευταία διετία – και ότι  το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς  με τη βοήθεια των Ευρωπαίων.

Η πρώτη σχετική αναφορά έγινε  προχθές από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, ο οποίος μίλησε για “οικονομικό ανορθολογισμό” εκ μέρους του Ταμείου, προσθέτοντας ότι δεν είναι πλέον αναγκαία η συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Την ίδια άποψη – με περισσότερη σαφήνεια, που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών – εκφράζει και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας: Μία ημέρα πριν από την έναρξη του τρίτου γύρου της αξιολόγησης, ο κεντρικός τραπεζίτης διαμηνύει: «Το ΔΝΤ αν θέλει να φύγει, ας φύγει. Δεν τους χρειαζόμαστε πια».

Η παρέμβαση του κ. Στουρνάρα – που “σιγοντάρει” κυβερνητικές θέσεις και σχεδιασμούς για τη διαπραγμάτευση – εκδηλώνεται μετά από πληροφορίες ότι Πόουλ Τόμσεν μεθοδεύει να ανοίξει εκ νέου θέμα τραπεζών στο πλαίσιο της νέας αξιολόγηση. Σκοπεύει συγκεκριμένα  να επιμείνει στην απαίτηση του ΔΝΤ να γίνει πάλι έλεγχος και εκτίμηση κινδύνου για ολόκληρο το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων συστημικών ομίλων – πρόταση που έχουν απορρίψει κατηγορηματικά η ΕΚΤ και οι άλλοι ευρωπαίκοί Θεσμοί.

Όπως εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες, αν γίνει αποδεκτή η απαίτηση του ΔΝΤ, θα  δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας για τις ελληνικές τράπεζες, θα φύγουν καταθέσεις, οι μετοχές τους θα καταρρεύσουν και θα υπάρξει χιονοστιβάδα αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία.

Εκτός από τις τράπεζες, το ΔΝΤ αναμένεται να θέσει εκ νέου ζήτημα πλεονασμάτων, αμφισβητώντας τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, χωρίς πρόσθετα μέτρα.

 Μέγα θέμα είναι επίσης τα εργασιακά, όπου το ΔΝΤ θα επιμείνει σε αλλαγές τις οποίες είναι αδύνατον να αποδεχθεί η κυβέρνηση.

Η στάση του ΔΝΤ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και το πότε θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version